Am testat mai puțin ceasuri inteligente. Mă pot considera un neinițiat la tot ceea ce înseamnă ceasuri de genul. Sigur că le-am văzut la conferințe, m-am mai jucat cu câte unul pe ici, pe colo, dar nu vorbesc cu atâta pasiune despre ele, așa cum o fac colegii, de exemplu. Ca ceasuri testate cred că am câte degetele de la o mână, dar anul ăsta am zis că vor fi mai multe. Mai ales, în vacanță. Acolo pe mine mă ajută foarte mult.
Produse testate înainte de lansare am mai primit… Toată lumea dorește să aibă produsul exact când este hype-ul din jurul lansării ca să facă trafic. Așa s-a întâmplat și acum cu noul Huawei Watch GT4. L-am primit înainte de lansare, mai exact cu 9 zile înainte și am zis să am o părere despre el. Am plecat fericit acasă ca să testez și mă consider expert: dau eu pair, domnule! ce să citesc că este vorba despre o actualizare în Beta ce va fi disponibilă în ziua lansării, ca la orice alt brand?!
Și uite așa am butonat vreo 2 ore: am ținut minte de când l-am luat că îl voi folosi pe android și că va fi simplu de împerecheat. Doar că eu eram blocat: stai să vezi că trebuie să pun oamenii să dea reinstalare, să facă fel de fel de artificii. De fapt, nu: totul s-a întâmplat instant, nu aveam eu aplicația potrivită. Aveam și o fractură logică, n-au de ce să aibă vreo problemă din moment ce sunt în top la vânzări. Ceva nu se lega… De fapt, înainte de lansare se procedează astfel la toată lumea, primim o versiune nouă în teste, cât să nu descopere clienții lucrurile noi despre fiecare jucărie în parte.
Să trecem la ceas. În lipsa mea de experiență, pare că mi-au dat pe mână un ceas. Arată a ceas, are curea de ceas, are rotiță ca la un ceas analogic, de la distanță ai zice că nu prea este inteligent. Cel puțin, eu ca om fără un ochi format în direcția asta… nu mi-aș da seama dacă ar fi ecranul închis că e ceas inteligent.
Cred că este primul ceas pozat pe lumina de acasă. Cu aparatul. Nu mă așteptam ca pozele să iasă atât de fain, au detalii foarte faine, este chiar și o gravare subtilă a brandului pe brățară.
Cum îmi stă pe mână?
Well, aici e o problemă. Eu am mână relativ mică, încheietura este mică așa că eu ar trebui să scot o za ca să îl folosesc comod. Dar eu chiar sunt excepție în cazul de față, sunt convins că au făcut ei studii și măsurători pentru a fi OK pentru majoritatea oamenilor. Poate că era bine să testez un model de… fată. Well, să vă zic: chiar e model de fată. Sau să fiu inteligent și să… scot o za de la brățară. Am observat și rezolvat asta, între timp. Am scos 2 bucăți cât să stea fix.
Apropo, nu înțeleg atenția oamenilor pentru ceasuri. Eu nu am obicei să port ceas, însă foarte multe persoane m-au întrebat: dar ce ceas drăguț ai la mână?! Ia și explică-le faptul că e un ceas… nelansat încă.
Cum l-am folosit?
Ca pe un ceas, evident. Sau nu, că prima dată am avut o temă greu de citit, dar mai apoi am reușit să îl setez sub o formă ce m-a avantajat: o temă care să îmi zică pașii făcuți, apeluri, cum stau cu inima(bpm) sau chiar când apune soarele(treaba asta e foarte utilă pentru băieții care mai fac o poză).
Apoi am dat o tură la Brașov. Am avut de ales între a sta o zi în Brașov și de a mă opri pe un traseu mai de munte. Din experiența anterioară de pe Vârful Ciucaș și pentru faptul că n-am fost singur… am ales să facem traseul de sub Tâmpa. Un traseu foarte ușor, aș zice, dar suficient de OK cât să pui la treabă un ceas și să cari niște echipament în spate ca să filmezi un pic.
Conform ceasului ne-am mișcat ~35000 de pași, ceea ce este peste media mea zilnică, din oraș. Când merg în citybreak-uri lucrurile sunt un pic diferite. Sigur, comparând cu Vf Ciucaș, diferența de nivel nu a fost atât de mare așa că n-am simțit oboseala.
Partea faină este că am putut să monitorizez în perioada asta cam tot ce-i cu corpul meu. Știam că am un somn dezordonat, iar ceasul mi-a zis treaba asta. Chiar voiam să îmi monitorizez somnul și, aparent, am sub 2 ore de somn „dus”, iar la restul stau un pic mai rău. Eram curios și cum stă treaba cu somnul de tip „nap” așa că… mi-am luat chiar și 2 pauze într-o zi. Glumesc, evident, pauzele au venit după cei 35000 de pași.
Aplicația Health de la Huawei m-a încadrat la 81 din 100 în prima fază. Nu știu dacă este bine sau rău, însă știu că am somnul destul de fracționat în perioada aceasta. Apoi, după ce n-am mai făcut foarte multă activitate fizică s-a simțit și am scăzut și orele de somn. Însă, sunt și multe lucruri de făcut în perioada asta, nu e… timp de somn.
Văd că aplicația îmi zice și de saturația de oxigen din corp.
Autonomie
Când l-am pus serios la muncă m-a lăsat fără 35% din baterie în prima zi. Asta pentru că era butonat intensiv, am făcut și câteva profiluri pe acolo. Scriu rândurile acestea în a 4 a zi de folosire și încă mai am 44% autonomie. Nu a fost folosit cu Always on Display în perioada asta. Mie îmi este suficientă opțiunea de a-mi detecta ochii. Chiar și așa, cu AoD pornit observ că interfața nu este foarte complicată, nu se aprind multe LED-uri, nu ar trebui să consume foarte mult.
Vă las pe voi să cântăriți dacă este mult sau dacă este puțin, eu știu că am testat și modele ce cu greu mă duceau 3 zile de autonomie. Ziua 5 o închei cu 28% autonomie.
Muzică
Eu nu știam că se poate pune muzică pe un… ceas. Culmea este că se aude foarte bine. Poți chiar să-ți adaugi mai multe melodii acolo. Eu am lăsat-o pe cea cu care a venit ceasul. Se aude suficient de tare și de OK cât să poți folosi și ceasul pe post de… mini boxă.(să nu faceți asta pe munte). Apropo de difuzoare, ghici cine a setat un profil de mișcare pe care nu știa să-l dezactiveze… prin Brașov? Era mai ceva ca un GPS.
Sistem de operare
Am vorbit cam puțin despre sistemul de operare. Este vorba despre HarmonyOS. Nu a fost nici cea mai mică hibă cu el, nici măcar un blocaj, chiar dacă a fost un program beta. După câteva zile de folosire cred că m-am obișnuit și cu interfața lor. O singură sugestie aș avea. Iconițele de la interfață sunt un pic cam… mici. Mi-ar fi plăcut să găsesc o metodă să le măresc.
Cât costă Huawei Watch4?
Sunt mai multe modele disponibile și… mai multe prețuri. Eu am avut modelul Silver la test, însă mai sunt și alte variante. Așadar, aveți:
- WATCH GT4 pentru bărbați:
- Black (curea din fluoroelastomer) – 1199 lei
- Brown (curea din piele) – 1299 lei
- Green (curea verde din material reciclat, design al bezelului GMT) – 1299 lei
- Grey (curea metalica, design tip unibody) – 1599 lei
La precomandă utilizatorii vor avea următoarele beneficii:
- Bundle cu FreeBuds SE 2 cadou
- 2% din valoare produsului se vor întoarce la voi sub formă de puncte HUAWEI – practic, vor fi până la 37 lei in puncte, care pot fi transformate în discount la următoarele comenzi
- Livrare gratuită
- 12 rate fără dobândă
Mai multe informații găsiți aici.
De reținut că modelul green se va vinde doar pe Huawei Store și că perioada de precomandă este de aproximativ o lună de zile: de pe 14 septembrie până pe 1 octombrie.
Cu ocazia asta am reușit să îmi fac și eu o idee mult mai bună despre tot ceea ce înseamnă ceasuri. Mi se pare că au reușit să facă lucruri foarte interesante și nu degeaba sunt pe podium când vine vorba despre vânzări de ceasuri inteligente.
- Articol realizat în colaborare cu Huawei România pentru a anunța oferta de precomandă. Părerile și experiența sunt ale mele.
Andrei Bucur a zis
Nu mi-l trimiti si mie la review? Arata bine si parca m-ar tenta 🙂
Marius Cucu a zis
Poate doar dacă DPD-ul confundă iar orașele și-l trimite în Iași. Deja a plecat la treaba lui.
Dant a zis
Studiez de ceva timp sa imi iau un smartwatch si din ce am citit nu prea poti folosi NFC la huawei. Acesta vad ca suporta, dar merge in Romania?
Din ce vad pe site la ei apare informatia de mai jos. Cam aiurea sa iti cumperi ceva si sa nu poti folosi tot ce are. Din cate tin minte nu toate bancile aveau deal cu ei si e cam aiurea sa platesti ceva si sa nu poti folosi daca doresti.
Aplicația Huawei Pay a fost lansată în China, Rusia, Hong Kong (China), Pakistan, Singapore, Macao (China) și Thailanda.
Aplicația Card de acces a fost lansat în China, Malaezia, Filipine, Thailanda, Vietnam, India, Bangladesh, Cambodgia, Hong Kong (China), Laos, Macao (China), Myanmar, Nepal, Papua-Noua Guinee, Singapore, Sri Lanka, Taiwan (China), Fiji, Tonga, Indonezia, Insulele Solomon, Brunei, Insulele Maldive, Insulele Cook, Polinezia franceză și Nauru.
La pret pot sa il compar cu Garmin venue 2 care are mai multe functii si integrare cu alte aplicatii, gen strava.
Pacat de el ca e frumos.
Marius Cucu a zis
Am întrebat și eu de asta, inclusiv de faza cu GPS-ul. Încă aștept răspuns. Mi-ar fi plăcut să pot să am preview pentru GPS direct pe telefon. Eu am reușit să fac asta doar cu Petal Maps, voiam și cu Google Maps. Mi-e peste mână să folosesc alt GPS decât cel clasic.
Să nu greșesc, dar am impresia că e un workaround de plată cu aplicația Curve. Eu n-am testat, deși parcă la conferință am auzit că nu se poate plăti cu el. Da, nu se poate plăti cu NFC.
Sper ca următorul la test să fie un Garmin.
dam167 a zis
Dacă vrei să iei în serios partea de fitness, adică vrei să te bazezi pe ce măsoară ceasul (calorii, zone de intensitate etc.) ia Garmin. Nu sunt frumoase, dar sunt în categoria aia „tactical”, adică robuste și rudimentare când vine vorba despre notificări, animații, de-astea de oraș.
Marius Cucu a zis
Am văzut și eu niște raportări interesante acolo. Dar da, nu sunt de oraș. Acum este și discuția clasică, dacă chiar facem sport constant sau nu. Și legat de acuratețe, OK, Huawei se laudă că au acuratețe mai bună cu nu știu cât. Eu n-am știut să determin dacă e mai bine sau… mai puțin bine pentru recenzie.
Dar nici nu aș sta să verific 1 la 1. Eu mă gândesc la senzorii ăștia de pe ceasuri ca niște jucării care îmi oferă un interval, o medie. Adică am făcut și teste la ceasuri medicale, pentru diabetici, însă și acolo au fost situații neclare… Nu mă aștept ca un ceas să îmi zică 1 la 1, ci să fie în stare să îmi raporteze un oarecare progres.
dam167 a zis
Nu la asta mă refer. La anumite exerciții (gen sală, greutăți, exerciții variate) poate să nu măsoare deloc pulsul și oxigenul (1-2 min), sau să măsoare eronat, iar după 20 de minute te trezești că ești în altă zonă de efort. De obicei așa gândești un antrenament, îți stabilești zona de efort în care vrei să fii pentru un interval de timp. Eu așa folosesc ceasul la bicicletă, împart antrenamentul pe intervale de intensitate și în funcție de puls păstrez ritmul.
Ca să poți compara trebuie să faci un antrenament cu 2 ceasuri, sau cu un dispozitiv mai precis – cam așa face lumea pe YT.
Marius Cucu a zis
Păi și de unde știm care nu minte? Am butonat destule recenzii zilele astea pentru ceasuri, nu am dat de comparații, mai mult prezentări.
Eu văd treaba ca la televizoare, până nu este unul foarte performant, de referință… mai greu.
Daniel Bis a zis
Eu am un Huawei Watch GT 2 si sunt foarte multumit de el.
L-am luat la 370 de lei de la resigilate, dar ca nou, aproape sigilat.
Scopul lui primar a fost sa … stiu cand ma suna cineva pe telefon, pentru ca in buzunar pe drum nu se auzea.
Astept o varianta care sa le faca pe toate: ritm cardiac, tensiune, nivel oxigen, plati contactless, GPS, eSIM etc
Marius Cucu a zis
Cică și glicemie o să fie. Mai e ceva birocrație de rezolvat, dar niște opțiuni vor fi acolo la un moment dat.
dam167 a zis
Cred că la tine a ajuns ăla mai de fete, de asta ți s-a zis că e frumos 🙂 . E interesant ce ai zis cu bateria, Radu a trântit direct în titlu că ține 14 zile, când până și producătorul zice „până la”. Atunci când folosești tracking și sporturi e normal să țină mai puțin bateria, dar nu mai sunt nici pe departe 2 săptămâni. AoD mănâncă mult, poate înjumătăți autonomia.
Nu arată rău pentru banii ăștia și face destul de multe, dar e jack of all trades, master of none, din păcate. Dar da, e de înțeles de ce sunt populare în România, că din ce zice lumea nu sunt neapărat rele (dacă nu ai așteptări mari) și le mai găsești la reduceri.
Marius Cucu a zis
Păi stai să ne înțelegem, chiar e de fete. Eu n-am știut treaba asta până în ultima zi. Au mai fost colegi care au avut modele de fete și eu am plecat împlinit că… am de băieți. Well, noup.
Eu chiar i-am consumat bateria în 6 zile, iar dacă nu era ziua aia de sport… ar fi ținut 7 zile. Din ce am înțeles de la NDA declararea cu 7 zile de baterie e cu o steluță acolo: o oră de mișcare pe zi și anumite funcții pornite. S-ar putea să fie și prin documentația primită steluța cu măsurătorile lui. Cele de băieți au bateria mai mare și… 14 zile de autonomie. Nu știu cum e faza că mAh sunt mai mulți la cel bărbătesc, dar nu dublu.
La mine minusul e cel de plăți/ maps, în rest… zău că n-am ce-i reproșa, fie el și de fete.
Eu n-am vrut să pun concluzie direct în titlu, am mers pe titlu simplu. Doar pe Youtube m-am jucat un pic cu titlul, să împing video mai tare. Aici zic că nu mai am nevoie de promovare.
Hai că am verificat măsurătoarea lor: scenarii light în funcție de anumite preferințe ale utilizatorilor. Atât am la steluță la baterie. Cert este că… 7 zile duce clar. Ah, dacă stau și mă gândesc, eu nu l-am pus la notificări, le-am avut dezactivate mai pe toate, doar pe cele de mișcare. Dacă lumea îl va lega la toate aplicațiile din lume s-ar putea să nu mai fie chiar 7 zile de utilizare…
motanes a zis
Eu am de câteva luni un Huawei Watch GT2. L-am prins la o ofertă cu 550 de lei pe Altex.
Nu simt nevoia de upgrade, în orice caz nu la banii ăștia. În plus, nu prea sunt lucruri în plus pe care să le aibă GT4 și să le doresc.
În principal, îl folosesc pentru notificările pe care nu vreau să le pierd de pe telefon, când acesta e pe silent. (Prin prisma meseriei, telefonul stă mult și bine pe silent)
Concluzie: Dacă nu ai pretenții exagerate, Huawei Watch e mai mult decât îți trebuie. Pentru zona profesională există Garmin. La alți bani, desigur.
Marius Cucu a zis
Când mă lăudam unui vecin că am ceas de fete a venit și mi-a zis că are Watch GT, prima versiune. Mi-a zis că încă nu vede de ce să facă upgrade la mai mult.
Adrian Bolocan a zis
GT am și eu, dar parcă aș vrea un upgrade. Nu că ar fi necesar, doar estetic.. Fețele sunt cam urâte la el.
Adrian Bolocan a zis
Frumos ceas, dar nu are NFC, din câte înțeleg, nu?
Daniel Bis a zis
Ba da, are … dar degeaba.
Nu poti sa platesti cu el.
Doar in China
Emil a zis
Salutare Marius, am dat cu placere de acest blog al tau si tin sa te felicit pentru informatiile de calitate pe care le furnizezi cititorilor!
Din toate testele tale, sunt curios daca ai sesizat diferente semnificative la algoritmi si sensori la acelasi brand. Ca sa intelegi unde bat, ma refer in special la pasi, se stie ca unele modele contorizeaza mai multi pasi, altele mai putini. La unele modele faci pasi si in timp ce conduci sau stai in pat, la altele faci sport dinamic si nu apuca sa-ti ia pasii. Revenind la intrebare, mai concret, am avut un Garmin Venu 2 plus, care nu-mi contoriza ok pasii in timpul unui antrenament de badminton, pentru 2 ore de badminton imi punea undeva la 2000 de pasi ca si cum as fi fost intr-o plimbare 30 de min. In mod real in cele 2 ore ar trebui sa contorizeze cel putin 6k (deci de trei ori mai mult). Eram curios daca de exemplu Epix 2 PrO care-mi place foarte mult cum arata daca foloseste acelasi algoritm de pasi sau similar sau ar fi sanse sa contorizeze mai bine, ai idee?
Anterior la Garmin Venu 2 Plus am avut Huawei GT 2 Pro care imi contoriza impecabil, intre 5500 – 7500 de pasi pe antrenament in functie de intensitate etc., infinit mai aproape de realitate. Ce m-a facut sa renunt la acest ceas a fost ca am schimbat telefonul huawei cu un xiaomi 13 pro si imi scapau din notificari pe ceas (imi intrau cam 7 din 10). Plus ca apoi m-a prins si plata prin NFC. La Venu 2 Plus am renuntat din 2 motive, pasii si designul, mi-am dat seama ca nu e pentru mine asa, mie imi plac mai maricele/babane. Daca tot aveam telefon Xiaomi mi-am luat un S1 Pro, care mi-a placut ca design, speram sa fie la pasi mai spre huawei, dar a fost mai spre Garmin :)) Aveam plata NFC prin Curve, mergea ok, dar saracut la aplicatii (doar calculator si atat). Insa avea un termometru destul de precis.
Pana la urma am vrut altceva in speranta ca da-de da-de dau de unul care stie sa-mi masoare pasii ok si in activitati sportive mai dinamice (gen huawei) si anume Amazfit Balance. E ceasul meu curent, imi place ca design si ca aplicatii are multe si faine, nu ma deranjeaza sa mai platesc pentru unele ca nu sunt scumpe si e “one-time fee”. Doar ca… fite si pretentii la mine :))) pasii la fel, contorizeaza mult sub realitate. Are si body composition dar nu e departe de a fi accurate (sigur nu vreau dispozitiv medical dar nici chiar sa fie way way off). In schimb m-a cucerit PAI-ul, foarte util, plata NFC dar si faptul ca poti adauga carduri cu coduri QR gen kaufland, lidl, omv etc. super nice.
Cred ca va mai trebui sa astept pentru ce-mi doresc eu.. Dintr-un test cu mai multe marci ce-am vazut pe youtube, la partea de pasi sunt doar doua branduri care contorizeaza foarte foarte bine in aproape orice circumstante, huawei si Samsung. Doar ca Samsung nu se incadreaza la mine ca durata de viata a bateriei.. Ai idee daca urmeaza sa apara un GT4 PRO? Poate la un moment dat se rezolva partea de plata prin NFC si la huawei. Partea de notificari cred ca de atunci poate au rezolvat-o cu ceva update de firmware. Nu sunt foarte familiar cu modelele de la Polar, Coros sau Suunto, am vazut ca Polar au scos recent ceva curea cu NFC compatila cu ceasurile lor. Practic ce-mi doresc eu la un ceas e. 1. bateria (minim 5 zile cu monitorizare puls si oxigen sange toata ziua, si vreo 3-4 workout-uri pe sapt.); 2. designul, barbatesc, ideal gen amazfit falcon sau garmin epix 2 pro, 3. plata nfc si sensori / acuratete decenta, 4. rubrica dedicata pentru pasi :))) sa stie sa-mi ia mai ok pasii la badminton similar cu huawei-ul. Le-am scris ca feedback si la cei de la xiaomi si la cei de la amazfit ca ar fi foarte util sa fca o dezvoltare gen o setare pe ceas sa ramana la nivel de utilizator cum doresc sa fie algoritmul de pasi, gen sa fie 2-3 optiuni, defaultul (actual) care poate fi numit balanced daca ei considera ca ala e cel mai bun si inca doua optiuni gen more permissive si more strict, pentru cei care considera ca numara prea mult respectiv prea putin. Normal ca nu m-au bagat in seama cu avioanele mele :)) Scuze de textul lung si daca ai vreo recomandare pentru mine (daca exista astazi pe piata ceva apropiat de ce-mi doresc), mi-ar faca placere sa vad opinia ta. Cheers & GJ.