Am vrut acum ceva timp să mă conving de tot ceea ce poate noua generație de procesoare. Eu am Intel I9 9900K și contextul face să fiu limitat de hardware. V-am zis, am pus monitoare noi, iar cu HDR10 activ pe Windows 11 mârâie, cârâie sau cum doriți voi să îi ziceți, mai ales pe A7IV. Deh, riscurile de a munci cu hardware foarte nou, neoptimizat.
A venit la test o platformă pe DDR5, să văd și eu cum mai e situația, dacă îmi rezolvă problemele și dacă merită trecerea de la DDR4 la DDR5. În toate testele văzute pe internet nu am văzut diferențe majore. Dar până nu pui tu mâna pe un PC nu îți dai seama de tot ceea ce se întâmplă.
Ca idee, m-am jucat cu un kit de memorie Kingston FURY Beast DDR5. Am primit un kit de 32 de GB: DDR5 cu CL40-40-40, ce lucrează la 1.35V XMP. Nu uitați că XMP-ul trebuie activat din BIOS pentru a putea beneficia de latențele din specificații. Fun fact, am avut un pic de furcă cu BIOS-ul pentru că eu setam prost latențele în XMP și nu primeam niciun mesaj de eroare. M-am chinuit un pic până mi-am dat seama că nu alegeam ce trebuie. Așadar, mare atenție!
Așadar, platforma cu care m-am jucat a fost:
- Gigabyte Aorus Z690
- 32 GB de RAM Kingston FURY Beast DDR5 la 6000 MHz
- Intel I9 12900K – generația 12 de procesoare, cu LGA 1700
- SSD Kingston de 2 TB PCIe 4.0
- carcasă ceva asemănător cu asta
Deși nu sunt fanul răcirii pe apă, am avut, pentru prima dată și o răcire de genul. În ultimii ani am fost cu cooler de la Noctua și mi se păreau că sunt cele mai interesante, din punctul de vedere al temperaturilor. Din ce am testat aici nu sunt diferențe evidente, nici măcar la sunet. Tot placa video a rămas cea care face cel mai mult zgomot.
Am rămas un pic impresionat de diferențele între ce am eu și ce este acum pe piață. Bine, nici nu sunt convins că mai este același punctaj pentru Cinebench, dar prea puțin contează din moment ce diferențele le simți la orice pas, până la încărcarea de browser. Bine, sunt mai multe adunate precum:
- optimizarea din Windows 11 pentru SSD-uri NVMe
- SSD-ul mult mai performant decât ceea ce am eu
- RAM mai rapid și la frecvență mai mare
- procesor mult mai rapid
După cum bine știți, avem prima generație de procesoare care suportă DDR5. Cred că ușor, ușor trebuie să fac pasul spre un nou hardware, dar am zis că voi face asta începând cu generația următoare, să fie liniar DDR5, nu am nevoie de compatibilitatea cu DDR4. Evident, o să schimb doar platforma: placa de bază, memorie RAM și procesor. Sursa, cooler-ul și carcasa probabil vor rămâne. Probabil și la generația următoare de plăci video o să fac upgrade și pentru placa video. Vedem cât de mult o să mă enerveze A7IV în munca de zi cu zi pentru că nu vreau să revin la proxy-uri.
Cu ocazia asta am făcut și câteva teste sintetice cu Davinci Resolve 18(1660 scor) pentru că, până la urmă, bătălia acolo se dă, cel puțin, pentru mine. Mă uimește că știe să solicite atât procesorul, cât si placa video.
Da, comparând rezultatele cu cele vechi, mi se pare foarte ciudat că este o diferență atât de mare între 3 generații. Bine, mă uitam și la testele sintetice dintre Intel I9 12900K și versiunea KS apărută recent și diferențele sunt de maxim 2%. Acolo e evident că nu merită upgrade-ul.
Dar de la DDR4 la DDR5, de la 2-3 versiuni de procesor la altul sau de placă video merită. Deși la video până nu vine o concurență serioasă din partea AMD tare mi-e că nu dau ei drumul la robinet.
Vasi a zis
Ca și pasionat de calculatoare/laptop-uri, sunt uimit de puterea lor, de evoluția lor, dar nu pot să nu văd și evoluția prețurilor. Nu toată lumea își permite așa piese. Deși nu mai sunt gamer, nu pot să nu mă întreb, oare cum „duce” un joc ca Warzone ? E clar că cu cât cresc cerințele (editare foto/video, jocuri avansate) cu atât vor crește și performanțele pieselor. Să vezi peste 10 ani unde vom fi comparativ cu ce e acum. Se gândea cineva prin 1922 că vom zbura prin spațiu printre stele, că vom avea internet, telefoane mobile cu care să ne putem vedea live cu alții aflați la capătul lumii și mașini care prind 400 km/h ? Viteza evoluției va fi din ce în ce mai mare.
Daniel M a zis
Cei care lucreaza in domeniu trebuie sa se alinieze tot timpul la ultima tehnologie / „noi cei de acasa” cum ar veni mai stringem din dinti,personal am 2 voinici de 15-17 ani si nu vreau sa ma gandesc cit am investit in RTX uri in timp ce eu ma descurc cu grafica integrata de la AMD care chiar duce multe jocuri preferate de cei care au virste 40-50+ / NFSMW 2005 variantaHD super fain joc, Cities Skylines la fel,nu mai spun de batrinul AgeOfEmpires fullHD online … Marius multumim inca o data pentru informatiile oferite,teste,bench uri,un blog foarte informativ si constructiv.
Marius Cucu a zis
Contextul a fost că am stat pe integrată pe un PC. Doamne, ce greu e cu integrata de la Intel. Nu cred că m-aș putea descurca doar cu ea. Pe AMD am văzut că e mai bine.
Daniel M a zis
Am „petrecut” ultimii 2-3 ani pe un B350+Ryzen5 2400G+16GB DDR4 ,poti face orice cu astfel de configuratie daca nu esti pretentios / pentru un muritor de rind este OK,nu trebuie investit mult.In urma cu 2 luni am reusit sa gasesc o placa de baza Outlet de la Gigabyte: B450 Aorus Elite si am gasit un Ryzen5 5600G la un pret de nerefuzat,pina nu ai asa ceva pe mina nu poti sa realizezi ce poti face cu integrata de la AMD,cel putin pe mine m au convins si sigur ma voi descurca cu ce am inca 2-3 ani.Au facut un salt destul de mare cei de la AMD cu generatia de procesoare 5000,nu mai spun ca au scos si generatia 6000 / parca prea repede evolueaza totul,chiar si Intel sa miscat repede dar la ei trebuie sa schimbi toata platforma si sunt cam scumpe placile lor de baza socket 1700+procesoare …
Marius Cucu a zis
Da, e competiție, uitându-mă la cât am investit în 2019 versus ce scoruri sunt acum, în teste sintetice și cum se mișcă cu totul întregul sistem… parcă mă bagă să pun mâna în buzunar. Mi-e binișor, dar când văd că poate să îmi fie bine… 🙂 parcă aș eficientiza un pic sistemul. Și nah, platformă nouă, RAM DDR5, SSD mai rapid, totul se adună.
Luiza a zis
ok, bun, dar trebuie sa scoti din jeb, 20-30000 de lei, de unde atata material in ziua de azi, cand borfasii vreau sa aduca motorina la 15lei/l,eu zic pas,raman cu un jaf de calculator sa ma uit pe internet, nu am de unde…
Marius Cucu a zis
Pentru cine nu lucrează cu calculatorul la nivel de creator de conținut, editare video, editare foto sau orice înseamnă putere multă de calcul așa ceva nu are sens. Poate pentru jocuri, dar sigur acolo sunt mofturi. Există și cu latență mai mica, ceva mai ieftin. Sau dacă e doar de citit poți să rămâi la un telefon.
sorin a zis
Pana la urma pentru ce merita sa investesti o caruta de bani pe aceste memorii RAM? ? Adica ce nu pot face cu memorii mai slabe si trebuie musai sa iau DDR5 de la Kingston? ?
Marius Cucu a zis
Asta am prezentat eu, dar sunt multe alte branduri pe care le poți alege. In lista plăcii de bază sunt majoritatea suportate. Nu este chiar o grămadă de bani, in general, Kingston sunt printre cei mai ieftini de pe piață. Daca urci spre Corsair, de exemplu, s-ar putea sa dai de aceeași performanțe la mai multi bani.