Citeam pe Facebook că a trecut legea aia privind fumatul. Am un coleg care, aproape în fiecare zi, le zice de sănătate celor de la putere pentru legea aceasta.
Probabil pentru unii este frustrant să știi că e interzis să faci un lucru. Parcă-l faci cu mai mult entuziasm. Mai ales dacă ești tânăr și îți cauți anturaj. Aici chiar va fi o problemă nu foarte ușor de gestionat în anii următori.
Ca nefumător nu pot decât să salut faptul că hainele vor fi mai puțin îmbâcsite de tutun. Subliniez mai puțin pentru că nu cred că se va aplica această lege.
Înțeleg că va fi interzis și în instituții publice, la locul de muncă:
avocatnet: Aşa cum reiese din documentul promulgat azi de președinte, fumatul va fi interzis complet – nu doar restrâns – în toate spațiile publice închise, precum şi în spațiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).
Vreți să spuneți că boss-ul ăla șmecher, al unei firme de 3 persoane, care se bate cu pumnul în piept că este CEO, va respecta legea asta?! Cine și cum o să îl verifice?! Cum să îl obligi pe CEO să nu mai fumeze la el în firmă?!
Redoo a zis
Usor, usor se va aplica. Nu peste noapte, vor fi niste amenzi, niste hipsteri batuti, dar usor usor se va aplica. Eu sunt fumator si atata vreme cat am avut scrumiera pe masa, am fumat fara sa ma deranjeze parerile celorlalti. Din momentul in care se va aplica legea, o voi respecta.
Bucur a zis
Deja ma simt mai bine si parca sa zic ca traiesc intr-o tara civilizata :))
Marius Cucu a zis
Du-te și bea cafeaua. Trezeste-te! 🙂
Ciprian Lospa a zis
Salut, Bucur! In ce tara esti acum, cumva prin Irlanda, Germania sau Noua Zeelanda?
Iote a zis
Bine spus „parca sa zic”. Tot legea junglei se va aplica!
nb a zis
pe mine mereu mă deranjează când seful ne cheama in birou si fumează în fața noastră ! nu se va schimba nimic în mentalitatea unora !
Marius Cucu a zis
Exact.
Gabi Miron a zis
E clar că biroul acela nu va fi considerat spațiu public închis..
Petre a zis
Era o lege care reglementa fumatul in istitutii, ba chiar prevedea ca spatiile destinate fumatorilor si nefumatorilor sa fie separate in restaurante, lege care daca s-ar fi aplicat ar fi fost bine. Dar In loc sa se respecte o lege mai bine au dat alta care are cam aceleasi sanse de aplicare.
Si legea anterioara si aceasta lege au fost promulgate si aprobate de unii pe care-i vedem pe holurile parlamentului cu tigara in gura. Pai cand nici macar initiatorul legii nu o respecta ce pretentiii sa ai de la alti cetateni ?
Si ca sa vedeti ca e aiurea legea asta in nicio tara unde se aplica masuri de interzicere a fumatului vanzarea de tigari nu a prea scazut.
Nu ma mai lungesc cu acest comentariu pentru ca am un articol despre acest subiect. http://petredalea.ro/fumatul-interzis-in-spatii-publice-inchise/
PS – nu mai fumez de prin 2011.
Sorin a zis
Chestia cu fumatu o să mai aducă o mulţime de discuţii pro şi contra.
Bun, acuma io cred că cei mai mulţi înţeleg că „legea asta anti-fumători” este pentru cei ce trag din ţigare, deci scot fumuri pe nas şi pe ochi, în localuri îmbîcsite de nici nu poţi respira. Treaba lor, n-au decît să se afume cît vor.
Dar ce facem cu cei ce trag „fumuri” din ţigarea electronică, care dache tot scoate ceva aia e doar vapori de apă, care nu poci să-mi dau sama cui poate dăuna.
Sau te pomeneşti şi că dacă sug creionu, în momentele bine cunoscute de căutare a inspiraţiei, te pomeneşti că şi acel gest de a duce în mod repetat ceva în gură, ar putea fi considerat „fumat” şi deci să fie interzis. Să nu mai sugem creioanele ?!
Hmmm, mă abţin de la comentarii.
Apoi, am văzt mai nou că s-o creat un telefon cu ţigară electronică inclusă, faină invenţiune, apăi acel dispozitiv se cheamă totuşi telefon, cu adevarat smart-phone, şi dacă tot vorbesc la telefon şi îmi apropii gura de microfon, de ce să nu poţi trage un fum ?! Atunci vorbitul la telefon se cheamă că fumez ??
N-am apucat să citesc dacă mestecatul de tutun este permis, mă rog, scuipatul e într-adevăr o chestie destul de scîrboasă, dar eventual mestecatul de caramele cu nicotină este permis ? În mod asemănător dacă pot să-mi pun plasturi cu nicotină pe braţ, asta e voie ?
Eu nu am citit legea în mod expres, dar m-a amuzat teribil chestia „nu este voie de fumat în spaţiile de joacă pentru copii”. Dar la jumătate de metru şi dacă mai bate şi vîntul este voie ? Atuncea nu se duce fumul în spaţiul de joacă ? Pentru că nu este precizată nici o distanţă de interdicţie faţă de locul de joacă.
Se mai spune că „spaţiul închis este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent” iar eu înţeleg că din noţiunea „caracter temporar” ar fi vorba şi de pereţii cu care sînt delimitaţi terasele, chiar dacă au o înălţime de 1 metru şi restul sînt stîlpi din lemn. Iar în ce priveşte, mai „descoperit” decît o terasă ce poate fi ??
Cea mai simpatică dilemă este cea cu privire la definiţia spaţiului închis:
Dacă deschid o fereastră, mai e spaţiu închis ?
Gabi Miron a zis
În localuri cred că se va respecta regula aceasta. Deja sunt cafenele din Sibiu care interzic fumatul încă din decembrie 2015. Problema va fi la locurile de muncă. Suntem 210 angajați din care cred că fumează aproape jumătate, chiar și directorul și un asistent de-al său. Sunt foarte curios ce soluții vor găsi pentru a face „dreptate” fumătorilor.
Andrei Daniel a zis
Cred ca asta e inceputul, sa se dea legea! Nu crezi?
Stiu ca e greu ca mentalitatea multimii sa se schimbe, dar asta e inceputul.
Se vor da amenzi? Nu stiu, conform legii trebuie.
rivi a zis
în firmele alea de spui tu, sigur nu se va aplica, dar alea contează prea puțin. în firmele mari nu o sa vezi asa ceva, în oraș prin puburi și restaurante contează 🙂
claudiu a zis
Din ce stiu legea anti-fumat inca nu a intrat in vigoare…
A fost reclamata la CC ca neconstitutionala. Cei de la curte au respins reclamatia declarand legea ca fiind constitutionala.
Urmeaza sa fie publicata in MO, si intra in vigoare la 45 de zile dupa publicare.
Marius Cucu a zis
Păi dacă a trecut de CC prin martie va fi și în Monitorul Oficial.
Leo a zis
Marius, iti urmaresc de mai mult timp posturile si te felicit ptr stil. Referitor la aceasta lege am insa multe de spus, mai ales ptr nefumatorii care chiar cred ca legea e ptr ei sau ptr sanatatea lor! Sper ca dandu-ti tie un raspuns vor intelege si altii! Legea are strict caracter economic sau comercial! Fumatorii nu se vor lasa mai repede de fumat! Insa caracterul economic mentionat e adresat companiilor, sistemului economic. Nu puteau elimina din obiceiul unui fumator pauza de tigara, dar acum omul va sta fortat de imprejurari in fata biroului pe toata perioada de lucru, productivitatea crescand , asa cum se spera. In restaurante nu vor scadea vanzarile, ci vor devenii un fel de cantina unde mergi, tragi repede o friptura, un pahar de vin si fuga acasa sau in masina sa-ti tragi o tigara. In acest mod vor creste vanzarile lor, nu sanatatea noastra. Un efect adiacent, localurile vor deveni un nou loc de joaca ptr copii, lucru care ma seaca cel mai mult. ( a inceput deja sa se vada asta) . Cele care vor pierde cel mai mult sunt cluburile, din punctul meu de vedere… dar nu-i bai, devenim asemenea englezilor „civilizati” ce-si trag repede 5 shoturi , se rup in gura instant si apoi pleaca spre casa la ora 23, morti de beti. Respect nefumatorii, dar nu poti afirma permanent ca mergi sa-ti speli hainele din cauza fumatorilor! Sunt suficiente locuri unde poti merge linistit sa-ti savurezi cafeaua far fum. Prieteniile se vor lega din ce in ce mai greu ! Ma renegi si exilezi ca fumator, imi voi gasii acelasi anturaj. Nu cred ca cineva a dat fericit si cu zambetul pe buze afara din local un nefumator, doar ca sa respire aer curat, dar acum vad foarte multi ce se simt in sfarsit satisfacuti sa-si petreaca timpul fara fumatori, desi poate ca printre acestia sunt si prietenii lor. Vom deveni in viitor exect ceea ce se doreste la nivel mondial: niste robotei! Mergi la munca, prestezi 8 ore continuu, pleci acasa ptr ca prieteni nu prea mai ai, loc de distractie open just Saturday, iar economia lumii in crestere 🙂 SI totul se va face fara nici un leu investit! N-am vazut sa investeasca ceva impotriva puluarii, sa se investeasca in asistenta medicala mai ieftina sau locuri de munca mai sigure. Repet, totul e ptr ei, nu ptr sanatatea nefumatorilor.
Marius Cucu a zis
Firmele mari au deja proceduri pentru fumat și spații amenajate sau… îî trimite direct afară. Cei din corporații știu.
Cât despre muncă: da, e posibil și lucrul acesta, dar revin la prima idee: cine dorește deja s-a impus la locul de muncă.
La restaurante, da… va fi o problemă. Dar am fost acum, pe Transfăgărășan, oamenii fumau relaxați afară, apoi intrau în cârciumă să mănânce, să stea la o șuetă. Se poate. E greu la început… dar odată cu obișnuința…