Cum alegi cea mai bună mașină de tuns pentru acasă? Oare e ok să ne tundem singuri acasă sau doar la frizerie? Ești hotărât că o mașină de tuns este ceea ce îți trebuie?
Dacă ți-ai răspuns la întrebările de mai sus și ești hotărât că te vei tunde acasă cred că trebuie să discutăm serios despre cea mai bună mașină de tuns disponibilă pe piață.
Sigur că alegerea unei astfel de mașini te scutește de grija unui frizer, așa cum trăim noi în zilele astea, dar te face să devii și mai atent cu bugetul casei.
Mă tund de ani de zile acasă, însă țin minte că la 7-8 ani de zile plângeam când mama a încercat să mă ducă la frizer, doar ca să mă obișnuiască cu ideea. Pe vremea aceea nu discutam de mașini de tuns, foarfeca era instrumentul perfect.
Vremurile au trecut, însă, prima mașină de tuns a fost un Domotec. Cred că l-am ținut ani de zile, undeva la mai bine de 15 ani de zile. Toată familia și-a făcut de cap în părul meu încât sora mea și-a deschis salon de înfrumusețare.
Începutul a fost clasic, cu o mașină de tuns clasică și cu experiența pe care a avut-o de pe capul meu. Apoi s-a extins și mașinile de tuns clasice nu mai erau suficient de ok, ci dorea întotdeauna mai mult, să fie mai eficientă în tot ceea ce făcea. Sigur, în timpul săptămânii frizerie, în weekend make up pentru evenimente: nunți, botezuri, etc.
La mine în cap lucrurile, după 30 de ani, au început să fie simple: părul dispare pas cu pas, așa că o mașină de tuns clasică mi-e suficientă pentru a mă tunde simplu. În pandemie mi-am făcut curaj și-am dat cu mașina la 0.
Mai jos am documentat câteva idei despre alegerea mașinii de tuns ideale, dacă vreți și am încercat să fac un ghid cât se poate de util pentru voi. Din punctul meu de vedere, pentru acasă nu trebuie să faceți mari investiții, dacă vreți ceva profesional ar trebui să scoateți un pic mai mult din buzunar.
Ghid de alegere aparat de tuns
Sunt mai multe criterii pe care trebuie să le luăm în seamă atunci când alegem un aparat de tuns. O să încerc să le fac pe subpuncte, ca să fie cât se poate de clar pentru voi.
Știați că produsele de igienă personală nu beneficiază de retur în 14 zile, da? Legea spune clar că alimentele perisabile și cele de igienă personală nu se pot returna în magazin.
Încercați să alegeți informat ca să nu rămâneți cu un produs pe care nu vi-l doriți.
În funcție de tipul motorului
Practic, avem 3 tipuri de motoare disponibile pe piață:
- electromagnetic
- pivot
- rotativ
Eh, dar ce fac producătorii? Evident, nu ne transmit lucrul ăsta, de puține ori trimit produse la review și astfel nu știm ce tip de motor are.
Până nu desfaceți cutia nu o să vă dați seama ce tip de model este. Așadar avem următoarele:
- cel electromagnetic e cel mai ieftin și cel mai zgomotos. Taie destul de ok, dar nu se descurcă deloc cu părul nespălat. De multe ori, chiar agață părul la tundere, practic se blochează firele de păr pe lamă.
- cele cu pivot sunt cele medii. Nu are probleme cu firele umede sau transpirate.
- cele rotative sunt cele mai scumpe, dar și cele mai performante. Aproape că tund singure. Sigur, tehnica trebuie să vină de la voi sau de la soțiile voastre.
În funcție de lamă
Lama aparatului de tuns este extrem de importantă. Sigur că da, diferențele la prima vedere nu sunt, însă le veți vedea în timp, când veți folosi ani de zile. Ar fi indicat să aveți în vedere un model care are auto ascuțire pentru că, în timp, o să rupă părul la tuns în loc să-l tundă. Și n-o să fie foarte plăcut!
Avem tot 3 tipuri de lame pe piață și anume:
- oțel – se încălzesc cel mai rapid
- titan – le veți deosebi după culoarea specifică: auriu
- ceramică – cele mai ok, dar și cele mai pretențioase: se ciobesc ușor
În funcție de treptele de tăiere
Primul aparat nu avea mai mult de 5 trepte de tăiere. Pe de-o parte, era simplu. Pe lateral cu 2-3, pe sus cu 5. Dar era o ruptură totală în ceea ce însemna părul de pe lateral, cu cel de sus.
Cea nouă are peste 20 de trepte. Poți să pleci progresiv de pe lateral și să ai o continuitate. Ba chiar are și 3 accesorii.
Cu cât mai multe trepte, cu atât mai bine. Chiar dacă nu le veți folosi pe toate, dar veți avea o acuratețe mai mare, dacă vreți.
Accesorii
Cu cât mai multe accesorii, cu atât mai bine, nu?
Cum spuneam mai sus, am prins un model cu 3 accesorii incluse. Fain este că pe lângă accesoriile acestea ai și o comutare digitală. Interesant că această comutare este cu touchscreen.
E interesantă, fără doar și poate și… utilă.
Mașină de tuns cu fir sau fără fir?
Să o luăm un pic logic. Un laptop e performant pe baterie? Un telefon se descarcă rapid când ne jucăm pe el sau suntem pe video?
Exact! Momentan, nicio baterie nu poate să ne ajute în direcția asta. Da, ca soluție provizorie este ok, însă cu siguranță un model cu fir este ceea ce trebuie. Așadar, alegeți varianta cu fir întotdeauna. E mai puternică, în plus, o să scăpați de grija schimbatului acumulatorului care, evident, se face în service autorizat.
Modelul meu are ambele. Poți să o încarci și rezistă pentru 60 de minute ori poți să o folosești direct de la priză.
Mi-ar fi plăcut ca încărcarea să fie cu USB Type C.
Trimmer pentru barbă
Pe piață veți găsi foarte multe modele 2 în 1 care mai degrabă sunt pentru cei care vor să își tundă barba, nu pentru cap. Atenție ca aparatul să nu fie destinat numai pentru tunsul de barbă, nu pentru tuns. În general, sunt mai mici, nu tocmai ok pentru tunsul capului.
Philips HC9450/15
- 5 ore autonomie
- rezistent apă
- cap, corp
Remington MB350L
- 60 min autonomie
- barbă
BABYLISS MT860E
- 70 min autonomie
- antibacterian
- barba, corp
Depinde cât de mult tunzi sau cât de mult te bărbierești. Sunt modele ieftine cu care îți faci treaba dacă ești amator sau pasionat. Am găsit și modele la sub 300 de lei cu care îți poți face treaba mai mult ca decent.
ice01 a zis
Masina aia de tuns este foarte ok, acum cateva luni i’am facut’o cadou unul amic. Atat pot zice, in rest, habar n’am.
Marius Cucu a zis
Zici că e mulțumit de ea?
Mihai a zis
O am si eu si n am probleme cu ea
ice01 a zis
Folosesc si eu una de mai bine de 9 ani … acelasi lucru, dar nah, acuma alt model ca numar. 😀 Sunt foarte ok, amicul meu se tunde cu ea fara probleme.
Marius Cucu a zis
Am și eu un domotec, dacă țin bine minte, un Philips are cumnată-miu, dar a mea începe să nu mai taie așa bine. Are mai bine de 10 ani de zile 🙂
ice01 a zis
A mea inca #rezista bine. ?
Marius Cucu a zis
Funcționează și la mine, dar nu mai taie ca înainte. 🙂
gabriela a zis
eu am din 2015-2016 si o folosesc aproape saptamanal….este super,cand fi tot asta o sa cumpar
Daniel a zis
Eu am un Remington din Auchan, ceva gen 70 80 de lei. E excelenta de tuns, taie bine de tot. De barbierit folosesc un trimmer dedicat, dar cred ca merge si cu Remingtonu’.
Oricum trimmer philips + remington costa sub 200 de ron ambele. Sunt perfecte de criză.
Partea nasoala e ca Remington sunt urate ca dracu, dar iti faci treaba cu el.