De ceva ani de zile merg pe treaba asta și momentan este bine. Piața s-a diversificat, s-a nișat. Practic, cine a avut ceva de zis… a făcut-o. Dar mai e loc, mai e loc de oameni care se pricep la domeniul lor și fac treabă bună. Eu spre asta cred că va fi afilierea.
Sigur, dar și despre oameni noi care vor să-și ridice business-uri mici.
Mă uitam, în trecut, la cei care ziceau de content marketing că e noua eră. Marketing-ul afiliat îți aduce:
- PPC-iști
- SEO-iști
- branduiști(ca să continuăm cu „iștiul” ) – și uitați-vă cât se plătește pentru campanii de optimizare. Voi primiți trafic relevant
Cu alte cuvinte, tot ce trebuie să faci în online se poate face cu ajutorul marketing-ului afiliat. Și, culmea, mulți sunt supărați că nu sunt rezultate.
Pai da, toate de mai sus se externalizează… teoretic?
Înseamnă că mai sunt câteva probleme din curtea ta:
- optimizarea magazinului – de la sistemul de plăți până la serviciile de vânzare
- în plus, în funcție de experiența ta poți să-l fidelizezi. Aici știi că nu mai plătești comisionare, nu?
Așadar, pentru cine se întreabă dacă marketing-ul afiliat funcționează eu pot spune că merge treaba.
Articolul ăsta l-am scris din mai multe motive:
- altex și-a bătut joc de sistemul lor. Au dat cu praf în ochi zonei de afiliere prin comisioane de tot râsul, dar la ce venituri au din offline anul trecut… își permit.
- f64 – și-a dat seama că nu prea îi mai promovează lumea de când au ieșit din sistemele „centralizate” așa că au dat mail că se întorc. Și atât timp cât au prezență și în MarketPlace eMAG, dar și la 2performant cred că e un semn că e bine să fii prezent în piață.
- am văzut ceva băiat, probabil hater, pe forumuri, ce zicea că e viața greu în sistemele de afiliere. Este, dacă nu faci ce trebuie. Bine, poate că și domeniul ales nu este unul tocmai potrivit pentru online. Nu poți vinde înghețată la cornet în online, nu? Nu prea cumpără nimeni…
ice4you a zis
F64 a dat binisor cu mucii in fasole cand s’au apucat ei de afiliere directa strict cu persoane juridice. Pai nu toata lumea care are un parlit de blog simte nevoia sa aiba si o firma. Multi erau multumiti cu sistemul de plata la sursa a contributiilor si sa se aleaga cu ce ramane, mai ales daca vorbim de sume mici incasate ocazional ce ei oricum le plateau in puncte bonus pentru achizitii din magazinul propriu. Prezenta lor in EMAG marketplace nu stiu cat de profitabila a fost vs renuntarea la afilierea directa, dar na, ei isi fac calculele, ei stiu mai bine.
In rest, din treaba asta se poate castiga in continuare in functie de cat muncesti, cat investesti cat timp aloci. Daca unii au iluzia ca trantind cateva link’uri si un banner pe blog vin si banii, eu zic sa te lase.
Marius Cucu a zis
Prezența, teoretic, ar fi bună în toate mediile. Sigur, cu niște calcule și multă atenție 🙂
ice4you a zis
Corect! Eu sunt de parere ca nu au luat o decizie buna ca s’au lipsit de afiliere directa cu persoane fizice, pe care o aveau deja foarte bine pusa la punct. Ma uitam chiar amu de curiozitate prin cont si am vazut ca in perioada cat am avut afiliere cu ei, au avut vanzari cu trimiteri de la mine de 64.472 lei si eu nu m’am zbatut deloc, dar aveam destui care ma vizitau pe nisa asta mai ales la cele cateva posturi legate de fotografie. Amu ma gandesc care or fi pierderile de la aia care se ocupau serios de treaba asta si s’au trezit flituiti dupa ce au fost pusi intr’o situatie din care nu au avut de ales. Nu e ok sa faci lucrurile in felul asta si aici e singura bila neagra din partea mea in ce ii priveste pe cei de la F64 la care le mai fac inca reclama pro-bono ca in rest sunt chiar ok si foarte seriosi.
Marius Cucu a zis
Nu știu să se bage prea mulți pe treabă serioasă pe zona asta. 🙂
ice4you a zis
Marius, nu e un domeniu usor cum e cel legat de IT&C. Pe langa cunostiintele solide, ai nevoie si de un buget serios plus un sprijin din partea unor importatori pentru a merge pe nisa asta care sa fie dispusi sa iti livreze constant material de testare. Nu sunt multi si nici foarte dispusi sa faca asta, multi din ei dezvoltand in paralel deja nisa asta online, F64 sta extrem de bine la capitolul asta, review’urile lor fiind foarte bine realizate pe platforma proprie. Nu zic ca nu e loc, sau imposibil, dar mult mai complex si cred ca sti despre ce vorbesc. 🙂
Vasile a zis
O problema de legislatie fiscala, comisioane la persoane fizice, intrare in legalitate, banii negri spalati prin sistem, ANAF… suspans!!! :))))) Asa ca unii au strans si s-au dat la fund!
Marius Cucu a zis
Da. Din 2016, iar unii abia în 2017 s-au adaptat.
Postolachi Dumitru a zis
Schimbă titlul articolului că induci lumea în eroare… ai vrut să spui ceva și… n-ai spus nimic…
Marius Cucu a zis
Spune-mi tu un titlu mai potrivit și în schimb după preferința ta. 🙂
Postolachi Dumitru a zis
Nu e vorba de preferință mea ci este vorba despre faptul că titlul nu reflectă esența conținutului. Da, e o tehnică să convingi cititorii să citească articolul plecând de la un titlul dar eu personal, după ce am citit articolul, n-am înțeles importanța marketingului afiliat. Fără supărare…
Marius Cucu a zis
Este un titlu generalist, cu mai multe teme în articol.
Am vrut să reiasă faptul că unii nu înțeleg că e un canal ok de promovare care are și beneficii indirecte pentru cei care aleg să se promoveze în zona asta.
Apoi exemple de branduri care au alergat în zone necunoscute ale afilierii.
Ai fi dorit cifre ale magazinelor sau ce ai fi vrut să găsești în articol/ titlu?
Vasile a zis
Bravo Mariuse, starneste-i drace, uite coada cum’i face! :)))
Nu prea stiu cum merge afilierea pe la noi, dar cunosc oameni pe afara care se „joaca” pe Amazon sau eBay si fac banuti seriosi, au o afacere, platesc impozite 😉
Marius Cucu a zis
N-am ajuns la nivelul ăsta. Tot zic că ies și eu pe afară mai serios, dar mai sunt și ceva firmituri aici de adunat.
Da, dacă-i cu card și toate cele… cam trebuie să plătești impozite și toate cele 🙂
Vasile a zis
Baga o retea de bloguri in engleza, indieni sunt pe cai mari 😉
Marius Cucu a zis
Nu se crește așa ușor, e altă mâncare de pește acolo, alte costuri, dar și alte venituri.
Terminăm anul pe aici și vedem ce reușim. Momentan, e loc de creștere și aici.
Vasile a zis
Adevarat, intai semeni apoi culegi, perioada de vegetatie difera, la paioase e scurta si ai oarece control, asta daca nu da o grindina, la pomi si vie poti munci ca prostu’ 4,5 ani si la urma sa culegi mere padurete si poama acra, una peste alta ideea e sa perseverezi, sa inveti din greseli, retete absolute nu exista si sunt momente cand doar pica ca mai apoi sa curga 😉
Pentru nea Dumitru Postolachi, ce-ti spune titlul ION ?
Marius Cucu a zis
Nu mergem pe zona gri. Doar pe teritorii cunoscute. Pe termen lung e mai bine, așa că… 🙂
În plus, nu alerg după fantezii, nici să dau marea lovitură. Muncim, creștem, nu muncim, stăm pe bară, iar dacă stăm pe bară… măcar să o încălzim un pic.
Oricum, lucrez la niște chestii în offline pentru a trage ușor, ușor, online-ul pe partea de hobby.
Nu văd ca o chestie pe termen lung afilierea, ci mai degrabă pe scurt/ mediu. Nu e chiar tocmai cel mai stabil „job”.
PS. Dumitru are o bază în domeniu, doar că el vrea, probabil, să fim mai specifici.