Toată lumea caută laptopuri ieftine. Dacă te uiți pe statistică prea puțină lume dorește laptopuri de calitate, toți așteaptă să aibă totul ieftin, cât mai ieftin. Oare este normal? Mai mult, încă suntem departe de vest, acolo unde laptopul este doar o una dintre unelte, noi avem un singur dispozitiv și ăla cât se poate de ieftin.
Așa cum se vede pe blog, testez cât se poate de multe gadgeturi și cred că am reușit să îmi fac o părere cât mai bună despre anumite modele de laptopuri. Mai mergi pe la o conferință, mai iei la teste câteva modele, reușești să îți faci niște idei, să mai pricepi tehnologii noi.
Dacă ne uităm pe oferta magazinelor o să vedem o sumedenie de modele. Vă dați seama e absolut imposibil să le abordăm pe toate, dar de la principalele branduri putem să facem o sinteză și să tragem o linie, o concluzie dacă vreți. Nu vreau ca articolul ăsta să devină încă un ghid, avem deja ghidul de alegere al laptopurilor aici, dar vreau să generăm o discuție constructivă pe oferte, pe cel mai bun preț.
Până la urmă avem undeva la peste 1500 de display-uri fabricate. Vă dați seama câte laptopuri sunt? Ca să nu duc discuția spre display-uri vă las aici articolul dedicat dacă aveți chef să vă documentați.
2024 înseamnă inteligență artificială. Ce credeați că doar telefoanele au așa ceva? Nu, inclusiv laptopurile funcționează de pe aceeași idee. Cât de utile sunt opțiunile nu știu ce să zic. Anumite optimizări le făceam cu toții, acum ne ajută „inteligența artificială”. Până opțiunea nu ajunge mainstream eu v-aș recomanda să nu insistați cu termenii ăștia de marketing. Luați modele simple, echilibrate.
Mereu am fost de părere că alegerea unui laptop trebuie să se facă pentru o perioadă mai lungă de timp pentru că băieții deștepți întotdeauna vor ști să ne facă să avem nevoie de un nou gadget.
Să lăsăm vorbăraia pentru că nimeni nu mai are timp în zilele noastre și să trecem la un soi de top de laptopuri ieftine, bune pentru 2024.
Inițial, am făcut un top cu laptopuri pe categorii de preț, apoi cineva mi-a atras atenția că nu mă ocup așa cum ar trebui de modelele foarte ieftine.
Când discutăm de foarte ieftin, de sub 1500 de lei, am putea să luăm în considerare și modele refurbished. E posibil ca acelea să fie mai potrivite pentru voi, chiar dacă sunt de generație mai veche. Țineți cont că e un pic de haos la magazine în momentul de față asta pentru că tot mai multe modele sunt din generații vechi. Cele noi, listate în magazine sunt un pic cam… inabordabile.
Top 10 laptopuri ieftine de luat în 2024
Ar fi dificil să le pot lista unul după altul, așa că am hotărât să le fac după categorii, așadar cele 10 laptopuri vor fi câte 3 în jurul valorii de 2000 de lei, de 3000 de lei, 4000 de lei și unul mai scump, high end să îi zicem.
Trebuie să fiți atenți la câteva criterii importante:
- dacă să aibă sau nu placă video dedicată
- dacă să aibă răcire OK
Laptopuri în jurul valorii de 2000 de lei
Dacă aș avea în buzunar 2000 de lei m-aș orienta către unul dintre modelele de mai jos. Pe viitor aș încerca să le adaug și un SSD, dar poate, dacă simt nevoia de mai mult și de încă 8 GB de memorie RAM. Nu se știe niciodată când am nevoie. Așadar opțiunile mele ar fi:
HP 250 G9
Încep cu un model bazat pe o placă video integrată și un procesor Intel. Face parte din generația 12, așa că trebuie să ne așteptăm la un consum redus de energie. Nu este un laptop de gaming, dar pentru lucruri office, pentru deplasări și alte lucruri de genul puteți să alegeți fără probleme acest model.
Apreciez faptul că are un design slim. Este același design cu care ne-a obișnuit HP, de-a lungul timpului. Din punctul meu de vedere, au copiat un pic pe cei de la ASUS.
Lenovo ThinkBook 15 G4 IAP
Mă încăpățânez să vă prezint modele cu placi video integrate pentru că raportul calitate preț face ca noile generații să fie tot mai ok din punctul ăsta de vedere.
Chinezii de la Lenovo au început să facă gadgeturi tot mai bune, cu prețuri mai mult decât ok. Știu că românii sunt săturați de „chinezisme”, dar dacă vorbim de Lenovo trebuie să știți că s-au ridicat foarte mult în ultimii ani.
Lenovo 15.6” ThinkBook 15 G4 IAP este un model cu display FULL HD ce are un procesor bazat pe Intel I5.
Mai multe detalii aici.
Dell Vostro 3530
Recunosc că DELL nu este brandul meu preferat. Mai ales, de când au început să o lase un pic mai moale cu Europa de Est. Totuși modelul Dell Vostro 3530 pare interesant. Acesta este dotat cu procesor din seria 13. Procesorul este un Intel I5 tactat la 3.4 GHz și poate ajunge până la 4.6 GHz cu ajutorul Turbo Boost.
Placă video dedicată nu are, însă, Intel HD Graphics este mult mai performant față de generațiile trecute, iar energia consumată este mult mai mică față de generațiile precedente. Astfel, o baterie cu 4 celule face ca autonomia bateriei laptopului să fie mare. Are SSD de 512 GB.
Modelul este disponibil aici.
Laptopuri în jurul valorii de 3000 de lei
Să zicem că de la valoarea aceasta putem să discutăm un pic de jocuri. Deja există laptopuri cu procesoare bune și cu plăci video mult mai bune. Pe de altă parte se face tranziția către ultraHD, iar producătorii au început să testeze tot mai multe placi video ce vor fi disponibile pe următoarele generații de procesoare.
ASUS Zenbook 14 OLED UX3402ZA
Primul în listă este tot un Asus și unul foarte bun, din punctul meu de vedere. Probabil cel mai bun laptop de pe piață calitate preț. Vorbim de un laptop cu cel mai bun procesor I5 de pe la noi pentru laptopurile ieftine.
SSD-ul este de 512 GB. Este un model pentru utilizare clasică, orientat mai mult spre autonomie, nu spre performanță brută. Așadar, în niciun caz jocuri!
Mai multe detalii despre el aici.
ASUS TUF F15 FX507ZC4
Dacă aveți un buget un pic mai mare, puteți să vă orientați și la Asus ROG. Da, este tot de la ASUS, dar merită. Face parte din altă clasă, dar a reușit să adune mulți fani.
Modelul acesta are un ecran cu rezoluție FULL HD și display-ul este unul de tip Anti Glare.
Și pe video stă bine, avem o placă video de 4 GB VRAM, aceasta fiind un RTX 3050 pregătită chiar și pentru modele ultraHD. Procesorul este AMD Ryzen 5 7535HS.
Are 16 GB de RAM, mai mult decât suficient pentru orice task din zilele noastre, așadar se pliază foarte bine chiar și pentru editare video light.
Lenovo ThinkPad E15
E laptop de business, dacă vreți, nu neapărat foarte performant pentru jocuri. De fapt, nu aș recomanda să vă jucați pe așa ceva, e model construit OK, dar pentru utilizare, nu activități foarte solicitante.
E disponibil aici.
Laptopuri cu buget de peste 4000 de lei
De aici pretențiile cresc foarte mult, discutăm de laptopuri performante, cu tastatură iluminată, cu ecran ultra HD și finisaje de calitate. Din punctul meu de vedere, însă, Ultra HD nu înseamnă o oportunitate în momentul de față pentru că jocurile nu sunt optimizate, iar lucrurile nu stau atât de bine în această privință. Mai degrabă aș alege un ecran FULL HD cu o configurație de top și un SSD care să mă ajute în orice situație.
MSI Thin GF63 12UCX
Acest laptop este dotat cu procesorul i5-12650H ce are frecvența de 2600 MHz și poate ajunge cu ajutorul Turbo Boost până la 4.70 GHz, are o placă video integrată și una dedicată RTX 2050 4GB.
Acesta vine fără Windows preinstalat. Dacă doriți sistem de operare pentru laptop aveți o variantă interesantă aici.
Mai multe detalii despre model și poze găsiți aici.
Laptop Acer Aspire V Nitro Black Edition VN7-591G-74QT
Acer au întrat bine pe piață, mai ales pe cea ieftină de la noi. Au început să fie din ce în ce mai bine văzute aceste modele, mai ales că sunt cele mai ieftine de pe piață.
Seria de laptopuri Acer Aspire V este una dedicată gaming-ului. Găsim materiale de calitate, finisaje mult mai bune față de modelele ieftine, nu mai este acel plastic ce pare ieftin, ci la atingere este mult mai ok. Sub carcasă găsim o configurație de top ce ne asigură că vom juca cele mai noi titluri fără probleme.
Minusul acestui model este bateria. Aceasta are doar 3 celule. De fapt și de drept, orice laptop alegeți în momentul de față pentru jocuri trebuie să știți că în 90% din cazuri îl veți ține cu încărcător. Performanțele pe baterie ale unui laptop, indiferent de marcă sunt mult mai mici față de momentul în care este folosit încărcătorul.
Mai multe detalii despre acest model aici.
ASUS ROG Strix G16 G614JIR
Unul dintre cele mai performante modele de la noi. Ce ți-ai mai putea dori de la un laptop? Modelul ASUS ROG Strix G16 G614JIR are specificații de top, are design ok, dar după gusturile mele este mult prea mare pentru un portabil.
Pentru că am amintit de specificații discutăm de un laptop de top cu 32 GB de RAM, SSD de 1 TB.
Nu se pune problema să nu puteți să vă jucați anumite jocuri, toate funcționează pe placa video 4070 RTX de 8 GB, iar procesorul 14900HX nu pune nicio piedică. De fapt și de drept, placa video face exact ceea ce ar trebui să facă și o placă video pentru desktop. Nu sunt diferențe majore.
Puteți să vedeți mai multe detalii despre acest model aici.
Prețurile oarecum s-au stabilizat în zona de laptopuri. Ideea este că ar trebui să cumpărăm un laptop atunci când ne trebuie, nu în perioada de reduceri. În momentul în care toată lumea o să facă asta o să scăpăm și de goana asta după reduceri mai mult sau mai puțin „din burtă”.
Răspunsul este simplu. Sunt diferențe de calitate de materiale. Seria entry level este, de cele mai multe ori, dintr-un plastic foarte slab, iar cea premium are calitate mult mai bună.
Asta este o bună întrebare. Cu greu ne dăm seama de așa ceva, dat fiind faptul că foarte puțini producători oferă informații de genul. Eu suplinesc cu căști de calitate și cu boxe externe, după caz.
Cred că putem trage cu toții concluzia că trebuie cumva să facem un balans între opțiuni, între calitate și între generația din care face parte laptopul. O alegere de laptop nu este tocmai ușoară, tocmai de aceea discuția este mai complexă și sper să ne auzim în comentarii pentru a găsi, împreună, ceva laptop ieftin. E clar că nu pot să acopăr fiecare cerință în parte în 10 recomandări. De aceea trebuie să discutăm mai mult în comentarii.
Paula a zis
Buna ziua, m-am orientat spre acest model, dar inca nu am convingerea ca am ales ce trebuie
https://emag.ro/laptop-hp-14-ep0002nq-cu-procesor-intelr-coretm-i7-1355u-pana-la-5-0-ghz-14-full-hd-16gb-ddr4-512gb-ssd-intelr-irisr-xe-graphics-windows-11-home-natural-silver-7m4w0ea/pd/DJZRHMYBM/
Ma intereseaza un laptop de 14, slim, sa fie usor, pentru student anul I, fata la informatica (ce va folosi pentru tot ce se face la o facultate de info- programare, linux, etc), pt cei 4-5 ani, cu procesor Intel minim 7, de preferat HP, dar nu marca e cea mai importanta, cat totul in sine.
Ma puteti ajuta si cu o recomandare ? Multumesc
Buget maxim 5000.
Marius Cucu a zis
Arata bine HP-ul, la fel si modelul in sine.