Cel mai mare avantaj al unui blog este constanța, din punctul meu de vedere. Nu reușești să faci mare lucru dacă nu ești constant în ceea ce faci. Mă uit la mine la video că nu pot să urnesc și să fac totul ca la carte. Din păcate, mi s-au rostogolit atât de multe încât parcă nu se mai termină. Planificările mele n-au avut nicio legătură cu ceea ce se întâmplă.
Efectiv, depind prea multe de mine și am „fugit” să rezolv din ele. Ba chiar am ieșit de pe rețelele de socializare, las să se distribuie și încerc să pun aici cât se poate. Oricum, gata, e clar că e ultimul an de montaj video, efectiv, nu pot merge cu ele în paralel, cu video, cu foto, cu proiecte pe care vreau să le fac pe afară. Voiam să testez o serie de componente PC, să pot să îmi fac o părere directă pentru seriile noi. Nu iese, nu este suficient timp. Dar termin eu cu toate și pun rotițele în mișcare și la restul. Ideal ar fi să reușesc să pun 2 articole pe zi și măcar un video pe săptămână. Cu materiale de actualitate, nu la 3 luni după lansare.
În fine, mi se pare că vine un suflu nou, de fapt, vechi pe bloguri. Oameni care au avut blog au revenit pentru că, probabil, nu se regăsesc pe rețelele de socializare. Eu nici unele cercuri pe Twitter încep să nu le mai suport. E un nucleu de oameni mișto, dar cumva e o combinație între grupurile de Facebook și timeline. Când se propagă ceva apar tot felul de oameni și efectiv nu am stare să fiu serios.
Pe blogurile personale mi se pare că sunt oameni ce păstrează un bun simț, până la urmă e vorba de numele lor, iar calitatea informației e alta.
Alex văd că scrie mai des, Bolocan a fost băgat în ședință de fiecare dată, face terapie de slăbit prin scris. Și-a convins și consoarta să scrie, dar nu o învață să scoată refferalul de pe Google.
Andrei ar scrie mai des dacă i-ar ieși fumurile de pe TikTok. Are expertiză pe telecom, dar îi lipsește constanța.
La ice puteți să vă faceți o părere despre orice conspirație, din puncte de vedere la care nici nu vă gândeați.
Poate vor reuși să facă treabă și să aibă parte și de ceva monetizare. Așa cum zicea si Grig, dacă aloci timp constant trebuie să mănânci.
Mie mi-ar plăcea să fie mai multă activitate pe bloguri, să iasă idei noi. Cel mai bun exemplu este articolul ăsta. Nu m-aș fi gândit niciodată să scriu despre subiect, dacă nu îmi ridica mingea la fileu Bolocan.
Fiecare e OK pe zona lui, cu cât mai multe idei, cu atât ies lucruri mai mișto.
Redoo a zis
La ice puteți să vă faceți o părere despre orice conspirație, din puncte de vedere la care nici nu vă gândeați. presimt că pentru această propoziție vei avea parte de păpușele voodoo și alte lucruri nelalocul lor :)))
ice4you a zis
Mareane, iar cu batul prin gard? :))
A fost o vreme cand blogurile au pierdut multi oameni ok si odata cu ei si ce scriau. Motive au fost destule, unele legate de munca de intretinere a unui blog (ca e ceva de lucru), altele legate de costurile de intretinere ale unui blog (multi dintre cei care doar le citesc, nu stiu ca exista aceste cheltuieli) si in parte atrasi de mirajul retelor sociale sau proiecte audio-video, pentru ca a fost o vreme cand scrisul a fost considerat obsolete. Intoarcerea la bloguri a unora am observat’o si eu in timp, dar ceva s’a pierdut parca odata cu adoptarea scrisului ala pe retele sociale unde lucrurile stau diferit si tot ce conteaza sunt distribuirile si like’urile ce in mare parte nu au nicio treaba cu calitatea.
Legat de perceptia ta despre ce scriu eu, intentia mea declarata in nenumarate randuri este aceea de a aduce teme de actualitate in dezbatere dintr’un un alt unghi de a privi lucrurile, pe principiul „think outside the box”, pe care incerc sa il sustin cu documentare ce uneori imi ia ore la randul! In rest, hai sa iti fac pe plac si sa zicem ca sunt „teorii ale conspiratiei”, interesant e ca odata cu pandalia si carambolul din Ucraina, 99% din „teoriile conspiratiei” de ieri, au devenit treptat „practica a realitatii” de azi, deci pana la urma, unde e linia de demarcatie si cine o traseaza? 🙂 E, si uite asa arata si se creaza o tema de dezbatere deschisa ulterior la comentarii! 🙂 Sanatosi sa fim, de scris si citit este pentru toata lumea.
Marius Cucu a zis
Păi nu așa am învățat pe toată lumea, să bage bățul?! :))
ice4you a zis
Marean e invatat … da mic! :))
Redoo a zis
E, Cucule.. când băgăm io bățul prin gard tu-l căutai pe al tau prin țărână ???
Marius Cucu a zis
Să ne referim la bloguri, nu la bătrânețe.
dam167 a zis
[…] motivele au fost multe, dar principalul motiv e plictiseala – oamenii s-au cam plictisit, iar cititorii au cam găsit aproape același lucru pe toate gardurile. Asta cu munca și întreținerea e principala formă de victimizare de… 15 ani? În afară de zoso nu vorbea nimeni de ce înseamnă de fapt un blog, iar costurile în ziua de azi sunt pe la 1000-1200 de lei pe an cu tot ce ai nevoie. 100 de lei pe lună pentru o pasiune nu e deloc mult, dacă e într-adevăr o pasiune, și nu e nevoie de promovare cozonaci ca să ții sus un blog la costurile astea. Sper că e clar, nu zic că n-ar trebui nimeni să facă bani din asta, doar că poți ține un blog și fără venitul ăsta. Pe încercate, zic.
Rețelele sociale au preluat interacțiunea la cele 10 rânduri pe care le scriau mulți. Când subiectul e slab și lumea vrea doar să interacționeze normal că e mai ușor pe Facebook. Apoi a fost reclama ieftină care s-a mutat și ea pe rețelele sociale, că acolo era mai multă lume. Ăla nu e scris care cică a devenit obsolete, ci doar postările de slabă calitate. Dintre toate blogurile foarte puțini oameni au scris/scriu cu adevărat și nu o fac numai pe bloguri personale ci și pe alte platforme.
Problema mea nu e cu cei care scriu/au scris mai slab, ci cu ăia care emit scuze și pretenții – nu e un apropo la tine personal sau la blogul de față (pe cele menționate în postare nu le-am citit, nu am o părere despre). Hai să n-o mai luăm prin învăluire, ce s-a dus nu s-a dus pentru că era vreo nestemată.
Marius Cucu a zis
Ideea este că, dacă reușești să monetizezi un pic zona asta, implicit te ții de treabă. De un hobby te plictisești la un moment dat fără o motivare, deși… dacă mă uit în spate sunt la ani lumină cu dezvoltarea mea ca om de când cu blogul. Adică eu cred că oamenii ar avea de câștigat dacă și-ar pune mintea la contribuție să facă niște idei la ei acasă.
Costurile de găzduire nu sunt atât de mari. Efectiv, ai nevoie de 1000 de lei pentru un blog ca al meu, cu 5-6k unici pe zi. Pentru celelalte cu trafic mic ai costuri cu mult mai puține. Un 300 de lei, să zicem. Și deh, nu cred că mai e atât de greu de setat un blog, pur și simplu sunt niște click-uri și ales o temă.
Rețelele au preluat interacțiunea, dar uite că acum se mută lumea de pe una pe alta în „căutarea libertății”.
dam167 a zis
Treaba cu banii e relativă, iar dacă chiar ai un hobby n-o să te motiveze banii. Dacă nu e chiar hobby și îl vezi ca pe un side gig da, atunci contează dacă vine un ban de acolo. Așa e cu YT pentru mulți, pentru că pe lângă ceea ce fac zi de zi produc conținut de pus acolo. Pentru mine ar trebui să fie foarte mulți bani pe blog ca să mă motiveze, de exemplu. Dar eu mă refer la hobby strict a ține un blog, nu că ești pasionat de fotografie și ții un blog, pasiunea nu e în blog și e o diferență destul de mare.
Și totuși unele bloguri aleg să închidă rubrica de comentarii, iar ăsta era principalul factor definitoriu al formatului de blog.
Marius Cucu a zis
Cred că te referi la băiatul ăla din Brașov. Cred că e minoritar, din punctul de vedere al comentariilor. Mai toți vor să aibă engagement. Poate că au perioade proaste, poate că observă că nu sunt comentariile la subiect. Nu știu. Și eu observ unele comentarii ce nu sunt tocmai la subiect de fiecare dată, dar dau vina și pe mine că ori sunt prea tehnic, ori am abordat direcția ușoară și nu mai e nimic nou de zis pe subiect.
ice4you a zis
Eu am scris jurnale de mic si din 2005 aproape zilnic scriu pe blog de cand blogosfera era compusa din oameni cati sa ii numeri pe degete, iar pe mine NU ma motiveaza banii, desi am avut si job din treaba asta ca jurnalist, n’as fi putut sa ma tin de treaba fara libertate editoriala. E o chestie de pasiune si dezvoltare personala pentru mine, un soi de gimnastica mintala. In concluzie, nu pe toti ne motiveaza banii, iar cei care au pornit pe ideea asta si nu le’a mers, e normal sa abandoneze in timp. In ce priveste zona de comentarii, la mine este o zona complet libera, cu conditia limbajului decent si fara atacuri la persoana, ma bucura orice fel de dezbatere care se creaza, fie si in afara temei propuse.
Marius Cucu a zis
Cine pornește în treaba asta sau pe TikTok/ Youtube se gândește că va avea succes și, implicit, faimă, bani. De asta mai toți au încercat marea cu sarea acolo și-au mai renunțat la text.
ice4you a zis
Nu e rau ca au incercat, partea proasta e ca atunci cand au revenit la scris nu le’a mai iesit nici aia si asta nu am prea inteles de ce, probabil din lipsa de motivatie, habar nu am.
Marius Cucu a zis
Eh, mulți au și fugit în pandemie, stres, lipsă de motivație.
ice4you a zis
Pai stai ma frate, ca nu se explica deloc varianta asta! In pandalia pacii eu unul am fost cel mai prolific ca aveai ce scrie si nici multe de facut, cand e un moment mai bun sa „cresti”? Ce cacat de stres? De unde? Ah, nu mai veneau paralele pe termen scurt … probabil, eu care am scris din pasiune, nu stiu d’astea! :))
Marius Cucu a zis
Mie atunci mi s-a părut că au stat toți, în prima lună, apoi s-au săturat de stat pe calculatoare. Cat despre blogul meu, eu zic că atunci am reușit să fac câteva mutări care să ridice un pic nivelul blogului. Bine, am și profitat și muncit foarte mult să aduc trafic nou în ultimii 2 ani.
ice4you a zis
Nu stiu cu plictiseala unora cum a fost, insa ce stiu e ca lumea cauta informatii in disperare si cu atat mai putin din „surse oficiale” care le’au demonstrat in cateva luni ca sunt departe de adevar. Eh, si eu am crescut mult in perioada aia ca formare modificand complet structura articolelor pe care le’am trecut de la stadiul de postari de blog la stadiul de articole documentate, ridicand nivelul cat mai mult posibil pentru ca atentia la informatii si surse a crescut exponential. Asadar, perioada aia a fost una prolifica in care am ales sa trec de la postari pe blog la articole si sa schimb abordarea si formatarea precum si o directionare mai atenta inspre dezbateri datorita nevoii oamenilor care se confruntanu cu cenzura in rest, de un loc liber pentru dezbateri si nu era prima oara cand am observat asta. Cam asta a fost experienta mea din perioada aia, la altii … nu ma pronunt.
Alexje a zis
Multumesc pentru link, man!! Incerc sa fiu mai constant pe blog, sa vin cu ceva articole din cand in cand. E greu cu timpul si stii si tu cu ce ma ocup eu. Incerc sa ma antrenez sa scriu despre subiecte care sa nu ma tina mai mult de 60 min ocupat per articol. Mai am ceva pana imi intru in mana, dar sigur voi reusi.
Inca odata, multumesc de sprijin.
ionică a zis
Gata se duce si twitter, i-ai pomenit pe toti in afara de unul. #așaceva
Lasa boss, ca nu te mai deranjez pă Twitter, ca esti prea ocupat.
ice4you a zis
Mai Ioane, se cam duce dracului si Twitter odata cu migratia masiva de prin alte locuri dupa vizita lui Musk la Castelul Bran! :)) Pe bune vorbind, Twitter era un loc ceva mai exotic pe la noi pana acum ceva vreme, micile bule create pe acolo find in mare parte destul de ok, ce nu iti placea puteai ignora usor. Ba, treptat a inceput sa mi’se cam ia si mie, ceva zice el bine Cucu, desi e mai nou in „bransa”.
ionică a zis
La fel cum este facebook, este și twitter, tiktok și alte platforme. Vorbim de expunere pentru blog. Că mai există mici comunități care cu timpul se sparg e o altă poveste.
Noi să fim sănătoși.
Marius Cucu a zis
Ah, bun, păi suntem de acord cu toții că sunt platforme de distribuire, nu altceva.
Marius Cucu a zis
Tu nu ai blog, când revii să scrii despre rochii XXL o să fii menționat. Deocamdată, tu ești nișă pe Apple. Plus că tu nu te-ai oprit niciodată.
Twitter e bun pentru actualizarea conținutului. Caseta aia de sus face minuni.
ionică a zis
Scuză-mă pe mine. Promit că mă apuc din nou de scris despre rochii XXL și o să mă las de Apple, trec pe Android că văd că e mai multă prezență, dorință și mai puțin hate. Oh, wait!
Face, face, e plină lumea de minuni. Baftalo!
Marius Cucu a zis
Haha, hai mă tu ai ridicat mingea la fileu cu mașina de făcut pâine, nu mai plânge aici de hate :))
Silviu a zis
Hai ca am scris si eu 5 articole anul asta. Se pune?
Marius Cucu a zis
Păi și Pardău a reînceput, darrrrrr voi aveți perioade de iarnă și cam atât. Conținut la Mark, la Musk, pe oriunde altundeva decât la voi în „casă”.
Plus că articolul e scris de la început de ianuarie, între timp, au mai mișcat lucrurile.
Adrian Bolocan a zis
Ce-mi place să fiu lăudat în articole. Hah! Chiar nu m-am uitat peste ce link-uri pune, am zis „întâi scrie zilnic, apoi mai văd eu ce faci tu pe acolo”. Mersi pentru link-uri și sper să te lovesc și cu alte idei, chit că mă dai jos de pe Google.
Marius Cucu a zis
Învață omul acolo să scrie pe blog, altfel te va lăsa pe preș, afară.
Adrian Bolocan a zis
Dau tot ce am mai bun. 😀 Dar mai important e să fie constanță, așa cum zici. Pe asta insist și eu.
ice4you a zis
Eu nu am reusit cu consoarta dincolo de job, nu o pasioneaza si gata. Iti doresc sa ai tu mai mult spor in directia asta! 🙂
Iulian a zis
E fain că se formează o comunitate aici. Sperăm să nu fie doar o bulă de săpun.
„Constanță” este atributul NO. 1 când vine vorba de a putea avea succes cu un blog.
Oportunități de a câștiga un trai apar, dar trebuie să fii constant, și oarecum și serios când e cazul.
Uneori te poți simți nemotivat, da’ tre’ să-i dai înainte. Peste ani îți mulțumești că te-ai ținut de treabă.
Adrian Bolocan scrie bine, curat, și are un fel al lui. Bravo lui!
Andrei Bucur a zis
Multam de mentionare. Problema mea cea mai mare e partea asta a mea civica care se duce in politic. Mereu zic sa las oamenii sa se descurce, apoi revin si ma implic. Nu cred ca prin constructia mea as putea sa nu ma mai implic deodata.
E drept ca pe facebook activez pentru comunitatea comunei iar atentia/reactiile sunt imediate.
Ma uitam la pagina mea 1200 urmaritori, 120k views, 20k interactiuni. Poate nu ar fi rau sa aduc continutul FB pe blog si sa pun link in loc de text.
Doar ca stim cu totii, oamenii citesc titlul si mai greu articole.
E clar ca nu pot sa le fac pe toate, sa fiu si civic/ facebook, sa tin si blog, job, copil, familie dar trebuie sa fac niste modificari.
ice4you a zis
Cu prima parte te inteleg, cam asa e si la mine. Cu a doua, iar te inteleg ca si eu mi’am mancat viata o vreme cu social-media si restul toate. 🙂 Bafta!
Marius Cucu a zis
Nu da link pe Facebook ca să ai reach. Pune poze, fă totul intern. Facebook penalizează link-ul extern.
Andrei Bucur a zis
Si cum aduc comunitatea aia sa citeasca o problema/solutie ce tine de comuna lor?
Daca scriu o propunere pentru o scoala, daca nu pun link, cum ii aduc la articol?
Marius Cucu a zis
Nu ai auzit de formularea link în primul comentariu? Sau întâi generezi discuția apoi dai link ulterior, în comentarii.
Grig a zis
Mersi pentru link! Văd că sunt oameni care cred că pasiunea nu ar trebui să aducă un venit. Banii câștigați din ceea ce faci cu pasiune sunt banii pe care îi cheltuii cu cea mai mare fericire.
Poți ține un blog doar mânat de pasiune fără să cheltui nici un ban. Pe wp.com nu îți trebuie decât timp, inspirație și ceva dexteritate în a manevra cuvintele. Sunt multe bloguri acolo cu poezie și proză de cea mai bună calitate.
Dacă reușești să trăiești monetizând un blog în care ai investit pasiune, vei avea mai mult timp la dispoziție pentru a încerca să faci ca acel blog să dărâme ziduri ale gândirii și să schimbe vieți.
Marius Calin a zis
Doar ce îmi anunțam și eu revenirea pe blog și îmi apare articolul tău pe feedly 🙂
Marius Cucu a zis
Bagă material, ce mai aștepți?! 😀
Marius Calin a zis
Așteptam ca toate astrele să se alinieze și materialul să fie perfect :))
Marius Cucu a zis
Nu le mai aștepta, fă cifre acolo. 😀
Adi a zis
Plănuiesc să deschid un blog personal cu scopul de a face aceasta full-time, înlocuind treptat jobul actual.
Ca și nișă m-am gândit la cea a tehnologiei deoarece de aceasta sunt cel mai pasionat ca să spun așa și am diferite cunoștințe/experiență în WordPress, gadget-uri, Windows, SEO, digital marketing, Google Ads, Facebook Ads și alte domenii din această nișă. Nu pot să spun că sunt un expert în vreunul din domeniile de mai sus, dar am experimentat diferite lucruri din acestea, și am dorința de a învăța iar cunoștințele dobândite să le expun sub formă de articole pe blog.
Ca și monetizare pe măsura ce va crește m-am gândit să-mi ofer diferite servicii pe el precum WordPress, administrare profiluri Social Media, content, SEO, colaborări cu brand-uri pentru review-uri de produse etc. De asemenea aș dori să includ promovare prin marketing afiliat pentru a-mi crește veniturile și probabil Adsense.
Deocamdată sunt la faza alegerii numelui de domeniu la care sunt indecis între alegerea numelui personal sau a unui nume brandabil legat de nișa tech. Sau dacă ar fi mai bine blogul personal de tech să fie pe nume propriu sau brandabil iar site-ul de servicii (WordPress, content, Social Media) separat de blogul tech.
Ca și bloguri pentru nișa tech mi-ar plăcea ceva similar cu al tău sau ca și al lui Mihai Jeliu însă cu subiecte despre domeniile amintite mai sus.
Momentan sunt la faza în care sunt indecis în privința a ce să încep sau dacă să încep două proiecte în același timp, însă îmi doresc să intru în acest domeniu al blogging-ului și al oferirii de servicii digitale care să-mi aducă un venit decent, oferindu-mi posibilitatea de a munci pentru mine de oriunde.
Orice sfat în această direcție e binevenit. ?
Marius Cucu a zis
Numele trebuie să fie ușor de ținut minte. Totuși, spații libere nu știu dacă mai sunt pentru branduri: gadget s-a luat, computerblog la fel, go4it, etc. Dacă îți vin idei mai bune le ascult. Poate te pot ajuta.
Eu am trecut de la chestii utile la mariuscucu.ro. Mi se pare mult mai impunător.
Era blogurilor a apus, faci unul și bun în care faci o categorie în care îți promovezi și alte servicii. Nu are sens să muncești la 2 capete. 1 și bun.
Dacă îți place treaba asta hai la muncă. Loc este oricând, unii poate ne pensionăm. Totuși, odată cu ChatGPT aș vedea mult mai bine video decât textul. Banii pe text sunt din ce în ce mai puțini și… suntem și piață mică, oricum nu era ca pe video niciodată.
Adsense-ul este slab să știi. Sunt câteva sute de euro pe an, la marketing afiliat ar putea să fie o șansă mai bună de monetizare.
Oricum, ești la început de drum, nu mai sta pe gânduri și muncește, experiența se face în timp.
PS „ca și” nu există, e suficient doar „ca nișă” – o singură conjuncție
Adi a zis
Mulțumesc de sfaturi. Am achiziționat domeniul digiverse.ro (universul digital) – mi s-a părut un domeniu care acoperă întreaga gamă de domenii de mai sus + altele.
Mai aș avea ca variante pe lângă acest nume brandabil altele precum godigit, digitin, digitalcafe (și mai aveam și altele) sau să folosesc numele personal întreg sau prescurtarea, de exemplu adiblog.ro
M-am gândit și eu la varianta să nu mă complic cu 2 domenii ci unul și bun dar încă sunt indecis. Pe lângă articole ce țin de subiectele amintite, aș vrea să-mi ofer serviciile, de exemplu ce țin de creare site-uri WP, Social Media, content writing, și dacă mă perfecționez și în domeniul Ads.
Pe partea de video doar ce ar ține de review-uri poate, sau diferite tutoriale în care nu sunt nevoit să-mi arăt fața pentru că nu mă consider suficient de bun pentru partea video. Dar da, dacă voi avea curajul, motivarea și timpul necesar, evident aș încerca și partea de video și să învăț video editing.
Deocamdată m-am blocat în alegerea domeniului și din cauza lipsei de timp și a încrederii de sine în crearea de conținut, care știu trebuie să fie constant.
Marius Cucu a zis
Eu regret că nu am început mai devreme cu video, să am timp să mă obișnuiesc, și… nah, nici pe mine nu mă ajută fața prea mult. Adiblog mi se pare că este luat sau… a fost sigur un blog pe el acum ceva timp.
Cât despre nume, dacă nu explicai ce înseamnă mi se părea cam complicat. Destul de multe consoane pe acolo. Dar contează prea puțin momentan, poți să rebranduiești dacă te plictisești vreodată, e una dintre cele mai mici probleme.
Eu zic să fii optimist, să treci de blocaje și să bagi mare. Nimeni altcineva nu va face diferența în afară de tine, muncind pentru ce vrei să faci. 🙂
Adi a zis
Mulțumesc de sfaturi. Încă nu am reușit să trec de blocajele amintite și nici timpul pentru moment nu e în favoarea mea. În plus lipsa de curaj și nehotărârea cu ceea ce vreau să fac (pentru că aș face mai multe, și blogging, afiliere, oferire servicii, să încerc și pe video ceva) constituie în acest moment un impediment pentru mine.
Am de ales între 4 domenii: digiverse.ro, adiblog.ro numeprenume.ro sau adii.ro (pentru că adi.ro e luat – însă nu știu cât ar fi de OK dublarea unei litere în domeniu). Știu că n-ar trebuie să mă cramponez în astfel de lucruri dar așa e când nu ști ce vrei să faci sau când vrei să iasă totul perfect din prima (nume domeniu, design, articole etc).
Marius Cucu a zis
Mergi pe unul din primele 2. Nu e ok să ai „greșeală” în TLD.
Tocmai ăsta e sfatul meu, la modul că: fă ca popa că și eu sunt perfecționist și clar nu îmi iese. Pe text să zicem că am oarecare experiență, știu ce vreau, dar la video sunt și eu începător, cel puțin ca livrare a informației. Cum am zis mai sus: dă drumul la treabă și încearcă să evoluezi, să prinzi experiență. Lucrurile astea se fac pas cu pas, stilul, ideile. Detalii precum tema, numele sunt lucruri mici, ușor de schimbat în viitor după ce formezi o comunitate.
Și ca să îți dau încă un îndemn: Numai eu, tu si Bolocan ce mai scriem zilnic, atât. Nici nu am ce citi.. Mesajul ăsta l-am primit în privat de la cineva. E loc de idei noi, viziuni diferite. 🙂