Că tot e haosul ăsta cu banii cash versus cei de pe card, mi se par limitările de bun simț. Adică, sunt pe principiul că poate ajungem să fiscalizăm tot mai mult și nu doar unii să plătim taxe. Da, în ideea în care se triplează taxele de anul trecut până acum, sunt conștient de ce zic.
Dar cu ocazia asta sper ca oamenii să și penalizeze lucrurile astea la vot, la anul. Că deh, la cum sunt noile taxe sub nicio formă nu încurajezi munca sau… performanța. Nu cred că mai putem vorbi despre impozit fix, ci progresiv. Sănătatea aia de 10% în plus nu mai înseamnă impozit fix.
Doar că, așa cum am zis în trecut, ia și explică omului angajat că ți-a mărit statul taxele, când o parte dintre cei care au juridic nu știu pe ce lume se află. Nu poți explica nici faptul că sunt comisioane mult mai mari la bănci, pe juridic față de persoane fizice.
Nu știu dacă am mai scris-o pe undeva, sper să nu mă repet, dar în Italia am avut bifat pe Booking că plătesc cu cardul, în Milano, mai exact. Am ajuns la cazare și am plătit cash. Vreo 10 euro am plătit în monede și restul de hârtie. Mi-au returnat 5 euro înapoi pentru că: „reducere că ai plătit cu monede”.
Am rămas blocat. De ce?
Iolanda a zis
Pentru că sunt bani la negru sau evită comisioanele bancare.
Marius Cucu a zis
Nu au evitat, am avut nevoie de factură. A fost strict între a plăti cash sau card. Atât.
George.s a zis
Bănuiesc că așa fac rost de numerar fără a scoate din bancă, unde plătesc comisioane, care s-ar putea să nu fie mici. Fiindcă au și ei diverse plăți, probabil de mică valoare dar multe, care se fac doar cash..
Marius Cucu a zis
Din ce am observat, era vorba de coins, monede.
Costin a zis
Ce, ei nu mai au cintare/telefoane publice sau carucioare la Carrefour ?
Plus pentru ceva ursari de-ai nostri…
Marius Cucu a zis
Au, au de toate.
Laza a zis
E primul pas spre îngrădirea drepturilor omului. E praf in ochii privind motivațiilor lor, evaziunea fiscală. Cine ma controlează când platesc cash un meserias pentru un serviciu prestat(construcții, instalații electrice, sanitare etc) fără factură. Evaziunea și șpaga nu va dispărea niciodată. Este primul pas spre aprobarea PLX 418/2023 (acele orașe de 15 min.) unde îngrădește de tot libertatea de miscare și propritatea privată, fără autoturism si locuință proprie, te obligă sa stai cu chirie aproape de locul de muncă.
Marius Cucu a zis
Păi dacă tu plătești cash, Gheorghe va plăti cash pe acel meseriaș, se va umple de bani și nu va mai avea unde să cheltuiască banii ăia, decât să îi pună pe un card. Acolo vine ANAF și îl impozitează cu 70% că nu are cum să justifice banii.
Laza a zis
N-am văzut meserias milionar. De ce să pună banii pe card? Singura problemă este la pensie ca nu a contribuit la stat. Ca persoana fizică privată pentru o prestare efectuata de un meserias cum e mai convenabil să plătești, 1000lei sau 1500 lei cu factură?
Marius Cucu a zis
Eu știu că am plătit cu factură și chiar am putut să fac un contract de recepție a lucrării, nu m-a țepuit, a fost super profi omul cu echipa lui, echipă plătită la negru. (am prostul obicei să verific datele de identificare a firmelor și omul a recunoscut că e „singur”) Dar acolo e treaba lui, evident. Chiar i-am dat și TVA-ul extra, urmând ca eu să îl recuperez ulterior din ce încasez.
Într-o lume ideală, dacă toată lumea ar fiscaliza la același nivel n-ar fi concurență neloială.
Pe lângă blog, eu mai fac și nunți, acolo unde fiscalizarea tinde spre 0. E frumos ca tu, cu contract, cu taxe la stat să te lupți cu unul care nu dă un leu taxe.
Andrei Bucur a zis
Vai ce varza de ineptii ai facut. Plx cu orasul 15 minute si cash. Sa moara Simion de nu e gelos. Baaaaaa puneti mana pe carte si vedeti ce dracu e orasul celor 15 minute ca e studiu academic in toata lumea si este despre a dezvolta asezarile incat sa ai acces la.orice la mai putin de 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta.
Doamne fereste cati umbla liberi. Mai aveti si acces la informatii…
Perfu a zis
Cash-ul este cel mai eficient dar din pacate unii nu pot intelege acest lucru . Eu daca comand ceva online de pe cateva site-uri Romanesti si vreau sa platesc cash , sunt instiintat ca va trebui sa platesc o taxa de 7 lei … Asta nu inseamna comert , acel comerciant care imi impune o taxa pentru plata cash il voi ocoli data viitoare
dan a zis
cu cash nu iti blocheaza statul tot contul ca le datorezi 4 lei .. si il deblocheaza dupa o saptamina (daca nu ai si cash ce faci?)
e mai usor de facut abuzuri cind banii sint ceva netangibil ..
e bine sa co-existe ambele
Marius Cucu a zis
Păi nu îl interzice, doar constrânge un pic pe cei care fac evaziune.
Constantin a zis
Apropo de Italia si platile cash. Luna trecuta m-am plimbat iar prin Peninsula, am vizitat mai temeinic Umbria. Aeroportul din Perugia, vine autobuzul care te duce in oras, 5 euro biletul de la sofer.
Ma asez la coada, in spatele meu un englez ma intreaba de unde ia bilet ca nu a vazut automate in aeroport. Ii zic sa stea linistit ca o sa ii dea soferul. Urc in autobuz, englezul ii zice soferului ca nu are decat card la el, soferul replica scurt „only cash” si il lasa pe englez pe jos! Singura solutie pentru englez era sa isi comande un taxi care vine din oras si costa 30 de euro, in loc de 5 cat il costa autobuzul. Asta daca o accepta taximetristul plata cu cardul…
P.S. Nu am vazut bancomate in aeroport, nu cred ca au asa ceva.
Marius Cucu a zis
Am pățit în Turcia fix invers. Turcia, nu orice revoluție de țară care are numai carduri. Aveam cash, aveam card, dar nu aveam cardul lor de transport VALIDAT. Îl aveam fizic, dar nu știam că trebuie validat. La fel, ne-au dat jos și era cât pe ce să pierdem avionul spre casă.
Deh, atunci ne-au rezolvat niște turci în următorul autobuz. Probabil s-a descurcat și el ulterior.
Andrei Bucur a zis
Aia e evaziune. Am vrut din Roma in Fiumicino sa vad plaja, direct negociere, mers la negru 25 euro. M-am intors la aeroport cu aplicatia FreeNow – 18 euro cu bon.