Vă spun din start că nu sunt fanul imprimantelor. Nu că nu le consider utile, dar eu sunt certat cu hârtia. Am ajuns în stadiul în care lucrez foarte mult cu online-ul, cu facturile, cu cloud-ul. Nu este tocmai bine, în online azi poate fi mâine poți să nu mai ai nimic. Hârtia rămâne hârtie. Însă sunt și promoter-ul backup-ului. La fiecare 24 de ore mi se face un backup.
Însă, încă sunt atât de multe persoane care folosesc imprimantele. Așa că le-am dedicat și lor un articol. Cel de față.
Recunosc, mă apucă toți nervii când văd cât de proaste sunt anumite imprimante de la serviciu. Am avut probleme cu:
- cartușul
- hârtia prinsă de imprimantă
- senzorii acesteia
Totuși, dacă stau bine și mă gândesc mi-au trecut prin mână imprimante foarte ieftine, dar și multifuncționale în care s-au investit destul de mulți bani. Te aștepți ca acestea să fie niște multifuncționale bune, să te țină ani buni. De unde atât de mult noroc într-o societate de consum?! 🙂
Dacă reușim să alegem o imprimantă corect este posibil să ne îmbunătățim productivitatea și să economisim bani, pe termen lung.
Înainte de toate haideți să vedem ce tipuri de imprimante există pe piață:
- cu jet de cerneală
- imprimante laser
- imprimante cu ace
- multifuncționale
- imprimante de rețea
- imprimante foto
- plottere
Cum definim o imprimantă ca fiind multifuncțională?
Cred că este răspunsul cel mai simplu. O imprimantă este multifuncțională atunci când îndeplinește mai multe sarcini:
- scanează documente
- este pe post de copiator
- fax – cel mai util lucru când lucrați cu instituțiile statului 🙂
Cum aleg cea mai bună imprimantă laser?
HP LaserJet Pro M404n
- până la 250 coli
- rezoluție printare color 600 x 600
- rezoluție printare alb/negru 1220×1200
Epson L3260
- până la 150 coli
- wireless
- rezolutie printare 5760 x 1440
- 36 dB
Acestea au evoluat foarte mult în ultima vreme. Practic, avem la bază 2 mari tehnologii:
- tehnologia cu laser
- tehnologia inkjet(cea cunoscută ca fiind cu cerneală)
Multifuncționalele inkjet și cele laser, între avantaje și dezavantaje
- Sunt apărute de ceva timp pe piață, este cea mai ieftină soluție de imprimare. Din punctul de vedere al tehnologiei aceasta utilizează un cap de scriere ce listează informația pe hârtie.
- Calitatea imprimării nu este atât de bună ca la tehnologia laser dacă vom lista pagini cu informație, în schimb dacă vom imprima mai des fotografii vom observa că ies mai ok.
- Dacă sunteți nerăbdători în a scoate la imprimantă foile trebuie să știți că mai rapide sunt cele cu jet de cerneală. Sigur, vechimea imprimantei va face ca specificațiile să nu rămână aceleași, în timp.
- Cartușele originale pentru cele inkjet sunt foarte scumpe, poate chiar la fel de scumpe ca imprimanta în sine. Avantajul este că le puteți reîncărca de mai multe ori. Sigur, veți încărca 2-300 de pagini, pe când pe cele laser puteți lista chiar și 2000 de pagini.
- Tehnologia
Mi-ar plăcea să știu cât de des mai folosiți voi imprimanta, dar și cât de utilă o vedeți voi într-o lume atât de dezvoltată digital? Mai merită să achiziționăm așa ceva?
Sorin a zis
Alternativa pentru „Cartușele originale pentru cele inkjet sunt foarte scumpe…” este sistemul CISS de alimentare continua cu cerneala, care realizeaza economii fantastic de mari. Dintre producatori, Epson a lansat din fabrica modele de imprimanta dotate cu rezervoare de mare capacitate, practic un sistem CISS integrat. Astfel, pretul per pagina este incomparabil mai mic decit la imprimantele laser. Discutia este lunga, subiectul este foarte larg, de aceea as dori sa nu intru in detalii.
Ca si viteza, de exemplu, HP are o serie de imprimante la care capul de tiparire este lat cit o coala A4, ajungind la viteze de tiparire de pina la 72 pagini pe minut. Pentru domeniul casnic si birouri mici, solutia ofertita de o imprimanta cu jet de cerneala este incomparabil mai rrentabila. O spun din experienta. In masura in care nu depasesc tematica acestui articol, sint dispus sa vin cu completari. Spor la tiparit !
Tudor Ilie a zis
Salut. Daca, chiar vrei sa scoti o poza pe hirtie asa cum ai chef, iti trebuie masina ta de care sa tragi in toate partile. Aia de la magazine stiu doar sa apese citeva butoane, nici macar toate.
Nick san a zis
As avea nevoie de o imprimanta pentru acasa, sa aibe si copiator , sa fie si a3, dar sa fie si laser, eu avand perioade mari in care nu sunt acasa, ma gandesc ca una cu jet se duce naibii daca nu o folosesti 4 luni, exemplu. Ce sfaturi aveti ? multumesc anticipat
Sorin a zis
Multifunctional laser A3 am avut la un birou, dar numai alb-negru, un model HP, nu sint sigur, cumparata second-hand de la un furnizor care imi asigura service-ul si refilarea cartusului. Daca trebuie laser color A3, ma gindesc ca atit pretul imprimantei cit mai ales pretul cartuselor ar fi suficient de mare cit sa fie mai putin atragatoare pentru domeniul „acasa”. Din pacate, nu stiu ce model sa recomand (preturi de achizitie, consumabile, fiabilitate, etc).
Nick san a zis
Exact, alb-negru ma intereseaza !
Sorin a zis
Pentru un pret de achizitie cit mai convenabil, as recomanda o imprimanta second-hand de la o firma din acelasi oras (sau cit mai apropiat poibil) care sa imi asigure si service-ul (la cerere) cit si refilarea cartusului. Ca se service ar fi necesar cam odata pe an, sau chiar mai rar, numai in caz de nefunctionalitate. Ideal ar fi sa vina un reprezentant al firmei sa inlocuiasca cartusul de toner, ocazie cu care face si o revizie sumara a imprimantei. Un cartus tine si 2.000 de copii A4, sau chiar mai mult, pretul fiind proportional, astfel ca pretul per pagina este aproximativ acelasi (deplasarile fiind mai putine!). In Satu Mare (unde stau) cunosc multe imprimante (doar imprimante) A3 laser alb-negru luate de la second-hand si care merg foarte bine. La birou am avut o imprimanta A3 laser, la care scoteam in regim ocazional (odata pe luna) dintr-o singura „sedinta” chiar si 1.000-1.500 copii. La (inevitabila) schimbare a cartusului si o mica revizie generala, totul era perfect, o imprimanta extrem de solida. Si de grea (cred ca avea 40 de kile!).
Niko a zis
Salut,sunt Niko ! Mi-am cumarat laptoul propus de Marius Cucu Lenovo Loq 16GB 512GB SSB RTX4050 ,şi aş dori o imprimantă pt.laptop acasă să mă ajute pt. şcoală şi alte activitaţi.
Pheno a zis
Ce fel de imprimanta? Alb-negru sau color?