Cred că sunt printre primii care a scris în țară despre SSD-uri. Cumva, am trecut prin mai multe stări, tehnologia era foarte nouă, sistemele de operare nu erau pregătite pentru SSD, acum dacă ai Windows 11, din punctul meu de vedere, nu trebuie să mai respecți nimic din ceea ce scrie în articol. Efectiv, toate acestea sunt deja integrate și recunoscute foarte bine.
Mă joc de ceva timp cu SSD-urile, am vrut sa vad dacă sunt diferențe mari intre branduri, așa ca am ales un Samsung și un Intel. Cu niciunul nu am avut probleme si le folosesc chiar și la randat câteodată.
Cel puțin pe cel de pe laptop nu l-am ferit de așa ceva. Si încă rulează perfect toate 3, n-am avut pic de probleme. Chiar pe cel Intel l-am avut pe SATA2 o perioada, până am reușit să fac upgrade la calculator.
Acolo se simțea un pic diferența, mergea un pic mai greu fata de laptop, dar componentele erau mai slabe, pana la urma era ceva normal. Acum, parca s-a schimbat situația, calculatorul desktop este mai bun, păcat ca nu pot sa-l car pe unde am nevoie.
Chiar dacă am stresat cat de mult am putut SSD-urile, m-am ferit de următoarele lucruri:
Ce nu trebuie să îi faci unu SSD?
Haideți să vedem ce este mai bine de făcut pentru cei care au SSD.
Nu defragmentați SSD-ul pe Windows XP sau Windows Vista. Cine mai folosește aceste sisteme de operare, totuși? Windows 11 e aici!
SSD-urile nu au nevoie de defragmentare pentru ca sectoarele de stocare au un număr limitat de scrieri/ citiri. Defragmentarea face exact lucrul acesta. In plus, nu aveți nevoie de așa ceva, pentru ca nu o sa va aducă niciun beneficiu, niciun spor de performanta. Cel mult puteți sa faceți o aliniere a SSD-ului.
Defragmentarea este benefica doar hardurilor cu platane pentru ca brațul mecanic trebuie sa se deplaseze pe platane ca sa citească datele. Nu este cazul la SSD-uri pentru ca nu avem mișcări mecanice, ele fiind concepute pentru a scrie și citi datele din orice sector.
Totuși, in Windows 8.1 si Windows 10 avem optimizare. Folosiți acel tool fără grija.
Nu ștergeți datele cu gândul ca le recuperați ușor
Asta este cel mai mare dezavantaj al SSD-urilor. Datele nu se recuperează atât de ușor așa cum procedam la harduri. Chiar dacă sunt firme care recuperează date de pe SSD, în momentul în care zona de scriere/ citire are probleme cu greu se mai pot salva date.
Lucrurile acestea sunt întâlnite tot mai des la cei care folosesc sisteme de operare vechi, care nu suporta TRIM sau cei care folosesc mai multe SSD-uri vechi, in RAID, care nu beneficiază de funcția TRIM. Controller-le noi, de pe noile SSD-uri pot rula si în RAID, fără a avea probleme cu funcția TRIM.
Nu folosi Windows Xp, Windows Vista daca tocmai ti-ai luat SSD
Același lucru este valabil si pentru distribuțiile vechi de Linux. Sistemele de operare care beneficiază de funcția TRIM „anunță” controller-ul ca fișierul a fost șters cu comanda TRIM si sectoarele de date sunt eliberate instantaneu.
Neavând aceasta funcție activata face ca SSD-ul sa ruleze din ce in ce mai greu, pe măsură ce se scriu date pe acesta.
Între timp au apărut programe care să ne ajute să optimizăm SSD-ul și pentru aceste sisteme de operare. Primul care îmi vine în minte este SSD Tweaker.
Nu stoca date pe el pana il ocupi de tot
SSD-ul nu este unitate de stocare, tocmai de aceea se recomanda un hard extern sau un HDD normal dacă se poate. Pentru ca SSD-ul sa ruleze optim trebuie ca acesta sa nu fie ocupat 100%. Așadar, dacă vă gândiți sa achiziționați un SSD mic, ar fi bine sa luați in calcul faptul ca programele ar trebui sa nu depășească jumătate din spațiul acestuia.
Nu depozita fișiere mari
E si greu de realizat lucrul asta, având în vedere ca un SSD costa destul de mult raport GB/$. Totuși, dacă sunt fișiere pe care le accesați rar, cel mai bine ar fi sa folosiți un alt hard normal pentru stocarea acestuia.
Sper ca aceste lucruri sa va ajute dacă lucrați pentru prima data cu un SSD. Nu este un moft, este o necesitate. Chiar totul funcționează mult mai rapid, indiferent dacă se conectează la o placa de baza pe SATA 2 sau la o placa de baza pe SATA 3.
Dacă vorbim de SSD-uri pe NVMe probabil că vorbim și despre hardware nou, cu Windows 10. Aici nu ar trebui să ne facem prea multe griji. Controller-ul de la SSD-uri a evoluat, la fel și sistemele de operare.
Windows 10 știe ce are de făcut pentru SSD-uri, nu vă mai bateți capul. Probleme erau atunci când erau părți în mișcare, când aveam platane. Dar SSD-urile nu au nimic în mișcare așa că defragmentarea nu mai este importantă.
TRIM face legătura intre sistemul de operare si controller-ul SSD-ului. El organizează fișierele pentru ca acestea sa fie organizate, sa fie „la îndemâna” pentru a fi accesate mai repede. Recomand ca funcția TRIM sa fie folosita o data pe zi, in cazul in care nu avem un sistem de operare care sa facă automat lucrul acesta. Cu alte cuvinte, TRIM este o comanda introdusa SSD-urilor pentru a informa ștergerea datelor de pe dispozitiv. De fapt si de drept, in momentul în care folosim tasta DELETE fișierele nu se șterg. Aceste fișiere le înlocuiesc pe cele vechi.
vio a zis
buna Am un ssd Samsung 960 evo m2 de 250 gb .Vreau sa reinstales o imagine Windows e nevoie de secure erase sau ceva asemanator? Flosesc wind 10
Marius Cucu a zis
Nu. Formatare normală. Ca pe hard disk-uri.
Ioan a zis
Un lucru care mai trebuie spus in clar: Daca ai un SSD cu capacitate mica, risti ca Windows-ul sa ocupe totul si atunci sa vezi bucurie. Un Windows 10 peste care mai pui si un MS Office iti rade cam 25 GB. Daca ai un SSD de 32 GB, salut. Nu poti face marire de partitie cu HDD, deci trebuie sa cumperi alt SSD. De aceea primul criteriu este sa alegi un SSD cu capacitatea suficient de mare pentru ceea ce vei face cu el. După ca ai batut in cuie capacitatea, iei in considerare si celelalte criterii, care sunt de asemenea importante.
Marius Cucu a zis
Corect. În plus, cu cât capacitatea unui SSD e mai mare, cu atât durata de viață și viteza cresc mai mult.
Stefan a zis
Salut am un pc mai vechi, și mi sa stricat HDD, acuma doresc sa achiziționez un ssd de 120 GB, dar faza e ca pc meu este SATA II și nu știu dacă o sa fie compatibile .
Am încercat sa fac ceva înainte sa îl cumpăr, adică sa îl pun în achi mode, dar cred ca apare numa când e conectat un HDD sau un ssd.
Problema e ca nu știu dacă fără Achi mode nu merge.
Marius Cucu a zis
Este.
stefan a zis
salut am cumparat si eu un ssd 128gb pentru laptop si nu mi-l citeste?:(am incercat tot ce scrie aici si tot nu apare si nici windowsul nu il pot instala imi da o eroare ceva cu media ma poate ajuta cineva!!!
Marius Cucu a zis
Fă-ne o poză cu eroarea.
Romulus a zis
Am si eu nevoie de ajutor.Va rog sa ma ajutati.Pentru randare cu pinacle ajuta cu ceva ssd-ul.Sistemul de oprerare este pus pe ssd,acum sa mai pun un ssd in locul actualului hard care este pe duca, pe care sa pun filmare full hd, ex 90 giga si tot acolo sa crez fisierul pentru render si tot acolo sa fac exportul dupa editare.Folosesc windows 10 procesor i7 8700k 16 pe ram dar randeaza foarte greu ,ex Randare 30 giga MTS la mp4 cu corectii ,contrast luminozitate etc. dureaza cam 8 ore .multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Salut Romulus. Din ce am observat eu problemele sunt strict de la Windows 10 și MTS-uri. Pur și simplu nu le înghite cum trebuie.
Ideal ar fi să ai cache pe un SSD, brut pe un SSD, iar pe altul sau chiar pe HDD să dai export.
Eu am probleme chiar și la preview cu MTS-uri… pur și simplu am încercat toate variantele. O să ajung să randez înainte în mp4 și de a prelucra alt format…
Sergiu a zis
Buna seara, am si eu o nedumerire:)
Mi-am achizitionat un SSD Samsung 860 EVO 250GB SATA3 M.2 2280 de Black Frieday de pe cel.ro pentru laptopul meu Asus ROG GL552JX-DM019D i7-4720HQ 1TB-7200rpm 16GB GTX950M 4gb.
Instalarea lui a fost putin complicata pt mine, am instalat 2,3 wind in ziua aia wind 8.1 si 10, in final pe 8.1 a mers din a 2 instalare cred (pe HDD). L-am luat strict ca sa am OS pe el PUBG(joc) si 3 programe de editare photo-video, cu toate astea din 250gb am reusit sa mentin 150 cel putin liber avand scratch diskul pe o partitie de pe HDD. Toate rulau cum trebe super rapid etc. Mai i mi aparea cateodata inainte sa booteze wind fereastra cu ce sa booteze dvdromu hdd sau ssd dar din cand in cand doar.
Acu 2 zile cand sa-mi pornesc laptopu ecran albastru cu eroare(nu ceea clasica pe care o stim cu toti). Am incercat troubleshot sa vad ce optiuni am dar nicio sansa. Mi-am reinstalat wind 10 pe hdd ca pe ssd nu puteam, zicea ca e LOCKed sau ceva de genu si mai si arata valori de 0bytes la capacitatile lui iar cand dau sa intr-u in comp managment sa-mi initializez ssd-ul cu oricare din cele 2 variante MBG sau GPT i mi da aceasi eroare “the specified disk is not covertible because the size is less than the min size required for MBG/GPT disk”.
Acu va intreb si io ca ma cam depaseste situatia si nu mai stiu ce sa cred, am facut ceva gresit sau am avut ghinion sa crape dupa atata timp si bineinteles astept niste raspunuri daca puteti sa ma ajutati?
PS: i-mi cer scuze ca am lungit-o dar cred ca e important sa stiti sirur evenimentelor.
numai bine!
Marius Cucu a zis
1. Clasica eroare de ecran albastru are un număr de identificare, așa ne dăm seama mai ușor care ar fi problema.
2. E probabilitatea mare ca SSD-ul să fi crăpat. Cu diskpart ai încercat să accesezi SSD-ul?
Sergiu a zis
Da ma gandesc da pe moment nu am fost inspirat sa i fac o poza la cod.
Cu diskpart am incercat i am dat clean dar cand ii dau create partition primary imi zice I/O device error!
tazlaoanu mircea a zis
va salut am scimbat in pc un ccd adatasu900 inlocul unui segate 2t si nul vede in mai compiuter in device manager il vede ma puteti ajut cum sa procedez ?
Nicu Cluj a zis
Trim ptr LinuxMint/Ubuntu care aveti SSD, aliniere, fisiere sterse, etc.
1) SSD trim enabled by defualt in 19.1
Start Auto SSD TRIM
CODE: SELECT ALL
sudo systemctl enable fstrim.timer && sudo systemctl start fstrim.timer
2)Running systemctl status fstrim on my 19.1
3)you can of course run a manual trim when you want simply by copy and paste to terminal the command provided below…this should trim the entire SSD including its swap file.
Manual SSD TRIM
CODE: SELECT ALL
sudo fstrim -av
sursa: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=288532
@ps: fstrim doesn’t free up space. It clears blocks to speed up the write process
Marius Cucu a zis
Problemele erau mult mai mari la data scrierii articolului. Din 2013 până astăzi compatibilitățile sunt mult mai mari, iar SSD-urile încep să fie plug and play.
Adrian M a zis
Va salut,
Intentionez sa instalez un SSD pe un laptop care din pacate a fost achizitionat cu unitate de stocare de tip HDD…
Este un Intel Core I5 si 8Gb Ram insa hard disk – ul clasic il face de ras..
Vreau sa pastrez Hdd ca si unitate de stocare iar pe SSD sa ruleze windows-ul (10 in cazul de fata).
Cum procedez tinand cont ca laptop-ul a venit cu windows 8 preinstalat la care am facut upgrade gratuit catre windows 10 ?
Nu am CD sau stick cu sistemul de rulare…nu stiu cum sa-l transfer pe SSD.
Multumesc pentru raspuns.
Mario a zis
sunt multe programe de facut clone la windows. In primul rand cumpara o carcasa cu cablu pentru external hdd sau ssd. se gaseste si pe net :gen Amazon sau ebay si la chinezi in magazinele din tara{dar cred ca sunt mai scumpe}. Cumperi un SSd si desfaci carcasa despre care am vb, introduci SSD in acea carcasa ,apoi bagi cablul usb in laptop. Deschizi un clone windows { eu am folosit Acronix}si dai Clone OS. in functie de cati gb ai pe hdd (sper sa nu fie fisierele mai mari de cat tot SSD-ul)aceasta poeratiune dureaza un pic. Cand se termina clonarea,acel SSD se face disk bootabil .Dupa ce s-a terminat tot,trebuie sa dai shut down la laptop ,scoti bateria si cablul dela incarcator,deschizi capacul laptopului din spate(depinde daca te pricepi,sunt multe laptopuri care sunt usor de schimbat hdd); si scoti vechiul hdd si il schimbi cu ssd. Inchiza capacul la loc,si gata. Reinitire windows si este ca si mai inainte.
Multe programe de clonare nu copie si licenta de Windows inclusiv acest Acronix(nu stiu de ce nu) si ar trebui sa mai cauti pe net alte programe de facut clonare sau sa ai licenta scrisa pe spatele laptopului.(aici poti sa contactezi prin email si firma -bandul laptopului si ii explici situatia.Eu am un ssd Samsung evo 840 120 gb si are si program de clonare,dar nu l-am folosit niciodata.
In schimb am folosit Acronix de la WD.
Ps: nu cumpara ssd WD green.Eu am montat 2 acum cateva zile in urma la 2 laptopuri diferite,si se deconecteaza functia TRIM dupa fiecare restart sau shut down la windows.Am intrat pe forumuri WD si multi utilizatori au avut probleme cu ssd WD Green. Alte culori nu au probleme sau alege alte branduri.Numai bine.
Marius Cucu a zis
Mersi de info cu WD Green. Mă așteptam să fie mai ok având în vedere că știu să facă hard disk-uri.
Florin a zis
eu am WD Blue si face probleme doar la restart de cand l-am instalat pe un Acer AOD270, am crezut ca-i o incompatibilitate cu laptopul, dar nu m-a deranjat avand in vedere ca se manifesta doar la restart.
Dan a zis
Salut
Am un ssd ADATA ultimate SU800 M2 2280 SATA .
Am cumparat o cutiuta Gembird usb 3.0 M2 drive enclosure ca sa il pun inauntru si sa pot sa-l folosesc ca un stick.
Problema e ca se aprinde becul dar laptopul cu windows 10 nu il vede.
Cum se formateaza genul asta de ssd daca nu il vad pe laptop?
Multumesc
Adrian a zis
Salutare,
Am si eu o problema am cumparat un SSD si lam pus pe laptop IAR acuma nu pot sa instalez Windowsul cand intru in bios si ma Duc la boot,,BOOT PRIORITY ORDER nu imi spare nimica mam uitat la toate videoclipurile dupa internet si tot nu merge,, e posibil sa fie de la SSD
Ion Olteanu a zis
Salutare,
Am un laptop Laptop ACER Aspire 5 A515-44-R3PN, AMD Ryzen 3 4300U pana la 3.7GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, SSD 256GB, AMD Radeon Graphics, Free DOS, argintiu si vreau sa te intreb, daca ii mai pun si un SSD PCIe, de 256 sau 500GB,pot stoca pe el diferite date, fisiere etc.?
Multumessc.
Marius Cucu a zis
De ce să nu poți să stochezi? Dacă mai ai un slot liber n-ai nicio treabă. 🙂
Adrian a zis
Ce zici tu ma nea Cucu ca nu e bine sa defragmentam ssd? Pai eu il defragmentez zilnic automat, am un SSD Samsung 870 EVO, si chiar l-am aruncat din mana de 2-3 ori pe jos sa vad daca rezista, daca nu rezista il trimiteam la garantie si imi dadea altul nou, si n-are nimic, e tanc, rezista si la socuri puternice nu se compara cu HDD…ce dreq sunteti asa speriati si umblati cu ele ca un bibelou?
Marius Cucu a zis
Hai să recitim mai mult decât un subtitlu. 🙂
Dani a zis
Am avut un SSD Samsung 860 EVO de 500 GB , iar acum mi-am achizitionat inca unul la fel . Cum ar trebui sa imi impart fisierele ? Gen ce ar mai trebui sa pun pe cel unde am instalat windows-ul ? Pe celalt sigur o sa ii fac plinul cu jocuri :))
Marius Cucu a zis
Eu nu am mai împărțit de ani de zile partițiile. Poți să faci cum dorești tu, nu este o limită sau o greșeală.
Dani a zis
Deci sa inteleg ca e ok sa rulez jocuri si de pe ssd-ul unde am instalat windows-ul ? Aici am auzit pareri contra , cum ca durata de viata a ssd-ului in cauza ar fi mai mica daca as face acest lucru … Eu unul m-am gandit sa instalez jocuri pe el ( dupa ce celalt ssd ( cu jocuri ) este plin ) pe care nu le joc atat de frecvent … e ok asa ?
Marius Cucu a zis
Articolul e scris prin 2012. De atunci am trecut complet pe SSD-uri. Niciunul n-a fost menajat, am dezactivat doar indexarea și am avut grijă să am mereu actualizările de la Windows pornite. Atât.
Poți instala jocuri fără stres.
Sebi a zis
Salutare, am un laptop Hp Envy cu procesor i5 și recent i-am dat jos hdd-ul pt căci făcea zgomote deranjante in ultimul timp.
I-am pus un SSD de 2tb de la Samsung, am instalat w10 pro pe el si rulează perfect.
Însă am observat că după 2 zile îmi dă o eroare precum cooler-ul nu mai funcționează.
Daca tot îl dau jos să îl curat, eventual vreau sa mai pun o plăcuță de RAM pe lângă cei 8GB, insa ideea e in felul următor: cea veche e de 8GB 833mhz, mai am inca una de 8GB 1600mhz, și încă una de 4GB 1600mhz, toate fiind DDR3.
Totuși as vrea sa ii înlocuiesc și pasta la procesor pt că îl am de 8 ani de zile și vreau să îl fac să funcționeze chiar bine.
Întrebarea mea ar fi daca la laptop adăugând toate chestiile astea trebuie schimbata și sursa de curent gen ca la PC-uri?
Și ce m-ai sfătui să-i fac sa meargă la fel de bine după 8 ani cu aceste mici ‘upgrade-uri’.
E decent, are 2 placi video, cea de 1gb interna și una dedicata de 2gb , suficient pt un laptop. Mulțumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Atât timp cât nu te atingi de placa video nu ai de ce să îți faci probleme de sursa laptopului.
Memoria cea veche sigur e 833 sau 533 MHz? Ideal ar fi ca toate să fie la aceeași frecvență.
Sebi a zis
Am inlaturat-o pe cea veche, cea de 8GB 833mhz și le-am adăugat pe cele de 4 și de 8 la 1600mhz și sunt citite din ce am văzut pe speccy, însă tot în 833 mhz rulează cei 12 GB de RAM.
Cosmin a zis
Salut, am si eu o problema cu un SSD pe sata recent instalat la calculatorul meu vechi, pe care am instalat windows 10. Task manager si defragment and optimize drive din Windows, il vad ca fiind Hard disk drive, nu Solid state drive…pe de alta parte, in piriform defraggler apare ca fiind SSD, la fel si in device manager sau hardware monitor. De asemenea, facand un test de viteza cu crystal disk mark, mi-a dat undeva la 140mb/s citire si 115mb/s scriere, viteze mici zic eu, daca e sa ma raportez pana si la HDD-ul din dotarea PC-ului, care are 16 ani vechime ( 83mb/s read si 80mb/s write)…
Ce pot face pentru ca task manager si defragment and optimize drive sa il recunoasca ca fiind SSD? In felul asta as putea sa ii dau si optimize (trim), pentru ca acum programul mi-l trateaza ca pe un HDD si incepe sa mute, sa defragmenteze…? De asemenea, ma gandesc ca daca ar fi vazut ca SSD si vitezele din crystal disk mark ar fi de vreo 3-4 ori mai mari…Deci ce pot face?
Corneliu a zis
Salut, am un MacBook cu ssd si nu il vede la instalare, ce pot face sa l formatez sa l vada sistemul si sa pot Pune os pe el? Am incercat multe dar nu il vad…se poate ca celalalt proprietar a sters in mod gresit datele si asa a ajuns in acest hal? Multumesc.
Daniel a zis
Salutare , am și eu un Ssd portable pentru smartphone ,dar telefon in cauza “Oppo reno 5 lite” nu îl vede/recunoaște.Am incercat pe un Xiaomi și pe acela îl vede! Care ar putea fi cauza ? Ms
Mihai a zis
Va salut,am un ssd „value tech 256gb” ce nu mai deschide windowsul 10. Nici prin restor nu reusesc sal readuc la normal. Am incercat sa reinstalez windows 10 boot de pe cd iar la setare în apare 4 partiții și nu mă lasă să-l formate. Vreau sa refac tot set de la zero și nu știu cum să procedez