Români, români, dar parcă prea îmi place Windows 11 și chiar nu aș vrea să îmi bat capul cu activarea licenței după ce se termină perioada de gratuitate a celor de la Microsoft. Așa că mă gândesc să o cumpăr.
Prima este mai interesantă, adică mai ieftină, o licență de Windows la ~80$ cu tot cu taxe mi se pare foarte ok.
Cum Microsoft spune că în primul an va oferi gratuit upgrade-ul către Windows 11, ce poate fi mai rău?! 🙂
Știu că un prof de la facultate mi-a spus o dată că licențele MSDN sunt la fel de ieftine, în jur de 20$ nu știu dacă și acestea sunt la fel.
Tare curios sunt dacă și alți colegi de blog au testat. La magazinele noastre online prețurile sunt îmbucurătoare: ~700 de lei pentru o licență OEM.
Am găsit 2 site-uri interesante ce vând licențe precum:
Am făcut un pic de research și am căutat și versiuni de Windows cu licență pe la noi, cât mai ieftin. Un PDF cu treaba despre licențele este aici.
Hai să ne auzim în comentarii și să vedem experiențe cu cele de mai sus.
Așa cum bine vedeți sunt licențe de la magazine consacrate de la noi, așadar, pot justifica cu documente licențele pentru sistemul de operare. Pe de altă parte, UE a decis că se pot revinde licențele sistemului de operare.
maria a zis
de unde cumpar o activation key win10 pro ptr doua calculatoare va rog?
Marius Cucu a zis
Scrie în comentariile de mai sus.
Florin a zis
Salutare, de unde mai poate fi cumparata o licenta de win 10, G2A vad ca a renuntat la idei. Dar ceva sa mearga sigur. Mersi
Claudiu a zis
Din pacate nici pe amazon.de nu mai sunt licente la 5 euro.
Dar sunt la 23 de euro. Avantajul e ca dupa ce platesti iti trimit licenta pe email si gata. Iti activezi windowsul cu conditia sa fie un windows curat (downloadat de pe microsoft)
vasile a zis
Unele sunt si la 14 euro.
Sebastian a zis
Erau la un moment dat cu 10 euro pe HRK
Marius Cucu a zis
Link?
Sebastian a zis
Ce ma bucur ca am facut rost de education gratis. E atasat de email asa ca il am pe 2 PC :))
SoftwareDeOcazie a zis
Conform legislației Uniunii Europene: un program software însoțit de o licență nelimitată poate fi utilizat și, respectiv, revândut conform legii, indiferent de canalul de distribuție prin care s-a vândut inițial în cadrul UE (de exemplu – OEM).
Important e că nu poți vinde licența fără program și programul fără licență. Conform legii UE – DIRECTIVA 2009/24/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 aprilie 2009
privind protecția juridică a programelor pentru calculator
articolul 4, punct 2. și articolul 5, punct 1.
Curtea Europeană de Justiție a dat și o interpretare pentru această Directivă:
http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp120094ro.pdf
Deci dacă ai achiziționat o licență OEM ce a fost vândută/introdusă pe piața UE din 2009 încoace, poți să o folosești pe același calculator, poți să o muți pe un altul și o poți revinde fără restricții. Problema e că trebuie să oferi și programul propriu-zis, iar programul trebuie să fie original. Original însemnând că ai nevoie de acordul producătorului software pentru a crea o copie a programului, iar acest acord nu se dă oricui. Dar, programul poate fi descărcat și de pe serverele producătorului și atunci e ok. Dacă ai primit o factură și alte acte – un certificat, o garanție, și folosești programul în cadrul UE, totul este perfect.
Apropo, licențele msdn nu pot fi comercializate și sunt blocate, după o anumită perioadă.
Problema e că producătorii software se orientează tot mai mult spre subscripție, cloud și servicii complexe, pentru a descuraja piața secundară de software care a explodat în ultimii ani în Europa, în special în partea de vest – Germania, Cehia, Italia, Franța, Marea Britanie, Suedia, Ungaria etc
Dragos-Mihai a zis
Salut.
Conform deciziei Curtii Europene, poti revinde licentele in format electronic si nu trebuie cu softul langa + nu se spune nimic de OEM. Teoretic OEM-urile trebuie sa vina pe factura cu dispozitivul pentru care ele sunt, altfel nu e ok.
luciand a zis
Nu pot sa cred cati stupizi cumpara ? Intre aceasta licienta si orice crack nu este decat o diferenta de mod. Modul in care o violezi pe EULA. Daca tot o violezi de ce sa mai dai bani si la vanzator?
Cris a zis
Poti documenta ceea ce zici sau aruncam as cu vorbe? Daca este ilegal de ce este ilegal samd. Concret. Ca sa nu fim stupizi si sa fim inteligenti.
SoftwareDeOcazie a zis
Licențele MSDN/TechNet se obțin în urma unui contract de subscripție/chirie – logic, nu ai voie să vinzi ce ai primit pe o perioadă limitată de timp/închiriat. Deci e ilegal, cum n-ai întoarce-o. Alte licențe generate cu anumite ”progrămele” ca keygen, etc – la fel sunt ilegale, deoarece ele generează o ”cheie de produs” care deja există – practic, a furat acea cheie de produs.
Puteți găsi pe ebay și cu 3 euro o astfel de licență. Toate atrag după sine răspunderea în fața legii.
SoftwareDeOcazie a zis
Salut.
Eula – este un acord între tine ca și utilizator și producător.
Acest acord se vrea ”internațional”, dar a fost conceput și semnat în SUA.
Deasupra Eulei stă legislația cu privire la programele software (dacă există așa ceva, în acea țară), cum e în UE.
EULA a fost și este precedată de alte legi, în primul rând – naționale, apoi comunitare (gen UE, Shengen, etc), apoi internaționale.
Deci, dacă ai software piratat, nu încalci doar EULA, ci și multe altele.
Diaconu a zis
Pt. ca multi nu inteleg. O licenta autentica e cea insotita de o factura fiscala cu raspundere juridica a firmei vanzatoare si acceptul ANAF cum ca detii o astfel de licenta. Daca esti firma, ciuciu licenta valida la $20. Licentele reale sunt peste $200. Nu e de mirare ca multi intampina probleme la activare, asta e pt. ca aceste licente sunt refolosite, deci licente de volum vandute ilegal.
george a zis
Eu am cumparat licenta windows 10 cu 7.35 euro. cei drept prima nu a mers dar in 30 minute mi-au trimis alt cod cu scuzele de riguare . am verificat este totul ok . acitvata permanent
Luciand a zis
Pai daca am fi inteligenti ne-am da seama ca doar distribuitorii autorizati sau partenerii acestora pot vine o licenta valida iar inteligentul respecta termenii și condițiile. Destule argumente?
Nicolae a zis
Salutare,
Am folosit si eu mult timp windowsuri piratate si m-am hotarat ca pentru cativa bani ai atatea avantaje sa ai un windows licentiat. Numai ca nu stiuam apoi de unde sa cumpar unu si la un pret decent.
Asa ca dupa cateva recomandari am achizitionat un widows cu licenta. Pretul pare destul de bun , sub 300 lei. Sunt foarte multumit de calitatea produsului.
Andrei a zis
Si eu am facut tot asa, cu 300 l-am luat.
Stanislav Doroș a zis
În general unica modalitate de a achiziționa licențe de software legale este canalul autorizat de distribuție. Deci sau direct de la Microsoft, sau prin parteneri autorizați a companiei Microsoft. Orice altă ofertă, mai eftină decât oferta din canale autorizate este cel mai probabil ilegală.
În cadrul UE, există legislație, care permite revânzarea licențelor software, perpetuale, pe baza principiului epuizarării dreptului de distribuție. În cazul în care licența este achiziționată ca second hand, vânzătorul trebuie, conform legislației, să dovedească că au fost îndeplinite următoarele condiții:
1. Achizitorul inițial trebuie să fi obținut software-ul de la proprietarul drepturilor de autor sau cu acordul acestuia.
2. Achizitorul inițial trebuie să fi cumpărat software-ul din UE sau din Spațiul Economic European.
3. Achizitorul inițial trebuie să-și facă inutilizabile copiile programului de computer în momentul revânzării.
4. Licențele software au fost cumpărate integral de către achiziționarul inițial.
5. Licențele nu sunt legate contractual de un terț și nu au fost revândute.
Prin urmare, această este unica modalitate de a achiziționa software-ul legal și mai eftin decât prin canale autorizate de distribuție.
Purtătorul drepturilor de utilizare, efectiv a licenței, este documentația aferentă care confirmă originiea și achiziția legală a acestui drept de la producător sau de la terț autorizat efectuată cu consimțământul deținătorului dreptului de autor precum și evidența care dovedește lanțul de proprietari în cazul software-ului second hand. Purtătorul dreptului de utilizare nu este cheia de activare, sticker-ul, Box-ul FPP/Retail sau factura.
În cazul în care, în general, condițiile menționate mai sus nu sunt îndeplinite, software-ul achiziționat poate fi considerat ca fiind ilegal.
Pe lângă acest fapt, conform legii copyright și trademark, utilizatorul final, în cazul unui control, este obligat să dovedească faptul că software-ul a fost achiziționat legal, și toate condițiile de distribuție, utilizare, achiziționare au fost îndeplinite conform legii și regulilor producătorului. Responsabilitatea precum și consecințe juridice, pentru distribuția software-ului ilegal, este cât pe utilizatorul final atât și pe vânzător.
Iulian a zis
Eu am luat la 99lei windows 10 Pro retail,cu factura si garanția ,foarte multumit.
Nicoleta M a zis
Buna!
Eu am comandat pentru firma o licenta Windows 10 Pro si Office la super pret si au fost ok,nu am avut probleme.
Marius Cucu a zis
Da, cred că e la fel de ok discuția ca cea de aici, cu tot ce am discutat mai sus, mai ales de la un magazin apărut în 2019.
dam167 a zis
Iei licență OEM în titlu, Retail în descriere și doar online – doar Microsoft vinde online. Ironia e că poți lua exact același lucru și cu 500 de lei, redus de la 690. A, link-ul e către Windows 10 Pro lol
Gabi a zis
A cumpărat cineva licente de pe activaredigitala.ro? Ceva păreri?
Marius Cucu a zis
Pare a fi un site obscur. Originală sigur nu e, dar cred că o poți activa fără probleme.
Alex a zis
Licentele OEM se diferentiaza de cele Retail prin faptul ca nu pot fi refolosite pe alte PC-uri. O licenta Retail o pot folosi de exemplu din nou daca schimbi PC-ul sau Laptopul. Eu am luat cu 49.90 Win 10 Pro si am facut upgrade la Win 11.
Mihai a zis
Foarte bun articolul!
Pheno a zis
Solutii de „avarie” pentru un OS licentiat.
Se ia una bucata de CD/DVD vechi cu Windows XP-SP3/Windows 7 ultimate, etc. cu licenta valabila.
Se instaleaza sistemul de operare pe desktop/laptop.
Se cauta pe Microsoft update la Windows 10, Windows 11.
Daca se cere cheia in timpul instalarii se introduce cheia de pe XP sau Win 7, sau se trece peste ea.
Gata instalarea.
E valabil si de pe stik.