Cred ca am văzut până acum zeci de articole în care se discuta despre laptopuri versus calculatoare, care e cel mai bun, la ce e mai bun, însă nu-mi amintesc ca cineva sa fi vorbit despre cele mai bune mărci de laptopuri.
Probabil și pentru ca nu este un articol subiectiv, mulți ar considera că cea mai bună marcă este cea pe care o are. Și până la urmă, nu e un lucru rău ăsta, ești obișnuit cu produsul ăla, cu brandul acela: prin articolul asta doresc să știm ce modele își vor da duhul mai repede.
Eu orice mi-am cumpărat, am luat firma, așa am fost învățat de mic: „mai bine dai un ban în plus, dar știi ca te tine”. Așa dacă mă întreabă cineva „ce marca de laptop sa-mi cumpăr” probabil ii voi recomanda un laptop de top(as recomanda Alienware-uri, dar vorba unui prieten „nici în vise nu visez ca voi avea așa ceva”).
Din start am o problema cu marca ACER, după ce am ars din vina mea un laptop, a 2-a oara s-a ars singur, fără sa-l ating. Între timp, am testat ceva modele de la ei și mi-am mai schimbat părerea. Puteți citi recenzii pe blog.
În plus, trebuie să recunoaștem că astea sunt destul de ok, însă scumpe rău!
Poate te interesează și:
- Au apărut laptopuri cu display OLED. Cam scumpe la prima vedere
- Îti alegi un laptop în perioada următoare?!
Apoi, în topul de jos i-aș pune pe cei de la ASUS, la foarte mulți am auzit ca s-a dezlipit placa grafica de placa de baza. Dar lucrurile acestea erau la variantele vechi de laptopuri. Cele noi sunt mult mai fiabile.
Ce branduri sunt pe piața noastră?
Cred că foarte interesant este de discutat cine ne calcă piciorul, în magazinele de la noi, dar și cine are cele mai multe modele pe piață, încât să acopere toată gama.
- laptop Asus
- laptop MSI
- laptop Lenovo
- laptop Dell
- laptop Acer
- laptop HP
- laptop Clevo
- laptop LG
- laptop Razer – nu sunt aduse oficial
- laptop Apple
- laptop Gigabyte
- laptop Huawei
- laptop Microsoft
Aș zice că cele care răspund raportului calitate preț sunt cele prezente mai jos:
- Asus
- Lenovo
- MSI
- Dell
- Acer
Evident, nu luăm în calcul și Apple care au, oarecum, modele standard, bine cunoscute. Sigur că acolo procedura este diferită, au un service foarte bun, dar și tu ai nevoie de un pic de skill și răbdare pentru a te obișnui cu sistemul de operare.
Care este cea mai bună marcă de laptopuri?
Pentru ca mulți dintre cititorii acestui blog au cerut oferte de laptopuri în 2024, am zis ca este cazul sa analizez oferta din magazinele online și să vă pun la dispoziție laptopurile best buy. Voi încerca sa actualizez cât mai des aceasta ofertă, în funcție de modificările și actualizările de preturi.
Discuția despre alegerea unui brand de laptop trebuie să fie orientată spre utilizator, așa că în comentarii trebuie să analizăm foarte bine experiența cu un anumit brand.
Aș puncta următoarele:
- inovație
- calitate a materialelor
- design
- experiență a utilizatorilor
- suport tehnic și service-uri în țară
- performanță raportată la preț
Service pentru laptop
Interesant ar fi de obținut și un raport de service despre fiabilitatea laptopurilor. Din păcate, nu cred că voi găsi prea curând așa ceva, dar mă voi strădui să aleg cât se poate de bine.
Din păcate, nu avem acces la absolut toate modelele de pe piață, însă ar fi util să vedem tot ceea ce înseamnă și reparația unui laptop. Ideea este că, cu cât este mai subțire, cu atât este mai greu de reparat.
Să luăm exemplul Apple. Cumva, totul se repară cu circuit închis și destul de repede în garanție. Ce te faci după garanție?! Nu știe nimeni. Așadar, util ar fi să mergeți pe premisa că, cu cât un laptop este mai subțire, cu atât o să fie mai greu de reparat, mai ales într-un service ieftin. La Apple știm deja că în anumite service-uri nu prea poți face treabă, trebuie să fie autorizat de ei.
În altă ordine de idei, sunt atât de multe modele ce au lipit modulul de RAM pe placa de bază. Asta înseamnă că nici măcar un banal upgrade nu-l mai poți face, dar o reparație fără lipituri sau măcar o curățare de praf.
Drivere actualizate
În ultima vreme, cu ajutorul Windows 10 și Windows 11 cumva lucrurile s-au mai așezat. Reușim să avem drivere cam pentru orice, chiar dacă nu vin atât de devreme. Absolut nimeni nu bagă de seamă în seamă să caute un pic pe site-ul producătorului și să vadă: dar oare primesc driverele, măcar cele de bază, în cazul în care apare Windows 12 sau Windows 20? Cât de repede actualizează acel producător?!
OK, OK, dar eu ce aleg?
Ca branduri care încearcă să inoveze aș alege unul dintre următoarele:
- LG – light laptop
- Samsung – best display – însă nu sunt aduse oficial în România
- Apple – best ecosistem
- Microsoft – best surface 🙂
- Razer – gaming alături de Dell Alienware
Chiar dacă la modelele Samsung nu mai avem acces pe piața noastră, aceștia mereu au avut mereu ceva de zis pe partea de laptopuri, mai ales pe partea de display-uri de laptop. Cât despre LG și Microsoft, nu poți niciodată să îi elimini din topuri. Au venit mereu cu soluții cât se poate de subțiri, iar LG Gram este ceea ce trebuie. Am avut și eu acces la ceva modele și este wow.
Despre Apple nu avem mare lucru de vorbit. Pe ei i-aș nota la cel mai bun marketing raportat la preț. Sunt extrem de buni în ceea ce fac, dar cu produse destul de piperate. Cumva, însă, mai toate de sus ne „scutură” de câteva mii de lei bune.
5 branduri accesibile sunt cele din lista de mai jos. Ele încearcă să vină cu modele pentru diferite categorii de preț:
- Acer
- Lenovo
- Dell
- MSI
- HP
MSI sunt relativ recent veniți în zonă, așa că de la laptopuri de gaming au ajuns să intre și pe alte zone mai low cost.
Cam între acestea 5 trebuie să vă raportați dacă nu aveți un buget foarte mare. Ar mai intra și cele de la brandurile chinezești apărute recent pe piață. Mă gândesc la un portabil Huawei sau chiar Xiaomi.
Discuția este foarte lungă și cumva vreau să o mutăm în secțiunea de comentarii.
Andreea a zis
Buna am nevoie de un laptop foarte bun chiar dacă sunt în clasa a 11 a și m am gândit sa mi iau acuma unul care sa ma tina ceva timp. Am auzit de laptopurile Dell, se merita sa iau unul?
Ciprian a zis
Buna,
Sunt în căutarea unui laptop/notebook/ ultraportabil pentru soția mea.
Îl va folosi pentru servici (word, excel, zoom, skype) si pentru acasa (internet, poate ceva filme). Are nevoie de o cameră foarte bună pentru a putea relaționa cu clientii ei, greutate calculator cât mai mică, dimensiune ecran în 14-15″, bateria bună/f. bună, sistem de operare windows. Buget: 3500-5000 lei.
Apreciez un top3 recomandări. Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Absolut niciun producător nu pune webcam ok în momentul de față. Trebuie să te raportezi la una 720p sau la un telefon cu care să facă treabă mai bună. Dacă are nevoie de ceva extra, ar fi indicată o cameră web externă. Dar să nu fie pretenții la ceva integrat pentru că nu mai există.