Citeam acum câteva zile de niște discuții de pe un grup de Facebook referitor la angajarea străinilor în țara noastră. Cât timp mă duceam în București mi se părea absolut normal să văd așa ceva.
Discuția de pe grupul de Facebook era referitoare la cât de utili și ieftini sunt angajații din Nepal, India și alte zone din Asia. Eu acum câțiva ani povesteam despre asta, despre cum vor fi integrați oamenii, dacă va reuși statul să îi protejeze, de fapt să protejeze ambele părți.
Evident, discuția s-a dus în direcția: 1000 de euro la ai noștri în construcții sau 800 de euro și cazare unui nepalez?!
Ca obiceiuri, ca religie, efectiv suntem diferiți. Pe alocuri, needucați. Mie mi se pare că efectiv suntem în postura europenilor în 2004-2005, înainte de integrarea în UE, când românii plecau pe capete în afară. Sigur că da, trebuie pus un asterix privind religia și obiceiurile mult mai apropiate.
Eh, aici, în Ploiești mai rar găseam oameni: vreo 2-3 la un KFC, 2-3 la o shaormerii și cam atât. Am luat-o la pas să fac niște poze prin oraș, să văd construcția unui rezidențial nou, să ne mai relaxăm un pic. În rezidențial foarte mulți chinezi, probabil cu ceva afaceri, interesant.
Am luat-o frumos din nordul orașului acolo unde, în principiu pe vremuri erau cluburi și niciodată nu a mers foarte bine vreo terasă. Eh, acum avem ditamai shaormeria cu turci și „suedezi”. Pentru Ploiești să ai 15 turci în același timp să îți facă shaorma e ceva. Părea că sunt în alt oraș.
În centrul orașului erau destul de mulți turiști europeni. În mod normal, vedeai 2-3 turiști și pe ăia îi reperai doar la cârciuma lui Doroftei, în rest, îi numărai pe degete.
Chiar ne-am mirat de cât de mulți turiști sunt. Sau poate angajați.
Pe lângă grupulețele de turiști din centrul orașului pe orice șantier, pe la magazine mai mari, pe la supermarket-uri vezi angajați din Nepal, din alte zone.
Pentru un oraș atât de mort ca Ploieștiul efectiv m-am simțit că sunt din altă lume. Străin într-un oraș mic.
Citeam că pragul de oameni este undeva la 500 de mii și poate să fie ridicat de stat în funcție de nevoi. Deja sunt multe firme de recrutare, doar să ai bani să îi aduci.
Am zis-o și în trecut, o să fie interesant de integrat genul ăsta de oameni pe termen lung. Să dea un pic de criză, să o ducă ai noștri mai greu, să vezi ce probleme sociale vor fi cu ei.
Dar da, dacă vă gândeați că nu o să aibă cine să ne plătească pensiile, iată că nu generația TikTok, ci asiaticii o vor face.
Andrei Bucur a zis
Iasiul e plin, bine, fiind centru universitar oricum erau multe natii aici.
Aici indienii sunt pe delivery iar nepalezii pe santiere, totusi si pe santiere as fi tentat sa zic ca tot indieni sunt mai multi.
Oamenii muncesc, saluta, nu deranjeaza pe nimeni.
Romanii care spun ca astia ne fura job-urile sunt ca italienii care urlau ca le fura romanii job-urile. Fix posturile alea pe care niciun Roman nu le vrea, nici aia 1000 coco din constructii.
Marius Cucu a zis
Și Ploiești începe să fie plin, avem și noi facultate de petrol cu mulți din afară, dar n-am văzut să fie nepalezi în petrol sau din Bangladesh. Școlarizarea e scumpă, era undeva la 5000-6000 de euro pe „vremea mea” pentru ei.
Constantin a zis
Majoritatea cred ca or sa plece dupa o perioada, fie inapoi in tarile lor, fie in vestul Europei.
Probleme nu or sa fie cu astia din Nepal sau India (in Bucuresti am vazut multi sikh care fac livrari, ii recunosti dupa turbanul obligatoriu pe care il poarta). Probleme or sa faca aia din Pakistan sau Bangladesh, daca raman mai mult pe aici, care au o anumita religie. Stim noi care, aia pe care o aveau si aia de la 11 septembrie 2001 si restul atentatelor (Londra, Paris, Madrid, Nisa etc.).
Cătălin a zis
Ținând cont că lucrez de acasă, nu am contact direct cu oamenii prea mult, decât după servici. Drept să zic, și aici în Pitești, văd tot mai mulți „străini”, că e turc, indian, pakistanez sau orice altă nație, nu prea contează, fiindcă fiecare își face munca. Într-adevăr, asta cu.. „ne fură locurile de muncă”, ni le fură atâta vreme cât suntem obișnuiți să nu facem nimic și să luam bani, sau să facem treburile pe jumătate. Dacă totuși vrem să ne facem treaba cum trebuie, clar nu ne fură nimeni. Eu zic totuși că mai mult „ne fură pâinea de la gură” ăia care stau pe ajutor social și sunt „boși” la ei în casă. Ei acolo, e cu totul altă discuție.
Cati a zis
Aia sunteți!;!puneți bani la păstrare că reakul va ia.Poate va și meritați sorta