Anul ăsta am schimbat aparatura. Cu toată treaba asta am reușit să testez mai multe aparate foto, să experimentez tot ce e nou pe piață și ce e ok pentru mine. De departe nu sunt un expert, ci mai degrabă un entuziast care se enervează când nu îi iese poza aia sau e demoralizat când vede că altul are idei mai bune. Dar e zona de creație ce are puține reguli de care să ții cont.
În toată nebunia marketing-ului pentru aparatele foto avem de-a face cu fel de fel de situații în care oamenii pun mai mult preț pe aparatul foto, nu pentru tehnica de a face poze.
Eu aș zice că faci treabă cu aproape orice aparat relativ, dacă ai o lentilă potrivită. La filmat e un pic mai complicat pentru că ai nevoie de opțiuni la îndemână, practic pentru acelea plătești momentan.
Dar la fotografie trebuie să găsești momentul potrivit pentru a transmite ceea ce dorești. În plus, trebuie să îți știi foarte bine capabilitățile aparatului, limitările lui, dar opțiunile pe care le ai.
Înainte aveam impresia că toate pozele sunt editate foarte mult. De ceva timp, îmi dau seama că momentul contează mai mult, lumina, perspectiva.
Așadar, investiți întâi în voi, în tehnică, mai apoi în scule. E mai ieftin.
Catalin a zis
De ceva vreme, tot zic ca-mi iau si eu ceva de foto-video, dar asa, de pasionat, nu profi, fiindca oricum n-am eu timp de iesit pe colo, pe dincolo sa fac poze misto. Poate de la anu, o sa-mi iau, fiindca vreau sa plec mai des de acasa, cand sunt liber.
Marius Cucu a zis
Ia un telefon mai bun și învață câteva reguli. 🙂
Ionut a zis
Daca esti amator in ale fotografiei, un telefon bunicel te ajuta la fel de mult ca un aparat foto profesional. 🙂
Marius Cucu a zis
Corect, înainte de toate trebuie să îți placă. Apoi faci investiții dacă e cazul. 🙂
dam167 a zis
Țin să vă contrazic legat de telefoane, mai ales pentru că au o prelucrare agresivă și sunt bune doar pentru snapshots. Ca să înțelegi ceva din fotografie trebuie să începi de la timp de expunere, diafragmă și ISO și e mult mai ușor cu un aparat foto dedicat. Asta e baza, restul sunt doar funcții.
Cel mai ușor e să începi cu un DSLR, pentru că sunt ieftine, mai ales second hand și cu 2-300 de euro iei deja unul bun. Cât despre tehnică și cursuri, singurele cursuri care merită după părerea mea sunt alea care te ajută să-ți faci un portofoliu (chiar și la nivel de amator): adică excursiile sau ședințele foto în studio. În rest, să asculți pe cineva care sintetizează ce găsești într-o carte de 30 de lei sau gratis pe internet e pierdere de vreme.
Marius Cucu a zis
Depinde de la persoană la persoană. Unii preferă să asculte, alții să citească, alții să urmărească video. Când am vorbit de cele de mai sus am actualizat și articolul ăsta. Sunt niște cursuri pe care, la anul, vreau să mi le cumpăr ușor, ușor. Dar aici vorbim de altceva, de aprofundare.
În articol mă refer strict la cei care vor să își ia un DSLR doar ca să facă poze mai bune, crezând că se schimbă cu ceva calitatea. De acord că n-ai ce face cu o poză de telefon mai mult de-o rețea de socializare, dar despre asta am tot concluzionat și pe review-urile de telefoane pe care le-am tot avut în ultima vreme. 🙂 Când deja știi ce ai de făcut… treburile de mai sus ți se par 0. 🙂
dam167 a zis
Da, ca să înveți singur trebuie să ai o autodisciplină, lucru pe care unii poate nu-l au la început. Eu mă refeream mai mult la ce-i ziceați tu și Ionuț lui Cătălin.
Cursurile își merită banii mai ales când te ajută să-i câștigi mai ușor – atunci când ești profesionist și o anumită tehnică/prelucrare/etc. te ajută mult în ceea ce faci timpul s-ar putea să valoreze mai mult decât banii investiți în curs. Doar că na, am văzut multe cursuri la întâmplare care pentru amatori nu-și merită timpul și banii și de asta sunt așa pornit.
Să știi că de multe ori se schimbă calitatea cu un echipament nou, dar e o discuție foarte amplă. Așa, simplificat, ai dreptate, câștigul e mai mare prin tehnică decât din investiții în echipament, așa în general.
Marius Cucu a zis
Acolo m-am referit direct pentru că suntem prieteni pe Facebook și am văzut că nu e pasiune. Decât sa dea banii aiurea, să îl țină la cutie mai bine un telefon pe care o să îl aibă la dispoziție mereu. ?
Iar, despre cursuri, în general, eu zic că-s ok oricând, dacă vrei să faci ceva într-un domeniu. Cochetez de prin 2010 cu domeniul, râd de oamenii care sunt în presă și se laudă ca fiind cei mai tari și mai mari, mi-a luat o grămadă să filtrez informația pe care o aveam de acolo, să ies din standard după 7 ani de reguli stricte, să încerc să fiu creativ, deși… nativ nu-s unul. Dar dacă te pui lângă oameni care știu ce au de făcut, le urmărești felul în care lucrează, iar tu ești la un nivel la care poți să-ți iei informația ca să te dezvolți… ajută. Bine, treaba e valabilă de la workshop-uri, ba chiar și la cursuri online, cele pe care le-am link-uit.