Eram cu gândul la piața de recenzii, mai ales că focusul acolo este în ultima vreme. Nu că nu era și până acum, dar e greu să transmiți că ăsta e un job. Pe de altă parte, direcția se duce în zona de prezentare, nu e recenzie. Și înțeleg treaba asta. E o sabie cu mai multe tăișuri și trebuie să te mulezi. Însă, aici e o discuție separată, discuție care a mai fost pe aici.
Mă gândeam că am investit mult în ultima vreme în sunet. Ascultând, însă, pe afară recenzii, iar suntem în postura în care noi suntem săracii Europei, iar ăia își permit și când e vorba de canale mici. O grămadă de oameni au SoundDevices cu Sennheiser. Unii și cu 200 de views, așa că nah, poate și la ei a fost întâi un hobby.
Ei bine, acum învăț lucruri pe sunet. Fairlight din Davinci pentru mine a fost străin. Cred că mai mult am stat în Audition program ce era extern de Premiere Pro. Nici acum nu mă pricep, dar ușor-ușor mai prind lucruri.
La job, deși am făcut partea de sunet, niciodată n-am configurat eu lucrurile. Habar n-am avut niciodată să setez un compresor, dar și eram la nivel mediocru.
Doar că venind produsele astea noi începi să auzi diferit. Să mai fie sunete. Să fie nevoie să îți iei și sunet de monitorizare mai OK pentru că… te simți limitat și acolo, iar sunetul… trebuie auzit, nu?
Eu sunt sâsâit, peltic sau care o fi termenul corect. Ei bine, am corectat în editare cât am putut asta, iar acum urechea mea e deranjată de sunetul mai prost. Vreau mai mult acum. Mi-am ridicat pretențiile.
Eh, ca să revin la ideea cu care am pornit articolul. Lumea cumpără un produs și datorită entuziasmului unora sau altora, datorită anumitor argumente ale lor, nu?
Hai să încerc să mă fac înțeles mai bine, odată ce faci o recenzie la Samsung S24 din postura unui om care folosește un Samsung A16 este normal ca totul să ți se pară wow. În schimb, dacă tu folosești un S24 de zi u zi, e un pic cam greu să te pui în postura unui om ce folosește un entry level. Entuziasmul lipsește. Plus că, dacă tu iei la mână cele 10-15 modele de pe piață din aceeași gamă păi… ce poți să zici mai mult? De fiecare dată?
În altă ordine de idei, SUA trece la pasul următor:
Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a anunțat o nouă lege care transformă în ilegalitate crearea, cumpărarea sau vânzarea de recenzii false. Cu această legislație în vigoare, FTC va avea puterea de a impune sancțiuni civile celor care încalcă intenționat aceste reguli. Președintele FTC, Lina Khan, a anunțat într-o postare pe X (fostul Twitter) că această lege este acum activă și a postat și o adresă de e-mail pe care consumatorii o pot folosi pentru a raporta încălcările ei.
Toată discuția e aici.
Acum să nu credeți că la noi nu sunt recenzii false. De ce credeți că Emag moderează secțiunea de recenzii?! De ce credeți că sunt grupuri de Facebook/ Reddit și alte forumuri controlate de branduri? Bine, am scris greșit moderate…
Ori comentarii la produse de la magazinele mari. Există rețele de comentatori: „experimentați”.
La noi nici nu se marchează publicitatea, deși… sunt și eu pe aici, pașii sunt mari în direcția marcării, iar treaba asta vine direct de la branduri, de la „centru”, nu local.
Bine, mă desfășor mai mult în zona de tehnologie, prin alte părți probabil să fie diferit. Oricum, tehnologia ajunge o nișă tot mai mică…
Picatrix a zis
Da, din păcate recenziile false duc la pierdere de timp şi bani. Sper că se va reglementa şi în UE peste câțiva ani. Platformele încearcă să modereze. Apoi iese că multe fakeuri intră, iar la orice sub 4 stele ai şanse să nu intre fără să ceri aprobare. Si acolo moderatorii sunt din afară, ai noroc dacă prinzi programul lor de lucru etc. Recenziile plătite sunt o pacose mai ales pe produsele electronice de nişă sau care au prea puține reviewuri.
dam167 a zis
Nu cred că tehnologia e o nișă, dar că abordarea trebuie să se schimbe puțin. Cei ca mine și ca tine care înțeleg multe lucruri s-au plictisit și consumă puțin, cei care nu prea înțeleg n-au răbdare de conținut complex, chiar dacă vor să cumpere. Dacă stai să te gândești, cineva care vrea să treacă de la A16 la S24 vrea doar să fie asigurat că ultimul e cel mai bun telefon pe care-l vinde Samsung, nu neapărat diferențele în detaliu față de ce are el.
Plus că se mai triază totul, ca și cu blogurile, rămân cei ce fac treabă și care sunt mai puțini.