N-a trecut vremea grătarelor, nu? Eu zic că și pe caniculă merge un pic de cărniță. Ceva ceafă de porc, ceva cârnăciori de casă și ceva legume pentru cei certați cu carnea. Încă mai sunt și d-ăștia. Mă gândesc că și voi cunoașteți foarte multe persoane care au renunțat la carne. Măcar cât timp sunt în public, apoi se duc la KFC și McDonalds și caută carnea de porc și de pui.
Recent, am fost la un grătar și-am fost atât de tembeli încât ne-am chinuit câteva zeci de minute să aprindem un grătar. Ei nu voiau să aprindă cu nailon, doar cu lemne și apoi să o dea pe carbuni. Eu am rămas pe gânduri pentru că nu mă omor după grătar făcut cu carbuni. Gustul este diferit.
Bineînțeles că s-a aprins, până la urmă, cu un fel de aprinzător pentru grătar, cred că era o soluție de aprins de prin peco.
Așadar, preferați comoditate sau gust? Gaz sau cărbune?!
Ca să avem un punct de plecare. Ce ați alege între ăsta și ăsta?
ice4you a zis
Pe gaz e o mizerie. Pe carbuni la fel. Cel mai bun gratar este cel facut la foc de lemne, cu esenta dupa preferinta. Mie imi place fag’ul pentru carnea de porc. Am incercat odata cu ceva lemn de mar si mi’a placut grozav mai ales la carnea de oaie. In rest ciresul merge bine la carnea de pui de exemplu.
De aici inainte intra in joc priceperea celui care pregateste carnea, condimentare, baituire si mai ales felul in care stie sa o tina pe gratar pentru efect garantat.
Yeeep … sunt fan gratare, dar nu de oricare ca o bucata de carne aruncata pe un fier incins nu inseamna neaparat si gratar.
KOSTY a zis
gratarul in natura este cel mai gustos indiferent cu ce fel de lemn il faci
VIOREL a zis
Grătarul de lemn de esență tare dă un gust bun,cărbunele în cantități mici se adaugă după ce ai făcut jarul de lemn,dar nu sunt de acord că acest cărbune cumpărat de la PECO,nu dă gust bun cărnii,pentru că este mangal din lemn de esență tare obținut prin piroliză,deci este exact ca și lemnul pus pe foc numai că nu trece prin faza arderii cu flacără,conține doar partea energetică.Lemnul ca lemn,dar contează și grătarul metalic pe care frigi carnea,eu mi-am construit un grătar argentinian din inox 316L cu scurgere de grăsime într-un jgheab exterior,știindu-se faptul că grăsimea care cade în jar se transformă în fum,produce hidrocarburi și compuși aromatici foarte toxici care intră în carne odată cu fumul degajat.Cam 80% din grăsimea care ar cădea în jar eu o colectez în exterior,elemenții metalici ai acestui grătar sunt sub formă de jgheaburi triunghiulare sau arc de cerc,a se vedea imagini cu google ”argentine grills”.
Petre a zis
Gratar pe lemne, gratar pe lemne, gratar pe lemne …