Pare că lucrurile se schimbă în Ploiești. Momentan.
Înțeleg că e un soi de colaborare între nenea de la CJ, Nan, și noul primar, Polițeanu. În prima fază, avem și noi o zonă OK amenajată în centru. Nu depășim Craiova, dar nici ei n-au poluarea noastră.
Acum na, oricâte dorințe are primarul se va lovi de niște schimbări pe care trebuie să le facă. Avem subvenții mari ca oraș, așa că e un cerc vicios. Oamenii visează cai verzi pe pereți: „un administrator bun ar trebui să lase și subvențiile, dar să facă și investiții„.
Îmi dă un pic cu virgulă argumentația pensionarilor de pe Facebook. Deocamdată, văd că dărâmă și niște lucruri, poate dărâmă și ultimele garaje de prin parcări și începe să ridice mașinile abandonate, pe bune. Vedem dacă reușește să facă, de promis „a pompat” multe în campanie.
O idee tare mi se pare cea cu insulele ecologice. Am văzut știrea asta acum câteva zile, dar fiind cu alegerile am lăsat-o pe mai târziu.
Așa cum zice știrea: deja avem insule prin cartiere, dar vor să le înlocuiască.
Nu știu care este problema celor de acum, strict din punct de vedere tehnic, însă estetic arată ca naiba. Adică în blocurile comuniste sunt cumva în parcare puse, într-un loc mai ferit, acestea sunt… peste tot. La vedere, în colț de stradă. Și nu ar fi un deranj să existe, să fie în decor, dacă nu ar fi gunoaie pe lângă ele de fiecare dată.
Știu, domnul e tânăr și crede că poți să pui o postare pe Facebook, iar toți să se conformeze. Realitatea bate bula, din păcate. Nu poți să faci educație cu ai noștri decât cu parul. Ori cu banul.
Ce simplu a fost să le iei 50 de bani de la bidon. Mai vedeți bidoane pe stradă?
Așa și aici.
Doar că mi se pare grea implementarea. Ei spun că asociațiile vor avea reduceri. Sub ce formă?! Cum faci diferențierea între un locatar sau altul?
Pe de altă parte, Freshful a venit și a zis: hai că e bună ideea, reciclăm bidoanele. La următoarea comandă a venit cu pliant și-a zis mură în gură ce ai de făcut.
Cât timp nu vii cu campanii de informare și doar instalezi câteva puncte nu cred că se întâmplă nimic. Luați niște oameni care comunică mai bine și trimiși cu pliante măcar prin parcuri, dacă nu din ușă în ușă, așa cum se face în campania electorală.
Ca o comparație, mai sus era o pubelă dintr-un parc din Suedia. Undeva la margine. Impecabil.
Reciclare a zis
Salut,
In Bucuresti sector 3 la casa sunt 2 zile diferite in care este ridicat gunoiul reciclabil (amestecat plastic, hartie, metal) si alta zi in care este ridicat ce nu este diferentiat, resturi legume, etc. Cand nu este separat, gunoiul reciclabil nu este ridicat…
In Milano, sunt la parterul blocului diferentiat pubele pentru „umido” – tot ce inseamna gunoi menajer rezultat de la gatit, resturi legume, orice putrezeste, in alta parte hartii si carton, in alta plastic si metal, si ultima pubela doar sticla fara dopuri. Toate sunt puse in pubele separat, 4 culori diferite, si ridicat in zile diferite, cu masini diferite. M-am obisnuit cu modul asta de selectare in cam 2 luni. Femeia de servici pune afise cand gaseste gunoiul pus prost si se platesc amenzi pe toata asociatia cand este pus gresit si ajunge asa la masina de gunoi… deci educatia este mereu cu batul, plata amenzi pana inveti, si nu mici 30-60 euro per apartament cred. Am auzit de la un italian ca au platit cam 6-7 luni amenzi toti pana s-au invatat sa puna diferentiat gunoaiele dupa ce s-a mutat intr-un bloc nou. Si se mai intampla din cand in cand si ulterior.
Deci se poate… dar costa si trebuie constanta in aplicare.
Adrian Bolocan a zis
N-avem.