Dacă este să vorbim de marketing, putem vorbi despre Intel. AMD încearcă și el din răsputeri să facă ceva bun, dar nu prea reușesc să țină pasul. E drept, pe lângă marketing, îți trebuie și produse bune.
Intel au lansat zilele acestea noi procesoare bazate pe socket-ul 2011. Cele semiprofesionale aș zice și, poate, entuziaste pentru băieții din afară. La noi, ca putere de cumpărare, putem spune că sunt pentru băieții deștepți care au nevoie de super putere de procesare. Editare video în 4k, modelare, chestii din care se scot bani.
Prea puțini își permit să achiziționeze pentru jocuri așa ceva. În afară, din câte am urmărit nișa, entuziaștii se joacă pe calculatoare de genul.
De exemplu, o placă de bază pentru socket 2011 ajunge pe la 2500 de lei. Majoritatea persoanelor de la noi achiziționează un întreg calculator cu banii aceștia. Interesanți sunt cei care vor să facă avion, nu PC, cu acel buget.
Așadar, noile procesoare sunt bazate pe arhitectura Skylake și vor avea prețuri mai mult decât ridicate. Modelul de top, adică 6950X, neavând concurență din partea AMD se așteaptă să fie pe la 1700$. Cu toate taxele cred că pe la noi va ajunge pe la 8-9000 de lei.
kosty a zis
pentru ce ne trebuiesc 10 nuclee ?:)) este comic.. noi nu avem jocuri ptr cele 8 nuclee pe piata .. si vrem 10 nuclee ?..
Marius Cucu a zis
Nu toți se rezumă la jocuri. Mie unul mi-ar plăcea pentru editare. Cu colorizare, cu toate chestiile și dacă ai un codec prost pe cameră… o să dormi lângă un PC slăbuț. Dacă intri și un pic pe grafică, pe 3d… e și mai nasol.
kosty a zis
perfect de acord… dar din punct de vedere gaming… nu imi folosesc acele 10 nuclee 🙂
Sorin a zis
O fi bun şi procesoru ista cu 10 nuclee, dar ce păcat că nu multe softuri sînt optimizate pentru multi-threating. De exemplu Lightroom (de care sînt interesat) nu are nici un avantaj de la toate aceste nuclee. Ar fi complicat de făcut o listă (de ce nu un articol?!) cu softurile optimizate pentru multi-threating ?
Marius Cucu a zis
Pe un alt blog am încercat să fac un astfel de articol. Problema este că m-am pierdut în detalii și cu greu îți dai seama de toate programele care se descurcă ok în multi-threating. Lightroom mai mult ca sigur nu se descurcă, dar Premiere-ul devine din ce în ce mai ok. La fel și After-ul.
Bine, mai sunt multe programe ce se folosesc care știu sau învață cu multi procesarea. 🙂
Sorin a zis
Doar in ideea ca te-ar interesa, as putea sa iti trimit pe mail „cercetarile” mele in ce priveste optimizarea Lightroom-ului. Tot ce am cautat mi le-am tot notat, dar nu si ordonat ca sa aibe vreun aspect mai lizibil !
Marius Cucu a zis
Sigur că da. Accept orice documentație 😀
Cosmin Dumitru a zis
Lightroom are MAXIMA nevoie de un SSD bun, de la i3 in sus, ca procesor, cred ca este suficient. N-ai ce face nici cu 4 core-uri, dar cu 10. Nu in LR. Premiere Pro si AE-ul, da, acolo e cu totul altceva. Inafara de asta, problema se pune la pret. Un i7 6700K sa zicem, are 4 core-uri native de 4 GHz + HT-ul care-l face un octa-core de 4 GHz, costa 1600-1700 lei. Si in randare video, impreuna cu o video mai bunicica, de la GTX 960, 970, in sus, „rupe”! Pentru ce 10 core-uri?! Ori 10 minute, ori 8, tot aia, e chestie de fita, scuze, sunt doar sincer!
Diferentele majore se vad cand ai un amarat de dual core, sau i3, si simti nevoia de performantele unui i7. Asta pentru cei care fac randari video si alte editari grafice. Pentru foto(Lightroom, si celelalte) e de ajuns si un i3 6100 cu 16 GB DDR4 si un SSD bun (Samsung 850 Evo).
AMD octa-core FX-8320/8350, abia se tin de i5-rile Haswell si Skylake, avantaj usor in multi-threating, si voi le comparati cu un monstru Intel cu 10 core-uri?! Puii mei, dar daca AMD-ul nu scoate ceva bun pe piata, cu TDP de maxim 100 watti, respectiv o noua platforma, va pierde teren serios in fata lui Intel. Chiar si pentru buget redus, mai bine un i3 Skylake 6100 decat un FX-6300, de exemplu!
Eu visez la i7 6700K sa-l tin la frecvente stock, poate o sa-l iau, dar n-am nevoie de el, pentru editare foto si gaming, i5 6500 ma multumeste pe deplin, e mai mult decat imi trebuie.
Cati au nevoie cu adevarat de cele 10 core-uri? Pentru editare video ma indoiesc ca merita investitia, poate pentru marile studiouri, sau videografi care castiga 3-5000 Euro pe filmarea unui singur eveniment, pentru restul un i7 quad core e arhi-suficient. E chestie de minute, nimic mai mult. SSD-ul face diferenta! 🙂
PS: Nu uitati de placa video, Premiere Pro, AE, si alte programe, stiu de CUDA. Daca bagi un GTX 970 sau 980 ti in PC, nici nu-ti mai trebuie 10 core-uri la procesor, devine „pensionar” :)).
Marius Cucu a zis
La Premiere te ajută foarte mult în timeline GTX-ul. În export CPU-ul face foarte mult. Evident, lângă harduri și RAM.