Bună ziua, dragi compatrioți, am o poveste să vă zic. Bricolaj de succes a fost în perioada asta la mine, pe toate planurile.
În prima fază, am rezolvat parțial cu scaunul, dar a fost oricum o treabă de câteva minute. Mai mult am stat să mă documentez de roți și acum sper să pun un telescop nou la muncă, poate și o igienizare a lui. Pfoai.
Când m-am lăudat că aproape am rezolvat cu Geberit-ul aud pic-pic de la un robinet. E posibil să fi rămas singurul neschimbat de la foștii proprietari în 2016-2017 când m-am mutat. Adică are peste 10 ani de zile acela. Mă dau jos din pat și pun mâna pe robineții care să închidă coloana și poc: unul funcționează că l-am mai deranjat din când în când, cel de la tur, dar cel de la retur… poc, mi-a rămas în mână. Am gândit noi atunci că e bine să fie și robinet înainte ca să nu mai fii nevoit să eliberezi coloana.
Nici n-am apucat să verific, însă pur și simplu am încasat-o chiar cu robinetul de „siguranță”, fix ăla care ar fi trebuit să mă salveze în a scoate apa de pe coloană. Am avut noroc că, din moment ce am închis robinetul de tur pe retur nu a fost atât de multă presiune. Altfel făceam noapte albă.
Dar da, s-a întâmplat. Culmea, din senin și noroc că eram în cameră. În trecut, am pățit-o la muncă și-o colegă a fost făcută fleașcă de la o fisură pe un calorifer.
Ideea este că pe cel de tur l-am tot folosit. Obișnuiam să îl folosesc pe el pentru că cel de la calorifer nu închidea. Culmea, nu dă semne de oboseală. Celălalt…
Și dacă tot a fost instalator în casă, că deh, n-a făcut mare lucru, nefiind fisură la țeavă cum credeam inițial, am întrebat și de flotorul pentru Geberit că nu îmi place cum adună apa. Nici el n-a știut mai multe decât mine, cred că rămân să îmi încerc norocul cu modelele de pe internet. Până la urmă, aș schimba complet sistemul, ca să rezolv problema. Vizual, astea sunt o parte dintre ele, dar fix flotorul nu este în poză, cel care nu funcționează OK.
Depinde de unde ai luat robinetii,clar este ca cei de la Romstal erau marca Ecorad sau Ferroli si ai folosesc de mai bine de 25 de ani,erau foarte buni,si nu prea i-am schimbat.Cei de la Hornbach,sau magazinele de instalatii sanitare au cedat si dupa un an!Cei mai prosti robineti ramin insa cei termostatati,acum nu stiu cine a fost geniul ala care i-a inventat,dar ma rog fiecare cumpara ce vrea,si ce considera ca e mai bun!Daca doresti sa te tina mai mult robinetii , atunci cind ai deschizi iarna,da o tura inapoi pentru a nu se mai depune calcar pe garnitura , sau daca ai si filtru pentru calcar, pentru a nu ramine vreo granula sau vreo particula sparta pe acolo,iar cei de pe retur echilibreaza-i!Echilibrarea pe retur se face foarte simplu:din doi in doi,adica invarti doua ture,cu hexagonala sau surubelnita ,daca nu te pricepi deschide-i pe toti la jumatate ,iar cei de la ultimul calorifer lasa-i deschisi la maxim,dar tot asa, da o tura inapoi.Echilibrarea se face pentru a nu mai tot umbla la robinetii de pe tur!M-a invatat niste smecherii un inginer care avea si firma de instalatori ,pentru ca tot aveam probleme!Sincer chiar am robineti din aia slabi care au deja mai mult de 5 ani si inca functioneaza!Cit despre Geberit,urasc firma asta pentru ca la fel ca si alea de le gaseai odata la fostul Tekzen,nu mai gasesti piese!Am gasit in schimb niste garnituri expuse pe standul de calorifere si sanitare in Hornbach, garnituri pentru clopot ,ca la mine ala nu inchidea,singurul inconvenient este ca sunt facute din silicon,probabil o sa gasesti pina la urma si un flotor compatibil!
Ia dă link că poate tu ai ceva mai special. Eu-s la a 2 a serie de robineți schimbați.
Link, nu am cum sa am ,pentru ca am fost personal la Romstal in Brasov pe Calea Bucuresti,caloriferele le-am cumparat impreuna cu robinetii.Vad ca nici robineti Ferolli nu prea mai gasesti pe piata.Mai aveau intr-un timp pe stoc Arabesque si Melinda Instal ,atit calorifere Eccorad cit si robineti Eccorad sau ferolli.Au cam disparut multe chestii de calitate de la Einhell,Eccorad ,Ferolli!
Pfff, eu i-am schimbat după 20 de ani când am spălat caloriferele. Și la mine apa este foarte calcaroasă 19,6 grade germane. Am un filtru cu fosfați la intrarea în centrală, dar nu știu cât de eficiente sunt filtrele astea. Nici nu mai știu ce robineți aveam.
Oricum mă enervau, pentru că uneori picura și trebuia să scot butonul de plastic și să strâng o piulită aflată pe axul robinetului.
Cred că nu mai trebuie să umblu în casă. Am fisurat lavoarul acum. :)) Dacă mai dărâm ceva, mă mut.
Card. Drac. 666. Nino-nino.
Mai treci și tu pe la biserică! 🙂
Cât despre robineți, vezi că cei de la Melinda Instal aveau unii mai calitativi. Mie mi-a schimbat un instalator bun la casă acum 2 ani cam tot ce-nsemna robineți la exterior, ca să nu mă mai doară capul. Acum…în timp se văd toate, dar se vede constructiv că nu-s unii de 2 lei.
Am stricat și flotorul de la bazin. Hai că le fac pe toate. :))
Mă duc acum să caut, sper să nu schimb toate accesoriile. Măcar data viitoare nu mai caut instalatori.
Vad ca acumulezi rutina, cit de curind iti faci firma de instalatii :))
Eu am robineți vechi de 20 de ani, cât timp nu i-am atins au fost perfecți, în clipa când am închis robineții ca să mut un calorifer, au început să curgă toți. Prevăd o investiție serioasă în domeniu curând. Voi în schimb ce calorifere folosiți, cele vechi de fontă, aluminiu sau tablă ?
Cei din tablă sunt cei mai buni. Aluminiul corodează, este moale…
Am văzut cei de tablă cât de urât ruginesc. Știu și eu ? Îmi făceau cu ochiu cei din aluminiu, dar am auzit ceva zvonuri că nu se împacă bine cu țevile din cupru, fac ceva reacție.
Depinde. Eu în 20 de ani am schimbat un singur calorifer aflat într-o zonă delicată. Ce-i drept că l-am și lovit și i-a sărit smalțul. Trebuia atunci imediat să-l dau cu vopsea…dar asta este. Neglijența se plătește.
Eu am patit-o acum mult timp intr-un Sambata dimineta cand trebuia sa plec la munte si am zis pentru siguranta sa inchid robinetii … si unu mi-a ramas in mana … partea proasta e ca a inceput sa tasneasca apa si am stat cu ligheanul pana s-a inchis apa pe coloana.
Suna la administrator sa inchida apa pe coloana, suna la fratele meu sa vina si sa preia problema si sa cheme un instalator … aproape sa pierd trenul.
Ideea e ca mai bine dai dublu pe niste robineti de calitate decat sa platesti la 2 ani un instalator sa ii schimbe … iesi mai ieftin.
In plus in fiecare luna e bine sa le faci proba: inchis la maxim si apoi redeschis ca sa nu se „sudeze” de la calcar.
La fel si la instalatia electrica e bine sa o testezi lunar apasand butonul de test de la siguranta diferentiala (cine are, cine nu … sa isi puna)
Mă pierd la calitate. Nu știu ce înseamnă calitate aici.
Siguranta aia cu butonul ala de test e o porcarie,mi-au anulat-o cei de Renel ,iar au pus alta in loc!Cred ca au schimbat-o de 5 ori,instalatia este noua cu circuite separate pe cupru 2/jumate,si 1/jumate ,plus impamantare!Faza cea mai comica ,daca au vazut ca nu-i da de cap la BMP ca asa-i zice,au facut un buletin de test pentru impamantare,au testat impamantarea,dar era nu buna, era perfect contactul!Cica nu am impamantarea buna,sigur ca da,povesti de adormit copii!Poate ei cred ,eu nu prea !
L-as numi ghinion. Marti 01.04.2025 se va opri transmiterea agentului termic pentru incalzirile centralizate in Bucuresti. Nu stiu daca masura asta se aplica peste tot in tara. Astfel de imbunatatiri, remedieri, inlocuiri, lucrari, mai ales la partea de incalzire, ar fi bine sa se faca in extrasezon. Daca picura se putea face o improvizatie pentru cele cateva zile pana la golirea totala a coloanelor. La cat de ieftini au devenit robinetii pentru tur/retur, cred ca pot fi considerati de unica folosinta si e bine sa-i schimbam o data pe an, pentru siguranta. Nu exista robineti buni sau mai putin buni. Exista aceiasi robineti ieftini sau scumpi. Nici robinetii nu mai sunt ce-au fost odata.
Cu improvizație sunt acum și cred că o să schimb pe toți cei de la „coloană”.
Daca ii schimbati pe toti, n-ar fi rau sa puneti filtre inaintea lor. Indiferent de tipul robinetului de coloana, ca e pe bila sau multitura, trebuie lasat pe deschis cam la 70-80 %, nu total deschis. Ca o recomandare, macar odata la 2-3 luni mai trebuie rotiti, ca sa nu se intepeneasca. Stiu ca prea putini dintre noi fac asta, dar asa le putem prelungi viata.
Ce fel de filtre?
Sunt filtre de tot felul in functie de cat vrei sa filtrezi, dar sunt si un fel de site care se pun inaintea robinetului, desi toate astea reduc din presiune.
Pune un filtru magnetic pe intrarea de la alimentarea cu apa si 10 ani nu mai ai treaba.Am incercat si cu filtru cu polifosfat si cu granule.Timpenii mai mari ca alea doua nu am intilnit inca.Granulele,la care instalatorul o tinea pe a lui ca trebuiau schimbate la nu stiu cite luni, mi-au infundat flotor,baterii chiuveta,robineti,tot prin casa!Referitor la alea cu polifosfat,daca vedeai ce mizerie aveam pe instalatie,tevi ,site baterii,etc. din cauza lor ,te cruceai!Ultima data, m-am enervat si am instalat la intrarea apei in casa un filtru magnetic si am apa ca cristalul,sa vedem cit dureaza minunea!La magazinele de bricolaj ,unde cei din personal si stiu sa-ti explice foarte bine ce filtre sunt mai bune,adica habar nu au,mai bine te informezi cu citeva zile inainte sa cumperi!
Am gasit link-ul asta:
https://www.romstal.ro/filtre-contoare-rezervoare-c1459343/filtre-y.html
Dl Pheno ,tot respectul filtrul Y se monteaza la centrala ,la pompe sau la alimentarea centralei cu apa.Este drept ca opreste mizeria din instalatia de incalzire si eventual niste namol si cositor,dar in rest trebuie sa stai sa le cureti an de an,iar dupa un timp sitele ruginesc si trebuiesc schimbate,in timp ce un filtru de calcar,si aici recomand doar filtrul magnetic(merge garantat 10 ani),nu cu polifosfat,granule,carbune sau ce mai exista.Filtrul magnetic are proprietatea de a sparge particulele de orice fel(calcar,noroi,etc.),si face treaba cam la tot ce exista pe piata ,adica filtre anticalcar!Il montezi la saht daca stai la casa ,daca nu la intrarea apei in locuinta,sau daca vrei sa iesi mai ieftin la centrala,pe alimentarea cu apa,inclusiv la masina de spalat,ai prelungesti viata!Acum 35 de ani poate habar nu aveam,dar acum dupa ce din cauza unor instalatori slab pregatiti,am avut tot felul de probleme, in special la centrala-tevi subdimensionate ,a tebuit sa invat aproape totul despre instalatii.Mi-am reparat personal hidroforul(lipsa presiune apa) ,am schimbat baterii,flotoare,am montat chiuvete,furtune ,etc.Am schimbat centrala anul trecut ,si de data asta am gasit un instalator de nota 10,care mi-a explicat multe chestii utile!
Stimate domn, John, cu tot respectul, Filtrele Y nu se limitează doar la centralele termice – ele sunt multifuncționale și pot fi utilizate în diverse aplicații de instalații de apă caldă și rece.
Daca citeati primul meu comentariu cu atentie, ati fi observat ca fac referire la instalatii domestice de apa calda/rece (de apartament) si la incalzire centralizata (tot de apartament).
De exemplu:
Protecția instalațiilor domestice:
Filtrele Y pot fi instalate pe conductele de apă care alimentează robinete, boilere, mașini de spălat sau alte echipamente, pentru a preveni acumularea de impurități ce pot cauza blocaje sau uzură.
Sisteme industriale:
Se folosesc în procesele industriale care necesită apă curată, protejând echipamentele precum schimbătoarele de căldură, pompele sau turbinele.
Sisteme de irigații:
Filtrele Y ajută la prevenirea înfundării duzelor sau altor componente ale sistemelor de irigare.
Cu alte cuvinte, ele pot fi montate oriunde este nevoie de o filtrare eficientă pentru a menține funcționalitatea și longevitatea instalațiilor.
Folosesc astfel de filtre de peste 20 de ani. La mine functioneaza desi nu sunt magnetice.
Ca sunt filtre magnetice sau nu, este o alta poveste.
As inclina sa va dau dreptate,dar avind casa mare ,si fiind stan patitul ,aici vorbesc de filtre y care s-au defectat dupa un an de zile,site ruginite si rupte,plus ca mi-au infundat instalatia de apa si incalzire,as ramine la ideea ca i-si pot face treaba ,dar doar la centrala(verificate odata la 3 luni,pentru siguranta),turbine si cum a-ti punctat la sisteme de irigatii!!Inclusiv intalatorul si un Inginer din domeniu , mi-au recomandat sa nu mai instalez vreodata filtru y la intrarea apei in locuinta sau la masina de spalat ,ci doar filtru anticalcar!!Am filtru anticalcar magnetic de 2 toli adus din Germania,acum mai bine de 9 ani,montat la intrarea in locuinta,si mai am doua ,unul la centrala si unul la masina de spalat de 3/4!Filtru magnetic gasiti la Hornbach,si la orice magazin de bricolaj si instalatii sanitare si termice!