Cred că toți ați observat că sunt pasionat de fotografie. Încerc să mă perfecționez zilnic, încerc să caut tutoriale pentru a învăța cât mai multe lucruri și, totodată, încerc să găsesc cele mai frumoase peisaje, cele mai frumoase ipostaze pentru a le imortaliza și pentru a le transpune în fotografie, într-o emoție, într-o amintire.
Există o vorbă pe care mulți dintre voi o știu deja: „o poză face cât 1000 de cuvinte” așadar de ce nu ne-am folosi de acestea pentru a ne exprima?!
Pentru că am adunat un pic de experiență de-a lungul timpului îmi permit să scriu un îndrumar pentru începătorii care doresc să își achiziționeze un aparat foto entry level. Cred că știți că am reușit să îmi achiziționez aparatul ăsta cu mari eforturi.
Mulți spun că fotografiile se fac cu orice aparat, cu cel din dotare, dar totuși, în 2024 foarte mult contează post procesarea, momentul surprins. Telefoanele inteligente au avansat, dar nu suficient de mult încât să schimbe perspectiva unei fotografii.
Dacă observați că vă place fotografia, că aveți înclinație pentru așa ceva trebuie să investiți un pic în aparatură.
- Citește și: Balansul de alb: cât de mult contează pentru telefoane și aparate foto?
- Citește și: Ce trebuie să știi când îți cumperi un aparat foto second hand
Subliniez un pic pentru că sculele sunt scumpe și multe. Înainte de toate trebuie să știți la ce vă aruncați și dacă merită investiția.
Alegere aparat foto pentru începători
N-aș fi insistat pe cuvântul ăsta decât dacă nu știam că și eu am trecut prin asta și știu că am greșit la prima achiziție. Probabil că și voi veți face la fel dacă nu vă veți informa.
Eu am vrut mai mult de la un aparat foto, am vrut să se descurce bine în lumină slabă, am vrut să fac evenimente, am vrut să trec la pasul următor. Am început cu poze pe telefon, editate, ca mai apoi să aleg un DSLR. La pachet au venit și un rucsac, un obiectiv, ca mai apoi să aleg și un bliț.
Vrei să fii mai mult decât un începător în fotografie?
Care ar fi pașii prin care aș trece pentru a alege un aparat foto?
Cred că mai toată lumea vrea să imortalizeze cele mai bune cadre în vacanță, iar apoi… să treacă la un alt nivel.
Aparat foto pentru vacanță
Ceva compact, ceva ieftin, care să facă poze rapid la nevoie. Pentru cei care dispun de bănuți mai mulți se pot orienta către aparate un pic mai scumpe precum mirrorless. Mă gândesc la un model ca ăsta ce imită foarte bine DSLR-ul și este mult mai ușor de transportat. Pe lângă asta vei scăpa de grija alegerii obiectivului, schimbării lui.
Ca o paranteză eu am 45 de kg, iar aparatul meu are 600 grame+ 800 de grame obiectivul, iar blițul 5-600 de grame. În jur de 2 kg și ceva de ținut în mână sau de cărat în spate nu este deloc ușor.
Alegerea unui DSLR pentru vacanță nu este chiar cel mai ok lucru pentru că înainte de toate trebuie să îl setezi, iar modul AUTO nu face spectacol.
Pasionat de fotografie și, probabil, viitor fotograf
Dacă ești pasionat și vrei un aparat foto DSLR poți începe chiar cu piața second hand. Sunt produse foarte bune la mâna a doua, dar sunt și multe țepe. Le poți „încasa” pe toate dacă nu știi să „detectezi” problemele. Nici eu nu le știu pe toate, însă știu că în jur de 100 000 de poze trase înseamnă shutter speed schimbat ceea ce înseamnă destul de mulți bani dacă aparatul nu este în garanție.
Pe de altă parte nu știi în ce regim a folosit acea persoană aparatul foto. Cât de agresiv a fost cu el, dacă l-a scăpat, dacă, dacă…
Mă pun în postura voastră și să zicem că aș avea 2000 de lei pentru un aparat DSLR. Eu aș alege un model entry level un Nikon D3300 nou sau D5300 second hand.
La Nikon pe entry level avem seria D3 seria D5 și seria D7. Cel mai bun aparat DX de la Nikon este, în momentul de față D7500. Are lucruri frumoase atât pe foto, cât și pentru cei care vor să filmeze.
Nu vreau să intru în mai multe detalii tehnice pentru că sunt tone de informații pe internet ce le veți pune în practică după achiziția aparatului foto.
În concluzie sfatul meu este să nu vă aruncați la cel mai scump aparat foto. Vedeți dacă sunteți pasionați cu adevărat, dacă aveți răbdarea necesară pentru a învăța tainele fotografiei.
Dacă sunteți începători cred că este ok să mergeți pe ceva second hand doar dacă vă pricepeți să alegeți un model ok. Dacă nu, luați un amic mai priceput.
Roxana a zis
Din pacate in ziua de azi ne cam pacaleste marketingul si ne uitam prima data la mega pixelii din dotare. In felul acesta am cumparat un aparat foto obisnuit Canon de aproximativ 100 euro insa am ajuns la concluzia ca un smartphone de vreo 300 euro face poze mai reusite, fapt pentru care decat sa cumperi un aparat foto ieftin, strangi bani de unul profesional.
Kitty a zis
Dacă ne gândim la săpuniere… total de acord: smartphone-ul le-a înlocuit. Însă, dacă vrei ceva profi, un DSLR, un mirrorless nu va fi înlocuit de telefon. Nu încă.
Andu a zis
Buna. As dori sa achitionez un DSRL dar nu sunt inca hotarat. Puteti sa mi recomandati cu incredere un model de Canon pentru incepatori?? Multumesc anticipat!!!
Kitty a zis
Salut Andu. Pentru fotografie dorești mai mult, nu?
Cam la ce buget te-ai orientat?
Cristina a zis
Buna!
Si eu as fi interesata de un DSLR pt incepatori, de preferinta CANON pt ca am vazut ca sunt mai ieftine decat Nikon 🙂
Ma gandeam la 1300D, insa nu stiu daca fac alegerea corecta.
As avea nevoie pentru fotografii de peisaj, dar si pentru ceva care sa imi poata poza de la distanta mica, de 10-15 cm, si sa se vada detaliile clare si luminoase. Pentru chestii handmade 🙂
Este indicat Canon 1300D pentru ambele variante? Sau sa merg pe varianta Nikon COOLPIX B500, mentionata de tine?
Multumesc.
Kitty a zis
Coolprix nu este un DSLR. Nu e obligatoriu să fie distanța mică pentru a face poze de aproape. Poți avea diferite lentile pentru asta. Unele macro, altele mai wide pentru peisaj și ceea ce mai dorești tu.
În cazul acesta nu poți să te îndrepți spre coolpix pentru că nu are obiective interschimbabile. În cazul ăsta ai nevoie de un DSLR.
1300D e decent pentru începătoare, dar ai nevoie și de obiective mai ok decât cel kit.
Badea Elena a zis
Buna ziua, sunt pasionată de fotografie, doar cu telefonul pana acum,imi doresc un Nikon D 300 ,credeti ca este k pentru început? Nu ma pricep,as avea nevoie si de alte lucruri pentru a ma ajuta ? Multumesc !
Kitty a zis
D300 a fost un lider la vremea lui, dar cred că e un pic mai complicat de folosit de tine. E posibil ca telefonul acela să dea rezultate mai bune, dacă este unul de nouă generație și este suficientă lumină naturală.
Badea Elena a zis
Multumesc, incerc sa ma documentez apoi sa cumpăr!
Kitty a zis
Dacă nu te documentai nu ajungeai pe blogul acesta. 🙂
Cristina a zis
Multumesc frumos pentru raspuns.
Deci cu Coolpix-ul nu pot face poze macro?
Kitty a zis
Macro nu. 🙂
Catalina a zis
Buna! As vrea sa achizitionez un DSLR, calatoresc mult si imi doresc sa fac poze frumoase, am un buget de 2000lei, ce imi poi recomanda? DSLR 600D ce parere ai?
Kitty a zis
Bună Cătălina. E destul de greu un DSLR. Nu mai bine ai încerca varianta unui mirrorless?
Iuliana a zis
Buna, ma intereseaza sa-mi achizitionez un entry level pt portrete mai mult. Am copii mici si imi place sa suprind emotiile de pe fata lor cit si in general vreau un aparat care sa aiba culori cit mai aproape de real pielea omului sa o redea. Sa se descurce in lumina slaba. La ce m-am oprit eu este nikon d3300 sau canon 750d. Totusi nu sint hotarita
Kitty a zis
Buna! Eu as opta mai mult pentru nikon d3300 pentru ca are cam ce iti doresti tu in privinta culorilor.
Iuliana a zis
Multumesc!
Andreea a zis
Buna,
Un DSLR Nikon D3400 pentru incepatori, recomanzi?
Pentru poze, de la peisaje la portrete.
Mersi
Kitty a zis
Buna, Andreea! Poti sa iti achizitionezi un Nikon D3400 e bun si pentru portrete si peisaje. Imi amintesc ca eu am inceput cu un Nikon D3200 si a fost perfect. Gasesti aparat si pe eMag si pe F64 la preturi destul de bune.
Ionuț a zis
Buna ziua. Sunt pasionat de pasari cantatoare si natura. Vreau sa achizitionez un aparat dslr pentru poze indepartate cat si de aproape. Imi puteti recomanda ceva? Vreau sa pozez pasari si cred ca imi trebuie ceva cu zoom mai mare si ceva calitate. Multumesc
Kitty a zis
Păi, în general, zoom-ul e cel mai problematic. Dacă vrei ceva bun, trebuie să îți iei dedicat. Știi că un DSLR e format din body și obiectiv, nu?
Eh, pentru păsări ar trebui să avem ceva de genul 70-200mm sau 70-300mm. Depinde dacă e crop sau dacă e full frame aparatul.
În plus, ca să iasă super poze ori îți trebuie un obiectiv foarte scump sau un trepied.
Cam unde te-ai gândit? Ce buget?
Gya a zis
Buna.Pentru evenimente(nunți.. etc)Ce recomanzi??drop sau full frame??Si ce aparat??Multumesc mult.
Kitty a zis
Dacă e buget de full frame… evident că full frame. Variante sunt multe, depinde de cât îți permiți să investești la început. 🙂
Stan a zis
Bună. As vrea sa achizitionez un aparat DSLR pentru peisaje, cladiri în general. Ce recomanzi? Buget cam 2000.
Kitty a zis
Hmm, ai mai avut aparat până acum? Bugetul se încadrează spre un entry level, dar nu prea putem să alegem un obiectiv competitiv pentru peisaje. 🙂
Stan a zis
Nu am mai avut. Îmi doresc demult. Pot încerca să mai adaug la buget eventual. Dar să știu că îmi iau ceva să pot scoate niște cadre faine și pe peisaj.
Kitty a zis
Am înțeles. Pentru asta îți trebuie și experiență, dar și experiență în editare, fotografia nu se oprește la declanșarea butonului de pe aparat. Eu aș alege p-ăsta.
Stan a zis
Știu asta. Eu îmi doresc ceva pe care să exersez și să învăț setări manual plus să învăț editare odată ce mă apuc. Nu mi-aș permite să iau mirrorless și dupa să îl schimb ulterior cu un dslr pentru că ceea ce îmi doresc este dslr. Mersi.
Kitty a zis
Mirrorless-ul este EVOLUȚIA de la DSLR. Practic, shutterul nu ți se mai strică, e mai compact, ai tot obiective interschimbabile, viewfinder mai bun. DSLR-ul va dispărea cât de curând.
Andrei a zis
Salutare tuturor am un aparat foto DSRL Canon vreu un Obiectiv mai mare nu stiu care sa aleg
1. Sigma 70-300 mmm 4,5.6 DG Macro
2.Canon 75-300 mm f/4-5,6|||
Ajutati sa aleg dintre cele doua pretul este acelasi 400 ron
Kitty a zis
Mergi pe Sigma. 🙂
Rodica a zis
Buna ziua. Vreau sa ofer cadou unei fetite de 11 ani un aparat adecvat varstei actuale si urmatorilor ani. Ce imi recomandati? Multumesc
Kitty a zis
Ce buget aveți disponibil? E destul de mare încât să nu-l spargă?! Nu e mai ok un telefon mobil? Cu siguranță e mai ușor de folosit.
Diana a zis
Bună! Ce părere ai despre Nikon D3500 pentru un începător?
Kitty a zis
Bună Diana, da merită!
Rodica a zis
Bugetul este de 1500 lei. Fetita are telefon performant dar isi doreste sa faca fotografii precum un profesionist, cu un aparat foto. Este un copil care are grija de bunurile proprii.
Kitty a zis
Un Nikon Coolprix e tot ce-i trebuie. 🙂
Antonia a zis
Buna, ai putea sa ma ajuți cu un sfat? Care dintre acestea ar fi mai ok? nikon coolpix b500 sau sony dsc hx350? Ma interesează in principal pentru poze din vacanța/natura/ de familie. O zi frumoasa!
Kitty a zis
Nikon este un pic mai luminos. Se tine mai bine in mana, arata maim ult spre mirrorless. Aș merge pe acesta în detrimentul Sony.
Anton Patriciu Dominic a zis
Bună seara,
Soția mea este pasionata de fotografie. Ar vrea sa între în branșă fotografilor de evenimente.
A-și dorii o sugestie referitoare la achiziționarea unui aparat foto pentru începători, de preferat Nikon
Mulțumesc
Kitty a zis
Ce buget aveți?
Florin a zis
Salutare si felicitari pentru blog. Keep it going, mie imi place. Iti pun si eu o intrebare. Sunt nou in ramura de foto , fac multe poze cu iphone x, cel mai mult cu modul portret. As vrea sa fac o trecere la un aparat si poate pe parcurs sa fac anumite cursuri privind foto si editare foto. Am un buget de 3000-3200 aproximativ, as vrea sa imi iau un mirrorless alpha sony a6000. Ce parere ai despre el, pentru un incepator? As merge mai mult pe portrete si pe peisaje. Imi poti spune o sugestie sau daca ar trebui un obiectiv bun sau ceva ? Sau alt aparat? Nu ma pricep asa bine.
Mersi frumos
Kitty a zis
A6000 nu este rău deloc, dar este relativ vechi. Pe video chiar trebuie să te uiți spre un model ceva mai sus, de exemplu. DoF-ul pe care îl găsești pe iPhone făcut software îl vei găsi și pe mirrorless, dar depinde foarte mult de obiective. În general, obiectivele de la 50mm în sus fac treabă bună pe portrete. 50mm, 55mm, 85mm, 135mm. Mai intervine și factorul de crop pe care îl găsești pe acel Sony și trebuie luat în considerare și ăla.
Ca sfat, dacă vrei fotografie trebuie să faci pasul spre aparat foto, cu telefonul este joacă. Dar trebuie să te pregătești să investești. Ia și Youtube la mână și vezi tutoriale, o să te ajute foarte mult.
Loredana a zis
Buna.
Ma gandesc de ceva timp sa achizitionez un aparat foto nou. Momentan am un CanonG7x mark ii cu care am tot facut poze(curand si o sesiune pentru craciun) dar ma gandesc ca in lunile urmatoare sa cumpar un Nikon D5600. Am cautat pareri si reviewuri despre el si mi s-ar parea ok, mai ales ca nici nu stiu toate notiunile legate de fotografie si setari, cred ca m-ar ajuta sa invat, plus ca ma gandesc ca este si mai avansat decat Canonul ce-l detin momentan. Am inteles ca obiectivul din kit nu este extraordinar si ar fi de preferat sa cumpar separat alt obiectiv. Ce parere ai despre acest Nikon d5600? Este ok? Si daca mi-ai putea recomandat si un obiectiv/2 pe care le-as putea cumpara separata. In mare parte ma intereseaza fotografia de natura,orase, cadre cat mai largi, luminoase,dar si ceva pentru portrete,poze de familie(eventual facute in studio) . Pentru un obiectiv as avea un buget de maxim 3000lei.
Multumesc
Kitty a zis
Păi de ce ai vrea DSLR, de ce nu ai trece pe mirrorless? 🙂
Bosancu Ancuta a zis
Buna ziua, vreau sa cumpăr un aparat foto pentru începători, sa il folosesc atat pentru fotografii personale (natura, familie) cat si pentru interior(adica pentru produse pentru o pagina comerț) . Ceva nu foarte complex si multe setari pentru inceput? . Mulțumesc
Kitty a zis
Un buget?! 🙂
Bosancu Ancuta a zis
1000 -1500 lei
David a zis
Hello! Mi-as dori sa-mi cumpar un aparat foto din primii mei bani munciti. Inainte sa merg la facultate, in vara, vreau sa merg sa muncesc 3 luni si din banii aia sa-mi si cumpar un aparat foto pentru a-mi capta toate amintirile. Sunt un adept a drumețiilor pe munte, as vrea sa mi cumpar un aparat cu care sa pot merge pe munte, sa captez cat mai multe amintiri, pe langa astea doresc sa fie bun si pentru poze de tip portret. Ce mi-ai recomanda? Sincer nu prea ma pricep mai deloc, dar doresc sa invat. As avea un buget de 2000-2500 lei. Tras de coada 3000, dar nu prea cred.
Kitty a zis
Olympus E-M10 Mark III, Sony A6100, de aici ar trebui să ai punctele de plecare. Dacă vrei portret îți trebuie obiective lungi, de la 50mm în sus.
Cosmin Dumitru a zis
1. Bokeh-ul e subiectiv.
2. Sharpness-ul, este si el subiectiv.
3. Profunzimea specifica Full Frame sau Format Mediu, este si ea, subiectiva. Daca tragi cu un FF de 7000 Euro nu inseamna ca poti avea rezultate mai bune decat un crop de 2000 Euro.
3. Culorile, la fel, sunt subiective. Desi, azi, la performantele senzorilor moderni (chiar si un Fuji X-T4 sau Olympus/OM System), poti aduce culorile acolo unde iti doresti, in editare. Daca in fotografia de natura, e bine sa ai culori vii, saturate, contrastate, in fotografia „de oameni”, culorile naturale sunt recomandate.
Trecerea aproape obligatorie de la DSLR la Mirrorless, iti aduce multe plusuri, dar te obliga sa accepti si minusurile sistemelor. Cu anumite setari activate si moduri performanta ON, sunt aparate foto de top, mirrorless, care au o autonomie cat 1/4 – 1/5 dintr-un DSLR profi. De amintit ca fotografierea prin vizor, reduce autonomia mai mult decat ai fotografia folosind display-ul.
Vizorul electronic este un plus, dar sunt situatii cand ti-e dor pur si simplu de un vizor pentaprisma de calitate, de pe DSLR.
Unul dintre cele mai importante aspecte il reprezinta expunerea senzorului la praf, scame si impuritati. Cei care abia schimba 1-2 obiective, din cand in cand, nu-si fac griji. Dar pentru un profesionist sau entuziast, care tot muta la obiective, e un minus considerabil.
Fuji X si Olympus/OM System, au senzorii prea mici ca sa fie afectati doar de schimbatul unui obiectiv, mai des. Dar un FF modern, daca nu coboara obturatorul mecanic, sau protectia (in cazul lui Nikon Z9, care nu are un shutter mecanic), e de evitat pentru fotografii mai „aglomerati”. Cei care fac o sedinta foto si schimba cel mult un obiectiv, sau foto de produs unde e posibil sa nu schimbe deloc obiectivul, sau mediul este curat, nu-i problema. Dar pentru un fotograf care alearga toata ziua cu o centura de obiective, sau un rucsac de obiective, si 2 body-uri pe o curea dubla… este o reala problema pe care putini o vor recunoaste.
Daca autonomia o rezolvi usor, luand sau nu un battery grip, dar mai multi acumulatori de rezerva, praful pe senzor care se lipeste devine o frustrare, sa-l cureti inainte de fiecare sesiune foto mai lunga.
Am vazut aparate foto foarte scumpe, care stau extrem de prost la capitolul low light, putin peste Fuji X, APS-C, aproape insesizabil. Dar si aparate foto foarte ieftine (gen Fuji X-T4, sau Olympus OM-D E-M1X), care ofera acel „ceva special”, intalnit pe la aparatele foto foarte scumpe.
A nu se face confuzie intre profunzime si bokeh. Sunt obiective pentru APS-C sau Micro 4/3, care ofera un bokeh mai frumos decat majoritatea celor de pe Full Frame.
Profunzimea FF nu este un plus, este doar ceva diferit, o alegere. Peste tot, inca din trecut, de 10-15 ani, lumea se certa legat de FF vs APS-C.
Singurul plus REAL al sistemului Full Frame, il reprezinta (in general), performantele mai mari la ISO mare, adica noise mai redus la aceleasi valori ISO, performante bune si la ISO mai ridicat, si detalii mai multe la valori ISO, in general vizibil peste ISO 1600-2000, care ar fi azi limita „cristal clear” la senzorii crop, daca maresti mult sau faci crop-uri serioase, ca asa sunt senzori crop care iti ofera un 6400 perfect utilizabil in mai multe situatii, sau 3200-4000 ideal in cele mai multe situatii.
Tinand cont ca, odata, Canon EOS 5D mark II a facut furori in lumea fotografilor de nunta/eveniment/portret, care avea un autofocus mai slab decat un telefon midrange de azi, si chiar performante ISO sub un telefon decent de azi, nu poate sa spuna absolut nimeni ca nu poti face orice gen de fotografie cu Olympus/OM System), sau Fujifilm X. Trebuie doar sa tii cont de limitele echipamentului, sa ai obiectivele potrivite, setarile ideale si sa alegi corect lumina (artificiala sau naturala).
Fujifilm promite un X-H2 cu o rezolutie mai mare, cica 40 megapixeli, momentan doar zvonuri, dar care ar fi cel mai performant senzor crop la capitolul detalii, si o idee peste la capitolul ISO.
OM System deja a venit cu OM-1, care e peste tot ce stim noi de la Olympus, la capitolul ISO. Ceva total neasteptat tinand cont ca e condus de un senzor de 17x13mm, Micro 4/3.
A investi 20-30.000 Euro in Fuji X sau in Olympus, la actualele performante, nu mai este o nebunie. Se pot face performante in orice domenii, nu doar fotografie de natura. Chiar cunosc pe cineva care a vandut trusa Canon 5D mark III/IV, 6 obiective Canon L, blitz-uri si accesorii, pentru Fujifilm X-T4 si 8 prime-uri de la Fuji. A pierdut un stop la ISO si profunzimea, a castigat la greutate si culori. I-a fost teama sa nu-l prinda „bariera” aia in care nimeni n-o sa mai cumpere scule pe Canon DSLR, si n-avea buget de Canon RF, asa a ales Fujifilm.
Are deja 8 evenimente pe bani frumosi (peste 1000 Euro), cu X-T4. A invatat sa controleze momentele cand si-ar dori un ISO mai mare, iar nivelul de detalii pe care il ofera optica aleasa, zice el, este cel putin egal cu cel mai bun obiectiv pe care il avea de la Canon, adica 135mm f/2.0L. A avut cam 73.000 lei de investit in Fujifilm, si nu regreta deloc.