Primul TV mai adevărat al meu a fost cel de la Sony. Entry level, android, luat de la altex când m-am mutat în casă nouă. Încă de pe atunci testam produse, așa că p-ale mele nu eram neapărat tentat să le folosesc atât de mult. În plus, oricât de mult te-ai juca cu un televizor nu prea reușești să găsești toate bugurile posibile și imposibile.
Am pus soundbar TV-ului și l-am conectat prin bluetooth. Culmea, la vremea aceea a fost un soundbar Sony. N-am putut să fac pair cu el, în schimb cu alte TV-uri pe care le-am avut atunci în teste n-a fost nicio problemă. Am zis ok, am probleme la bluetooth, prin HDMI mergea perfect.
Trece timpul, ajung să testez și un soundbar de la Philips. Branduri diferite, Bluetooth-ul tot n-a funcționat, așa că îl ignor complet, folosesc HDMI ARC.
La câteva ore distanță observ cum îmi sare de pe Bluetooth pe HDMI ARC pe soundbar. Am vorbit în stânga, în dreapta, am bănuit că nu e semnalul constant de la Digi și că dereglează totul pe aici.
Câteva zile mai târziu, dau să pornesc TV-ul. Nimic. Butonez, scot cabluri, la un moment dat se restartează android-ul și funcționează. Nu știu ce am făcut.
La câteva săptămâni pățesc fix același lucru. De data asta verific priza, verific traseul cablurilor, asta pentru că am TV pe perete și ajung la cablul HDMI. După ce l-am scos din HDMI ARC a repornit TV-ul. Cu repornirea android-ului, dar a pornit.
Eh, de Bluetooth am aproape o certitudine că n-a funcționat niciodată, dar mi se pare atât de idioată treaba asta cu HDMI ARC-ul și tare mi-e că problemele se trag de la un update de firmware.
Pato Basil a zis
Uite că am luat și eu recent un tv pentru ai mei in dormitor, un no name din asta cu diagonala mai mica de 84. Sunetul se aude ca un căcat…cum eu nu am stat pe acolo nu am sesizat până acum de Paști când am mai deschis TV-ul că dacă nu aveau unde sa mergi… Primul gând a fost să caut mufa jack audio și să pun sistemul 2.1 ăla de la calculatorul cumpărat în 2006.
Chiar am fost mulțumit de rezultat.
Oare e ok sa investești în sound bar dacă ai vreun sistem le acasă gen alea 5.1 care erau la moda cândva? Sau daca găsești ceva de genul la un preț similar sau mai bun? 5.1 pentru pretențioși, că și un 2.1 serios face treabă minunată. Problema este că mai adaugi un consumator, o priză, fire, etc.
Marius Cucu a zis
Dacă ai sistem vechi și nu e „alergat” e posibil să se audă mai bine ca multe soundbar-uri de pe piață.
La no name-uri nici atât nu ai sunet ok. Abia pe high end ai o șansă să ai ceva pretenții, dar cu cât sunt mai subțiri, cu atât nu ai tehnic cum să pui sunet ok.
ice4you a zis
@Pato: nu vad logica sa investesti intr’un soundbar, care e defapt un soi de 2.1 compactat, daca ai asa ceva acasa deja cat de cat decent ce iti ofera o calitate net superioara a sunetului prin prezenta unui subwoofer cu incinta dedicata, ca sa nu mai zic de un 5.1 care iti ofera sunetul in sistem multichannel pe toate frecventele, sunete pe care un cacacios de ala de soundbar nu le poate reproduce, procesoarele de sunet integrate fiind niste prastii care se bazeaza mai mult pe software cu care incearca sa iti pacaleasca urechea. Nu e totul doar despre un consumator in plus sau ceva cabluri … adicalea depinde ce vrei: sunet de calitate apropiat de ce ai intr’un cinematograf sau un compromis care se aude ceva mai bine decat suntetul inclus in televizoare ce in mare parte e cam ca speakerele de la laptop … adica sa fie ceva, acolo.
@Marius, la tine ori e o problema de soft ori pur si simplu tehnologia aia nu era suficient dezvoltata atunci cand ai cumparat tu TV’ul ala, iar acum mai putin compatibila cu ce exista.
Marius Cucu a zis
Cred că-s și probleme de la update-urile ce-au venit, dar și bara de sunet. S-au găsit împreună. 🙂
Costin a zis
Folosind conectorul ARC, exact aceleasi probleme le-am avut si eu intre un receiver Yama. si un tv. Pana.
Dupa eliminearea definitiva a ARC-ului din schema de conexiuni, totul a revenit la normal.
Marius Cucu a zis
N-am alte soluții la TV-ul ăsta.
Costin a zis
Atunci scapa de el.
Marius Cucu a zis
Încă mai duce, sper. L-aș da deoparte, dar trebuie pus undeva pe perete, am aruncat o parte din standul lui. 🙂
Pato Basil a zis
Problema este că până de curând teleciizirele aveau sunet decent. Nu se comparau cu ceva de calitate, dar
la televizorul de care amintesc nu înțelegi ce vorbesc aia acolo.
ice4you a zis
Eu am cautat ceva vreme pana sa gasesc Grundig’ul ce l’am cumparat intr’un final, partea de sunet fiind cumva decisiva cand l’am ales pentru vroiam si ceva independent pentru utilizare ca TV, ca in rest, da, 90% din ce e pe piata, la partea de sunet sunt prastii si baiul nu e „pana de curand”, ci de ani buni de zile.
Marius Cucu a zis
Normal. Tot ce e de buget s-a dus spre producție în China și adiacent. E bătaia naibii acolo, evident că toți trag de costuri. 🙂
Sorin Mihail a zis
Eu am exact situatia asta – o sa imi iau un TV LG Oled 55″ C1 si am deja un sistem audio Cambridge Megaworks 5+1 550W – vechi dar f decent din pct meu de vedere.
Dar am cum sa il conectez la TV – nu am bineinteles!
Marius Cucu a zis
Nici DTS nu ai pe CX/ C1 🙂
Costin a zis
@ Sorin Mihai – ba poti sa-l conectezi doar ca iti trebuie o placa de sunet externa cu DAC implementat hardware insa care sa aibe o intrare optica S/PDIF si 3
iesiri (jack-uri de 3,5mm) catre Cambridge Megaworks.
ice4you a zis
E o idee, dar se complica, TEORETIC un jack conectat la auxiliar e suficient, boxele alea avand integrat un DAC pentru conversia 5.1.
ice4you a zis
@Sorin Mihail: cum adica nu ai? Il poti conecta foarte usor cu ajutorul unui cablu cu mufa jack la televizor (HeadPhone out) si tot cu o mufa jack la sistemul de sunet (AUX). Job done. Nu e cea mai ok solutie ca exista niste mici pierderi acolo, insa insesizabile si de departe mai ok decat ce poate televizorul ala.
Spor! 🙂
@Marius: are un soi de Dolby Digital pe partea de codec, dar trist rau si de neinteles ca la banii aia sa nu aiba procesor Dolby/DTS integrat.
Marius Cucu a zis
Nu mai au licență, cum nu au nici Samsung. Cred că mai sunt Philips și Sony cu codec DTS în momentul ăsta.
ice4you a zis
Mda, este posibil, ceea ce nu este o veste buna deloc si pe care, sincer, nu o inteleg! Ok, la modelele lowend e de inteles, insa la alea premium, nu e nimic de inteles, DTS jucand un rol foarte important la partea de sunet. Ciudata miscare, mai ales ca vrajelile alea din soft cu care incearca ei sa compenseze lipsa asta, sunt absolut inutile.
Marius Cucu a zis
E treabă de ani de zile. E misto ca anul asta am întrebat la conferința Samsung de vreo șansă de DTS și s-au făcut că nu știu de opțiune. Dar măcar au Dolby atmos.
ice4you a zis
Dolby Atmos nu ma ajuta cu nimic daca filmul/muzica redata foloseste codare DTS, care e net deasupra codecului Dolby, datorita bitrate’ului superior. Culmea e ca exista inca pe piata televizoare din segmentul entrylevel ale unor branduri obscure care ofera in continuare atat DTS cat si Dolby.
Marius Cucu a zis
Pai da, e normal. E ca la telefoane. Vor să prindă clienți. Philips ul testat de mine, de buget, anul trecut, avea de toate la 2000 de lei. Dar deh, daca vrei imagine foarte ok nu iei așa ceva. ? E TV de buget.
adrian a zis
Am un Sony cu AndroidTv la care Bluetooth-ul nu a mers pana nu am instalat acest program: Bluetooth Scanner in Google Playstore.
Eu am aflat de el din comentariile lui @Amin TJK pe un canal pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=qZnobjwCM8Y&lc=Ugz515bYqUyTd_NIJrl4AaABAg.96jBeQIywJm9L3SQteniKa
Marius Cucu a zis
Wow, caut o soluție de vreun an. 🙂 A funcționat.
Ce-i drept, pe bluetooth am observat că e imposibil de folosit. Taie mai toate frecvențele, probabil că e foarte slab modulul pe care îl am la TV. Dar, oricum, nu puteam conecta nimic până acum la TV-ul ăsta.
Marius Cucu a zis
După ce am reușit să conectez Bluetooth și pe televizor a 2 a zi am pățit-o. Nu mai voia să plece soundbar-ul de nicio culoare. Până nu l-am scos din priză câteva minute nu a repornit. Da, e clar că nu se înțeleg împreună de nicio culoare. Unul va trebui să cedeze.