Am testat destul de multe telefoane anul ăsta, iar dacă nu le-am testat am luat primele impresii de la evenimentele de lansare sau de la MWC. Îmi sunt mult mai clare multe lucruri acum.
Apropo de MWC acolo a fost anunțat pentru prima dată Honor Magic5 Pro telefonul căruia îi facem recenzie acum. L-am primit undeva cu 20 de zile înainte de lansarea oficială pentru România și-a plecat înapoi înainte de publicarea articolului. Eu sper ca ideea lor să fie preluată și de celelalte agenții, să ai produsul pentru 20 de zile, să îl întorci pe toate părțile, nu 3 zile așa cum am văzut anul ăsta că este moda. Aia nu e recenzie pe bune!
Ca primă impresie, cu un P50 Pro pe care am pus mâna fix în aceeași zi aș putea considera sistemul de operare foarte, foarte asemănător. Dar pe mine nu mă interesează prea mult că îți zice Huawei, că îți zice Honor, că îți zice vivo, atât timp cât îmi răspunzi la nevoi și ai hardware-ul performant.
Cum arată telefonul?
Cum am mai zis și anterior nu îmi place Samsung S23 Ultra. Nu mă înțelegeți greșit, este cel mai bun telefon al lor, însă este un telefon mare pentru mine, iar eu simt că plătesc degeaba pentru pen, nefolosindu-l. Aduc aminte de ei pentru că mi se pare că telefonul ăsta concurează direct cu Samsung, chiar dacă în piață lupta se dă cu OPPO, cu Xiaomi, cu Motorola, cel puțin pe zona de vânzări. Sunt mult prea noi pe piață să poată să atace liderul de pe android. Mai mult, vor să aducă mai multe produse de anul viitor: ceasuri, laptopuri și tot soiul de alte jucării pentru oameni mari. 🙂
Eu am primit la test varianta pe verde, dar este și o variantă neagră. Nu mi-a sărit în cale aceea, însă din poze pare că e culoare ceva mai pretențioasă. (am văzut-o, între timp, la lansare. Eu n-aș alege-o, lasă foarte multe amprente, e greu de întreținut – verdele e net superior, parcă e alt telefon)
Cum se simte în mână?
Raportat la P50 Pro este un pic mai lat. Sora mea a simțit imediat treaba asta. Mie mi se pare și normal pentru că modul foto a crescut la toți producătorii. Pe mine nu mă deranjează creșterea în dimensiune. E suportabilă.
Implementarea mi se pare foarte OK, confortabil de ținut în mână. Spun asta pentru că deși modulul foto este proeminent curbura pleacă bine și nu este deranjant. Nu este o „ruptură” în design așa cum am observat-o la vivo, de exemplu.
Husa din pachet este foarte OK, nu lățește foarte mult telefonul și nu îi schimbă forma pe spate în vreun fel. De altfel, materialul din care este construit este foarte OK și nu lasă amprente. Eu l-am folosit în marea majoritate a timpului fără husă.
Display
Telefonul are display curbat. Nu este o curbură agresivă, dar dacă o să puneți folie este bine să știți treaba asta. Nu e deranjantă curbura, dar sper să rămânem la margini drepte în anii ce urmează.
Apropo de culori pentru display, la mine telefonul a fost configurat cu Vivid. Eu nu apreciez deloc să îmi pocnească culorile, să nu fie aproape de realitate. L-am trecut pe Normal.
Are fel de fel de opțiuni pentru rata de refresh, pentru rezoluție. Eu l-am folosit în toată perioada asta pe smart. Efectiv, l-am lăsat pe el să își vadă de optimizări pentru a salva bateria.
Ei spun că telefonul se duce până la 1800 de niți în peak. Eu zic că n-am avut nicio treabă în lumină puternică.
Camera
Sunt multe de discutat pe baza camerei foto. Îmi pare rău că nu l-am luat cu mine într-o deplasare pentru că eu zic că ieșeau poze mult mai interesante. Dar nu e timpul pierdut.
Senzorul foto este cel de la Sony IMX858. Doar că nu doar senzorul contează pentru că sunt mai mulți producători care au același senzor, ci felul în care răspunde pentru tot ceea ce se vede. Uite că lipsesc cei 200 de megapixeli și rezultatele sunt OK și aici. Ce-i drept, nu poți da zoom atât de mult încât să ai detalii suficiente. Honor vorbește despre un procesor nou de imagine: Honor Image Engine care ar trebui să rezolve multe probleme cu ajutorul inteligenței artificiale. Până și la tot ceea ce înseamnă subiecți în mișcare, AI-ul ajută. Ei zic că le compară cu 270 000 de poze ca să identifice diferite scenarii.
În principiu, am ales să pozez în câte condiții am avut disponibile în perioada asta. Observ un pic de inconsistență pentru albul în fotografie. Da, e cu mult îmbunătățit față de ce știam eu anterior, dar am prins nuanțe pentru apus foarte diferite în condiții asemănătoare.
Pozele de mai jos sunt relevante dacă vă concentrați doar pe albul de pe biserică. În prima poză este un pic mai roz(camera ultrawide), în a 2 a este un pic mai verde. (camera standard)
Sunt de acord că există procesare, dar cred că ar putea să țină cont de asta în viitor.
Am prins o perioadă ciudată, de după ploaie. Lumina a fost decentă pe alocuri, iar telefonul s-a descurcat foarte, foarte bine, cu multe posibilități de editare. Însă procesarea lor este atât de bună, mai ales pe tot ceea ce înseamnă clădiri încât nu ai de ce să editezi.
M-am dus un pic mai departe și am vrut să văd ce poate și când vine vorba de oameni.
Avem 4 focale: ultrawide, standard, tele de 3.5 și tele de 10x. Mai este un pic de lucrat pentru implementarea de 10x. La modul că la concurență există stabilizare mult mai bună și probabil o procesare ceva mai activă, alături de un sharpness mai agresiv. Am prins un vânt puternic și greu reușeam să pozez la 10x, Honor îmi spunea să am grijă să nu mai mișc camera. Da, exact asta voiam și eu, ajutor să o stabilizez. În rest, pentru o versiune incipientă zoom-ul ăsta este foarte tare. Compresia este interesantă și abia aștept să rezolve industria lucrurile astea. Îmi amintesc că erau ani în care fix asta spuneam de zoom-ul 3x, iar acum mi se pare că începe să fie mai important decât camera principală, cea de 1x.
Discuția s-ar putea duce și spre lensflare. Am încercat să merg mai departe și să văd cât corectează din aberațiile cromatice. Da, corecția este mai bună decât la telefonul de pe locul 1, în schimb, am văzut implementări mai pe gustul meu la vivo.
Mi se pare că detaliile fac diferența în foarte multe situații. Camerele ultrawide, standard, tele de 3.5 chiar sunt foarte reușite. De la o banală pânză pe o frunză până la tot felul de detalii mai mult sau mai puțin evidente.
Am revenit și cu câteva poze în lumină bună. Mai am ceva de comentat? Echilibru în culori, strălucire. Chiar wow!
Am câteva semne de întrebare privind camera principală pe timp de noapte raportat la tot ceea ce face vivo pe X90 Pro, dar acela se raportează la o singură cameră foarte bună, nu la un pachet.
Selfie
Camera de selfie este poziționată în partea stângă a ecranului. Cred că P40 avea genul ăsta de modul. Este performantă, chiar îți oferă posibilitatea să ai un soi de lumină pe timp de noapte și să câștigi destul de multe detalii, dar poziționarea în partea stângă nu e pe placul meu. Îți trebuie un pic de adaptare ca să te uiți un pic mai jos, în direcția camerei.
Video
Pentru filmări ar trebui să vedeți materialul video. Se pare că Honor nu pune preț pe filmare 8K. Nici nu au televizoare 8K pe care să le vândă, așadar nu e cazul. Cert este că își face treaba foarte bine pe 4K 60P.
Are chiar și un mod Movie separat de cel video ce te ajută să tragi LOG sau să pui LUT-uri. Cumva cred că vor să atingă și zona ceva mai tehnică. Probabil că majoritatea oamenilor n-o să folosească. Nici măcar eu nu am folosit prea mult, le apreciez, dar las lucrurile mai pretențioase pentru aparatul foto. Dar nu pot să nu apreciez faptul că vorbesc de IMAX și de 10 biți în log. Tot ce înseamnă mai mult de 8 biți de informație înseamnă o post procesare mult mai bună, mai corectă.
Sistem de operare
MagicOS a ajuns la versiunea 7.1. Așa cum fac de obicei dezactivez animațiile sistemului de operare. Este foarte rapid, nu ai ce să îi reproșezi.
Mi-ar plăcea să văd, totuși, că apar idei noi pentru interfață.
Baterie
Încărcare rapidă este decentă. Adică au rămas la încărcătorul de 66W. Cumva sunt în partea de jos a clasamentului, având în vedere că deja sunt modele de 125W pe piață ce se descurcă mai mult decât onorabil, cel puțin în primul an de viață. Dar mai avem și telefoane cu 25W, sau chiar cu 45W.
Cât despre baterie lucrurile au evoluat pe întreaga linie. Aportul cel mai mare îl are Snapdragon 8 Gen 2. Efectiv a dat boost fiecărui telefon de anul acesta.
Pe lângă încărcarea de 66W pe fir există si una de 50W pe wireless.
Cred că mai important este faptul că telefonul m-a dus o zi jumătate de folosire normală(GPS, Hotspot, 5G pe alocuri). Încărcat la 8-9 dimineața, iar a 2 a zi, încă mai aveam 25% de baterie. Cred că vremea autonomiei de 24 de ore pline este aici. Iar dacă la flagship avem autonomia aceasta, la telefoanele de buget cred că ajungem la 2 zile de autonomie.
Sunet
E sunet de flagship cum s-ar zice. Se aude tare, clar, sunetul e destul de plin. Mi se pare, însă, că sunt foarte puține opțiuni de personalizare pentru sunet la nivelul acesta de telefon. În plus, nu am observat vreun parteneriat cu Dolby Atmos, au în schimb un parteneriat cu DTS:X.
Teste sintetice
Am făcut câteva teste sintetice și telefonul a ieșit în media celorlalte. Cel mai mare scor l-am scos pe S23 Plus, Honor nu trece de punctaj de 5000 în Geekbench. Sunt doar cifre irelevante. Există inclusiv un mod de performanță ce poate fi activat din zona de baterie. Ajunge aproape de 5000 de puncte. Răcirea nu este chiar cea mai bună de pe anul ăsta, iar asta se vede în stabilitatea din 3D Mark. Totuși, atâta timp cât l-am folosit nu am observat vreo situație ciudată.
Efectiv, toate flagship-urile se mișcă foarte bine, dar da, între un MediaTek și Snapdragon sunt diferențe inclusiv la interfață.
Deși nu am mai amintit în ultima vreme, testând foarte mult în afara țării telefoane… modelul n-a avut nicio problemă cu VoLTE, VoWIFI sau 5G de la Digi.
Din punctul de vedere al software-ului, avem MagicOS 7.1. Telefonul a primit o actualizare de sistem cât am avut eu telefonul la testare și sper că nu este placebo, dar s-a comportat mai bine după aceea. Ei zic că s-au îmbunătățit anumite aspecte la poze, dar țineți cont că eu am făcut marea majoritate a pozelor înainte de actualizarea de software.
Unele opțiuni mi se par greu de folosit la ei, dar ține strict de adaptarea cu opțiunile brandului.
Nu știu, dar eu încerc pe cât posibil să fac teste telefoanelor care chiar fac poze foarte bune. Camera Phone, cum s-ar spune. Tot ceea ce înseamnă procesare de-a lor îmi place.
Cred că devine din ce în ce mai bună competiția în zona de telefoane premium. Va fi interesant de văzut câți oameni vor alege să cumpere un produs relativ necunoscut publicului larg undeva la 6000 de lei. Telefonul este complet, rapid, cu cele mai noi tehnologii de pe piață. Pe zona de camere este cel mai capabil telefon de până acum, atât pe lumină slabă, de interior, cât și pe exterior. Sunt câteva chichițe pe care alți producători le fac mai bine, dar per ansamblu, o să fiți foarte mulțumiți de ceea ce poate acesta. Oricum, chichițele sunt corectabile din editare, cel puțin pe tot ceea ce înseamnă fotografie.
În rest, cât l-am folosit cu SIM n-am avut nicio problemă.
- Disclaimer: Telefonul a stat la mine 1 lună de zile și l-am folosit ca telefon principal. Conținutul articolului este văzut în premieră de voi.
Am testat Honor Magic5 Pro
Păreri Pro
- construcție foarte bună
- hardware performant
- sunet de flagship
- încărcare rapidă 66W
- camere performante(inclusiv Log pe video)
Păreri Contra
- camera de zoom 10x putea fi îmbunătățită
- albul nu este constant când treci de pe o cameră pe alta
- multe aplicații preinstalate ale brandului
Începutul e promițător pentru Honor. Cred că trebuie să fie printre primele opțiuni de luat în seamă dacă vreți un telefon cu android care să facă poze foarte bune.
Alexje a zis
Pozele din interior nu ma dau pe spate, dar cele facute afara par super bune. Atat cele pe ziua cat si cele in lumina slaba.
Pretul ma lasa fara cuvinte. Cel putin eu nu sunt in targhetul asta de pret. Mi-l permit la orice ora si orice minut, doar ca ma omoara psihic cand vad atatia bani la un telefon.
Suna altfel 800 euro. In schimb, nu ma deranjeaza 2000€ pe un laptop.
Marius Cucu a zis
Păi mai mult de atât nu prea poate să facă un telefon. Mie mi se pare ca s-a descurcat foarte bine.
Hai că zilele următoare vine și un test pentru bugetul tău ?
Perfu a zis
La pretul de 6000 de lei e si normal sa faca niste poze superbe si sa aiba si niste specificatii foarte ok .
Marius Cucu a zis
Sunt poze de flagship, da. Însă, dacă excludem zoom-ul 10x, cam bate orice competiție de pe android.
Perfu a zis
Da in gama lui de pret bate multe modele dar sa nu uitam ca in cateva zile isi vor face aparitia pe piata noastra si noile modele de la Huawei
Marius Cucu a zis
Da, chiar l-am văzut și pe ăla. Sunt acolo la performanțe, doar că nu are acces la hardware-ul nou. La cameră, însă, nu e rău deloc acela. Doar că nu-l bate la display și nu numai.
Ăsta are o chestie foarte mișto pentru video: LOG. Practic, poți colora cum vrei tu imaginea.
Acum deh, să vedem ce va reuși să facă, cu ce preț va intra.
Perfu a zis
Nu stiu pe display ca nu l-am vazut fata in fata sa vad cum se comporta in soare , cum se vede etc …
Marius Cucu a zis
Honor azi are cea mai bună tehnologie, bate inclusiv Samsung, e la 1800 de niți. În soare vezi chiar tot. Vedem dacă va fi așa și la Huawei.
Tudor a zis
Ce fel de sticlă folosește pentru protecția ecranului. Nu scrie nimic de ea. Am văzut ca Huawei are la Mate50Pro o sticlă specială, kunlun parcă se numește, mult mai rezistenta decât gorilla glass. Sa cheltui 6000 de lei pe un telefon (cum e și Samsung s23 pro) și sa crape ca un ou la primul contact cu solul mi se pare deplasat.
Marius Cucu a zis
Salut Tudor, nu este precizat dacă au folosit Kunlun sau Gorilla Glass în documentația primită. O să întreb pe cei de la comunicare dacă știu ceva, dar azi e zi liberă.
Tudor a zis
Mulțumesc, chiar am cautat pe net și nu este specificat. Dacă are kunlun atunci va fi următorul telefon.
Marius Cucu a zis
Da, am scanat și eu toată documentația primită și nu e nimic referitor la asta. Oricum, am testat tot în afară de Xiaomi. Din punctul meu de vedere, e cel mai bun android de până acum. E bătut de Samsung la camera de zoom, atât.
Dar se lansează și Huawei-ul curând, băieții îl au teste deja. Dacă îți place să trăiești fără servicii Google e și ăla alternativă. Are și el câteva lucruri faine la cameră.
Tudor a zis
Îmi place Huawei, am un Mate20Pro dar deja e cam ” bătrân” și am nevoie de google. Honor mi se pare o alegere bună. Google pixel 7 Pro e și el tentant, dar nu are 2 sim-uri fizice și am nevoie de asa ceva.
Marius Cucu a zis
Fugi de Pixel 7. Doar pe hârtie e OK, în rest, nu. Nu la noi în țară. Plus că pozele nu sunt comparabile cu Huawei/ Honor.
AD a zis
Ma intereseaza o varianta ptr audio care sa aiba codecurile aptx adaptiv si daca se poate ldac.
Problema este urmatoarea: ex telefonul x pe un site de recenzii spune ca are SBC , AAC, aptx, aptx adaptiv ldac si pe inca 3 site-uri spun ca au defapt SBC si AAC. Cred ca singura solutie este sa cumpar si apoi sa incerc cu castile mele bluetooth si daca nu sa ii impachetez si sa ii dau inapoi.
Este ciudat oricum ptr ca pe site-ul aptx are mult mai putine produse (devices) vs celelalt site.
Exemplu pe aptx imi spune ca modelul X nu exista insa pe Bluetooth check exista si are codecul respectiv.
https://www.aptx.com/products
https://bluetoothcheck.com/d
PS: bugetul ar fi ~2000 lei. Nu doresc sa platesc 568987878989 lei ptr telefon;)
Marius Cucu a zis
Nu știu să mai aibă cineva LDAC. Poate doar cei de la Sony pe modelele anterioare. Pe Sony 1 IV, Sony 1 III, în rest greu de crezut că vei găsi ceva. Mai toți au renunțat la codec/ jack. Se lansează Sony 1 V acum, dar nu va fi în bugetul tău…
AD a zis
Am cumpara pana la urma acum OnePlus 8T
https://versus.com/en/oneplus-8t#group_audio
https://www.aptx.com/products/oneplus-8t-KB2003
O sa vad daca pot sa ii folosesc pe ldac (din developer options)
Maine imi ajunge castile Technics EAH-AZ60E o data cu telefonul
Marius Cucu a zis
Sunt niște leak-uri cu modele noi de la ei. S-ar putea să fie pe acolo.
AD a zis
Multumesc pentru link!