Dacă cineva mi-ar fi zis până acum de Lagos aș fi ignorat total. Acum este pe hartă și cred că este o destinație faină pentru plajă. E diferit față de ceea ce avem noi, dar nu aș zice neapărat că este mai bine ca unele insule din Grecia. Adică doar dacă obțineți bilete de avion ieftine și vreți să încercați și altceva. Eventual, niște stânci pe acolo, dar găsiți și în Grecia. Nu sunt convins că peste tot dați de nisip fin, însă și curenții de prin zona asta sunt mari, nu e neapărat pentru baie. Nu am observat doar eu asta, s-au mai plâns și alții.
Însă este diferit, iar apusurile sunt senzaționale. Aș compara un pic cu Malta, doar că aici ai plaje mai bune, nisip mai bun, însă oceanul ceva mai agitat. Sau poate n-am nimerit eu plaja care trebuie.
Ce să mai, îi ajută total relieful pe portughezi și fac turism din asta. Lagos e efectiv o zonă în care nu prea am văzut portughezi. Chiar și cei care sunt pe acolo sunt străini: am stat cazat la un indian, apoi la un italian mutat acolo pe timpul verii, cât să își facă de cap pe acolo.
V-am zis, au fost 2 nopți acolo, însă între o cameră confortabilă, cu pat mare, dar la mama naibii am preferat să dau confortul pe un hostel ca să nu mai urc atât până la cazare. Oricum, locația era ceva mai dubioasă, eram fix la 2 pași de cimitir. Dar tot 20 de minute aveam până la centrul vechi, în timp ce cazarea cealaltă era fix în mijlocul acțiunii.
Cum ajungi în Lagos?
Păi, este la o oră de Faro și am văzut că este transport direct de la aeroport. Din punctul meu de vedere, chiar nu trebuie să treceți prin Faro decât dacă sunteți pasionați de porturi. În rest, n-am văzut nimic spectaculos acolo, de recomandat. Între timp, văd pe Maps că Lagos este în mai multe zone.
Dacă ajungeți, totuși, în Faro, aveți Flixbus sau Alsa la discreție: din oră în oră. Mai există și o companie locală sau chiar tren. Eu la Flixbus, din Faro, am plătit undeva la 4 euro transferul. Există și varianta trenului însă de la cazarea din Faro era la 800 de metri de mers pe jos. Stația de tren era mai departe și făcea și mai mult timp. Chiar și cu localnicii am discutat de asta și ei au preferat Flixbus că e mai rapid și mai ieftin pe alocuri. Zic pe alocuri pentru că mi-am dat seama că Flixbus bagă prețuri dinamice. E fix ca la avion. Dar da, am reușit să am curse și cu 3 euro cu ei.
Cum sunt prețurile în Lagos?
Eu am stat doar în zona turistică, n-am reușit să ies deloc de acolo, dar nu scăpam de 15-20 de euro pe masă, cu o singură băutură. Berea la halbă era undeva la 2.5 euro și era decentă ca gust. Cam ca nefiltratele noastre. Sangria undeva la 15-20 de euro carafa de 1 litru, în funcție de cât de mare voiai să fie. Nu am insistat acolo pentru că, fiind singur, era dificil să nu fac tralala.
Erau foarte multe variante europene, destul de turistice opțiunile în toată stațiunea. Mi-am luat și o țeapă cu bacalhau. Am plecat cu ideea să mănânc un pește bun și m-am luat după un asiatic că… știe el un loc fain. Meh, am fost la un restaurant cu specific, aveau pești vii pe acolo, super OK prezentarea, dar experiența și bacalhaul pe care l-am mâncat… meh. Toată lumea mi-a recomandat să mănânc cod acolo, dar combinația pe care am mâncat-o la ei chiar nu m-a dat pe spate. N-a meritat nici măcar o poză.
Spre final am descoperit și zone ceva mai ieftine de atât, un soi de împinge tava. Mi s-a mai recomandat un burrito fix lângă cazarea mea, dar deschidea după masa de fiecare dată. N-a fost să fie.
Locația este Beats & Burritos, undeva pe Tv. do Cotovelo 4, 8600-558 Lagos, dar deschideau la 17:00 în ziua în care am fost eu.
Ce ai de făcut în Lagos?
Păi, în principiu, plajă. Este plajă cu nisip fin, cu stânci, dar cu mare destul de agitată. Nu sunt om de mare, mie îmi place la munte, asta și pentru că mi-e greu cu bronzatul agresiv. Eu am prins vreme bună și am mixat între umbră și stat la plaja, însă au fost oameni care s-au plâns că n-au prins vreme bună deloc.
Cert este că ești lângă ocean și apa este agitată. Nu este Grecia! Sunt și stânci, e normal să fie marea mai agitată. Ideea e că lumea nu se bătea în a face baie. Da, se intra, dar nu aglomerația de la noi. Prea puțini se duceau un pic în larg sau săreau de pe o stâncă. Poate pe timpul sezonului e un pic diferit, deși mie la început de octombrie mi s-a părut vremea perfectă.
Mai erau și plaje ce erau un pic mai departe de oraș și anume: plaja Camilo. Eu n-am bifat-o, mi-am dorit să rămân la stânci.
Centrul vechi
E mai mult de servit masa. O zonă centrală în care ți se bagă pe gât fie un meniu, fie să „fumar”. Am ajuns să îi învăț și să le zic: „no, i don’t want” încât unul mi-a și zis: „ou, very fast”. Totuși, nu erau chiar atât de obositori ca în Barcelona, dar tot erau la tot pasul băieții.
Zone de apus
Să le numim zone de hiking. Practic, portughezii au amenajat un soi de cărări pentru a te putea plimba printre stânci. Cu mic, cu mare, cu bătrâni, toată lumea mergea să exploreze și să vadă apusul. Îți alegeai cu vreo oră înainte locul și te duceai acolo. Cultul apusului. Apoi oamenii se întorceau fie la cazări, fie continuai pe rooftop-uri. Avantajul, la a 2 a seară de cazare a fost că aveam unul fix la cazare. Nu suficient de înalt cât să vezi un apus, dar să tragi un pui de somn pe timpul zilei… era chiar fain. Asta dacă nu ajungeam direct pe plajă.
Eu am bifat Ponta de Piedade și Praia do Camilo. Mai există și Praia Dona Ana și multe altele.
Plimbare prin port
Cu portul am luat contact prima dată. Este fain, dar cumva m-am plictisit de porturi, de marine. Am văzut mult prea multe în ultima vreme și pare că era încă unul între multe altele văzute.
De acolo se puteau lua excursii spre tot ceea ce vedeți în pozele din Algarve. În fapt, marea majoritate a pozelor pe care le vedeți sunt cumva din afara Lagosului, trebuie să faceți excursii.
Apoi sunt tot felul de experiențe: am văzut oameni care luau caiacul, care se duceau cu barca să vadă balene sau chiar surfing.
Până la urmă cred că e destinație de checklist. Parcă e diferit față de alte locuri de la noi, în zona asta trebuie să mă întorc, a fost mult mai fain decât în Lisabona.
Alexje a zis
Frumoase pozele. Locatia nu e wow, dar are ceva special. Cred ca merita vizitata pentru 1-2 zile asa maxim. Sa fie parte dintr-un traseu prin Portugalia sau ceva de genul.
Marius Cucu a zis
Depinde cât îți place să stai la plajă, dar pe lângă asta… mai ai de vizitat lucruri în zonă. Eu am tras frâna acolo și aveam maxim 20k de pași. Sunt și plaje mult mai spectaculoase, dar ceva mai departe. Eu n-am mers mai mult de 15-20 de minute de cazare până la plajă.