Tot vă stresez cu treaba asta din Grecia, dar a fost chiar o chestie foarte, foarte tare. E genial să pleci fără pretenții, să nu ai o perspectivă și să se întâmple experiențe mișto.
Am plecat din Atena și am ajuns în Marina Alimos. A fost genial să mă duc în partea cealaltă de Atena direcționat de un grec, ca mai apoi un altul să mă întoarcă de unde am plecat ca să iau tramvaiul, tramvai care, ce să vezi, nu mai era pentru că se lucra la șine acolo, iar pe Google Maps nu era actualizat. Dăi și întreabă alt grec, te direcționează în altă parte, ca mai apoi să te întorci în zona ultimului grec și să rezolvi totul cu un bilet de o oră jumătate.
Transportul în Atena costă 1.4 euro și poți circula 1 oră jumătate. Toate cele de mai sus le-am făcut în timpul ăsta. Bine, colegi care au venit mai târziu au luat bus, apoi taxi, apoi feribot, apoi taxi pe mare.
Ajuns în marină ne-am pregătit pentru a merge pe insule. Am făcut provizii de 500 de euro de barcă ce ne-au ajuns undeva la 4-5 zile. Apoi s-a mai completat în perioada următoare.
Ce am vizitat?!
Practic, au fost 3 insule:
- Aegina
- Poros
- Hydra
Insula Poros
Prima oprire a fost în Poros. A fost un port relativ mic, ajunși pe seară, în care nu m-am plimbat mare lucru. Am ajuns undeva pe partea cealaltă, am dat de o bisericuță și atât. Nu mi-am mai bătut capul și, oricum, trebuia să o dăm spre mare. Simplu, elegant.
Cu cât ajungi mai sus, cu atât începe să ți se arate priveliștea. Totul am făcut la pas, dar am auzit că poți să faci asta cu ATV-ul.
Colegul Marian a ajuns direct acolo, din Atena, dar a schimbat mai multe: feribot și ceva taxi pe apă, odată cu mâncarea pentru nunta din golf.
Apoi ne-am oprit în golf, s-a făcut nunta, baie în golf, pierdut dronă, recuperat dronă cu barca de salvare și dat spre următoarea insulă.
Insula Aegina sau Eghina
În a 2 a oprire a fost la insula Aegina. Aici ne-au întâmpinat ceva români, ca mai apoi să nimerim în cârciumi d-alea tipic grecești. Bei, mănânci pe-o bere. Berea costa 6 euro, dar venea la pachet cu aperitiv. În plus, fiind foarte multe aparate foto lumea credea că am venit la shooting cu fel de fel de vedete.
Românii vizitează Eghina în special pentru biserica Sfântul Nectarie.
Insula este ceva mai mare, e tipic grecească, cu multe taverne. Aici ne-a prins o furtună teribilă, undeva la 5-10 minute a făcut ravagii p-acolo. Aparent, oamenii erau foarte obișnuiți cu asta, au făcut cu calm totul, fără să se agite cineva.
E recunoscută pentru fistic. Untul de fistic este Dumnezeu pe pământ. Găleți întregi au „dispărut” în prima zi! Skipperii ne-au povestit că nu fac față oamenii de pe insulă și-l importă de prin alte locuri. Dar poveștile sunt despre cel mai bun fistic ca fiind de acolo. Dacă nici grecii nu știu să se vândă…
De aici a fost greu pentru mine pentru că am plecat când mai ploua foarte puțin ca să trag ceva poze cu expunere lungă și de acolo a urmat o răceală tratată cu pălincă, ceai și paracetamol.
Totul s-a terminat cu bine atunci când m-am întors și doar românii semnalizau că-s acolo. Am avut ceva muzică până când a venit și ne-a întâmpinat poliția portului. Totul ok, după avertisment ne-am dat pe silent.
Hydra – probabil cea mai tare insulă din Grecia
A 3 a insulă a fost genială! Hydra trebuie vizitată fără doar și poate, la orice oră, dacă aveți ocazia. Nu este o insulă ieftină, am înțeles că este destul de aglomerată în sezon, dar acum a fost suficient de aerisită pentru a petrece aproape 3 zile acolo.
Totuși, ca barcă este foarte greu pentru că nu ai curent electric acolo și cum noi trebuia să încărcăm foarte multe aparate, feon și alte chestii… cam dificil.
Dar să vizitezi, să stai acolo, e pur și simplu de vis. Nu e loc, nu e colț care să nu îți placă.
Pozele au ieșit genial, dar locul a făcut diferența!!! Ah, la final, când ne-am întors spre Atena am văzut un delfin. Bine, a fost ceva rapid, n-a reușit nimeni să scoată un telefon să imortalizeze, dar meh, data viitoare… 🙂
Cam ăsta a fost traseul nostru. Inițial, era vorba de alt traseu, dar vremea joacă un rol important în treaba asta, mai ales dacă vorbești de început de noiembrie.
Spuneau unii că după ce vii din Bali nu ți se pare nimic mai mișto în Grecia. N-am dat check in de acolo încă, dar cred că o să mai bag ceva insule și în sezon în anii următori. Sau poate… la următorul workshop. Vom vedea!
M-am întors în Grecia, mai exact în Zakynthos. Am stat puțin pe insulă, dacă ne raportăm la ceea ce ai de explorat acolo. E de pus pe listă, ba chiar cred că e mai permisivă decât cele de mai sus, dacă nu vreți să faceți un circuit cu barca. În schimb, dacă alegeți să vizitați o singură insulă, să faceți activități acolo, este una de luat în calcul.
Daniel H. a zis
Am vizitat și noi ceva insule când am fost în Grecia, dar niciuna din cele vizitate de tine. Poate data viitoare. Spor
Marius Cucu a zis
Nu erau planificate acestea, dar furtuna și-a spus cuvântul 🙂
vasile a zis
Frumos!Super misto!N-am cuvinte!
Am fost 15 zile pe un catamaran, in jurul Greciei, 3 familii, 6 adulti, 2 copii si un catel, plus echipajul doi tineri deosebiti, sot si sotie… in 2012 :))), un an bun pentru Basescu si pentru noi, am avut vreme excelenta. Ce sa mai zic, as repeta experienta oricand!
Marius Cucu a zis
Eu le-am zis să mă anunțe pentru la anul. Se discută de 10 zile, vedem cât va fi prețul atunci pentru că nu cred că va mai fi cu loc „suplimentar”.
Înseamnă că tot 10 persoane ați fost, nu?! Noi am fost, undeva între 50-55 în total, cu tot cu skipperi.
Furtună a fost o oră pe zi și una într-o dimineață, pe la 4 când ne-a trezit.
Pe la început de ianuarie estimez că voi mai adăuga un video și ceva foto. 🙂 Mai sunt multe de editat.
vasile a zis
La noi ar fi mai mers o familie, catamaranu’ era de 55 feet undeva la aproximativ ~17 metri, era bine ca se mai imparteau cheltuielile. Am plecat din Pireu si am ajuns in Corfu, doar pe mare. Bani din ce imi mai amintesc cred ca undeva la 10000 usd/per total, insumand inchirierea, plinuri combustibil, taxe marina, de mancat, de baut pe vas, inafara de ce a cheltuit fiecare in iesiri prin porturi, vizite, restaurante, suveniruri, etc. De vreme am avut chiar noroc chior, noi veneam dupa ceva ploi, cu mare de 2, 3 si dupa ce am plecat a venit un ciclon pe Mediterana, destul de urat.
Te astept cu materiale si poate ceva detalii tehnice, modelul barcilor si al catamaranului! 😉
Marius Cucu a zis
Eu am stat, inițial, pe cea de 46 de picioare, apoi m-am mutat pe aia de 51, după ce s-a terminat cu nunta. Nu știu să fi simțit diferența, la noi erau toate sculele posibile și imposibile, rochii, costume, ne-ar mai fi trebuit o „remorcă” pentru a avea spațiu suficient. Bine, pe barca cealaltă a fost un pic de organizare la început, mâncarea la locul ei, băutura la fel, în spațiile de depozitare, pe asta un pic de dezordine. E o filmare cu cel de 51 aici.