Dacă vă întrebați de ce e haos cu hardware-ul, iată că apar situații în care laptopurile de gaming sunt folosite pentru minat criptomonede. Deh, se pare că plăcile video din seria 3000, de laptopuri încep să fie vânate de către cei care minează prin China.
Pe aici sunt detaliate treburile și pare că la nivel înalt. Dar felul în care ambalat articolul pare că e un pic de cancan p-acolo. Au și ceva calcule și par a fi pe profit.
Totuși, la noi problema este pentru laptopurile de buget, nu pentru cele scumpe. Dacă are 3060 cel mai probabil costă undeva în jur de 5000-6000 de lei.
Nu știu cât se va termina nebunia asta, dar poate că acum că s-au mai deschis păcănelele, mallurile. Să spargă banii p-acolo, nu pe monede virtuale. 🙂
Pato a zis
Pai ce crypto se mai minează actual. Laptopul oricum nu este cea mai bună soluție pentru treaba asta.
dam167 a zis
Sunt tot mai mute și mai populare criptomonedele, iar acum câteva zile BTC a trecut de 40$. Eth e de ceva timp pe val, chiar și aia românească. Dar na, hai să presupunem că nu te-a interesat subiectul și nu știi.
Văd că n-ai dat click pe link-ul din articol. Nu-i vorba de cea mai bună soluție pentru minat, e vorba de eficiență. Laptopul consumă puțin, iar faptul că ăia au rig-uri cu nu știu câte laptopuri mi-e greu să cred că nu înțeleg fenomenul. Dacă placa video pe un laptop are performanțe decente costul e mai mic pentru că consumul de energie electrică e mult mai mic.
Pato Basil a zis
Monedele din top știu că au finalizat procesul de minare. Laptopurile chiar daca sunt optimizate din punct de vedere consum de energie nu se apropie că performanțe.
Uite îți dau exemplu, la serviciu aveam nevoie de un laptop cu putere mare de procesare atât calcul cât și grafic…a fost achiziționat in 2017 un Lenovo la 5000 de euro, cu livrare din Asia că nu se găsea în Europa.
Prin comparație cu stațiile din 2010 care ar costa cam 1500 de euro la momentul actual să le faci,au costat 1900 la momentul ăla nu aduce aproape rezultatele.
Acum, nu știu cum funcționează dar înțelesesem că minatul consumă resurse. Iar pe parte de anduranță, ce pot sa zic. Aș crede că laptopurile cad mai repede cu costuri mai mari de reparație.
dam167 a zis
Pentru minat s-au folosit plăci video pentru că algoritmul respectiv era procesat mai rapid așa. La laptopuri (ca și la orice PC în general) e un echilibru, un raport spec/preț pe care-l cauți. Lenovo ăla de care zici probabil venea cu Xeon și Quadro, era practic un workstation, ori pentru minat n-a fost niciodată rentabil să folosești așa ceva. Până acum au fost preferate plăcile video de gaming, în nici un caz Quadro (care probabil costă dublu). Performanța nu trebuie să se compare cu ceva anume, ci trebuie doar să fie suficient pentru minat, mai ales comparat cu costul energiei. Degeaba ai tu cel mai tare sistem dacă consumă mai mult decât produce.
Da, laptopurile cad mai repede, orice hardware cade mai repede când rulează 24/7, de asta se vând, nu le ține nimeni 5 ani. Un laptop scump nu înseamnă numai procesor și placă video, ci și display, baterie, tastatură, trackpad și tot ce ține de interacțiunea ta cu el – în link-ul din postare e clar ce laptopuri se caută pentru minat, adică alea mai ieftine cu compromis la orice în afară de GPU.
Orice hardware din 2010 e ineficient energetic și mai slab decât ai crede pentru standardele de azi. Cu ce să minezi, cu un Quadro cu 512 mb sau 1 GB de VRAM? Eu încă consider că majoritatea workstation-urilor nu oferă mare lucru în plus pentru prețul pe care-l au, dar asta e o teorie a mea. Da, oferă o stabilitate mai mare și pentru unii e foarte important, dar prețurile sunt mari.
Iulian a zis
Sunt si crypto ce nu pot fi minate (vezi XRP)
ice4you a zis
Pentru minat si sa scoti bani din minat, iti trebuie putere serioasa de calcul, respectiv placi video tapene si durabile. Faza cu laptopurile pentru minat e la fel de valabila ca aia cu laptopurile pentru gaming … frectie la picior de lemn.