Îmi place mobilitatea, dar totodată îmi place și libertatea de alegere. Acestea două nu au nimic în comun, mai ales dacă discutăm despre sistemele All in One. Asta este faptul pentru care eu nu le apreciez și nu le văd atât de bine.
În momentul în care cei care vor face un All in One care să permită upgrade-ul fără probleme eu o să fiu primul care o să le laud. Până atunci sunt de părere că se poziționează mai prost decât un laptop privind mobilitatea și mai bine decât un PC pentru că scăpăm de multe cabluri.
Poate că l-aș vedea ca un sistem business, pentru birouri, pentru încăperi dintr-un mediu aerisit, pe care să nu faci prea multe. Nu m-aș vedea să mă joc pe un astfel de gadget.
Dar, poate, nu știți ce este un All in One PC. Haideți să definim și acest lucru.
All in One este un sistem de componente integrate ce încearcă să ne ajute să facem ordine pe birou și să scăpăm de cablăraie. Este un laptop mai puțin mobil.
Haideți să vedem care sunt avantajele și dezavantajele unui All în One.
Avantajele și dezavantajele unui All In One
Hai să începem cu plusurile, ca mai apoi să vorbim de minusuri.
Avantaje
Cel mai mare avantaj al All in One-ului este lipsa cablurilor. Avem toate componentele incluse în monitor și nu ne rămâne decât să adăugăm un mouse și o tastatură la el. De preferat, wireless.
Putem uita și de boxe. Toate acestea au boxe integrate, nu cu foarte mulți W, dar în funcție de producător se aud mai bine sau mai slab.
Ca avantaj aș putea adăuga și faptul că au un sistem de prindere pentru montarea rapidă prin casă, a unui astfel de dispozitiv.
Sistemele All in One consumă mai puțin. Componentele sunt ULV(ultra low voltaje) sunt construite ca să fie cât mai mici. Acestea, la fel ca la laptopuri consumă puțin.
Un alt avantaj, din punctul meu de vedere, este touchscreen-ul. Sigur, poate fi și un dezavantaj pentru că obosește mâna să stea întinsă spre un monitor, dar senzația de folosire a unui astfel de dispozitiv este foarte, foarte interesantă. Este unul din lucrurile pe care le apreciez la aceste dispozitive.
Iată și câteva avantaje prezentate mai jos:
Dezavantaje
Am vorbit și în introducere despre dezavantaje, dar o să încerc să structurez toate lucrurile care nu-mi plac la sistemele All in One.
Cel mai mare dezavantaj este prețul. Cel mai ieftin All in One pe care l-am găsit aici este în jur de 3600 de lei. Acesta are procesor I3, placă video 820A și monitor de 23′. Dacă vrem performanță, mai mult ca sigur vom putea face un sistem pe componente mult mai ok. Putem discuta aici mai multe detalii.
Upgrade irealizabil. Modelele ieftine, dacă le putem spune așa, sunt limitate la upgrade. Pur și simplu nu pot primi un upgrade. Sunt împachetate într-un loc atât de mic încât este greu ca acestea să fie schimbate. Cel mult o memorie RAM sau un SSD se pot schimba, exact ca în zona laptopurilor.
Odată cu minimizarea componentelor de calculator sper că vom putea să modificăm și mai multe componente. Deja la monitoarele de peste 27′ se fac pași mărunți pentru eliminarea acestor dezavantaje. Rămâne de văzut dacă teoria va corespunde cu practica.
Ce tip de All in One să aleg? Ce brand?
Pe piață sunt destul de multe modele, destul de multe branduri încep să-și facă apariția. Despre fiabilitate nu putem să discutăm în momentul de față pentru că tehnologia încă este la început, încă se caută cele mai bune soluții în această privință.
Îmi plac modelele de la:
- ASUS
- LENOVO
- DELL
și nu pot să nu remarc faptul că Acer și HP vin tare din urmă cu modele interesante. Dacă cele precizate mai sus sunt un pic mai scumpe, modelele ieftine le găsim și la prețuri mai decente, adaptate la puterea de cumpărare din România.
Nu am precizat nimic de iMAC. Cred că stiți că primii care au lansat astfel de dispozitive. Ei sunt liderii acestei nișe, dar din păcate n-au prea prins la noi tocmai din cauză că prețurile au fost destul de mari.
Modele recomandate de mine
All-in-One Lenovo IdeaCentre 3 24IAP7
- Intel® Core™ i3-1220P
- 23.8″
- Full HD
- 8GB DDR4
- 512GB SSD M.2 2280 PCIe 3.0×4 NVMe
- Intel UHD Graphics
- No OS
All-In-One PC DELL Inspiron 7710
- Procesor Intel® Core™ i7-1255U 4.7GHz Alder Lake
- 16GB RAM
- 512GB SSD + 1TB HDD
- GeForce MX550 2GB
- Camera Web
- Windows 11 Home
All in One PC HP ElitOne 840 G9
- Intel Core i5-12500
- 23.8″
- Full HD
- 16GB DDR4
- 256GB SSD M.2
- Intel UHD 730
- No OS)
Depinde de ceea ce vă doriți. Un laptop are un display mai mic, un All in One are display mai mare, este mai fix decât un laptop. Ambele pot primi upgrade din ce în ce mai greu în ultima perioadă.
Moise Viorel a zis
Buna seara,
Am un ll-in-One, AiO HP Pavilion 27, QHD, IPS, Intel Core i7-12700T 12-core 16GB DDR4 1TB SSD NVMe, NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB, Windows 11 si vreau sa-i maresc memoria RAM cu inca 16 GB DDR4
Stii cumva cum se desface carcasa?
Multumesc
Vasi a zis
Salut. Uite aici pe youtube un tutorial, sper că ți-am nimerit modelul. Ai aici cum se face upgrade https://www.youtube.com/watch?v=pG6scb_dfrc . Succes !!