Cred că toți ați observat că sunt pasionat de fotografie. Încerc să mă perfecționez zilnic, încerc să caut tutoriale pentru a învăța cât mai multe lucruri și, totodată, încerc să găsesc cele mai frumoase peisaje, cele mai frumoase ipostaze pentru a le imortaliza și pentru a le transpune în fotografie, într-o emoție, într-o amintire.
Există o vorbă pe care mulți dintre voi o știu deja: „o poză face cât 1000 de cuvinte” așadar de ce nu ne-am folosi de acestea pentru a ne exprima?!
Pentru că am adunat un pic de experiență de-a lungul timpului îmi permit să scriu un îndrumar pentru începătorii care doresc să își achiziționeze un aparat foto entry level. Cred că știți că am reușit să îmi achiziționez aparatul ăsta cu mari eforturi.
Mulți spun că fotografiile se fac cu orice aparat, cu cel din dotare, dar totuși, în 2024 foarte mult contează post procesarea, momentul surprins. Telefoanele inteligente au avansat, dar nu suficient de mult încât să schimbe perspectiva unei fotografii.
Dacă observați că vă place fotografia, că aveți înclinație pentru așa ceva trebuie să investiți un pic în aparatură.
- Citește și: Balansul de alb: cât de mult contează pentru telefoane și aparate foto?
- Citește și: Ce trebuie să știi când îți cumperi un aparat foto second hand
Subliniez un pic pentru că sculele sunt scumpe și multe. Înainte de toate trebuie să știți la ce vă aruncați și dacă merită investiția.
Alegere aparat foto pentru începători
N-aș fi insistat pe cuvântul ăsta decât dacă nu știam că și eu am trecut prin asta și știu că am greșit la prima achiziție. Probabil că și voi veți face la fel dacă nu vă veți informa.
Eu am vrut mai mult de la un aparat foto, am vrut să se descurce bine în lumină slabă, am vrut să fac evenimente, am vrut să trec la pasul următor. Am început cu poze pe telefon, editate, ca mai apoi să aleg un DSLR. La pachet au venit și un rucsac, un obiectiv, ca mai apoi să aleg și un bliț.
Vrei să fii mai mult decât un începător în fotografie?
Care ar fi pașii prin care aș trece pentru a alege un aparat foto?
Cred că mai toată lumea vrea să imortalizeze cele mai bune cadre în vacanță, iar apoi… să treacă la un alt nivel.
Aparat foto pentru vacanță
Ceva compact, ceva ieftin, care să facă poze rapid la nevoie. Pentru cei care dispun de bănuți mai mulți se pot orienta către aparate un pic mai scumpe precum mirrorless. Mă gândesc la un model ca ăsta ce imită foarte bine DSLR-ul și este mult mai ușor de transportat. Pe lângă asta vei scăpa de grija alegerii obiectivului, schimbării lui.
Ca o paranteză eu am 45 de kg, iar aparatul meu are 600 grame+ 800 de grame obiectivul, iar blițul 5-600 de grame. În jur de 2 kg și ceva de ținut în mână sau de cărat în spate nu este deloc ușor.
Alegerea unui DSLR pentru vacanță nu este chiar cel mai ok lucru pentru că înainte de toate trebuie să îl setezi, iar modul AUTO nu face spectacol.
Pasionat de fotografie și, probabil, viitor fotograf
Dacă ești pasionat și vrei un aparat foto DSLR poți începe chiar cu piața second hand. Sunt produse foarte bune la mâna a doua, dar sunt și multe țepe. Le poți „încasa” pe toate dacă nu știi să „detectezi” problemele. Nici eu nu le știu pe toate, însă știu că în jur de 100 000 de poze trase înseamnă shutter speed schimbat ceea ce înseamnă destul de mulți bani dacă aparatul nu este în garanție.
Pe de altă parte nu știi în ce regim a folosit acea persoană aparatul foto. Cât de agresiv a fost cu el, dacă l-a scăpat, dacă, dacă…
Mă pun în postura voastră și să zicem că aș avea 2000 de lei pentru un aparat DSLR. Eu aș alege un model entry level un Nikon D3300 nou sau D5300 second hand.
La Nikon pe entry level avem seria D3 seria D5 și seria D7. Cel mai bun aparat DX de la Nikon este, în momentul de față D7500. Are lucruri frumoase atât pe foto, cât și pentru cei care vor să filmeze.
Nu vreau să intru în mai multe detalii tehnice pentru că sunt tone de informații pe internet ce le veți pune în practică după achiziția aparatului foto.
În concluzie sfatul meu este să nu vă aruncați la cel mai scump aparat foto. Vedeți dacă sunteți pasionați cu adevărat, dacă aveți răbdarea necesară pentru a învăța tainele fotografiei.
Dacă sunteți începători cred că este ok să mergeți pe ceva second hand doar dacă vă pricepeți să alegeți un model ok. Dacă nu, luați un amic mai priceput.
Adrian a zis
Buna ziua. Am nevoie de un aparat pe care sa il folosesc strict in interior, cu care sa fac portrete bune si pe cat se poate sa nu genereze poze de mari dimensiuni. Mi-as dori sa ma incadrez intr-un buget de 5000 de lei.
Marius Cucu a zis
Păi, pentru interior să iei în calcul și un trepied și ceva lumini. 5000 întreg aparatul sau doar body?
Adrian a zis
Mi-as dori body plus obiectiv la bugetul asta. Eu ma uitam la Canon eos M6 II, NIKON Z 50 si Canon eos RP. Acum avand in vedere ca nu am cunostintele necesare nu imi dau seama daca vreunul mi-ar fi potrivit mai ales ca cele Canon mi-ar depasi bugetul.
Marius Cucu a zis
Am uitat complet de comentariul tău. Te-ai descurcat?
Adrian a zis
Da. Am luat pana la urma EOS M6 II chit cu obiectiv 15-45 mm si pentru portrete am luat obiectiv 32mm f1.4 tot de la canon. Multumesc pentru interes!