De ieri am în teste 2 produse: laptopul Acer și o boxă de la Vonino. Review-urile lor, complete, vor veni mai târziu.
Laptopul are în dotare un SSD și un HDD. Eu am instalat sistemul de operare pe HDD tocmai pentru a clona niște setări pentru a-l putea aduce rapid la setările „din fabrică”.
Așadar, SSD-ul este inexistent până la viitoarea schimbare de sistem de operare.
Nu știu de ce mai există laptopuri cu HDD de 5400 RPM pe piață. Este imposibil să faci mai mult de un task pe Windows 10 fără să stai să-l lași să se gândească. Iar dacă te uiți în task manager îl vezi mai mereu pe la 80-90%.
Am mai avut pe mână și alte laptopuri, cel mai recent un Sony Vayo din primele generații de I7( Sandy parcă) și aceleași probleme. Se blochează, stai după el până poimarți ca să poți face ceva pe el. Și aici mă refer la activități minore: deschis un browser, un task manager și activități simple.
Dacă vedeți că vă funcționează prost calculatorul, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să verificați dacă task manager-ul arată cam așa.
Eu sunt de părere că în activități mărunte și banalele laptopuri cu procesoare Celeron își fac treaba. Totul este să aibă pe ce să scrie informația.
Georgiana a zis
Salut Marius,
Foarte fain articolul. Macar acum stiu care sunt criteriile pe care sa ma bazez pentru viitorul laptop. Apropo de asta, vreau sa achizitionez unul in viitorul apropiat si sincer…oscilez intre Lenovo si Asus.
Laptop-ul il voi folosi pentru uzul de zi cu zi (Office, Internet), dar si proiectare 2D&3D si editare foto in Photoshop, dar si alte programe similare.
Ce ma sfatuiesti? Bugetul este undeva intre 2000 – 3000 lei (cu posibilitatea de a mari cu 10% peste limita maxima).
Multumesc!
O zi frumoasa si spor in toate!
Keep up the good work! 🙂
Marius Cucu a zis
Mă bucur că te-am putut îndruma, cât de cât. Legat de cele două, eu aș tinde către ASUS.
Cele din seria R sunt foarte bine văzute. De design nici nu mai vorbesc, seamănă foarte bine MAC-urile. Vorbesc despre modelul Asus R555JQ-XO015D.
ice4you a zis
Explicatia este una foarte simpla: pentru consumul redus de energie! Un HDD 5400rpm consuma mult mai putin curent din baterie decat unul cu 7200rpm iar pentru moment este singura solutie de compromis intre costul redus de productie, consum redus de energie si capacitate de stocare decenta, de aceia le gasesti doar in zona mobile, de pe desktop disparand de ceva vreme. In timp odata cu ieftinirea tot mai accentuata a SSD’urilor cu siguranta ca vor disparea insa pentru moment este solutia cea mai acceptabila pentru ca cei care isi doresc performanta (maxim 10%) si isi permit isi pot upgrada oricand acel HDD cu un SSD.
P.S. Pentru o imbunatatire acceptabila poti oricand sa ii faci un SD/MMC Hi-Speed cu ReadyBoost pe care sa il ti in cititorul de carduri. Nu aduce o performanta uriasa in plus insa diferenta se simte. Lucrul asta l’am facut eu la laptopul meu.
Marius Cucu a zis
Încep să dispară. Pe Skylake observ că și modele de 1500-2000 de lei au venit cu SSD preinstalat.
ice4you a zis
Problema este inca legata de costurile destul de mari pentru stocare, un SSD de 500Gb este inca destul de scump fata de un HDD cu aceaiasi capacitate, dar lucrul asta cred ca se va rezolva in maxim 1 an de acum inainte, preturile la SSD fiind in cadere libera odata cu intrarea lor in productie de masa.
In rest … sper ca esti lamurit de ce se fabrica HDD’urile de 5400rpm. 🙂
Marius Cucu a zis
Apropo, un SSD consumă mai puțin decât un HDD… de orice fel.
ice4you a zis
Pai asta nu cred ca intra in discutie. 🙂
Gabriel a zis
ICE4YOU , si ce ai pus pe cardul SD , pt performanta ??!!
Marius Cucu a zis
Gabi, cred că se referă la acest lucru. Se face un stick/ card SD cu Ready boost și ar trebui să facă un cache ca să vină în ajutor. Un fel de SSH.
ice4you a zis
Aia e. 🙂
P.S. Nu va asteptati la miracole … dar ajuta cat de cat.
Marius Cucu a zis
Eu am făcut cu un stick ce ai spus tu și nu m-a ajutat mai deloc. Asta acum ceva ani, dar tehnologia e aceeași, hardware-ul s-a mai schimbat pe alocuri.
Odată ce-au venit SSD-urile am uitat de reinstalare de Windows, am uitat de CCleaner, de mantenanță și toate porcăriile de optimizări pe care le făceam.
De fapt și de drept, se observă din articole. Anii trecuți erau mult mai multe despre bibilit, despre bălării cu care-mi pierdeam timpul.
ice4you a zis
Fata de ce stia Vista sau Seven pe 8.1 e mai bine pusa la punct chestia aia plus ca asa cum spuneam sunt recomandate stick’uri/mmc/sd’uri Hi-Speed SDHC gen. Cum am zis … nu sunt miraculoase dar pe ici pe colo e ok. In rest … nici eu nu am belele de asta chiar daca am un HDD de 1,5Tb pe desktop care booteaza aproape ca un SSD si in functionare merge de trasneste. Drept e ca altele nu am vazut la fel de rapide. 😀 SSD e un pas mare inainte … trebuia facut de muuuuuulta vreme mai ales ca frana din PC mereu a fost acel HDD. Voi trece si eu candva … nu mi’a fost de bani dar chiar nu am putere sa ma apuc de o reinstalare. 😀
Mirela a zis
Nu stiam noile tehnologii in domeniu
Marius Cucu a zis
Sunt foarte noi. De minim 10 ani.
ice4you a zis
Pe modelul, ai n’ai banii de Craciun poti avea masina … fie ea si de chirie! =))
Sorin a zis
Consumul redus e util pentru HDD-uri dedicate pentru servere, iar viteza accesului mai redus este „rezolvata” prin montarea discurilor in matrici tip RAID.