Citeam pe internet ca Twitter a fost spart de o „armata” de hackeri. Acum ceva timp si alte companii mari au fost „lovite” de aceeasi problema.
Dupa cum se observa hackerii cauta sa loveasca direct la sursa, adica in retelele de socializare, locuri in care sunt prezente milioane de oameni.
Daca inainte erau persoane rau voitoare care incercau sa ne fure datele personale raspandind virusi in calculator, acum se trece la un alt nivel, retele de socializare.
Eu ma intreb daca n-ar fi mai bine sa ne gandim putin înainte de a lasa foarte multe date despre noi pe internet. Daca, prin absurd, maine investitorii se retrag de pe Facebook si se inchide. Ce se intampla cu baza aceea imensa de informatii despre oamenii din intreaga lume, cu toate acele informatii despre utilizatori?
Care e istoria internetului? Cum a aparut?
Cred ca toata lumea stie ca intai a fost o metoda de comuncare a armatei, apoi a trecut la nivel global si se tot dezvolta. Nu cumva asta este pariul? Ca intr-un final internetul sa fie o metoda de control al omenirii?
Tehnologia in loc sa ne ajute, ne îngroapă.
Nu, Google nu e sfant, au dovedit-o ca stiu foarte bine sa manipuleze, sa intercepteze datele, sa aiba control pentru orice, dar nici cu Facebook sau cu Microsoft nu mi-e rusine.
Pasul următor va fi o lege a internetului, o lege prin care se poate controla totul prin lege, o falsa democrație, o falsa putere a poporului.
Cum ne protejam de ei?
Pietonu a zis
intrebarea ar fi asa . Oace cum ar fi daca nu ar exista hackeri?
Lucian a zis
Probabil vor fi vandute altor companii.
Scraf a zis
De parca nu au mai facut asta pana acum. Cum crezi ca se construiesc liste pentru newslettere?
Nevi a zis
Baza de date a lui Facebook probabil ca o sa fie impartita intre investitori, gandeste-te ca facebook nu colecteaza doar ce-ti pui tu pe profil. Odata logat pe facebook esti „urmarit” pe tot internetul, fiecare addon de „imi place” sau „recommend” are si un mic tracker care adauga informatii la „profilul tau invizibil”.
Chestia asta este super valoroasa si probabil d’asta este asa de importanta pentru „hackeri”, cu astfel de informatii poti targeta foarte bine reclamele si presupun ca multi prefera sa plateasca „hackeri” care sa le faca rost macar de o mica parte din aceasta baza de date.
Marius Cucu a zis
Corect, chiar s-a pus in discutie chestia asta pe seopedia, ca sunt trimisi cativa boti pentru „informare”. Si, sa fim realisti cate site-uri nu au Facebook integrat?!
Stefan a zis
Eu zic sa nu faceti probleme acuma despre baza de date de la Facebook. Asteptati sa fie lansata versiunea alpha de la Graph Search si pe urma sa vedeti privacy = 0 🙂 Dupa ce va fi pus in aplicare noul motor de cautare a FB-ului, informatiile alea nu dor ca vor fi stocate si listate ca pana acum, mai mult sau mai putin organizat, dupa chiar vor fi structurare extrem de organizat pe baza unui model relational etc. ceea ce le face mult mai pretioase – atunci o sa vedem noi o caruta de atacuri asupra FB-ului.
George a zis
Nu prea inteleg, ce imi poate face ei mie daca imi vede numele pe facebook, adresa, etc.., nu am nici cnp-ul pus, nici contul bancar, nu prea inteleg, daca ma poate lamuri careva..
D-Petre a zis
Pot sa te bombardeze intruna cu reclame enervante.
ice4you a zis
Internetul a fost vreodata sigur?! 😀
Alexanu a zis
Chiar aşa, a fost vreodată sigur? Nu, nu a fost. Mereu au existat oameni care sa ne facă rău de urma acestuia.
Teleshopping a zis
Dar nu ati vazut…chiar si Google a fost blocat de hackeri pentru cateva ore.
Marius Cucu a zis
Aia a fost o dezinformare. De fapt, ROTLD a fost spart si domeniul google.ro a fost redirectionat catre un alt site.
Valentin a zis
In afara de faptul ca ma pot abona la nu stiu ce porcarii nu vad ce as putea pati doar cu nume+mail si like-uri disponibile.
Laur a zis
Chiar esti ok ca x y z companii sa stie aproape totul despre tine ?
Cum ar fi in ce loc ai facut poza x de cate ori te-ai dus la cafenea/club in locul x y z ? Din cate stiu cand te loghezi pe telefon pe facebook si postezi poze sau anumite chestii actioneaza ca gps acest lucru. Eu unul nu sunt deacord cum decurg lucrurile.
si cu un nume + email se pot face multe.
Marius Cucu a zis
Corect, pe asta am omis-o, chiar nu m-am gandit la ea, nici mie nu mi se pare corect ca ma duc intr-o anumita locatie si vad pe retelele de socializare „x e cu y in locul z”.
Paul a zis
Pai ne putem astepta oricand sa ramanem fara bloguri. Nu-i de mirare.
Cosmin a zis
Internetul nu mai este de mult un loc sigur…
Laur a zis
Personal va sugerez sa va creati un preudonim atat nume cat si detalii despre voi credibile.
Partea cu pozele va ramane voua cum si in ce ipostaze le postati.
Laur a zis
Hackeri.Crackeri – Fiecare trebuie sa aiba o ocupatie, dar nu sa raspund la intrebare cred ca internetul a devenit foarte instabil din punct de vedere al securitatii.
Zilnic sunt create programe peste programe noi moduri sa inveti sa faci x y z . Cred ca trebuie luata o masura ceva nou cand vine vorba de internet. Si nu ma refer la acta si popa si etc detest acest lucru dar ma refer nush cred ca ar fi posibil sa implementeze un program care sa blocheze accesul la anumite facilitati
Daniela a zis
Datele personale le las doar pe site-uri de unde cumpar ceva, nu pe retelele de socilizare.
amiralul a zis
nu e bine sa iti lasi datele importante pe internet. nu se fac chestii de-astea
Danyzus a zis
Eu zic sa vindem tot si sa ne mutam in padure 🙂
bucuros a zis
tre’ sa fi idiot sa iti dai toate datele pe o retea de socializare. asta numai daca esti om de rand 🙂
Perfu a zis
Pe net trebuie sa fii prea idiot sa iti faci publice toate datele tale
MNS a zis
Dar platile pe internet mai sunt in siguranta ? Cu toate ca exista 3D Secure , mai sunt sigure ?
Marius Cucu a zis
Nu stiu, momentan n-am avut nicio problema cu platile pe internet, in fiecare luna platesc aproape tot online, chiar si cumparaturile tot asa le fac. Nu am avut niciun eveniment pana acum.
Claudiu a zis
Internetul nu a fost creat ca o metoda de control, dimpotriva, cerintele initiale ale armatei au fost ca reteaua sa functioneze chiar daca numai 25% din noduri sunt in picioare. Tot ce se intampla in ultima vreme este din indolenta utilizatorilor. Li se spune „google te spioneaza si iti vinde chestii” „facebook te spioneaza si vinde informatii serviciilor secrete”. Raspunsul cel tamp este „Mie nu-mi pasa, n-am nimic de ascuns” sau „Daca esti cinstit nu are nimeni nimic cu tine”. Din fericire, oricand reteaua Tor poate fi o alternativa la orice metoda de control si cenzura.
Gabriel Ursan a zis
Ca să fiu în asentimentul teoriei conspirației am să spun că atunci când Microsoft a început să nu mai livreze atât de multe date relevante, au crescut bugetul la Google și l-au propulsat pe locul 1 :).
Atâta vreme cât ai conexiune la internet ești expus. Ne putem consola doar cu gândul că suntem doar niște statistici relevante și că nu suntem atât de interesanți încât să fim urmăriți în mod direct.
Stefan a zis
Sinceri să fim nu ne putem aștepa să primim servicii de calitate, iar in schimb să nu fim taxați sub nici o formă. Faptul că giganții din IT ne oferă fel și fel de tool-uri gratuite pentru a ne face viața mai ușoară este ca un cuțit cu două tăișuri. Pe o parte primim și pe alta ni se ia cu vârf și îndesat… Ar cam trebui să ne obișnuim cu acest lucru pentru că pe viitor o să fie chiar și mai puțin drept la intimitate pe internet.
ice4you a zis
Am scris cateva articole pe tema asta … desi in timp mi’am dat seama ca interesul oamenilor in acest sens este unul destul de redus, multi fiind destul de ignoranti. E bine ca macar unii dovedesc ca au o continta treaza si trag din cand in cand cate un semnal de alarma … mare lucru nu poti schimba de unul singur da macar ai bucuria sa vezi ca nu toti sunt adormiti.
In alta ordine de ideei, intrebat fiind CEO de la Google cate date are Google despre utilizatorii sai a raspuns cu nonsalanta:
„Atatea date cate utilizatorul vrea sa ne ofere prin logarea pe un cont Google.”
Si am observat ca cei mai multi isi ofera datele personale fara a sta nici o secunda pe ganduri.
De intimitate in spatiul virtual nu mai putem vorbi de la Web 2.0 incoace si este abia inceputul, Web 3.0 eliminand aproape complet aceasta notiune.
Mihaela a zis
Nu avem decat o singura metoda, aceea de a nu mai intra pe internet, dar este cam greu, odata ce ne-am obisnuit cu el..
Nea Cornel a zis
Încearcă de curiozitate extensia Collusion în Firefox și ai să vezi câte situri accesezi fără să vrei și care îți preiau datele personale 🙂 !
Marius Cucu a zis
Daca imi oferi varianta pentru Google Chrome, o sa bag, dar asa… nu prea ma bag la FF. L-am parasit acum mult timp. 🙂
sandra a zis
Nu exista siguranta atata timp cat conexiunea la internet este pornita:))
Lasand gluma la o parte, totul depinde de fondurile celor care vor a te identifica…
Tudor a zis
Internetul este un spatiu public pe care il folosim gratuit. Discutam despre intimitate doar intr-un cadru legislativ. Este la fel ca si-n offline. In baza unui mandat ti se poate sparge usa de la casa, mandat care are in spate ore de filaj si supraveghere.
Discutam de curand cu un amic despre Big Brother online & offline si … M-a uimit cu o replica: prostul tot prost ramane cu sau fara supraveghere, iar cel destept se simte in siguranta si aduna probe pentru eliminarea celor corupti.