M-au omorât oamenii ăștia cu afilierea zilele astea. Unii cred că aș fi un guru. Nici vorbă!
Nu trebuie să cauți proiectul celui mai bun, ci trebuie să faci cu plăcere și să încerci să aduci plus valoare.
Muncești dacă vrei ceva. Și asta nu înseamnă un articol și gata… Sau 10?! Nici vorbă.
Dacă ești începător du-te pe nișa mai liberă, în care nu trebuie să investești decât timp, nu și bani. 1000 sunt mulți pentru unii, pentru alții înseamnă banii de joacă pe-o săptămână.
Nu mai căutați rețeta succesului. Nu există. Sau dacă există: tu i-ai da 10% din munca ta unui coleg?! Doar că lucrați cot la cot și că sunteți buni prieteni?! I-ai lăsa și a 2 a lună portofelul la vedere să mai ia 10%?!
Asta e partea roz în care oamenii cred că tot ce zboară se mănâncă.
Partea cea mai frumoasă este următoarea: remunerația.
Pe IT începe să meargă treaba cu 2%. Un calcul simplu ar fi că tu iei 20 de lei la 1000 de lei. Peste 30% dai la stat, iar dacă mai investești… poți să te duci ușor la jumi, juma.
Anul trecut… știți povestea cu Black Friday. eMAG a dat startul, anul ăsta își vor băga ceva în afiliere tot mai mulți. Prea puțini, irelevanți, vor dori să iasă la suprafață. Să vedem cum îl convingeți voi pe Dorel să cumpere dintr-o parte sau din alta.
Dacă unii cred că afilierea merge într-o direcție bună eu nu cred asta. Văd din ce în ce mai multă reticiență, văd că oamenii află tot mai mult de domeniul ăsta și românul nu e obișnuit să aprecieze munca altuia: „de ce să-i dau eu aluia comision?!”; „Să îl fac pe ăla cu bani?!”
Pe lângă asta povesteau unii cum se speriau de facturile către platformele de marketing afiliat. Facturi care îți-aduc vânzări directe, monitorizate.
Din punctul meu de vedere nu mai e mult până când se va activa și regula aceea din TOS privind alte campanii decât cele de Black Friday. Și așa… chiar vom vorbi despre afiliere ca de pișcoteală.
Așa cum se întâmplă cu adsense acum. În mintea colectivă va ajunge un MLM.
Malin a zis
Sunt mai multe aspecte de luat in calcul pe targetul romanesc cel putin si care descurajeaza pe multi.
La fel ca si in cazul AdSense, afilierea nu merge bine din o serie de motive mari si late (in ordinea importantei si relevantei):
1. „De ce sa dau click sa-l imbogatesc pe asta, ia mai bine sa merg eu direct pe site-ul emag si sa cumpar de acolo”
2. Procentul foarte mic de oameni care fac achizitii online si care detin carduri/conturi de Paypal si procentul si mai mic de persoane dispuse sa achizitioneze online.
3. Lipsa de profesionalism a advertiserilor, pentru ca degeaba e o platforma pusa la punct daca bannerele lasa de dorit. In cazul anumitor nise gasesti unelte de promovare eficiente, in cazul altora ai parte de unelte de toata jena.
4. Reviewurile subiective si false sau bazate doar pe specificatii tehnice fara testul produsului. E plin internetul de asa ceva si asta descurajeaza de cele mai multe ori.
5. Campania negativa la adresa firmelor de curierat atunci cand lucrul asta se asociaza cu magazinele online ce isi fac reclama prin afiliati. Nimeni nu-si da seama cat de mult dauneaza ca 2 bloggeri mai mari sa faca anticampanie in cor. Daca sunt 10 mai mici nu e asa de periculos.
6. Tepele advertiserilor care nu platesc comisioane si care nu sunt verificati de catre platforma. Ideal era ca platformele sa ceara o garantie, gen un CEC in alb ca sa descurajeze tepele.
7. Limitarea publisherului la platformele romanesti, gen 2parale si Profitshare, desi exista platforme internationale gen Matomy sau Tradedoubler ce ofera produse internationale cu target romanesc, cu bannere si landing page in romana etc.
8. Reticenta magazinelor mai mici si cu nise exacte de a intra in platforme de afiliere.
Marius Cucu a zis
Procentul a ajuns din ce în ce mai mare. Doar că mulți caută prețul cel mai mic. Și ăla este pe okazii la băieți.
Malin a zis
Apropo de ce ziceam, 18% mi se pare de-a dreptul irelevant. Cresterea e mult prea mica.
Coffee a zis
Cu un blog de carti nu scot mai mult decat plata hostingului. Acum cativa ani se vindea la fel de mult, dar cu mult mai putine articole publicate.
Marius Cucu a zis
Pentru că au mers mulți în aceeași zonă. Probabil că s-a perfecționat nișa sau… lumea cumpără direct.
Coffee a zis
Cumpara direct. Elefant are newletter aproape zilnic 🙂
Marius Cucu a zis
Înseamnă că se dovedește exact ce-am vrut să zic eu în articol. Odată cu review-urile video de pe magazinele online, odată cu obișnuirea omului cu brandul… marketingul afiliat se duce…
Damian Irimescu a zis
Părerea mea este în felul următor. Dacă dorești să faci afiliere, pe lângă cele enumerate mai sus de ante-comentatorii mei, trebuie să-ți faci și un renume oarecum. Pe Facebook discutam foarte mult de faza că afilierea înseamnă nișare. Nu poți pe un blog generalist să vinzi chiloți de damă, să fim sinceri (înțelegeți ideea).
Marius ai dreptate la faza cu ciupeala, cel puțin, lumea trebuie să înțeleagă că dacă ciupești azi 200 de ron comisioane și după un comision de 4 lei odată la 6 zile, aia nu e afiliere, aia e ciupeală. Trebuie să testezi tot timpul. Conținutul trebuie îmbunătățit tot timpul și da, review-uri fără teste mi se pare o tragere în țeapă a celui care citește.
Am câteva idei vizavi de afiliere pe care încerc să le testez la mine. Să spunem că sunt înscris într-o anumită platformă de 3 ani, de abia acum încep să-mi îndrept atenția către ceva profi.
Marius Cucu a zis
Renume în nișa aceea sau unde? Că bloggerul X face afiliere nu va aduce decât înjurături din partea celorlalți.
Andrei poate confirma înjurăturile primite de la un gheorghe, vasilică.
Apropo de comisioane. Încercați să vedeți peste suma din aplicație: ea nu va fi niciodată a voastră. Nu este ca un salariu net, ci este brutul(dacă vreți), cu costurile de rigoare.
Coffee a zis
Bannerele mai vand?
Marius Cucu a zis
Ahahahahahaha. Alea „responsive”?! 😀
Andrei a zis
Vis a vi de pulifricii care ne înjură, vor fi mereu de ăștia, ei cred că e funny să stai ore în șir să scrii un articol bine documentat și dacă tot îl scrii, să fie gratis.
Eu văd că tot mai mult device-urile se conectează la internet, asta va aduce automat și un trafic tot mai mare în magazinele online.
De aici trag concluzia că afilierea se va face pe conținut de calitate, cred că metodele cu link direct în ads vor pica datorită utilizatorului care va căuta feedback despre produsul dorit.
De asemenea și pe nișa de tech prevăd un picaj, vor face bani din afiliere site-urile care obțin produsul în test iar restul va fi pișcoteală.
Se va schimba modul de a face afiliere? Da, cu siguranță da, dar repet utilizatorul va căuta mereu info. Poate advertiserii mari vor trece la sistemul de afară, vor plăti userii care au cumpărat și postează review pe pagina de produs.
Malin a zis
Pe *adult* (global traffic) inca se misca treaba acceptabil, doar ca in Romania nu prea exista un astfel de target pe afiliere.
Marius Cucu a zis
Mereu am zis că intru și pe acolo. Nu a fost suficient timp.
Coffee a zis
Dar acolo cum e cu drepturile de autor?
Malin a zis
Pai daca „furi” e ca si in alte nise. Daca obtii continut de la afiliati si majoritatea dau content moka, bine e vorba de galerii low quality si filme de maxim 5 minute tot low quality atunci esti safe. Daca mergi pe agregare de RSS ca sunt si care dau RSS iarasi esti safe. Doar ca e concurenta foarte mare, e foarte mult de munca. Eu am vreo 300 de domenii in zona aia si n-am nici macar 50 dezvoltate, doar ca timp de 3 ani au scos suficienti bani incat sa-si plateasca renewalul singure. Cand Google a inceput sa arunce cu blacklist „fara numar” datorita mobile redirect (ce faceau ceva banuti) a trebuit fie sa ramana siteul in afara Google index cu mobile redirect, fie fara mobile redirect si am ales fara mobile redirect dar au scazut drastic veniturile. Oricum sincer sa fiu nici n-am avut timp sa ma ocup de ele asa ca e de inteles. Dar e o paine de mancat si acolo daca investesti timp suficient si mai ales daca reinvestesti ceea ce scoti, pentru ca eu am reinvestit in teme de WordPress pt adult, in pluginuri ce automatizeaza munca etc.
Coffee a zis
Ce crezi despre Facebook Like Box pe blog? E util sau incarca blogul?
Marius Cucu a zis
Eu nu alerg după like-uri. Dacă dorește cineva să dea, să o facă. Găsește el o soluție. Pusesem, la un moment dat, un widget, dar am lăsat-o moale pentru că eram invadat pe Facebook de întrebări.
Andrei a zis
Îți spun eu, îl am de mult pe cKy.ro și nu a adunat nimic, like-urile se adună tot din ce faci tu pe facebook.
Malin a zis
In opinia mea sunt mai eficiente butoanele de share, decat cele de Like. Oricum Facebook devine irelevant in multitudinea de postari de la Poptamas, Teo Trandafir, Radio Mormant, 66,6 FM etc.
John a zis
Ce articol! Chiar util și motivațional. Cred că ai ajuns la un nivel de la care poți începe să oferi consultanță. Sau deja ai început? 🙂
Marius Cucu a zis
Ai lipsit la consultanța de pe Facebook. 3, stai jos. 🙁
John a zis
Domnule profesor, până și un 3 mă flatează, mai ales dacă vine din partea dumneavoastră!
Marius Cucu a zis
Să fie 2 atunci.
Paul a zis
Ca sa-mi permit o saorma la Dristor in fiecare zi si sa-mi mai ajunga si de un suc, ar trebuie sa fie cel putin 20-25 de black friday-uri pe an ca sa-mi pot permite asta din afiliere :)))
Marius Cucu a zis
Păi zicea lumea că e ieftină acolo 😀
Andrei a zis
Și tu vinzi șervețele?
Pato Basil a zis
A mers si afiliere, probabil va mai merge o perioada pana va apare altceva mai inovativ. Bani se vor face tot timpul intr-un fel sau altul, conteaza sa fii acolo pe felie cu zic baietii strazii
Dan a zis
Cam de prin 2006 fac afiliere in afara, iar aici de prin 2009. Mie mi se pare ca merge tot mai bine. Oricum nu cred ca trebuie sa te limitezi doar pe Romania. Afilierea pe amazon merge chiar foarte bine. Totul e sa nu renunti cand ti se pare ca nu mai merge. Nu vorbesc neaparat despre bloguri generaliste. Eu prefer nisele. Adsense intr-adevar nu prea merge in Romania dar in afara e alta poveste mai ales pe continut in engleza.
Marius Cucu a zis
Nișez și eu cât se poate de mult… dar limba mea engleză nu e atât de bună.
Malin a zis
Corect Dan, asta incercam sa zic si eu ca din anumite privinte afilierea pe Romania mi se pare oarecum inteleasa gresit. Amazon, eBay, siteuri chinezesti, platforme de afiliere internationale merg bine in asociere cu cele romanesti. Mi se pare absurd sa te limitezi la 2parale sau profitshare si sa ai sperante de mai bine.
alex a zis
mereti ma la munca. lasati visele la bani stand in cur la PC, scriind un articol la 3 zile…
Marius Cucu a zis
Alex, cât să mai repete lumea că marketing-ul afiliat nu e doar despre bloguri?! 🙂
Malin a zis
Cand ma ocupam de siteurile mele efectiv, in urma cu 5 ani, iar AdSense + afiliati completau diferenta de bani de la 200 de euro (pana pe la vreo 600+) cat castigam lunar facand cate un design de site web pentru o tipa, munceam si cate 16 ore zilnic la siteuri, de la publicat articole la facut backlinks si altele. Cine crede ca poate scrie un articol la 3 zile si sa scoata sute, mii sau zeci de mii de euro lunar se insala amarnic. Stiu ca pentru multi poate insemna bani frumosi, pentru mine la vremea respectiva erau putini, dar reprezentau ceva. In ziua de azi sunt si mai putini bani pentru munca pe care o faceam.
Perfu a zis
Inca mai merge afilierea si spun ca merge doar pentru aceia care stiu ca , intr-un business mai trebuie sa si investesti , nu doar sa te gandesti doar la profit .