Pentru că am fost suficient de inteligent încât să nu iau în calcul faptul că aș avea nevoie de un cablu de internet și pe balcon(cine naibii își pune PC să stea vara acolo?!) am găsit soluția de avarie: sistem mesh. Inițial, am avut PowerLan, dar îmi pica internetul când îmi era lumea mai dragă.
În viitor, cred că voi ajunge să trag cablu, asta dacă nu îmi va ieși combinația cu placa de rețea pe WIFI(cu care n-am ajuns încă să mă joc) pentru că vreau să măresc viteza de transfer pentru a putea rula fișiere direct de pe NAS, la viteze cât mai mari, să pot lucra acolo.
Anul trecut am testat prima versiune, dacă se poate spune așa, de system mesh, de la Mercusys. Anul acesta continuăm seria de teste și vorbim despre un sistem mesh ceva mai performant. E primul pe care îl văd cu mai mult de 2 porturi de conectare și cred că e nevoie. Eu m-aș duce și mai sus, aș accepta să am 4 porturi LAN pe cutiuța principală.
Modelul se numește Mercusys Halo H50G și este disponibil aici.
Îmbunătățiri, față de anteriorul model, sunt destul de multe. Ar fi de zis:
- acoperire mai mare, de până la 557 de metri. Evident, contează foarte mult și ce pereți sunt și cât interferează. Mie îmi sunt suficiente 2 dispozitive, la spațiul pe care îl am în casă.
- porturi gigabit
- Dual band, cu viteze de până la 1.9 Gbps. Compuși, evident.(600 Mbps pe 2.4 GHz și 1300 pe 5GHz)
- aplicație pentru telefonul mobil
- mai multe porturi pe fiecare dispozitiv
- arată ceva mai premium
- ai LED-uri de identificare, inclusiv pe porturile de conectare ce te ajută la configurare și identificarea „halo-ului”
Ce găsim în cutie?
- clasicul cablu RJ45. Galben. Puteau să-l pună și ei alb.
- alimentare. De data asta nu face diferențe, nu trebuie să fii atent la încărcătorul pe care îl bagi în priză, toate 3 sunt identice. În plus, nu mai este un modul primar, toate 3 pot fi setate ca primare, direct din aplicația de android.
- maculatură cu font mic. Oricum, puteți să apelați la suportul tehnic, au chiar telefon, dacă nu vă descurcați.
Aplicația de android
E ceea ce trebuie. Intuitivă și poți să faci cam tot ceea ce ai nevoie cu ea. Mă disperă un pic ideea de a face cont la fiecare în parte, mi-ar fi plăcut să pot să mă loghez cu un cont de Google sau chiar de Facebook. Poate la un viitor update.
Altfel, contul este foarte bun pentru că poți seta mai multe rețele pe aceeași aplicație și să le controlezi fără prea multe probleme.
Detectarea halo-urilor s-a făcut instant, cu ajutorul locației de pe telefon. Pe lângă asta poți să setezi cum dorești tu, dacă e într-o cameră, într-un dormitor sau birou. Bine, cred că ține mai mult de statistică treaba asta sau… cel mult, ordine.
3 ani de zile.
802.11 a/b/g/n/ac
0311.019.018, program 10:00-19:30.
Probabil că dacă va fi pe piață un model asemănător, dar cu 4 porturi pe rețeaua din casă mi-ar fi suficient și aș elimina router-ul principal. La mine pleacă 4 fire din locația aceea, ba chiar m-aș înhăma și la un link aggregation dacă ar fi 1 WAN+4 LAN.
Cât despre preț, la data scrierii articolului prețul acestuia era de 478 de lei. Se luptă cot la cot cu celelalte branduri și acum chiar merită să vă uitați și spre acesta, dacă aveți nevoie de atât de multă acoperire.
Probabil că viitorul o să însemne și modele pe 10Gbps, bine ca extindere de acoperire e mai mult ca suficient și pe 1 Gbps.
ionică a zis
AX boss. Nu mai cumpara nimeni AC. Vine Digi cu 10Gbps.
Marius Cucu a zis
Ai văzut tu sistem mesh cu 10 Gbps? 😀
Gabi a zis
Am făcut precomanda la Fiberlink 10G. Aveti idee daca o sa trebuiască sa cumpar un router 10Gbps sau o sa imi schimbe ei ONT-ul cu unul care suporta 10G?
Marius Cucu a zis
ONT-ul va trebui să suporte 10 Gbps. Ei trebuie să îți asigure viteza până la intrarea în casă. Restul depinde de tine cum îți aranjezi treburile.
Geo a zis
Să pui și în baie … plus curent pentru telefon 🙂
Marius Cucu a zis
Am baterie externă sub formă de rățușcă, nu e cazul de curent. 🙁