La ai mei pe scară, acum mulți ani, s-a făcut repartiție. Fiecare om cu contorul lui, să vadă cât consumă individual. Nu mai țin minte cât a costat totul, dar undeva la câteva milioane. Undeva la 6-7 milioane de apartament. Apoi au venit cu detectoare de gaze. Bine, la mine sunt degeaba, la ai mei chiar există o electrovalvă ce oprește totul de pe scară. Alți bani, altă distracție.
Aici unde m-am mutat există separație de gaze numai la parter acolo unde este o firmă și își administrează singură totul.
Pe scară, însă, nu pare a fi nimeni cu centrală.
Am avut nevoie de o factură de gaze, așa că am întrebat la administrator dacă pot avea o copie.
Pe toată scara, pe luna trecută, au fost ~160 de lei. 19 apartamente, dar e foarte puțin, din punctul meu de vedere. Probabil că-mi va veni undeva la sub 10 de lei factura.
La ai mei(consum estimat) ar fi undeva la 25 de lei pe un apartament cu separație și în care nu locuiește nimeni. Evident, se va regla factura aceea și costurile vor fi mai mici.
Totuși, în afara faptului că știi că ai consumul tău, dar stai cu niște țevi p-afară și cu un contor la ușor, plus mentenanță mai scumpă, plus schimbare de contor, mie chiar nu mi se pare un avantaj să ai separație de gaze. Dacă ai foc pentru centrală termică atunci da, poți să ai anumite avantaje, altfel… nu văd de ce să faci mișcarea.
Andreia a zis
Financiar nu merita. Stau intr-un bloc construit in 2008 dotat cu centrala de bloc pentru incalzire si apa calda si cu contoare separate de gaze pentru fiecare apartament. Am doar o plita cu 4 ochiuri, nici macar cuptor, care e electric. Consum lunar putin peste 2 mc de gaz deci maxim 5 lei pe luna. Detector + electrovalva sunt cele originale din 2008. Ultima verificare a fost aproape 200 lei deci aproape 100 lei pe an. Cred ca as fi iesit mai ieftin cu o plita electrica cu inductie.
Marius Cucu a zis
Să știi că și eu m-am gândit la asta atunci când am renovat. În plus, am și instalație nouă de curent, n-ar fi fost probleme decât dacă era curentul luat. Și… atunci nu cred că stăteam să gătesc.
Vasi a zis
Și la noi acum 18 ani au închis subit și fără prea mult tam-tam centralele de oraș și cartier, și automat a început nebunia, frenezia după centrale de apartament, după contracte noi de gaz și proiecte, ceasuri de gaz în afara ușii, bani cheltuiți și condiții de îndeplinit (să nu ai vreo restanță la întreținere, etc). Ceasurile de gaz au costat 500 lei la un bloc cu 10 etaje/66 apartamente + diferența pentru cei care nu erau acasă și/sau nu aveau bani să facă așa ceva. Am plătit și pentru ei, altfel nu demarau lucrarea. Dețin și detector de gaze, montat de o firmă autorizată care deține monopolul în oraș, dar e cam degeaba. Piuie ca disperatul dacă fac o friptură și pui un gram de vin, sau dacă fac niște turte pe disc, dar NU decuplează gazul ca la alții. Deci alți 400 lei aruncați pe geam doar că să-mi piuie enervant și inutil un aparat luat parcă din punga cu pufuleți. La gaz îmi place să-mi știu consumul, îmi trimit index-ul lunar, ca și la curent sau ceasurile de apă. Cât despre țevile de afară, teribil de urât arată, pe lângă faptul că nu-s aliniate cât-de-cât, sunt la grămadă cu multitudinea de cabluri TV-net de la toate cele 6-7 firme distribuitoare de ….cabluri.
Marius Cucu a zis
Eu nici nu-l mai bag în priză. Măcar am dat undeva la 50 de lei pe el. Pur și simplu e degeaba din moment ce nu taie gazele.
Vasi a zis
Eu îl mai țin, măcar pentru faptul că sunt acasă 99% din timp, să piuie acolo, mai ales că am avut ceva probleme la țeava de gaz sub centrală, scăpa la greu, și cum locuiesc cu „baba” mea acasă, ea e mai temătoare. Măcar să știm dacă e ceva.
Marius Cucu a zis
Și eu sunt, dar nefiind o centrală în casă, doar țeava la comun, nu-i văd sensul.
Vasi a zis
Eh, așa da, se explică/justifică.
Vancea Demir a zis
Ba da,are sens măcar te avertizezeză, indiferent dacă ai sau nu ai centrală,eu am și centrală, da când am băgat gazul,am cerut sa îmi bage două detectoare,unul în bucătărie, și unul în hol,datorită exploziei care a fost la sighet,ați văzut la știri cred,în acel an am introdus și eu gazul,din Sighetu Marmației fiind și eu.
are sens, o mica fisura la coturi,(la îmbinări)poate să facă un bum mare de tot,vecina de sub mine a avut o fisura în holul apartamentului, au venit instalatorii,și i-au schimbat țeava.
Greșit, măcar te atenționează.
Marius Cucu a zis
Cam greu să atenționeze, e un singur T care pleacă spre plită și atât. Comuniștii n-au făcut chiar așa tâmpenii. 🙂
ice4you a zis
Milioane nu mai exista de la denominarea de acum 17 ani, sau am inteles eu gresit si blocul ala are proprietari de sonde, cate unul pe apartament? #dacat intreb.
Marius Cucu a zis
Am scris pe înțelesul majorității. ? Eu folosesc euro.
ice4you a zis
Ce inseamna intelesul majoritatii? Aia care nu folosesc euro?
Daniel Bis a zis
A fost o teapa mare la nivel national cu montarea contoarelor si senzorilor de gaze.
Sub pretextul ca e mai bine/ieftin sa platesti ce consumi, indus si de administratorii corupti, au pacalit si jefuit bietii locatari, dand ca exemplu montarea contoarelor de apa si caldura (care spre deosebire de cele de la gaze, au costuri de achizitie si montare mult mai mici, iar valorile de la consum sunt mult mai mari si se justifica montarea lor).
Dar au uitat sa le spuna ca nu e eficient din punct de vedere financiar, decat daca ai centrala pe gaz (caz in care e obligatoriu, inclusiv coloana separata)
Asa ca au venit si au montat la toata scara de 36 de apartamente, mai putin 4 apartamente, printre care si eu.
Oferta a fost in rate, 100 de lei pe timp de 6 luni si jumate, contor + manopera la fiecare in apartamanent (ocupa spatiu si arata urat in bucatarie)
Din fericire eu stiam din experienta altora ca nu e bine sa iti montezi contor de gaze.
Dupa 7 luni, dupa ce si-au incasat banii de la asociatia blocului, au venit cu oferta de senzori + electrovana la 150 de lei.
Oamenii au comentat si au refuzat, dar firma instalatoare le-a bagat sub nas legea care ii obliga sa monteze senzori la contoare si sub amenintarea ca le taie gazul, le-au bagat si senzorii pe gat.
Dupa care la fiecare 2 ani, mai veneau cu o revizie/metrologie (obligatorie si aia, altfel ii amenintau ca le taie gazu) de vreo 50 de lei, adica alti 200 de lei in 8 ani.
In total cheltuiala a fost de 1000 lei, care nu a justificat o cheltuiala de 10 lei pe luna, adica plata consumului pe vreo 8 ani.
Practic eu am consumat gaz pe gratis timp de 8 ani sau ei au platit dublu gazul, depinde cum privesti lucrurile.
Dar asta nu a fost tot.
Dupa 8 ani au venit sa le spuna ca trebuie sa inlocuiasca si contorul si senzorul.
Bineintles ca nimeni nu a mai vrut, dar au venit cu alta gaselnita: senzor wireless + electrovana la conducta principala.
Bagati pe gat la fel, sub pretextul sigurantei si obligativitatii ca altfel le taie gazul.
Am refuzat eroic o perioada, dar a trebuit sa cedez (cel mai destept cedeaza) la insistentele vecinilor speriati de taierea gazului.
Intre timp au avut loc 2 incidente cu spray de gandaci si spray odorizant si s-a inchis electrovana, iar oamenii au sunat la Gaze, in loc sa sune la firma instalatoare.
Cei de la Gaze au venit rapid si un inchis conducta + aplicare sigiliu.
Asa ca a durat 2-3 zile (fara gaze) pana s-a deblocat (birocratie, se pare ca deblocarea nu dureaza la fel ca si blocarea) + costuri de vreo 200 de lei suportate de cei care s-au spray-at (din unitatile gateway, vreo 3 la numar, montate pe scara pentru preluarea semnalului wireless de la senzori, se vede la ce apartament s-a declansat alarma).
Daca mai pui ca intr-una din dati era lipsa si de apa calda si nu puteai nici sa incalzesti apa la oala sa te speli … nu mai zic de cei care au ramas cu mancarea pe jumatate gatita … pot sa spun, cu un pic de rautate, ca m-am bucurat de incidente si le-am dat peste nas cand le-am reamintit ca senzorii sunt niste prastii (nu sunt la fel ca aparatele profesionale de masura si control) care reactioneaza la aproape orice: spray, odorizante, vin/tuica fiarta, etc
Din pacate romanii invata greu si uita repede, altfel nu imi explic de ce la fiecare 4 ani romanii voteaza aceleasi partide si oameni corupti care isi bat joc de ei, ii fura pe fata si le rad in nas.
Dar asta e, avem conducatorii pe care ii meritam si ei ne reflecta nivelul de inteligenta si gradul de cultura al majoritatilor romanilor.
As vrea sa spun/cred ca majoritatea romanilor sunt inteligenti, ospitalieri, corecti si cu bun simt, dar experienta personala si nu numai ma face sa cred ca aceasta impresie este doar un mit, realitatea este mult mai tragica decat vrem sa o recunoastem.
Nu o luati ca pe o insulta personala, este doar o opinie personala, poate gresesc chiar eu.
Marius Cucu a zis
Mda, cam asta a fost ideea articolului, iar tu ai dezvoltat-o în comentariu. 🙂 Prețurile sunt cam aceleași și p-aici. Ah, iar verificarea costă în funcție de firmă, așa cum trăgeam concluzia p-aici.
Ideea e că legile au fost date prost, nu s-au gândit la excepții, iar oamenii le înțeleg cum pot. Uite așa ajungem să facem toate tâmpeniile pe care le învățăm, într-un final, din experiențe. 🙂
Daniel Bis a zis
Din pacate majoritatea oamenilor nu invata nimic din experientelor lor sau ale altora si le repeta la nesfarsit.
“Un popor care nu-si cunoaste trecutul e condamnat sa-l repete”
Marius Cucu a zis
Exact, dar eu m-am resemnat. Nu poți să îi schimbi. In momentul in care oamenii vor fi dornici sa se educe lucrurile vor evolua. Până atunci noi o sa ne batem cu morile de vânt. Ei sunt mai multi.
Daniel Bis a zis
Da, din pacate si eu m-am resemnat ? si acum imi vad de treaba mea.
Ei sunt mai multi … si mai odihniti, eu am cam obosit.
Cand eram mai tanar aveam sperante ca Romania va renaste ca pasarea Phoenix din cenusa comunismului, acum m-am linistit, Romania e comatoasa, nici nu moare, dar nici vie nu pare sa fie.