Nu știu de voi, dar eu în ultima lună am auzit numai și numai despre eFactură. Există chiar și un grup pe Facebook în care se vorbește despre asta, există și TikTok, există aproape fiecare site din România, toată lumea vorbește despre eFactură.
Toată lumea care are un mic business, un PFA, un SRL, evident.
Și după toată nebunia, după toți nervii, stai să te gândești cât de incapabil este statul român. Cât de puțină informare este și ce pași tâmpiți, dar cât de ambiguu este. Vă rog să apăsați link-ul ăsta. Vă sugerează încredere, nu?
N-am nicio treabă, nu știu cine a fost în 2020 când s-au obținut fondurile acelea, însă cu mâinile mele am reușit să trimit datele. Avea o logică totul, era o platformă cât de cât gândită.
Acum ce e la ANAF, cu SPV-ul vieții, e inepție. E totul pe genunchi.
Știi că ai o țară cu 30-40% oameni analfabeți funcțional. Știi că ai cash la greu și că îți vin o tonă de oameni care încă îți scriu facturi cu pixul. Pe hârtie! M-am lovit de multe ori de treaba asta anul ăsta. Parcă mi-a părut rău că am cerut factura. Zău!
Comunică! Fă ceva eficient, nu doar erori din 2 în 2 ore la trimiterea unei facturi.
Băi și înțeleg sistemul. Un sistem centralizat efectiv o să ducă la o super eficientă în câțiva ani de zile. Dar să fie făcută cu cap, cu informare, cu training-uri dacă vrei. Doar vei intra în SPV și vei descărca o factură de la un furnizor. Unele programe de facturare chiar fac deja asta. Trebuie doar să se actualizeze datele.
Boloș, la brutărie! Efectiv, nu îi mai suport fața pe sticlă cu vocea lui plăpândă.
Resurse utile
O să încerc să pun aici ce găsesc interesant despre eFactură. Aveți și voi comentarii.
John a zis
Da,lucrez cu Smart Bill de pe 1 ianuarie ,chiar si asa ieri dupa ce am scris o factura a trebuit sa o modific.Ieri aparea ca sa trimit formatul XMl azi,desi eram deja inscris pina in 3 martie ,am primit alta inscriere in SPV!Unii vorbesc de program de facturare cu E-factura integrat de la Oblio,Purple cat,etc.care sunt gratis.Gratis am si eu o luna de zile Smart Bill!Au facut o mare timpenie abrogind enrol in E-Factura!De fapt ANAF se chinuie de anul trecut cu E-factura asta ,si tot la stadiul de proiect va ramine!Prolema este ca la transmitere in E-factura ,XMl da erori,deci inca o data se dovedeste ca SPV e praf!
Marius Cucu a zis
Am văzut și eu sponsorizată cu Purple Cat. N-am folosit.
EDUARD ZAHARIA a zis
Salut!
Nu exista in limba romana cuvantul incapabilitate, ci doar incapabil. Se poate folosi cuvantul incapacitate si ai rezolvat problema relativ usor. Sesizez tot mai des aceasta confuzie intre cuvinte engleze si cele romane, si cred ca este o caracteristica a celor care nu stiu bine nici engleza si nici romana ( focus, rezilienta, locatie, etc.). Tot mai des sunt corectat cand vorbesc corect, dar cand in Academia Romana au patruns semianalfabeti, ce sa mai ceri norodului?
Marius Cucu a zis
Am corectat, mersi. Nu mai scriu la 2 noaptea, gata! 🙂
dam167 a zis
Comentariul tău e „get off my lawn!” sau acru, mai pe românește. Nu e confuzie, ci adaptare și da, limba română se va schimba în funcție de tendințele globale. Reziliența se definește de obicei ca o proprietate elastică, dar contextul nu ține doar de mecanică. Dacă această descriere se folosește și în alte situații (în IT, de exemplu, unde se referă la funcționarea unei infrastructuri specifice) e normal să fie preluată de toți oamenii care se lovesc de asta. Iar dacă am ajuns să merg la magazin și să vorbesc în engleză cu vânzătorul e normal să ne îndepărtăm de limba literară – apropo de limba literară, asta o putem păstra prin scrieri, nu așteptându-ne să fie folosită de „norod” când cheamă un taxi.
Cuvintele la care faci tu referire vor primi sensuri noi în funcție de contextul în care sunt folosite, mai ales când nu avem în vocabular altceva mai la îndemână – locație, de exemplu. Nu știu ce înseamnă pentru tine (mândria) că vorbești corect, dar inginerii au mândria de a vorbi și scrie cum consideră ei și au schimbat tot timpul sensul unor cuvinte și înainte să ne englezim.
În rest, despre diacritice vreo părere? Întreb la modul serios, pentru că nu ne-am hotărât, la nivel național zic, dacă cerem sau nu diacritice în documentele oficiale.
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Din câte țin minte, acum circa 40 de ani am învățat la facultate despre reziliența materialelor. ?
Pheno a zis
Când se folosește Google Translate în exces, nu mă mai miră nimic. Dacă așteaptă cineva să se educe prin mijloace media, se înșală. Când un dobitoc spune că are „expertiza” în loc de experiență, iar restul lumii se ia după el, săracu’ n-are nici o vină. Experiența o poți avea sau nu, în timp ce expertiza o poți face sau nu. E cam ca furculision din Chirița în provincie, a lui Alecsandri… Cât privește diacriticile, cred că atât timp cât sunt folosite în toate limbile ca parte explicită a foneticii, dar și în documente oficiale, putem să le folosim cu încredere.
dam167 a zis
E mai complicat decât pare. Nu trebuie să folosești neapărat GT, dar când citești toată ziua expert și expertise te duci spre expert și expertiză, că e greu să cauți atâtea nuanțe. Expertiză înseamnă un document întocmit de un expert (care e o calitate atestată, nu că e el deștept), dar expertise nu e simplă experiență, e o abilitate ce presupune un grad mai mare de cunoaștere, adică ce are un… expert. Practic nu există echivalent direct pentru expert și expertise la noi, iar dacă am accepta că expertiza nu înseamnă strict un document, ar fi ceva mai logic. Într-un context internațional e mai normal modul superficial în care se traduce, că e instinctiv, decât nuanțele și sensurile pe care le avem în limba română și ne place sau nu, nu pare că ar face cineva eforturi să ne adaptăm la ce vine de dincolo cu limba.
Multe investiții din străinătate vin cu niște posturi / poziții cheie unde simpla traducere conduce la alte roluri în România.
Costin a zis
Problema cu diacriticile nu cred ca s-a ridicat chiar aiurea. Folosite in anumite contexte, de exempul in informatica, in anumite programe de editare si uneori chiar browser-e, nu toate sunt recunoscute si redate ca atare, de unde si aparitia unor simboluri cod masina in locul lor. Aaa, daca scrii o poezie pe-o foaie de hirtie, situatia se schimba radical, nu mai discutam utilitatea folosirii lor.
Pheno a zis
Am scris greșit „diacriticile” în loc de „diacriticele”. Imi cer scuze public. Mă refeream la numele proprii care conțin diacritice. De exemplu Brătilă, Mânăstireanu, etc., care apar pe documente oficiale. Așa e, în informatică le-aș elimina. Chiar și în scrierea curentă. De exemplu eu le-am folosit extrem de rar, iar acum și aici le folosesc ca să nu-mi iau bobârnace de la cititorii acestei pagini 🙂
Marius Cucu a zis
Și totul a pornit de la o greșeală d-ale mele?! În fine, dacă eu mă ocup de texte pe aici se presupune că n-ar trebui să greșesc. Dar deh, nici să vreau nu pot să le știu pe toate.
Pheno a zis
Nici vorba. Nu sunt chitit sa corectez pe nimeni fiindca nimeni nu le stie pe toate. De fapt a fost o parere la ce-a scris dam167 si Costin, dar asta nu inseamna ca am avut intentita de a reprosa ceva, cuiva. Respect parerile si opiniile tuturor, dar mai ales, respect sfaturile pozitive si le aplic daca situatia cere o rezolvare si le pot folosi.
dam167 a zis
Da, dar totul înseamnă o discuție, trebuie să înceapă de undeva. Nimeni nu le știe pe toate, dar nu e deplasat să discutăm despre text și reguli de scriere pe un blog, nu? Apropo, dacă există capabilitate poate se va accepta și incapabilitate în viitor.
eBogdan a zis
O prostie maxima cu e-factura vietii
Fărcaș Gelu Dănuț a zis
Iubesc eFactura! ? Îi iubesc pe cei care au introdus-o atât de „ciobănește” încât m-am gândit foarte serios dacă nu ar fi bine să ma pensionez, deși mai voiam să lucrez mulți ani.
Le mulțumesc și pentru taxele și impozitele mărite, pe care le vor fura niște coate goale care ne conduc, oameni fără meserii și realizări, cu „facultăți” făcute la bătrânețe la „apelul bocancilor” și având doar afaceri cu statul sau care (dacă au lucrat cândva) au fost doar bugetari. ?
Nu mai bine își vedea Ciolacu de covrigii lui și ne lăsa în pace?
Alex a zis
Salutare,
Merge trimiterea si prin factureaza.ro destul de ok.
Marius Cucu a zis
Bun, aflăm lucruri noi, nu știam de facturează. Oblio avea 3 documente, dar facturează are 5 gratuite e din ce în ce mai bine.
John a zis
Ieri atit contabila cit si un consultant ANAF au reusit sa ma bage in ceata.Daca vrei sa nu mai intampini probleme,sau sa ai erori , sterge contul SPV pe CNP si fa-ti cont SPV pe CUI.Dupa care, azi dimineata a trebuit sa refac SPV pe CNP ,sa cer alt document de confirmare,etc.,ca nu mai pot depune declaratii. Din cite vad nu numai ca E-factura vietii e un cosmar,mai sunt si alti factori,inclusiv functionarii si angajatele.
Lucian84 a zis
Nu mai facturați cel puțin 2 luni nimic și o să vedeți cum o lasă mai moale staul nostru minunat cu e factura. Statul obligă toate firmele să investească în programe și semnături electronice. Mărește taxele dar el nu este capabil să ofere suport si informații corecte.