Zilele trecute am pus un Windows 10 pentru cineva care abia face actualizare de la Windows 7. Nevoia l-a făcut să renunțe la Windows 7 pentru că programele nu îi mai funcționau. Calculatorul nu este tocmai vechi, dar sistemul de operare nu te mai lasă să folosești cea mai nouă versiune de Capture One, să folosești Photoshop mai nou sau să ai acces la materialele de la cele mai noi camere.
Și știu și eu cum este pentru că pe A7IV nici măcar un banal preview nu am, a trebuit să mă folosesc de 3rd party.
Dar nu cred că aș putea să rezist fără să folosesc cele mai noi versiuni ale programelor. Eu actualizez Davinci Resolve de fiecare dată, actualizez Capture One și orice program instant. În trecut, când aveam mai mult timp, băgam și beta-uri. Mi s-ar părea ciudat…
Pentru că am făcut un stick cu Windows 10 a trebuit să scotocesc un pic cam mult pentru stick-uri în casă. La IFA știu că vorbeam cu un amic despre montaj și cât de bine face totul de pe hard disk extern, de pe stick-uri. La mine, odată cu NAS-ul, nu mai am nevoie de stick-uri, nu mai folosesc hard disk-uri externe, nu mă mai uit ce stocare am la telefonul mobil.
Adică pot merge fără probleme cu versiunea cea mai mică de stocare și nu am nici cel mai mic stres. OK, sunt maniac cu 8K-ul, dar efectiv, când testez telefoane nu mă mai interesează să folosesc opțiunea. Prefer un 4K 60P mai curat, mai stabil decât 24p greu de manageriat.
Știu că există mai multe programe pentru a face transfer. Mi se pare un pic scărpinat peste mână. NAS-ul are aplicație pentru android sau IOS, ai opțiune pentru a urca fișiere automat, pe WiFi sau date mobile. În țară nici nu știu când se urcă, în afară prefer să mi se urce pe NAS doar de pe WiFi.
Pheno a zis
Da, eu mai folosesc rar doua stik-uri, unul cu Office 2003 licentiat, cu cheie originala dar sparta (n-am scris gresit, chiar asa e si e compatibil perfect cu ultimile hachite de la Office) si unul cu Windows 10 tot licentiat, tot cu cheie originala dar sparta. N-am platit niciodata de cand a aparut desktop-ul pe Terra, niciun program, indiferent de importanta lui. In comparatie cu cei cinstiti si buni platitori, eu vs. ceilalti, suntem aproape egali ca performante. Deci, de ce ar trebui sa platim ceva ce poate fi gratis? Era sa uit. Mai folosesc un HDD extern de 750 Gb doar pentru colectie de muzica (n-am spus manele, fiindca astea nu fac parte din domeniul muzical). Imi pare rau ca mi-am achizitionat un DVD/RW extern pe care l-am folosit de 3-4 ori in urma cu ceva ani si care nu mai are utilitate. In desktop am un singur SSD de 500 Gb cu doua partitii, C: 200 Gb – system, D: 275 Gb – diverse, downloads, documents, DYI, audio, video, photo, games. Nici nu-mi trebuie mai mult. Recunosc ca nu fac bani de pe urma desktop-ului fiindca nu sunt pasionat de asa ceva, ci il folosesc doar pentru muzica (serioasa) pe casti, non-stop, games si rareori pentru film. In rest, ca majoritatea utilizatorilor, Youtube, comenzi online, informare, Facebook, comunicare.
Daniel Bis a zis
Stickuri am o multime, de la 4 GB pana la 32 GB, le folosesc doar pentru transferuri mici si rapide si instalari de Windows/Office.
Hard extern am de 2 TB si folosesc doar pentru backup poze/video personale de pe NAS (un Synology, model mai vechi cu 2x2TB in raid mirror).
Hardul il conectez doar o data pe luna pentru update poze/video.
Prefer sa am dubla siguranta pentru chestii unice in viata (nu mai poti sa refaci pozele si sa tragi pe urma duble :)).
Backup in cloud folosesc doar pentru foto/video temporar.
Adrian Bolocan a zis
Mai folosesc stickul din cand in cand, in special pentru muzica pe care o ascult in masina. Ori cand mai e nevoie de o instalare de Windows ceva.
dant a zis
Rar, cand instalez un sistem de operare, mai nou am un ssd extern cu Ventoy si toate cele puse pe el.
Mi-as face ceva boot din lan ca sa pot instala ce SO vreau pe dispozitive dar trebuie sa studiez cum se face, din linux.
Il mai folosesc si la masina , cand am drum lung, sa ascult muzica in caz ca nu am net.
Pentru upload poze pe servaras ma folosesc de syncthing, nici nu stiu cand le urca.
Virgil Grecu a zis
pastrez muzica pe SSD-uri relativ vechi dar care nu au avut defecte la data „pensionarii” acestora. In rest (kituri) pastrez pe harduri portabile sub standard NMve achizitionate extrem de ieftin de pe aliexpress (90 lei – 4 Tb, samd)
Vasi a zis
Da mai folosesc stick-uri pentru instalare windows. HHD extern am unul de 4 TB pentru filme care au mai mult de o parte, gen Rambo, Rocky, Harry Potter, MARVELL, de la vreo 3 conserve de laptop-uri am salvat hardurile și am cumpărat un rack, le-am transformat în harduri externe pentru poze de familie și programe pentru windows în 2 exemplare.
Daniel Bis a zis
De preferat sa mai ai aceleasi date si in alta parte pentru ca hardurile de laptop sunt mai pacatoase si au tendinta sa pice mai repede decat cele normale.
Ori RAID, ori in cloud, ori pe alt hard.
Vasi a zis
Pe 2 din 3 am aceleași lucruri, rezervă la rezervă.
Cristian a zis
Folosesc stick-uri pentru sistemele de operare și transferuri mici și rapide. Și mai ma două hdd-uri externe unul de 2TB și unul de 4 TB – cel din urmă este pentru back-up datelor și pe laptop nu prea mai am date de nici un fel.
Costin a zis
Doar pt. instal. SO si inregistrare programe tv difuzate la ore imposibile.
Marius Cucu a zis
Da, pentru instalare pe curat și eu țin un stick acolo. Unul cu Windows, unul cu Linux. Atât.
George a zis
Stick-uri folosesc pentru că-mi place să mă tot joc cu sistemele de operare. Nu trece lună fără să instalez alt sistem de operare. Cât despre HDD-uri externe, da, încă folosesc. Unul îl folosesc pentru PlayStation 2, restul le folosesc ca să fac back-up la diferite date.
Marius Cucu a zis
Ah, ești acolo. Făceam și eu reinstalare acum 10 ani lunar, că mi se părea că e mai rapid. Acum dacă apuc să fac la an mă bucur.
Costin a zis
Stiti care-i asemanarea dintre Windows si brinza ? Cu trecerea timpului, ambele se-mput. Cunosc un inginer IT din Viena, angajat la o firma de jocuri electronice (in Austria oare unde altundeva ?) la care reinstalarea lunara a Windows-ului face parte din fisa postului. ‘Imbicsirea’ registrilor face imposiblila atingerea vitezelor cerute, sustin ei.
Iar instalarea nu se face de pe imagini presalvate ci de la rosu.
Iata de ce-s bune stick-urile in continuare.
Asa ca, intre instalari de s.o. le mai folosesc si pentru vizionarea filmelor.
Pheno a zis
Vreau sa cer pareri despre SSD-ul asta. A folosit sau foloseste cineva asa ceva?
https://www.sincerity.top/pay?id=b6702f84-2d11-4c97-81e2-591f1812cad
Daniel Bis a zis
Nu cred ca e real, eu cred ca e SCAM, 169 lei pentru 10 TB de SSD????
De fapt nu cred … SUNT SIGUR.
In cel mai bun caz primesti un rack sau o husa pentru hard :)))
Marius Cucu a zis
Inclusiv landing page-ul pare suspect. Cel mult, e o chinezărie ce nu va funcționa în parametri.
Am verificat URL, da, sunt niște chinezi care fac marea cu sarea și încearcă să vândă și pe la noi. N-aș cumpăra.
Pheno a zis
Pai mai exista non-chinezarii? Ma gandesc ca un SSD de la 2Tb in sus poate fi pentru stocare si nu stiu daca pentru stocare e nevoie de performante sporite. Daca sta parcat intr-un sertar/dulap poate avea orice viteza mica/mare. Se stie ca nici cele mai pricopsite HDD-uri sau SSD-uri nu au capacitatea fix cat este scrisa in specificatiile date de producatori. Deci, la ce-ar trebui sa fim atenti? La forma, la culoare, la gabarit, la pret sau la utitlitate?
Marius Cucu a zis
Există niște standarde de calitate și pentru chinezăriile de brand. Link-ul de la tine e prea frumos să existe. 🙂
Daniel Bis a zis
Cand ceva e prea frumos ca sa fie adevarat inseamna ca … NU E ADEVARAT 🙂
Daniel Bis a zis
Depinde pentru ce il iei.
Daca vrei pentru Camere/DVR/NVR exista niste harduri mecanice dedicate (exclus SSD pentru ca se strica repede)
Daca vrei pentru calculator: iti recomand SSD pentru partitia de bootare si instalare, lucru intens si programe instalate, iar pentru stocare HDD obisnuit.
Daca vrei pentru NAS exista deasemenea harduri mecanice dedicate. Desi aici poti sa pui si SSD-uri sau mixt intre ele.
Avantajele SSD:
– mai rapide
– consum mic
– dimensiuni reduse
– zgomot zero
Avantaje HDD:
– pret mai mic
– fiabilitate mai mare (au un MTBF mai mare)
– posibilitate stocare pe termene mai lungi
Unitatile depozitate au tendinta sa se „demagnetizeze” mai repede daca nu sunt folosite, in special SSD-urile.
Pentru stocare recomand minim 2 copii (optim 3 copii), iar una din copii sa fie in alta locatie.
Ideal e sa ai datele pe calculator/laptop/telefon, sa le sincronizezi cu un NAS (RAID mirroring) sau in cloud si sa iti mai faci o copie de rezerva pe un hard portabil zilnic/saptamanal/lunar pe care sa il depozitezi in alta locatie.
Daniel Bis a zis
Am mai intalnit (din auzite) situatii in trecut cu carduri SD sau stickuri USB pe care sistemul le vedea de 16/32/64 GB, dar de fapt ele erau mult mai mici in realitate.
Marius Cucu a zis
Yup, așa funcționează chinezăriile.
Razvan a zis
La serviciu am un stick pe care-l folosesc pentru salvare de pe scanner si mai rar pentru fisiere care nu pot fi trimise prin e-mail. Personal am cateva stickuri pentru instalare de windows sau Rescue disk, folosite rar. Am si HDD-uri externe pentru back-up fisiere. Mult mai des folosesc un SSD extern de marimea unui stick pe care am poze, programe etc.
Kite Surfers a zis
Da, folosesc si stick si SSD de backup extern. Si ca extra protectie, NAS-ul are backup pe un alt SSD extern, legat direct ?