Haideți să fim serioși. Tuturor ne place să ascultăm o muzică bună sau să urmărim un film bun la boxe de calitate. A trecut vremea în care ne mulțumeam doar cu sunetul de la TV-ul nostru sau doar de la laptopul pe care tocmai ni-l achiziționasem la o super ofertă. Din fericire, și piața boxelor portabile ne aduce modele din ce în ce mai performante pe fiecare an ce trece. Înainte să vă întreb ce brand-uri preferați, haideți să trecem puțin în revistă câteva modele care au făcut istorie. Pe mine, unul, m-a surprins evoluția speakerelor și la ce ascultau unii radioul în 1970, când în România nici nu visam la așa ceva.
Putem da timpul înapoi până în anii ’20, atunci când pickup-ul la care se ascultau discurile se găsea în majoritatea familiilor de clasă mijlocie din America. Prin anii ’30, apariția dispozitivelor de radio în cât mai multe case a dus la o revoluție a preferințelor muzicale și a felului în care societatea de atunci percepea noțiunea de distracție, “entertainment”. Anul 1958 este cunoscut ca “Golden Age of Hi-Fi”, deoarece atunci a apărut primul transmițător stereo. Bell Laboratories, RCA Records și violonistul Avery Fisher au dorit să ofere ascultătorilor o experiență mult mai dinamică a muzicii.
Prin anii ’70, Phillips își adjudecă titlul de creatorul casetei, dar și al aparatului prin care puteai să o asculți. De asemenea, aveai și opțiunea de fast forward/rewind, iar în anii ce au urmat, casetofonul a devenit principalul aparat audio într-o casă.
La sfârșitul anilor ’70, nevoia de a asculta muzică și mai tare și la o calitate net superioară a dus la nașterea casetofonului portabil, așa numitul “boombox”, care a reprezentat o emblemă a societății urbane în Statele Unite ale Americii. Îl puteai auzi la fiecare colț de stradă și datorită bass-ului pe care îl avea.
Sistemele audio au fost implementate și așa numitelor păcănele. Sisteme mai performante au fost introduse în primele aparate de poker video, apărute în 1979. Au fost create de investitorul american William “Si” Redd, care a achiziționat compania International Gaming Technology (IGT), devenită lider global în sisteme și jocuri mecanice.
În 1982, Sony dă lovitura pe piață cu primul compact disc player: CDP-101. În 1999, tot Sony rupe gura târgului cu SCD-1 SACD player, ce oferea un sunet de o calitate nemaiîntâlnită. Odată cu tehnologia bluetooth, pe la începutul anilor 2000, producătorii ne ofereau în sfârșit primul speaker wireless.
În ziua de azi, există atât de multe modele și atât de performante, încât este extrem de greu să alegi unul adaptat nevoilor tale. Totuși, îndrăznesc să vă propun câteva exemple care au cucerit piața în ultimul an, iar raportul calitate-preț nu este deloc de neglijat.
Cu siguranță, primul element de luat în calcul este calitatea sunetului. Contează foarte mult și scopul pentru care îl vreți. Dacă sunteți în căutare de unul pentru evenimente restrânse, între prieteni, la o petrecere, cel mai bine alegeți unul prin care puteți conecta trei dispozitive deodată, ca de exemplu UE Boom 2 sau JBL Extreme. De asemenea, trebuie să luați în calcul și dacă doriți să-l folosiți numai în interiorul unui apartament sau și afară, în curte. Bateria este iarăși un factor de luat în vedere. Prețul este și el important.
Conform statisticilor englezilor, un model ce trece cu succes testul calitate/preț este Libratone Zipp Mini, ce costă 170 de lire. Bateria ține zece ore, îl poți conecta la wireless-ul tău și poți asculta radio online, are opțiunea multi-room și îl poți agăța chiar și în baie, fiind un aparat versatil.
O altă boxă portabilă, ceva mai scumpă de data aceasta, dar care a primit laude, este KEF MUO. Sunetul de calitate pe care îl emite a fost descris de critici ca fiind unul “greu de egalat”, aparatul este valabil în mai multe culori, iar bateria ține mai mult de 12 ore. Dacă ești un mare iubitor al sunetului de foarte bună calitate, prețul de 236 de lire nu ți se va părea piperat.
Cu un design futuristic, Beosound 1 de la Bang&Olufsen parcă face parte din viitor. Are autonomie de 16 ore, are conexiune Bluetooth, Spotify Connect, Apple Airplay și Google Cast. Este unul dintre cele mai scumpe modele de pe piață, dar calitatea te va ține în ani.
JBL Extreme este un model numai bun de luat la petreceri sau la seri răcoroase cu prietenii, în curte, afară. Modelul cântărește doar două kilograme, bateria are 12 ore autonomie și îl poți conecta la trei telefoane deodată. Este și un model practic: îl poți agăța de haine, rucsac etc.
Un model foarte apreciat anul acesta de la celebra firmă Bose este Bose SoundLink Revolve. Cu o greutate de doar 0,66 kilograme, sunetul pe care îl emite ți se va părea incredibil. Îl poți folosi de asemenea pentru Google Assistant și Siri cu un dispozitiv compatibil și este rezistent la apă.
Dacă dorești un model mic, ieftin și interesant ca design, poți arunca o privire pe House of Marley Chant Mini. A primit recenzii destul de bune și costă doar 25 de dolari. Voi ce branduri preferați?
Unknown a zis
merci de informatii sa ne traiesti si sa iti continui treaba in continuare :D… eu unu apreciez munca ta