Mie unul așa mi se pare. Am avut un drum de 3-400 de km prin zona lor. Autostrăzi, drumuri naționale mai proaste decât ale noastre, dar agricultura mai ok.
Adică aproape totul era muncit. Nimic lăsat în paragină așa cum se obișnuiește la noi. Solarii pe zone mari, încercând să profite de fiecare loc în parte.
Nu știu dacă sunt mai automatizați, dar sigur se lucrează mai mult agricultură la ei.
Citeam că la noi agricultura este cea mai vulnerabilă la automatizare. Dar nici nu se bagă nimeni să muncească. Da, e agricultura aia de pe vremuri ce s-a mai adaptat un pic. S-a mai cumpărat o motocoasă, un motostivuitor sau multicultivator și se fac câteva lucruri banale.
În vest treburile stau cu totul și cu totul diferit. E un întreg lanț ce funcționează și e bine pus la punct. Poate că și de aceea prețurile sunt mai mici la produsele din vest.
Pe lângă tâmpeniile pe care le bag în produse putem scădea și forța de muncă brută, înlocuită de roboței.
Cel mai mult se va simți în zona de retail, auto și agricultură.
Redoo a zis
Din ce zic bulgarii mei, in tara mai sunt cam 7 milioane,majoritatea in orase. N-au avut parte de retrocedari ca la noi, terenurile agricole fiind muncite de fermieri..suprafete mari, mecanizare. La capitolul mecanizare sunt peste noi.
Marius Cucu a zis
Interesant. Bine, am văzut că și orașele sunt slăbuțe… prea puțin dezvoltate.
Redoo a zis
Oho, stai sa vezi satele cum arata…Vaslui-Galati pe la Tg. Bujor, e canton elvetian pe lângă satele lor 🙂
Marius Cucu a zis
Mho, n-am stat să mă uit… decât la bulgăroaice. La sate, nu. 😀 Păreau ceva blocuri părăsite, ceva case… pfff și cam atât. Nu ne-am abătut de la drum. 🙂
ice4you a zis
Eu cand am intrat pe la Vama-Veche la ei, pana sa ajung pe la Balcic, am avut impresia ca m’am intors in timp. Pe langa satele alea ale lor prin care am trecut, satele noastre din Oltenia si Moldova sau Dobrogea pareau cantoane elventiene vorba lui Marean, iar drumurile … sa te fereasca Dumnezeu … mi’au adus aminte tot de alea de pe vremea lui Ceasca. Sincer … mie unul in afara de statiuni mi’se pare ca sunt mult mai amarati ca noi, cel putin aparent.
Marius Cucu a zis
Și mie mi s-a părut la fel. Mho, dar măcar au investit în turism. Și le-a cam ieșit.
ice4you a zis
Nu ei, nemtii au investit la ei din dorinta de a avea allinclusivuri ieftine si aproape! Singura lor calitate e ca i’a dus mintea sa fie de acord cu investitiile in vremea in care la noi litoralul era doar un paradis al jafului national dus dupa anii ’90 si rezultatele se vad din plin.
Marius Cucu a zis
D-aia sunt atâția nemți p-acolo?! 😀
Adi a zis
Nu știu cum e prin zona ta, dar pe aici nu mai sunt la fel de multe „pământuri” lăsate în paragina, ci acum fiecare bucățică e lucrată, în mare parte de către asociații/firme mari.
ice4you a zis
Nu stiu care ii zona de care zice domnul de mai sus, dar prin Ardeal e cam acelasi lucru si in Dobrogea cat am umblat, asemenea.
Marius Cucu a zis
Domnul Bolocan zice de Botoșani și cramele din împrejur.
Adi a zis
În Moldova, Botoșani. La modul cel mai serios. 🙂
Malin a zis
Fix asta am remarcat si eu la sarbi in urma cu 7 ani.
ice4you a zis
Sa compari Serbia cu Romania si Bulgaria e ca si cum ai compara folbalul cu fotbalul … ca sa fim in tema. 😀 Serbia e la ani lumina din toate punctele de vedere atat fata de Romania cat si Bulgaria desi cele doua tari nu au trecut printr’un devastator razboi care a sfasiat Yugoslavia din care facea si Serbia parte! Daca ar fi sa ai o comparatie zonala, eventual Serbia ai putea sa o compari cu Ungaria ca dezvoltare, dar cu Romania si Bulgaria in nici un fel! 🙂
Malin a zis
Mno’ acu’ 7 ani io am vazut si cateva tractoare ruginite pe traseu. ?