Având atâtea lansări de telefoane, având atâtea gadgeturi pe lângă noi parcă un calculator, o carcasă bună de calculator ar fi trecută la lucruri nesemnificative.
Zona de gaming excelează, însă, iar oamenii care fac streaming, care se filmează și se pun pe YouTube au nevoie de performanță.
Performanța vine cot la cot cu răcirea adecvată. Iar o răcire adecvată o faci cu un sistem echilibrat, răcit corespunzător.
Eu unul cred că o carcasă bună te va ține ani buni de acum încolo. Prin bun înțeleg o carcasă căreia i se poate face un wire management suficient de ok, prin care poți avea un circuit ok de aer pe care să-l poți băga pe o parte și scoate pe alta, din carcasă.
E drept, multe modele ieftine au început să fie ok. Undeva la peste 250 de lei poți avea o carcasă decentă. Nu cu multe luminițe, nu cu cea mai bună tablă, dar cu care să îți faci treaba.
Voi ce carcasă aveți? Ce carcasă visați să vă luați? Asta… evident, dacă mai visați la un PC nou.
Eu am investit acum ceva ani într-un model de la Enermax. Mi s-a părut extraordinar la vremea aceea. Simplă, aerisită ce își face treaba și acum. Să fie 10 ani de atunci? Să fie mai mult?!
Pheno a zis
Eu am o carcasa destul de ieftina si extrem de buna cu 3 ventilatoare de 120 pe fata, spate si deasupra si filtru jos la sursa. Am temperaturi putin mai ridicate cu cateva grade fata de temperatura de mediu.
Am avut loc pentru Nvidia GeForce GTX 1060 Xtreme Games 6GB la limita (3-4mm pana la sasiul pentru HDD. Recomand.
Carcasa e Segotep Chariot TF.
ProXy a zis
Eu am un P core 5 si nu am nici o treaba Cpu-30, Gpu-32 inainte am avut alte carcase aceleasi componente cat de cat dar eram pe +10 minim din ce am spus mai sus.
gabriela a zis
salut,eu am luat de vinera neagra o carcasa Cougar Challenger Orange ….sunt foarte multumit de ea…e foarte incapatoare si in interior nu am nici un cablu ,toate sunt pe exteriorul placii de baza
ioan a zis
Salut,
când achiziționezi o carcasă este bine sa te gândești că o ai câțiva ani (sa zicem 5 ani – sau mai mult). Atunci este bine ca să fie luate în calcul cât mai multe opțiuni și beneficii cum ar fi ventilația (opțiuni cât mai diferite de ventilatoare: aer sau cu lichid), apoi spatii de stocare, dimensiunile interioare, și mai ales să fie silențioasă. Eu în primul rând aș recomanda o carcasă silențioasă pentru că în timp zgomotul o sa fie neplăcut. (eu am un Fractal Design Define R 5 – și sunt foarte mulțumit)
Cosmin Dumitru a zis
Evident că merită… depinde cât de mult ești atras de domeniul IT&C. Eu am NZXT S340 Black, și aș lua-o iar fără să stau pe gânduri. Îți permite multe, airflow bun, wire management premium, tot ce vrei. Plus că e robustă, grea, materiale de calitate în ea. Păcat că e negru lucios și nu negru mat, și de plasticul ieftin din fereastră, în rest, este perfectă!
costel a zis
Eu tot am cautat o carcasa cu maner, sa pot transporta calculatorul… nu am gasit
ProXy a zis
Costele aici ai cateva bombardiere: CM Storm Stryker – Gaming Full Tower Computer Case with USB 3.0 Ports and Carrying Handle (SGC-5000W-KWN1)
costel a zis
Stiu ca exista (am aflat de google si eu) dar
-Ai vazut pretul? Price: $153.34 + $253.83 Shipping & Import Fees Deposit to Romania
Aproape 16 milioane…
-Si nici din China nu vreau sa comand ca imi vine in doua luni, daca vine.
Cauta-mi intr-un un magazin din tara (online sau offline) si sa fie pana in 150 de lei si sa fie mid tower, ca doar vreau sa o car, nu sa o târâi dupa mine.
Eu folosesc o plasa de material textil de la Kaufland. Incape perfect acolo si mai incap si maruntisuri cum ar fi mouse-ul si altele. Are rost sa decartezi zeci de lei in plus pentru un afurisit de maner?
mihaiu calin a zis
si cand te gantesti ca aproape toate componentele si carcasele vin din china….
shep a zis
eu am o carcasa zalman plus hf1 ,raport calitate -pret foarte buna,tabla destul de groasa,picioruse de cauciuc peste tot ptr. componente,7 ventilatoare dintre care 5 de 120 mm cu led rosu zalman,filtre praf peste tot,un minus este partea de sus glossy,dar am lasat pe ea folia cu care a venit pe bucata aia, si nu incape o placa mai mare de 290 mm, as fi dorit asus 1070,dar am luat gigabyte 1070 xtreme.cand pun mana pe carcasa si asta vara aveam in camera si 30 grade c,ea era rece
Dragos G. a zis
Salutare !
Nu vad de ce tineti atat la acel maner. Dupa parerea mea e foarte ok daca exista dar nu e ceva musai de dorit. Pornind de la aspectul practic, manerul te-ajuta cand este sa muti sau sa transporti mai usor desktopul insa, prin definitie, desktopul nu este un portabil si exista foarte putine situatii in care este necesara mutarea sau deplasarea sa (mentenanta / suflarea cu aer comprimat, o poti face linistit acasa deoarece exista acele tuburi spray destinate pt. asa ceva, nemaifiind nevoie de sursa puternica de aer comprimat / compresor). In cazul unui upgrade serios sau reparatie / inlocuire de componente, cand e de musai ca un specialist, ce nu vine la tine acasa, sa faca interventii hardware, de nu ai masina, tot se mai gasesc 20-30 lei pt. un TAXI si astfel, se rezolva problema transportului :). Altfel, chiar nu inteleg cu-adevarat rostul acelui maner…
Mai important la o carcasa de desktop, zic eu, este sistemul de ventilatie / aerisire si spatiul dinlauntru. Nu carcasa in sine trebuie privita ca “silentioasa” ci sistemul de ventilatie, iar pt. cei ce nu au experienta indelungata cu desktopurile, va spun ca in timp (2-3-4 anisori), nu exista sa nu inceapa sa vajaie macar 1 cooler si/sau coolerul sursei de alimentare, oricat de scump sau de dichisit e brandul case-ului si astfel, e imposibil sa nu devii oleaca stresat cand apesi butonul de power al desktopului. Aici, un subiect interesant pt. Marius Cucu ar fi sa ne invete, daca merita sau nu a fi “reparate”, si cum se intretin coolerele (!).
Iarasi, un alt aspect, deloc de neglijat dupa parerea mea, este materialul din care e facuta carcasa. Degeaba arata ea ca o nava spatiala cu leduri culori si curbe din industria auto-moto, daca este foarte grea (ma refer la partea metalica, de rezistenta a ei) si atrage praful ca un magnet (ma refer la partea de plastic). Si aceste aspecte ar fi de luat in considerare la achizitia case-ului. E de preferat o carcasa cat mai rezistenta, robusta dar executata din materiale cat mai usoare + plastic de calitate pe care nu se depune foarte usor praful, si mai putin una care impresioneaza cu luminite si culori :).
La final, am sa (re)amintesc si ce am eu acasa (de fapt fiul meu beneficiaza 100% de desktop) din acest pdv, totodata recomandandu-va si voua macar sa luati in considerare si sa comparati raportul pret / calitate, fata de ce aveti sau de ce intentionati sa cumparati in viitor, ea fiind achizitionata in dec-2016 la pretul de 211 lei (fara sursa, bineinteles):
Deepcool Kendomed Titanium Gray, ATX Mid-Tower, 2* 120mm white LED fan & 3* 120mm fan (included), side window, fan controller, front audio & 1x USB 3.0, 2x USB 2.0.
Bafta tuturor !
garbis robert a zis
Va salut si va urez un An Nou excelent !
Imi prezent imi construiesc un sistem gaming, sens in care am comandat cea mai mare parte din componente (de pe diverse site-uri unde am gasit pretul cel mai mic).
Un singur element mi-a ramas si nu sunt foarte hotarat : COOLER-ul pentru procesor.
Placa de baza : Placa de Baza ASRock Z370 PRO4
Procesor : Procesor Intel Coffee Lake, Core i7 8700 3.20GHz box
RAM : Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 2400MHz CL14 Dual Channel Kit
Placa video : Gainward nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB, DDR5, 256bit
Carcasa : Carcasa Thermaltake View 28 RGB (inaltime maxima cooler procesor: 155mm)
Orientativ, mi-a facut cu ochiul cooler-ul Cooler CPU be quiet! Shadow Rock TF2 precum si Scythe Kabuto 3.
Va rog frumos, ajutati-ma cu un sfat !
Multumesc.
costel a zis
Placa de baza suporta overclocking dar procesorul nu. Platesti in plus pentru ceva ce nu vei folosi. Apoi, acel procesor vine cu cooler din fabrica. Doar procesoarele overclock-abile nu sunt livrate cu cooler. Deci ai doua variante:
-mergi pe 8700 dar cu o placa de baza mai ieftina care nu suporta overclocking (fara “z”) si nu mai cumperi nici cooler
-mergi pe 8700k in loc de 8700 (caz in care ai nevoie de cooler cumparat separat)
Nu e nevoie sa spunem ca prima varianta e mai ieftina
garbis robert a zis
Multumesc frumos pentru raspuns.
Costel a zis
Cu placere!
Dragos G. a zis
Cand o placa de baza suporta overclocking, asta, de regula, nu se refera doar si numai la procesorul tunabil !. Se mai refera si la ceva memorie RAM de exemplu ce poate fi dusa mai sus de clasicul 2400 MHz. (nu de alta dar, s-ar putea sa aveti placerea placuta sau neplacuta de a gasi memorii DDR4 mai ieftine daca au o frecventa si latenta superioare celei standard :)) !. Deci… In rest, parerea exprimata este foarte pertinenta (!). Bafta Costele !.
costel a zis
O intrebare pentru oricine poate sa imi raspunda. Am doua placute de cate 4 giga ram de 2133 MHz. montate pe o placa de baza cu patru solturi. Daca completez sloturile libere cu memorii de 2400 Mhz vor functiona la 2400 Mhz sau 2133MHz?
Costin a zis
Inafara de frecventa in ansamblul functionarii mai intervin si latentele celor 2 tipuri de memorii.
Astfel BIOS-ul va comanda functionarea sistemului la frecventele cele mai mici combinat cu latentele cele mai mari.
Ardeleanu Mihai a zis
Dupa o pauza destul de mare in care am folosit doar laptopuri, am decis sa-mi fac un PC. In 15 ani de cand nu am mai avut, au evoluat foarte mult toate.
Carcasa a fost poate cea mai grea alegere pentru ca am vrut sa fie o investitie pe termen lung.
Nu am vrut nici cea mai ieftina, dar nici cea mai scumpa. Nu am vrut sa fac showoff cu ea, ci am vrut o carcasa cat mai simpla, eficienta si bine construita.
Dupa multe cautari am ajuns la concluzia ca DEFINE R6 de la Fractal Design e cea mai buna alegere pentru mine. De asemenea o recomand tuturor, e o carcasa exceptionala.
http://www.fractal-design.com/home/product/cases/define-series/define-r6-black
Costin a zis
Un Antec Three Hundred tower cu solutie pasiva Scythe Ninja si o placa video GeForce fanless (toate pentru un cistig de liniste) si asta in urma cu ~ 20 de ani.
M-a cucerit atit rama cu plasa tip anti-tintar care putea fi intretinuta foarte lesne cit si wire management-ul. Si asta chiar daca a trebuit sa prelungesc citeva din cablurile sursei.
Fara pic de led-uri, luminite, stroboscoape si alte basini de acest fel.
Dupa un deceniu si jumatate, am vindut-o fara pic de tragere de inima…
Marius Cucu a zis
Fanless? Eu am pus o sursă de genul, dacă țin bine minte, pentru câteva zeci de minute și nu mi-a mai trebuit. Retur instant.