Acesta o sa fie unul dintre cele mai grele recenzii ale mele. Nu e ușor sa împaci atât pe androizi, cat si pe fanii apple, mai ales daca tu mai toata viața ai trait in tabăra verde.
E foarte greu sa vorbești din pricina omului care vede schimbările ce vin grămadă de la un an la altul pe android, in timp ce pe Apple cumva discutam despre actualizări pe care le-as numi mai degrabă… fine.
Unii ar spune ca Apple nu a făcut nimic nou anul asta si ca nu merita actualizarea, eu zic ca sunt schimbări destul de multe aduse, mai ales pe partea de fotografie. Mai bune sau mai rele, depinde din punctul de vedere al celui care folosește.
Telefonul e disponibil aici.
Iar cum mie îmi place sa fac poze cred ca schimbările acestea sunt utile. Nu am cum să mă raportez la modelul testat în primăvară asta pentru că am tras lozul mic și am prins doar iPhone 16, nimic dedicat zonei de foto.
OK, e un avantaj că vorbim de Apple și e ecosistem.
Accesorii
Gata, cred că subtitlul ăsta o să dispară. Anul ăsta și ultimii chinezi au renunțat în a mai pune altceva în cutie decât telefonul. Avem și cablu de alimentare, așadar e o reușită. Poate că la anul nu o să mai fie decât telefonul. Dar putem să ne plângem de viteza de încărcare a telefonului față de chinezi.
Sau chiar de cei 60Hz care… să fiu sincer, nu m-au deranjat dacă am umblat la motion.
Noul buton de la Apple
Domnilor, sunt utilizator de Sony. Îmi place aproape tot la Sony, dar nu degeaba am dezactivat butonul acela care pare că este copia fidelă a lui. Nu vă zic că este inutil, vă zic că este imposibil de folosit.
Am așteptat să văd dacă Apple sunt mai inteligenți și vin cu know how. Deh, știți bine că Apple nu inovează, ci rezolvă probleme.
De data asta nu mi se pare că au rezolvat în vreun fel treburile, ba chiar mi se pare că încurcă. Natural, dacă faci un story, adică ții telefonul pe verticală, o să acoperi fix butonul ăla cu podul palmei.
Dacă filmezi pe orizontală și o faci de mai mult timp cu siguranță n-o să ții mâna pe un telefon ca pe o săpunieră. Ei bine, natural, fix acolo țin mâna pe buton.
O diferență între Sony și Apple este legată de funcții adăugate și de faptul că la Apple nu este atât de proeminent. La Sony, cu toate că l-am dezactivat, se întâmplă să nu pot face poza pentru că el îl vede ca „buton apăsat”. Am pățit asta și la Apple, dar mai rar.
Pe de altă parte, sunt atâtea opțiuni care te ajută pe zona creativă încât butonul e chiar util. Dar nu e gândită bine poziția, repet. Cumva, îți zic: băi, nu ne mai interesează culorile, îți lăsăm ție treaba asta, le personalizezi cum ai tu chef, ca filtrele de pe Instagram.
Poze
Greu să pot comenta de poze și asta pentru că l-am folosit în Praga, iar vremea nu a fost senzațională. Adică am prins cam ce se putea mai rău pentru un telefon mobil: ploaie, nori. Da, de obicei, ar fi cazul să facă norii un soi de blendă, însă când și plouă nu e deloc frumos.
Așadar, îi dau circumstanțe.
Dar nu e senzațional față de Max, ba chiar stabilizarea pe poze nu este wow pe zoom. OK, e modelul de bază, era normal să taie, dar nu mă așteptam la compromisuri.
Butonul nou de pozat mi-a făcut multe feste și cred că am 10-15% poze la picioare, la tavan și pe unde a mai apucat el.
Ca nivel de detalii nu aș zice că e nemaivăzut. Avem Huawei, avem Honor, mai nou chiar și Pixel ce se descurcă bine, bine. OK, diferența între ei și celelalte branduri este la procesare. Cumva, iPhone-ul alege imagini mai soft, mai puțin comerciale, în timp ce la ceilalți nu mai apeși atât de mult pe saturație.
În plus, de apreciat nuanțele de la portret. Mi se pare că mi-a scos un rozaliu corect, specific zonei noastre.
Pe alocuri, însă, imaginea e un pic cam fadă, parcă ar fi profilul neutru de la mine de pe aparat. Vă dați seama că nu e chiar o problemă.
Mai mult, l-am avut în paralel cu Pixel. Deși Pixelul e mai slab la display, la poze e superior, inclusiv la stabilizare.
Pe de altă parte, filmarea este incredibilă. E stabilă, iar detaliile sunt foarte bune.
Hardware
E mai slab ca la Pro. Am făcut și câteva teste sintetice, dar știți că le consider irelevante. Dacă și Huawei cu telefoanele lor midrange se mișcă mai bine ca unele flagship-uri, de la un telefon cu ecran de 60 Hz poți să te aștepți să se miște bine. Că ai USB 2.0… probabil că s-au gândit ei că nu prea folosește lumea și alege WIFI și cloud.
Oricum, în Geekbench lucrurile sunt bune, ai punctaj bun și pe versiunea „cheală” de la Apple.
AI de la Apple?
Mai târziu, mai târziu. Să credem că problema este UE și nu a fost Apple pregătit. Din moment ce Samsung și alții pot pune un pic de AI nu cumva e ciudat că doar Apple nu a reușit să facă lucrurile să funcționeze? Sau e doar răzbunare?!
Nu am de ce să critic telefonul ăsta pentru că e diferit. Păstrează o nuanță profesională, dar am văzut și mai bine, mai ales la poze. Modelul ăsta îl văd ca pe un Huawei, din punct de vedere hardware. Specificații nu tocmai wow, dar sistemul de operare e optimizat la maxim. Sigur, există și variantele Pro, dar și la alții sunt variante Pro.
Pe de altă parte, da, e ecosistem și ai acces la o platformă completă. Sub nicio formă nu merită upgrade-ul de anul trecut, dar nici pe android nu mai sunt îmbunătățiri atât de mari de la un an la altul. Dar l-aș putea compara simplu și cu Pixel, dar și cu un S24. Ca stabilitate, au fost și câteva ciudățenii la notificări, dar probabil l-am testat și eu mult prea devreme. Cu siguranță, treburile astea se vor fi rezolvat.
- Materialul nu este sponsorizat, iar produsul a fost pus la dispoziție de către istyle
ionică a zis
Atât?
Marius Cucu a zis
E și draft video, poate mâine vine dacă sunt rapid azi.
dam167 a zis
Fanii/utilizatorii Apple știu oricum mult mai multe, nu văd ce să împaci la ei. Ecosistemul ăsta care e pe buzele tuturor e o chestie reală care poate fi descrisă, dar trebuie să-l folosești mai întâi. În fiecare an se adaugă chestii în plus care depind și de hardware, deci aifoanele și macurile fac mai multe de la un an la altul. Sigur că avine apoi discuția dacă merită sau nu banii, dar până acolo trebuie să vedem care sunt chestiile. Radu are mac și aifon de ceva timp, nu i s-a aplecat să descrie pe bune ce se poate face cu ele – pentru că le folosește destul de puțin după părerea mea. Actualizările sunt an de an fine, la un moment dat se adună finețurile, zic eu.
Și nu, nu e greu să faci comparația cu Android, doar că trebuie să… folosești Apple. De asta cei care folosesc Android și citesc câteva recenzii înțeleg ce vor, pentru că informația este puțină, de slabă calitate și nu indică folosirea dispozitivelor așa cum au fost ele proiectate. Dacă vrei, pe scurt, lumea e indusă în eroare, mai ales când vine vorba de bani. Prețul la un telefon ține mai mult de construcție decât de hardware, lucru general valabil, de altfel. Un finisaj, un material sau chiar o vopsea crește mult prețul unui obiect. Optimizarea de care se tot vorbește (pe lângă ecosistem) e tot o resursă care costă, nu prea scoate nimeni asta în evidență.
La fel și AI, văd că n-a binevoit nimeni să intre în detalii despre AI și EU.
Marius Cucu a zis
Puteai să dai și tu comentariul ăsta înainte să dau capetele pentru video, acum nah, tot evaziv am fost despre AI și EU. Bine, nu că aș fi avut eu prea multe informații extra.
dam167 a zis
Fost ocupat, n-am ajuns pe aici, sorry. Să știi că nu sunt așa pornit împotriva reviw-urilor (și a celor ce le scriu / filmează) și înțeleg contextul în care se produc – na, trebuie să apari când e buzz-ul. Dar am așa impresia că e o plictiseală generalizată în care toată lumea așteaptă ceva spectaculos care de fapt n-are de unde să vină. Telefoanele fac tot mai multe dar arată la fel și conceptul de bază e cam același de mulți ani.
Marius Cucu a zis
Eu zic că m-am mișcat bine. Sigur, puteam să dau din coate și să-l dau în primele zile, după ce l-am folosit 3 secunde, dar am vrut să mai butonez, plus că am fost plecat.