După 15 milioane de ani a venit la test și Huawei P50 Pro. Eu am fost leneșul și nu l-am cerut în timp util la test. Dar nici nu a fost suficient timp pentru el. Inițial, am vrut să îl pun doar în comparativul cu cele 3 telefoane, dar m-am gândit că ar fi mai util să îl pun și singur, într-o recenzie separată. Chiar dacă le-au scăzut serios vânzările de când au rămas fără servicii Google, telefonul continuă să fie unul de top și, probabil, unul dintre cele mai bune din punctul de vedere al camerei foto.
Huawei P40 Pro încă este în casă, ba chiar au început să apară servicii bancare(eu chiar am BT Pay) și pe magazinul celor de la Huawei, dar e greu să obișnuiești oamenii non tehnici pe el. Sau, dacă vrei un telefon pentru cineva care nu prea descurcă și-l configurezi pentru el ar putea să fie și ceva Huawei. Sau poate vrei unul dintre cele mai bune telefoane pentru fotografie la preț decent. Depinde din ce perspectivă vrei să privești lucrurile.
Camera foto
E cea mai ciudată implementare de modul foto pe care am văzut-o anul ăsta. Nu sunt fan deloc, dar am avut pretenții că trebuie să fie cea mai bună cameră de pe piață. Sintagma asta era bună în trecut, concurența i-a ajuns un pic din urmă, iar acum vivo, Oneplus, Samsung și nu numai oferă o perspectivă decentă pe alb.
Avantajele pe care le oferă privind Dynamic Range-ul nu i le poate lua nimeni, inclusiv procesarea pe care o face telefonul pe partea de noapte. Da, în condiții de iluminare slabă cred că face treabă foarte bună.
Am descoperit, însă, ceva buguri ce tind să cred că sunt software pe camera ultrawide, dar și un fringe destul de pronunțat. Par a fi ceva aberații cromatice pe care ceilalți nu le mai fac. Sau n-am avut eu ocazia să le reproduc.
Camera video
Nu au făcut pasul spre 8K, poate că nu este cazul să meargă mai sus de atât. 4k 60p arată foarte bine, inclusiv stabilizarea. E un pic normală strategia, din punctul meu de vedere, decât să te lupți cu 8K cu senzor mic, mai bine încerci să obții tot ce poți din 4k.
Android și disponibilitate de aplicații
Telefonul este fără servicii Google. Vorbim de EMUI 12.01, nu am observat buguri în interfață, singurul lucru enervant a fost referitor la reclama de 2-3 secunde din AppGallery. Este peste puterea mea de înțelegere, nu văd de ce trebuie să existe. Partea bună este că vei folosi, în principiu, Petal Search și APKPure. Sau poți folosi și alternativele mai neoficiale. Sunt tot felul de variante pe internet.
Partea mai puțin plăcută va fi la Youtube în timp asta pentru că Youtube Vanced dispare, iar aplicația nu va fi actualizată. Sigur, sunt deja alternative, dar mereu vei fi în căutarea alternativelor atât timp cât nu vrei alternativa browser-ului. Cu aplicațiile sunt total de acord să găsesc variante auxiliare, dar mi se pare ciudat să folosesc varianta browser-ului pentru Youtube.
Dar poate vor veni și alternative integrate la ei. Ca de exemplu, Google Maps nu funcționează, dar ai Petal Maps. Funcționează decent atât pentru pietoni, cât și pentru mașini. Interfață diferită, dar ideea e cam aceeași.
Încărcare rapidă
Încărcarea se face cu încărcător de 66W. E chiar rapid pentru a încărca un telefon de 4360 mAh. E disponibil încărcătorul în cutie. Mai există și încărcare wireless de 50W. Mai mult decât suficient, e ceea ce trebuie. Știm că sunt alți producători, cum ar fi Samsung sau Apple, care au rămas în urmă cu încărcarea.
Performanțe
Cumva au reușit să obțină de la Qualcomm acces la Snapdragon 888, dar fără a avea 5G. Nu putem să emitem pretenții la viteze în 5G în momentul de față, așa că nu poate fi un criteriul de departajare. În plus, am observat că nu se încălzește deloc, răcirea este foarte, foarte OK chiar și când e alergat. Dacă mă raportez la tot ceea ce înseamnă telefoane din 2022 poate doar la OPPO să fi văzut o răcire mai OK pe flagship. Atât.
În teste sintetice lucrurile sunt mai mult ca decente. OK, nu am descărcat aplicațiile din Google Play, ci de pe APK Pure, dar rezultatele sunt ce trebuie. Raportate, evident la procesorul de anul trecut.
Deși vânzările pe telefoane le-au scăzut foarte mult mie încă mi se pare un gadget interesant pentru prețul lui, dar da, primești performanțe în funcție de limitări și bătăi de cap. Tare curios sunt să văd dacă seria următoare o să mai țină pasul cu noutățile. Mi se pare că au stagnat în dezvoltare sau impresia este legată de faptul că și ceilalți încep să îi ajungă din urmă. Mi-ar plăcea să reușească să reziste în piață tocmai din prisma concurenței, să aibă putere să vină, eventual, și varianta 3 de sistem de operare. Da, de mai bine de 2 ani lumea așteaptă asta, se fac progrese, dar nu par a fi suficiente. E păcat de capabilitățile și know how-ul pe care le au la nivel de camere foto.
Huawei P50 Pro
Păreri Pro
- nu se încălzește ca seria nouă pe Snadragon Gen 8
- camere performante
- autonomie foarte bună
Păreri Contra
- probleme cu albul pe poze
- lipsă servicii Google
- lipsă 5G
- design
Încă rămâne în top din punctul de vedere al performanțelor camerei, dar ușor apare concurența care îi cam pune pe fugă. Dacă vreți un telefon ieftin pentru performanțele lui, e de luat în calcul, dar fiți atenți dacă puteți să îl folosiți pe termen lung.
Postolachi Dumitru a zis
Am un voucher de reducere de 1.000 lei la telefonul acesta dar parcă și așa e prea scump fără GMS… ca să nu mai zic de 5G… eu cum îmi monitorizez vaccinurile? 🙂
Marius Cucu a zis
Păi probabil cu discount de genul reușesc să mai facă vânzări. Da, eu l-aș vedea pe la 3500 de lei, pe acolo, dacă mă raportez la tot ceea ce am testat în ultimele zile. Adică pe acolo aș zice că merită efortul să te bați cu soluțiile de instalare a GMS-ului. Cică au avansat, eu nu mi-am bătut capul să o fac.
ionică a zis
GMS = Glume Mai Sărate?
Marius Cucu a zis
E un fel de iPhone, dar mai ieftin și care face poze mai bune. Ce nu e clar?
Radu George a zis
Salut?.O întrebare pentru cei ce dețin un p50 pro. Cat de bine funcționează aplicațiile de banca? Acesta ar fi motivul pentru care nu as vrea sa îmi cumpăr acest telefon. Va mulțumesc ?
Marius Cucu a zis
Ce bancă ca să pot verifica în App Gallery dacă există aplicația. 🙂