A publicat Ministerul Finanțelor noile condiții pentru titlurile de stat. Dobânzile sunt undeva peste 8% dacă ne gândim la faptul că sunt bani neimpozabili.
Cumva, eu în pandemie, mi-am luat un pic de amendă, dar am făcut și o prostie care mă va ajuta. Am pus în titluri de stat 2 sume, iar cea mai mică e pe perioadă de 5 ani de zile. Cred că am în jur de 4% dobândă sau chiar 3.75%. Nu mai țin minte exact.
La suma mai mare am pe 3 ani de zile și ușor, ușor ajung la maturitate. Încă o dată, îmi atribui vorba: „prost să fii, noroc că exiști.” Sau p-acolo!
La suma mică mă gândeam să îi scot și să îi pun la 3 ani. Trebuie să fac niște calcule, să văd unde ajung. Ar trebui să îi deblochez pentru 2 ani.
Din poza publicată de Ministerul de Finanțe și văzând raportul INS privind inflația o s-o luăm în freză în următorii 2 ani de zile. Bine, chiar și economiștii băncilor prevăd o inflație mare în următorii 2 ani de zile.
Costin a zis
E simplu: banii tipariti in timpul pandemiei fara acoperire in productie marfa si aruncati fara masura in populatie trebuie cumva extrasi din piata.
Putin n-a facut decit sa puna umarul si totodata sa ofere o scuza plauzibila cu care guvernele sa-si justifice masurile impopulare.
ice4you a zis
Asta cu Putin e de vina o sa tina pana trecem de o vara si iarna crancena, iar oamenii, care acum sunt cu sperante mari, or sa vrea sa vada si rezultatele sacrificiului lor … abia de acolo se incinge hora si va fi interesant.
@Marius: eu am lasat lucrurile asa cum sunt pentru ca indiferent ce calcule faceam, tot nu ieseam bine. Amu, ce o fi o fi, idea e ca oricum am da’o tot cu basca o sa ne stergem la cur, ne’au facut baietii destepti ca la nufarul, noroc ca o parte din ei am apucat sa ii directionez in ceva imobil.
Marius Cucu a zis
Nu se pune problema de ieșit mai bine, ci să salvezi cât mai poți.
E clar că următorii ani sunt de sacrificiu, ca mai apoi să fie alți 10-12 de altă prosperitate. Cicluri. 🙂
ice4you a zis
Am mai vazut, am mai trait … e ciclic, tocmai de aia nu m’a luat prin surprindere 100% acum! 🙂 De salvat? La sumele alea mici ce le avem noi, nu prea ai ce salva si nici in ce, pentru ca totul e fragil acum, saraki trebuind sa plateasca oalele sparte. Sa ne rugam sa fim sanatosi si mai vedem ce o mai fi. 🙂
Petre a zis
Varianta optimista este ca la sfarsitul anului inflatia o sa fie sub 10% (nu pierzi, nu castigi, doar te lauzi ca ai titluri de stat)
Varianta pesimista e inflatie de 15% la final de an …
Marius Cucu a zis
Yup, dar dacă tot stau acolo de backup, măcar să nu se devalorizeze de tot, nu?
ice4you a zis
In conditiile actuale de instabilitate si alti draci-laci cu RePowerEU pe programul socialist al lui Ceausescu din ’82, vorba lui Redoo … te iei la tranta cu tine, si ce planuri mai aveai cu ei, poti sa uiti, viitorul e in alta paradigma. Fa crucea aia mare si strange cureaua, asculta de ai batrani … sau, mergi pe varianta ori la bal, ori la spital, ca aia de mijloc ce o cauti tu, nu mai e valabila! 🙂
Marius Cucu a zis
Adică să îi pun in titluri și să trăiesc din dobânda?
ice4you a zis
Adica … habar nu am! E cam fiecare pentru el! 🙂
Marius Cucu a zis
Banii trebuie să circule.? Mai bine, mai prost. Cum ne-o fi norocul. Nu câștigăm mereu.
Redoo a zis
Teoretic, aș fi bătut imflația cu ce am negociat în ianuarie…practic, mă uit și sunt tot la stadiul de anul trecut :))
Altfel, singura soluție e fie stai pe quru tău, strângi cureaua, faci o cruce mare și aștepți să treacă fie te iei cu ea la trântă…Poți să ți-o iei spectculos dar ai și șanse să ieși mai bine. Aș zice că e nasol pentru mulți…dar, înainte de ei mă interesează de mine. Și ca să fiu fotbalist până la capăt, încerc să dau totul pă teren…
ps. cred că bag o serie de titluri de data asta.
Marius Cucu a zis
Strângi cureaua pentru lucrurile nu contează, dar investițiile cu care ai șanse să crești rămân.
Marius Cucu a zis
Apropo de inflație, demografice și altele, un articol bun aici, cât să mai taie din fake news-uri.
Da, suntem din ce în ce mai rău de 2 ani încoace, dar privind mai lung lucrurile nu sunt chiar atât de rele. Da, ne obișnuisem cu bine, dar în ultimii 10 ani s-a ridicat o pătură de oameni, ce-i drept, majoritari în marile orașe.
Pheno a zis
Nu sunt specialist dar imi place sa ma bag in vorba si ca atare imi spun si eu parerea. Fiind o parere, nu trebuie luata in seama. Deci, parerea mea e ca dupa perioada de pandemie (care nu se va sfarsi niciodata in viata asta, dar asta e alta poveste), dupa razboiul Russia-NATO-UE-Ukraina (care nici asta nu se va sfarsi vreodata), Romania va iesi mai mult decat bine, poate mai bine decat in ultimii 50-60 de ani. Nu ma panichez de nicio culoare.
ice4you a zis
Cu respect pentru opinia ta si in ciuda realismului meu, Doamne ajuta sa ai dreptate!
Marius Cucu a zis
E cu mai multe tăișuri. Dacă se termină războiul repede noi nu mai suntem țara ieftină din UE, ci o să fie Ucraina. Bine, oricum era, dar acum nici infrastructură nu prea mai au, oricum ar fi forța de muncă ieftină acolo o să fie. Dacă rușii pun mâna pe ieșirea aceea de la Marea Neagră zona noastră va fi foarte importantă pentru UE și indirect va fi dezvoltare și aici.
Au vrut ei să facă un hub la noi, dar uite că noi nu prea avem infrastructura necesară. Dacă va fi războiul 2-3 ani poate terminăm și noi niște autostrăzi.
ice4you a zis
Si le legi la ce? Care e logica autostrazilor alora mult supraestimate si implicit tot mai scumpe in contextul ciumei #green pentru ca nimeni nu a negociat nici o exceptie in rahatul ala de PNNR; daca la capatul lor nu exista logistica de nici un fel, nu ai infrastructura de transport de mare capacitate (feroviar/fluvial/maritim), nu ai o productie centralizata semnificativa, nu esti inclus pe rutele mari de transport, nu esti in Schengen pentru a fi atractiv si implicit competitiv, nu ai politica externa si acorduri comerciale ferme si relatii stranse de buna vecinatate nici cu tarile la Dunare si nici cu Turcia care controleaza stramtorile de acces in Marea Neagra, nu ai avut si nici nu o sa ai politica externa de nici un fel cu Rusia care controleaza Marea Neagra, nu ai nimic defapt? Transporti ce, de unde, pana unde, cui?
Marius Cucu a zis
De la turci în UE.
Atunci dacă tot suntem ai nimănui, nu se pot dezvolta relații comerciale în zonă, de ce mai plângem? De unde naționalismul ăsta că suntem cei mai breji și că ar trebui să fim cei mai tari?
ice4you a zis
Tu faci marea comfuzie pe care o fac toti, respectiv neintelegand geopolitica si importanta ei din punctul de vedere al interesului national, pun in aceiasi oala relatiile diplomatice regionale/riverane cu alea internationale de apartenenta la anumite structuri. D’aia suntem pe unde suntem, d’aia suntem ai nimanui, pentru ca nu existam ptr nimeni pe nicaieri. #dacat atat.
Marius Cucu a zis
Păi care e interesul național. Fă-te explicat mai bine, poate vedem lucrurile diferit. Eu văd o țară mare cât toate cele 20+ de țări, iar noi fiind un fel de Botoșani, cu un petec de ieșire spre mare și câteva resurse.
ice4you a zis
Daca ai fi citit ce am scris in ultimi ani, ai fi inteles. Scuze, dar nu toate discutiile de o complexitate cum e asta, pot fi sintetizate in cateva cuvinte, cel mult un titlu urmat de o fraza, asa cum te’a obisnuit pe tine google sa gandesti si pe multi altii de asemenea. 🙂 Hint’uri ti’am dat, daca esti interesat de aici inainte de subiect si vrei sa intelegi cum functioneaza lumea si de ce suntem noi ca tara aici, mai mult decat sinteze si troll, pune’te pe studiu, de la istorie moderna si contemporana la politici interne si conexiunea lor cu cea internationala, principiile sunt aceleasi de cand lumea, se schimba doar ordinea mondiala din cand in cand pe principiul asta: https://ingerisidemoni.ro/noua-ordine-mondiala-nwo-intre-realitate-si-mituri/
Marius Cucu a zis
OK, se schimbă ordinea, dar noi, ăștia mici, o țară mică din est care nu are nevoie de autostrăzi pentru că nu e în traseele principale ale comerțului mare ce poate să facă?
ice4you a zis
Acum? O cruce mare.
P.s. Poate dezvolt azi ceva, punctual intr’un articol pe tema asta.
Iolanda a zis
În toamnă am pus ceva mai mulți bani pe 1 an, iar în primăvară când dobânzile au crescut am pus mai puțini, că nu mai aveam, pe 3 ani cu dobândă mai mare.
O iau așa cum este. După ce i-am pus în toamnă, parcă îmi părea rău că nu am pus pe termen mai mare, dar acum ajung la concluzia că a fost mai bine așa.