Bine, mai am de testat niște căști de la ei sau chiar un ceas ca să pot să am o opinie completă despre ceea ce se întâmplă cu jucăriile de la ei. Totuși, vă zic de la început, dacă o să fie să le testez pe toate și o să îmi placă cred că o să ajung în ecosistemul lor, iar buzunarul meu n-o să zică lucruri de bine. Nu vreau!
Ca să fac un mic istoric pentru cei care vin din Google. Am utilizat produse Apple încă din 2008-2009, de când Mac Pro arăta așa. 5 ani de zile mi-am bătut capul cu ele, inclusiv am avut stație pe Hackintosh. Știu că este absolut greșit să povestim despre tehnologia din 2008 în 2024, însă vreau să subliniez faptul că am folosit și eu Apple în trecut. Da, și am spart un monitor din cauze de Apple. Atât de bucuros eram că le folosesc produsele. (bine, am dat cu mouse-ul în birou, dar fizica nu m-a ajutat și a sărit din birou în monitor)
Eu eram utilizator de Premiere Pro pe vremurile acelea, iar diferența dintre Windows și Apple era. Era pentru că totul se bloca pe Apple. Bine, inclusiv pe Windows se bloca, de asta m-am bucurat că a venit Davinci Resolve ulterior. Dar am rămas cu sechele și cu faptul că se… blochează lucrurile și acolo.
Pe lângă asta, ultimele experiențe în 2 s-au desfășurat pe bază pe ecosistem Apple. Că era iPhone roșu, că era MacBook Air, aveam în casă mere mușcate. Dar una este să ai un măr, una este să îl folosești tu zi de zi, să vezi cum integrezi lucrurile cu ceea ce folosești tu. E… diferit.
Anul trecut am testat MacBook Pro. Ca să înțelegeți cât de multe sechele pentru blocaje am, când vedeam că trebuie să dau un Force Quit anul trecut mă apucau nervii din tinerețe. (paranteză la paranteză – un force quit în regia de emisie putea să însemne blank pe emisie, dacă nu eram suficient de rapid să fac lucrurile cu mixerul și serverul de grafică)
Ei bine, în anumite momente chiar și Apple cu M2 sughița. Și asta în condiții oarecum ideale, condiții cu puține aplicații instalate.
Făcând o comparație cu Windows 11, lucrurile nu mai sunt atât de nasoale ca pe vremuri. Ori, poate am eu suficient de multă experiență și cu el. E posibil. Și da, e mai permisiv.
Telefon mobil de la Apple
Luat de-a gata, singur pe plantație cum s-ar spune, e absolut inofensiv. Adică nu am făcut lucruri în plus sau n-am fost limitat de vreun fel față de android. Am zis la faza cu SSD-ul extern că îl dovedesc și că nu mă lasă să pun „opțiunea de To Go”, dar și Apple știe de OTG-uri și nu trebuie să faci nimic în mod special.
Ca performanțe, per ansamblu, în comparația cu android, n-aș putea zice că e vreunul mai prejos. OK, poate sunt câteva gusturi la sunet și la filmare, dar pe android nu ai doar Samsung, ai tone de branduri. Bine, o paranteză acum, după ce am testat Honor Magic6 Pro, lucrurile se cam schimbă, perspectiva mi s-a schimbat un pic.
Adică luat de-a gata dintre un flagship Apple și un flagship pe android aș alege: oricare. Ține strict de cât de mult te-ai obișnuit cu o platformă, cu un ecosistem. M-aș duce mai departe la fotografie și aș zice ca Huawei rulează fin ambele branduri cu model de anul trecut, în multe situații. (nu săriți de hardware că ăla e la nivel de 2022 – dar parcă acum se înțeleg și mai bine penalizările pentru Huawei)
Cât despre ecosistem în sine și Windows cu android vine din spate. Se fac lucruri în cross și la androizi, dar cumva e un pic peste mână. Cu jumătate de pas în urmă. Gândiți-vă că la Apple ai un singur cont de iCloud, plătești pentru mai mult spațiu și te duci cu configurarea de pe un dispozitiv pe altul foarte simplu.
Ei bine, se poate și asta la android, însă aici Google și Microsoft trebuie să lucreze împreună. Da, o fac din ce în ce mai bine, dar nu e același flow. Mai bagi un Onedrive, mai dai o permisiune. Mai faci un pas.
Ah, și nu vreau să sune a fanboy, cum ziceam în articolul despre comparația cu Samsung. OneUI la Samsung e net superior ca viteză. Că or fi mai mulți hertzi, că or fi avioane, habar n-am. Cert este că e mai fluent.
Ideea este că da, Apple în ultimii ani a făcut lucruri faine. Genial este că au păstrat aceeași linie pe toate dispozitivele și eu m-am adaptat ușor la noutăți. În fapt, chiar dacă lumea țipă pe internet că nu mai sunt schimbări majore în ultima vreme poate că asta este și cerința din piață, nu știu. Eu unul n-am chef să învăț și să mă adaptez foarte mult pentru lucruri noi. Nu mai am răbdarea necesară.
Aplicații
Ideea de subscripție există și pe android, poate nu așa de mult ca la Apple. Dar nu ar fi asta o problemă, ci felul în care sunt gândite aplicațiile pe care le folosesc. Nu am idee dacă în background sunt limitări ale platformei, cert este că aplicațiile pe care le folosesc au alte opțiuni pe Apple. DS File de la Synology mi-a scos peri albi, multe alte aplicații sunt efectiv pe invers. Nu zic că este rău, ci doar că e diferită abordarea și trebuie să te înveți cu lucrurile.
Partea mai puțin frumoasă la Apple ține strict de bugetul pe care îl dai. Pe lângă produse mai sunt și subscripții, mai ai și câte un accesoriu de cumpărat, iar produsele sunt scumpe, per ansamblu, produse care… dacă nu funcționează cum te-ai aștepta nu au neapărat înlocuitor. Te adaptezi sau aștepți generația următoare.
La vecini, ei bine, lucrurile sunt discutabile. Mai stai și cu un telefon de buget, mai poți lua și un monitor mai ieftin, mai poți păcăli lucrurile.
Daniel a zis
Din 2021 am trecut la apple. Cu un macbook pro M1 si dupa aia am inceput. Telefon 13pro pentru mine, casti airpods pro, ipad pentru fiica-mea, telefon 14 pentru nevasta, macbook pro14 m1 pentru mine (l-am schimbat pe primul – l-a luat nevasta-mea). Sincer, pentru mine a fost schimbarea care a dus la liniste. Nu mai zice nevasta-mea ca laptopul se blocheaza (aveam un Lenovo ThinkPad E590), ca telefonul se blocheaza (un samsung A53 parca), etc.
M1 este laptopul care e folosit si in deplasari -inca tine bateria mult tare, este si mic si usor.
Vreau sa imi schimb telefonul (nu ca nu ar merge dar vreau un pro max ca nah, eu sunt chior) si voi pasa telefonul unui copil.
dam167 a zis
E cumva aiurea să zici că „totul se bloca pe Apple”, că nu e vina ălora că Adobe vinde soft prost. Contează dacă ești obligat de circumstanțe să folosești Premiere Pro sau nu, majoritatea producătorilor mici au trecut la Apple pentru Final Cut, nu doar pentru că era trendy.
Care Apple cu M2 (Pro, Max, care?) sughița? și în ce condiții? Sper că nu comparăm un MacBook Air cu un desktop. Și mai e și modul în care merge un MacBook pe baterie vs ceva cu Windows pe baterie.
Zici că UneUI e mai rapid, asta se păstrează și după 2-3 ani de folosire? În jurul meu mai toți se plâng că la un moment dat chiar și telefoanele scumpe cu Android încetinesc, asta fără să fie vreo discuție Android vs iOS.
Legat de buget, trebuie comparate obiectele de calitate similară. Apple nu vinde electronice ieftine și proaste, normal că prin comparație cu alternative mai ieftine vor fi tot timpul scumpe. Nu văd cine te obligă să iei monitor Apple sau iPhone Pro sau Pro Max, dacă bugetul e problema.
Până la urmă totul ține de preferințe, că nu e un sistem absolut mai bun decât restul, dar contează și aplicațiile pe care le ai tu, că poate ești 1 din 100 care are nevoie de ele. Faptul că n-ai încercat ceasul sau căști nici nu mi se pare relevant, de exemplu ceasul ți s-ar fi părut ok, nimic deosebit față de restul, poate. Dar la ceas e important după 3-4 ani cum e față de restul, că de asta dai atâția bani pe el.
Marius Cucu a zis
MacBook Pro, AIR nu am făcut rost, blocajele au fost făcute cu Davinci deschis.
Adrian a zis
@Marius, încearcă și Watch+ AirPods Pro2, se sincronizează perfect. Dacă ești conectat cu același cont de iCloud pe toate dispozitivele Apple (tableta, telefon, Apple TV, laptop), face trecerea automat intre ele.
Te rog frumos să mai intrebi la Digi de aplicația Digi.Online pentru Apple TV. Dacă poți, pune și o vorbă bună 🙏