A fost un subiect săptămânile trecute aprins în legătură cu învățatul acasă versus cel de la școală. Sincer, n-am reușit să citesc foarte multe opinii fiind destul de prins în zilele trecute și rulând cu articole… din draft. 🙂
Totuși, legat de învățatul acasă versus învățatul la școală eu aș prefera a 2 a variantă. Pentru școală, pentru grădiniță și orice înseamnă activități împreună cu alți oameni.
Mie îmi place să fiu înconjurat de oameni și cred că e cel mai bine. Nu că ar fi oamenii perfecți și că toți ți-ar dori numai de bine, dar eu zic că face bine să iei contact cu cât mai multe persoane, cu cât mai multe gândiri.
Se formează o experiență de viață pe care nu ți-o pot oferi 2, 3 profesori cu care lucrezi acasă sau câteva ieșiri la plimbare pe nu știu unde…
Observi că X-ulescu face mai urât decât Y-ulescu și așa mai departe. Asta într-o perioadă în care îțî permiți să testezi, să îți faci prieteni noi, să te uiți după fusta colegei și toate cele.
Pe de altă parte, se leagă prietenii.
E drept, cu cei din generală abia dacă ne salutăm. Ne-am făcut un grup de Facebook am râs de fețele noastre, dar suntem total diferiți, ne-am făcut grupuri diferite de prieteni.
În schimb, mi-au rămas mulți prieteni buni din liceu, din facultate. Nunți, botezuri, chestii.
Oare dacă cineva alege educația acasă, cu toate că e mai performantă și are și ea destule avantaje, va putea să se integreze în societate așa cum trebuie?! Mă gândesc că nu toți copiii vor ajunge antreprenori și vor ajunge și în sistem, vor fi nevoiți să muncească… lângă un „băiet de stat”?!
ionică a zis
Boss, homeschooling nu inseamna sa stai singur acasa :))))
Te duci la tenis, unde sunt copii, te duci la matematica, unde sunt copii, te duci la informatica unde sunt copii, etc. Faci ceea ce iti place, nu educatie civica si dirigentie si alte materii de cacat.
Sorin a zis
La scoala ? Adica acea cladire mare si urita si cu veceuri care put, sau cu veceuri in curte sau chiar si fara de veceuri ? Cu profesori morcoviti si atenti doar sa-si faca orele in particuler ? Pentru ca salarul lor este de toata prastia, si atunci cauta si ei sa-si mai rotunjeasca veniturile ?! Scoala fiind aia unde te duci imbracat cum te taie capul, cu toale de prezentatoare de moda, cu celulare bengoase si cu limuzina la poarta, si altii care sint vai de capul lor, se imbraca cu ceva simplu de tot, pentru ca abia au bani de haine si de mincare. Scoala fiind aia unde se preda teorie in prostie, si face niste roboti din elevi ? Scoala e aia unde nu se invata decit prea putin ceva practic ? Scoala e aia care dupe ce o termini primesti o bucata de hartie numita pompos „diploma” si cu care nu ai nimic ce sa faci cu ea (e totusi prea groasa…) pentru ca oriunde te duci sa te angajezi te intreaba daca ai experienta ? Scoala e aceea unde profesorii dau note mai mari la elevii carora iau ore la respectivii, si note mai mici la elevii care iau ore la alti profesori ? Sa mai continui ??…
Aaaa, nu stiati de asa ceva ?
Haida mai, pe ce lume traiti ?…
Si atunci sa mai mergem la… scoala ?!
M-am referit, evident, la scolile publice. Ma indoiesc si dati-mi voie sa nu cred absolut nimic ca din cele scrise mai sus ar fi valabile la scolile private.
Vasile a zis
Sorine sunt total de acord cu tine, insa am si eu o intrebare: Daca esti un cocalar cu limuzina la poarta si celular bengos, haine de firma, ce drecu cati la o scoala publica?! Asa de meltean e tactu?!
Sorin a zis
Ups, asa-i !!! 🙂
Malin a zis
Ma homeschooling asta e aceeasi chestie cu „Lucrez la portofelul lui tata” si „Scoala vietii” cum au unele pitzi si unii cocalari pe Facebook?
Marius Cucu a zis
Unii așa noroc au. Cica se descurcă…
rivi a zis
doar ca daca invata de acasa nu inseamna ca nu iese din casa. sunt convins ca varianta asta iti aduce alte beneficii cum ar fi: vizite la muzee, iesiri in natura, etc. nu te tine nimeni departe de civilizatie.
Adi a zis
Daca as putea sa dau timpul cu ceva ani inapoi si as avea de ales intre scoala si invatat acasa, as alege ultima varianta.
ice4you a zis
Din punct de vedere social este o mare greseala, in schimb din punct de vedere educational, ori ca mere la scoala ori ca nu mere e tot aia … intr’un final tot la meditatii o sa invete pentru ca in mare parte in scoli nu se mai face mai nimic.
Vasile a zis
Eu zic ca asta depinde de socialul de acasa, daca copilul are noroc de doi parinti competenti atunci lipsa socializari de la scoala nu e asa o mare paguba, in rest ai dreptate, dai copilu’ la meditatii acolo se va intalni cu alti copii care vin acolo interesati, cum e in ziua de azi cu doua sisteme de invatamant, unul legal si unul gri spre negru e tot aia, scoala devenind o chestie de „acoperire”.
ice4you a zis
Nu, nu! Te contrazic Vasile, draga Vasile, scoala e doar o pepiniera de unde isi aduna profesorii clienti la meditatii, chiar prin santaj uneori! ?
Marius Cucu a zis
E și normal ca educațional să fie mult mai ok acasă. Chiar și când te duci la pregătire… poate că mai mergi cu 1,2 colegi. Dar asta înseamnă că își dedică aproape tot timpul profesorul pentru tine.
Dacă ești într-o clasă… doar cei atenți învață ceva.
Eu m-am referit strict la partea emoțională și contactul cu exteriorul. Până la urmă, cum ziceam săptămânile trecute… cui i-a folosit matematica, cui i-au folosit toate tocelile din liceu?!
E ok, dacă te-ai implicat un pic… ai învățat niște chestii, dacă nu… Vax Populi rulează fin 😀
Ciprian Lospa a zis
Cu profesorii sictiriti de la scoala o sa ajungi tot la meditatii.
Si aici pierzi si timp si bani ca sa pricepi o chestie pe care ar fi trebuit sa o pricepi in clasa.
Da, stiu, vina e a noastra pentru ca profesorii sunt din ce in ce mai sictiriti si predau ca acum 10-20 de ani pe graba.
Delia a zis
Sincer, eu chiar am avut prof i faini! M-as reîntoarce cu drag in generală si chiar in liceu. Tot timpul aveam activități extrașcolare, de la expoziții, dansuri, concursuri, muzica, invatam sa acordam primul ajutor, invatam jocuri. Acolo unde lecțiile erau in plus, profesorii făceau ora astfel incat sa nu ne plictisim. Nu era luna in care învățătorul sa nu ne implice in ceva fain, spectacol, voluntariat, etc. In fiecare vineri după ore aveam petrecere.
In liceu a fost la fel. Imi amintesc cu drag de profa de mate care ne alinta „iepurași” si care stia ca nu ii iubeam materia. La teze si lucrari scria pe o tablă problemele si pe cealalta rezolvările si ne punea sa le transcriem frumos pentru nota 7. Nota 8 era pentru cei care erau cuminți iar 9 si 10 doar pentru cei interesati de materie. Prefera sa citim sau sa facem ceva ce ne place la ora ei, mai ales ca nu era obligatorie la bac.
Si multe, multe, exemple.
Fanel a zis
Salutare,
Sunt Tata de patru copii,in Tara erau mijlocasi si cu pregatiri la greu,m-au mirosit profesorii ca am bani si nu isi mai dadeau interesul sa le explice copiilor ce si cum la scoala,vroiau numai in particular…Acum 5 ani am avut o oferta de serviciu aici in Anglia si am venit toti.Unde credeti ca au ajuns copiii mei, dragi Prieteni?Doi sunt in aeroport in Londra si doi sunt printre primii din clasa, fara pregatiri si meditatii suplimentare…Concluzie profesorii din Romania, in ziua de azi nu isi mai dau interesul ca inainte…De ce? Pentru salariile de mizerie pe care le primesc,si cine sufera Parintii copiilor…
Anutei Eugen a zis
adevar ai grait! completam cu:acum incep sa aibe salarii mai bune,dar tot nu isi dau interesul!
Marius Cucu a zis
E ok, sunt salarii de mizerie, dar s-a și promovat prostia. S-a vrut să fim tot mai dobitoci.
Noi am avut un nivel foarte ok de pregătire, dar profesorii bătrâni ori s-au sictirit, ori nu s-au putut adapta la cerințele… internetului. Până la urmă el este cauza unor probleme. Iar profesorii care au fost de tranziție… și-au băgat piciorul sau nu au fost la un nivel ok nici în școală.
Și, să fim serioși, ce să cauți la stat dacă performezi într-un domeniu? Când la privat… ești plătit la performanță, nu la… același nivel cu toată lumea.