Internetul se schimbă tot mai mult. Știu, am câteva articole despre asta scrise anterior, însă îmi dau seama că informația o să o consumăm diferit.
După ce mi-am adaptat „internetul” în ultima perioadă cred că vom avea paradigme noi. Ne vom adapta ori… ba. Nu putem să ne întoarcem la firul divin.
Google, în momentul de față, este de râs. Sigur, ei fac business și noi ne mirăm de anomalii. Iar AI-ul pe care îl produce Google… este amuzant. Dar poate că învață. Detalii mici, pe poziții inferioare în SERP îmi sugerează conținut de pe blog pe pagina de Facebook, dar când intri pe link e total altceva. Dacă ați verifica sursele din modelele AI o să vedeți aceleași probleme.
Partea bună este că avem concurență. Practic, așa văd lucrurile între Google și ChatGPT și orice alt model de AI. O luptă pentru dominația internetului.
La final, cred că vom ajunge să avem o platformă din care ne luăm informații. O singură platformă cu foarte multe opțiuni. Mai rapide sau mai detaliate. Voi ați văzut deep search-ul de pe AI?
O altă parte bună pe care o văd. Sunt optimist pentru informație. Că o să fie AI, că o să fie text, că o să fie video, de informație o să fie nevoie. Ca să facem o analogie: televiziunea nu a dispărut, s-a transformat și adaptat pentru internet.
Așa cred că se va întâmpla și aici. Ne vom adapta tot mai mult cu asistenții. Ne vom obișnui să îi folosim.
Acum că asistenții au venit peste Google… poate că doar așa poate să fie detronat. Sau măcar concurat. Suntem de acord că e monopol, nu?
Totuși, ideea de la care a pornit Google acum 25 de ani e total diferită de acum. De vreo 5 ani nu mai vorba doar despre căutări pe internet și promovare. Sunt mult mai multe servicii, iar cele mai importante mi se par cele de Shopping Ads. Acele CSS-uri în termeni mai tehnici.
Mai țineți minte Google Shopping? 7 ani sunt de atunci, mă întreb cum de a zburat, oare din cauza presiunilor pentru putere dominantă?!

Cumva, au vrut o bucată mare din ceea ce înseamnă platforme de vânzări. Iar pe internațional modificările astea sunt și mai evidente. Chiar și pe zona de afiliere se întâmplă asta. De exemplu, nu mai faci tu filtrarea pe site, îți recomandă Google filtrările. Nu mai alegi laptopuri de 3000 de lei pe Emag, o faci pe Google. Ca revers al medaliei, vă dați seama ce presiune o să fie pe magazine să facă lucrurile mai bine ca filtrele de pe Google?! Dar și ce penalizări?
Nu vedeți asta pentru că e valabil doar în SUA. Momentan. Însă, așa arată internetul dincolo, ca în poza de mai jos:

Din punctul meu de vedere, asta e acapararea internetului. Adică a pieței de comerț mondial. Practic, devii marketplace-ul internetului. Un lup și mai mare ca Emag, ca să extrapolăm. Ori ChatGPT anunță că au și ei platformă de shopping. Ca să nu mai fie oamenii scoși din platformă. Să aibă totul acolo.

Sigur, la cum am văzut că funcționează lucrurile, era absolut normal să integreze și așa ceva. Era pasul următor pentru că am observat, în ultima perioadă, fix zona asta pentru marketing afiliat.
Într-un final, un soi de marketing afiliat o să fie și Shopping Ads-ul de la ChatGPT. Rămâne de văzut unde se vor duce banii. La ăia mari sau se va împărți și cu cei mai mici. Bine, în comunicat spun că nu sunt chiar ADS, ci doar recomandări. Aveți aici detalii. Dar știm că așa zic toți la început.
E loc și pentru cei care fac optimizări pentru Google. Acum se pot lăuda că optimizează anunțuri și pentru ChatGPT.
Chiar sunt curios în ce direcție o să o ia marketing-ul afiliat. Până la urmă, la bază este o formă de vânzare clasică, doar că nu ești într-un showroom, ci în mediul online.
Oricum, ca nivel de măsură, modelele AI care au apărut până acum sunt undeva la 1% din traficul Google. Sunt departe de a influența puterea Google, însă pare că e singura modalitate de a mai sparge din monopol. Parcă abia acum pare a fi o concurență acceptabilă.
Altfel, l-am făcut azi prost pe Perplexity și mi-a dat o lună varianta Pro. E la fel de inexact cu datele, dar văd și utilitatea acestuia.
Până la urmă inteligența artificială tot de Google se folosește ca să ofere informații.
Poate peste ceva ani putem vorbi de o concurență.
Nu se face de pe azi pe mâine. Google scanează internetul de ani de zile. Totuși, e pentru prima dată când lucrurile par că merg în altă direcție.
Yahoo, Bing, n-au reușit mare lucru.