AMD și Intel au ajuns să concureze. Din ce văd eu, însă, încep să concureze la numărul de core-uri.
Când m-am întors din vacanță am pus mâna și pe al 3 lea SSD al sistemului, așa că am pus punct investițiilor în sistem. Așa cum am zis și acum ceva timp e exact ce trebuie pentru mine, iar faptul că mă ajută să produc și, deja începe să se scoată investiția… e un lucru bun. E un sistem luat pe termen lung care să mă ajute să produc, nu să mă joc, încerc să nu pierd prea mult timp pe PC pentru că… nu e timp de așa ceva, dacă mai vreau și viață personală.
Din ceea ce am băgat în sistem nu mă așteptam să schimb sursa. Atât. Ea a dat eroare încă din prima săptămână. Upgrade-ul l-am făcut pe pași, din martie până acum, așa că nici n-am simțit și nu știu exact cât am dat pe componente.
Estimativ ar fi ceva de genul:
- placa video nVIDIA 2070 – 2700 de lei
- procesor Intel 9900k – 2600 de lei
- placă de bază GIGABYTE Z390 – 700 de lei
- SSD Samsung 970 EVO pentru sistemul de operare de 500 de GB și încă un 860 de 1 TB pentru stocare. Undeva la 850 de lei fiecare
- 32 de GB de RAM – 4 X 8 GB – în jur de 1200 de lei
- sursa Sirtec 750W – 450 de lei
SSD-ul meu:
Undeva până la 9500 de lei toată nebunia la care, cu siguranță se va adăuga și un monitor pe 10 biți, doar că încă nu știu ce și când. O să mai testez curând câte ceva, să văd la ce mă opresc.
Un amic a cheltuit așa:
- cooler SE-214X – 150 de lei
- procesor Ryzen 9 3900X – 2600 de lei
- placa de bază Gigabyte AORUS X570 Elite – 1150 de lei
- SSD Gigabyte Aorus 1 TB – 1290 de lei
- Memorie RAM KINGSTON HyperX Predator 2x16GB – 906 lei
Mai are de luat placa video și cam atât. Lui i-a ținut sursa. 🙂
SSD-ul are teste ceva de genul:
Ca să concluzionăm sumele sunt cam la fel între AMD și Intel pentru componentele principale: placă de bază, procesor, RAM. Bine, el are o placă de bază mai scumpă, eu am prins-o la reducere, dar eu am prins memoria RAM la preț mai mare.
Practic, high end AMD = high end Intel. Era evident că o să facem și ceva teste sintetice. N-am făcut decât un Cinebench și un CPU Z. Oricum, sunt mai mult ca relevante!
Așadar, deși AMD nu e mai ieftin, diferențele sunt net superioare pentru AMD, chiar și la temperaturi stă ok. E irelevant să facem o comparație pentru că diferă carcasa, diferă temperatura ambientală, diferă răcirea. Bine, nici testele de mai sus nu sunt complet relevante fiind diferite memoriile RAM și placa de bază, dar oricum, diferențele sunt prea mari!
Sorin a zis
Frumoasă comparația !
Ar fi ideal o răcire pe lichid, și SSD-uri pe PCIe…
Marius Cucu a zis
Ambele au ssd uri de genul… sau vor avea de azi 😉 răcire pe lichid nu are sens 🙂
Ionuț Staicu a zis
Sorin, inițial voiam să pun un sistem de răcire pe apă ceva mai… deosebit (varianta scurtă: tot sistemul închis ermetic, două calorifere supradimensionate să răcească interiorul) și m-am documentat excesiv de mult în direcția asta. Pe scurt, răcirea pe apă de calitate (eficientă ȘI cu preț acceptabil) costă mult prea mult pentru a justifica cheltuiala.
Cât despre SSD pe PCIe… Eu îl voi avea de azi-mâine. Marius trebuie să schimbe placa de bază ȘI CPU pentru a ajunge la viteze comparabile 😀
Marius Cucu a zis
Te salut la prima pană de curent! 😀 😀 😀
Ionuț Staicu a zis
Tocmai am pus baterii noi la UPS, sunt pregătit. 😀
Marius Cucu a zis
Are și stabilizator d-ăla de tensiune?
Ionuț Staicu a zis
Evident.
Mădălin Cristian a zis
Și tu ai luat Intel… când AMD este mult mai bun…
Marius Cucu a zis
Intelul ăsta deja și-a scos banii. Și, pe lângă asta, performanța e enormă pentru mine, față de ce aveam în trecut. Ryzen 2 pe care îl testasem nu m-a convins.
ice4you a zis
Intel a patinat pe urmele AMD inca de la prima serie i7 cand au invatat si ei, in sfarsit, sa introduca controlerul de memorie in CPU, desi AMD il avea de la Athlon64. AMD a introdus idea de eficienta vs frecventa, Intel o ardea tare cu Netboost aka putere prin frecventa. AMD a creat dual-core genuine, Intel a lipit doua core-uri unul langa altul. AMD a creat quad-core genuine, Intel a lipit doua dual-core unul langa altul. AMD introducea VGA in CPU, intel o ardea cu VGA in chipset. AMD consuma tot mai putin curent la aceiasi frecventa si era rece, Intel consuma in batjocura si puteai sa le folosesti ca si calorifere. Sa mai continui? A, nu ca am obosit, long live marketing.
Sa aveti amandoi parte. Si pe mine ma bate gandul sa revin la AMD, un RYZEN7 cred ca m’ar coafa suficient, deocamdata mai trag de batrana platforma i7 la care i’am facut recent un mic upgrade, e inca decent pentru ce lucrez eu in momentul asta.
P.S. Pentru office si eu regret ca am dat o palarie mare de bani pe i9/i7 in loc sa fi mers pe R9/7 .. si ramaneam cu juma de palarie de bani. Ma batea gandul, dar partea proasta e ca nu erau disponibile atunci ca stocuri.
Marius Cucu a zis
R9 nu era pe vremea în care mi l-am luat eu. Și nah, aveam nevoie de PC funcțional în perioadele în care eram acasă, să nu mai stau să fac debugging. Nu am urmărit încă procesoarele mai slabe să văd dacă sunt la fel de avantajoase, cele pe AMD. Știu că pe la 3000 de lei, pe generația a 2 a, ieșeai mult mai bine cu AMD. Curând o să mă interesez un pic mai bine. 🙂