Budapesta a fost una dintre cele mai frumoase deplasări. Pe relaxare, dar pe căldură. Multă căldură. Nu pot să cred că am ajuns să dau materiale de atunci tocmai acum, la mai mult de o lună distanță.
Probabil o să rămână și „cea mai recentă destinație” pentru că nu urmăresc să mai plec în perioada următoare, cel puțin până nu dau cu fix la sănătate.
Nu cred că mi-a scăpat vreun midrange de anul ăsta, de pe piața locală, așa că de data asta vorbim despre unul nișat pe portrete. Și… am stat un pic să înțeleg ce vrea să zică cu Portrait Master și dacă e un termen de marketing sau nu.
Telefonul luat cu mine în Budapesta pentru a face poze a fost Honor 200. Cred că am mai povestit pe aici, Honor continuă cu seria lor de telefoane din gama medie, mai exact pe piața noastră sunt 2 modele: Honor 200 și Honor 200 Pro.
Eu am primit la teste Honor 200, despre Pro nu știu mare lucru. La prima vedere, varianta Pro este un soi de Magic6 de buget. Specificații foarte OK, camere bune, preț pe măsură.
Cred că știți deja că nu sunt la primul model testat de la ei, chiar și anul ăsta am bifat deja Honor Magic6 Pro și Honor Magic 6 Lite, așa că pentru mine nu mai reprezintă o surpriză ceea ce reușesc să facă pe fotografie. Și dacă nu mereu au cea mai detaliată imagine, cu siguranță au cea mai faină procesare.
În zona de mijloc a pieței este vorba de compromisuri. Sau mai bine zis, cu ce ieși în față ca să faci diferența?!
Marea majoritate a oamenilor își aleg un midrange pentru că, în principiu, nu ai nevoie de mai mult. Deja ai autonomie bună, ai specificații din ce în ce mai bune pe zona asta și nu mulți sunt pasionați de mai mult.
Dar ce te faci când vine vorba de portrete? Cum faci asta la nivel de midrange? Ok, la un flagship îți asumi că trebuie să facă de toate, dar aici? Cum să ai F1.2?
Ca să aveți profunzimea de mai jos bifați din setări F1.2, iar funcția pe care trebuie să o apăsați este cea de Portret. Recomandarea ar fi să mergeți pe 2.5, nu pe 1, nici pe 2, ca să simuleze un fel de telephoto.
Aveți 3 variante:
- Haircourt Vibrant
- Haircourt Color
- Haircourt Clasic
Sigur că da, este mult AI la nivelul ăsta, dar uitați-vă la nivelul de detalii din poza de mai jos. Uitați-vă la decupaje.
Am mers la 200% pe zoom și am vrut să văd dacă sunt aberații, dacă a făcut praf părul. De obicei, aici sunt problemele software la telefoanele mobile și imediat se poate vedea că făcută poza cu un telefon mobil. Dar aici?
Eu am rămas blocat la treaba asta, uitați cât de bine a interpretat firele de păr. Puteți să verificați și celelalte obiecte din poză. În condițiile în care vorbim de o poză făcută pe timp de seară… cu un midrange, nu știu dacă mai am ceva de comentat.
Am vrut să verific un pic dacă îmi stă și mie părul bine, dar aveam chelia acoperită. Aici suntem pe timp de zi, însă, și lucrurile sunt mai… ușoare din punctul de vedere al unui telefon. Dar uitați-vă cât de bine izolează imaginea.
Sigur, cum ziceam, este un avans tehnologic, dar din punctul de vedere al creației mi se pare că la F1.2 deja e prea mult. Nu mai știi ce locație este, nu mai detalii în spate. Da, știu, portret, altă mâncare de pește, dar totuși! Mi se pare că suntem ca la macro, nu îți mai oferă o perspectivă creativă.
Dar dacă vrei să fii creativ până la capăt Honor a zis că face 3 profilul cu care te poți juca cu portretele. Poți să dai mai mult pop up imaginii sau poți să mergi pe varianta alb negru.
Când învățam eu despre fotografie încercam să prind treaba cu alb negru. Vă zic, este o provocare să faci o poză să arate bine. Sunt atât de multe nuanțe, atât de multe perspective cu imaginile pe alb negru încât
Nu este vorba, însă, numai despre portrete, ci și despre poze normale. V-am selectat câteva făcute de mine în Budapesta. Din punctul de vedere al procesării, eu mereu am fost fanul procesării de la Honor. Mi se pare atât de simplu să te duci spre Orange & Teal cu ceea ce fac ei încât nu ai mare lucru de făcut. Poate un mic pop up, pe alocuri.
Din punctul meu de vedere, camera principală face diferența pentru nivelul ăsta de preț, în timp ce la zoom aplică un pic de sharpness pe poză și se vede o diferențiere, cel puțin pe ecranul de calculator. Bine, contează foarte mult ce pozezi. Că dacă mergi pe arhitectură rezultatele vor fi foarte bune, probabil că AI-ul știe ce are de făcut. Pe ecranul telefonului n-ai nici cea mai mică treabă asta pentru că Honor are unele dintre cele mai interesante display-uri de pe piață. Nu degeaba ajunge la 4000 de niți în peak. Are și pe tele tot cameră de 50MP și cu stabilizare, însă cred că vor mai urma actualizări.
E o luptă mare-mare în categoria asta și iată că Honor reușește să se diferențieze. Stilul pe care îl aleg ei pentru a face poze este pe gustul meu, chiar dacă unii spun că telefonul alege să suprasatureze anumite culori. Mie îmi place! Îmi place și ce fac pe portrete și chiar cred că 2025 o să fie mult mai interesant pe zona de flagship. La cum arată acum midrange-ul, tare mi-e că Magic 7 Pro o să fie telefonul pe care o să-l folosesc la anul.
dam167 a zis
Eu nu prea îți împărtășesc entuziasmul. În prima poză cu doamna, la gura paharului și la umărul stâng sunt treburi funky care strică mult mai mult decât decupajul la păr. Dar pe lângă asta, problema nu era nepărat la decupaj (mască) în dreptul părului, ci că întregul subiect e izolat de un blur. Ori profunzimea câmpului nu funcționează așa, la un f/1.2 sau f/2 în nici un caz nu aveai paharul sau degetele clare. Portret înseamnă accent pe față, nu tot subiectul extras din blur – poza color cu tine arată d eparcă ai avea un green screen în spate și a fost aplicată o imagine blurată în post. Modul portret face măștile mai bine, dar nu e nici portret și nici nu arată natural.
Restul sunt ok, dar contrastul e prea agresiv. Înțeleg că un obiectiv așa mic nu are cum să redea natural profunzimea câmpului, dar aplicarea contrastului în zonele care ar trebui să fie neclare strică mai mult. Când te uiți prima dată la poze îți iau ochii, dar dacă te uiți la detalii nu mai e așa roz.
Marius Cucu a zis
Depinde de distanța până la subiect a pozatorului. Nu mai țin minte sub ce formă am făcut poza, dar cred că m-am chinuit să o fac cu tele-ul ca să fie profunzime suficientă. Cred. Sunt poze de acum 2 luni, totuși.
Îți dai seama că fix așa e, se expune și AI-ul încearcă să izoleze subiectul. Să nu credem că un senzor atât de mic de telefon poate să facă magia „hardware”, cât o sticlă de dimensiuni „vizibile”. Totuși, mie îmi plac rezultatele.
Mie nu îmi place cum interpretează pe tele aici. Îți dai seama că e telefon, din start.
Contrastul nu mă deranjează atât de mult, dar nah, e midrange, nici măcar flagship. În categoria asta de preț e bine, bine.