De Black Friday cumnată-miu și-a luat un Fuji X-T2 pentru a se juca pe video. Nikonist de fel a schimbat barca pentru a se juca pe video.
Am dat o tură pe la F64 să văd ce se poate face cu GH5, cu Sony Alpha sau chiar cu chinezăriile Fuji și Olympus. Cele 2 din urmă încep să facă spectacol pe video, pe stabilizare…
În Franța, în Ungaria ne-am jucat cu un Fuji. E ok atunci când te obișnuiești cu el. Momentan, chiar dacă mi-au trecut printre mâini câteva DSLR-uri și jucării cu multe butoane… parcă Fuji depășesc zona asta.
Anul ăsta tot urmăresc să trec pe mirrorless. Am o lentilă mișto pe Nikon, dar ăștia sunt cu mult în urmă față de ceea ce am eu nevoie. Așa că pândesc terenul. Când am dat tura pe la F64 m-am tot jucat cu chinezăriile astea de la Fuji, Olympus. Ce spectacol fac. Pe entry level băieții sunt bine, bine.
Introducerea asta a fost făcută de 2 ori. Între timp, am zis să testăm mai bine jucăria și să facem și ceva evenimente cu el, pe lângă pozele de vacanță. În plus, Fuji-ul are și ceva metabones între timp.
E greu să mergi pe ceva nou atât timp cât ești obișnuit să lucrezi cu alt producător. Dar, dacă pe foto încă mai evoluez, pe video am o părere mult mai avizată.
Pe video pur și simplu bate DX-ul meu. Am testat, de curând, niște focuri de artificii și m-au convins că trebuie să continui să vă povestesc despre el.
Din punctul de vedere al calității imaginii diferențele sunt foarte mari între ce aveam eu până acum.
Comparație între D7100 cu 18-35mm, 1.8 și 18-55mm Fuji
Există un pic de efect de pe imaginea de pe D7100 doar pentru că a fost ceva în atmosferă și-a umezit p-acolo. N-aveam un backup în momentul ăla și trebuia să merg până la final.
Totuși, zgomotul de imagine e evident. În plus, DR-ul se vede cu ochiul liber.
Între timp, am vândut D7100 și orice altă comparație cu acesta e inutilă. Mi-au mai trecut prin mână Sony A7III și alte câteva. Pot spune că își merită prețul fără doar și poate, dar nu este în măsură să concureze cu A7III. Bine, nici ca buget, dar nici ca performanțe.
Precizez că n-aveam aceiași focală, n-aveam aceiași lentilă, așa că e greu să facem o comparație directă. Totuși, la ISO 1000 e mai mult ca utilizabilă imaginea de pe Sony față de 2500 de pe Fuji.
Ce nu îmi place la el
Sunt câteva lucruri care mă deranjează:
Ergonomia
Eu nu îl țin bine în mână, chiar dacă nu am o mână mare. Cumnată-miu e mai obișnuit cu el, i-a pus grip și cordon micuț și îi pare mai ok.
Acumulatorii
Da, pe foto nu sunt probleme. Bine, pe foto poți să te joci și cu acumulatori replacement. Eu, pe video, am nevoie de autonomie. Stai cu 5-6 acumulatori, ca să faci un eveniment ok. Mai nou, a trecut pe grip și stau 4 în permanență. Cu ocazia asta a trecut de la 15 minute de înregistrare la 30 de minute.
Totuși, se încălzește un pic cam mult.
Rotițe
E clar că e vorba despre obișnuință. Totuși, mi-e greu cu 3 rotițe, pare mai interesantă opțiunea de la Canon, cu rotița aceea.
Ecran rabatabil
E doar cu numele. Am mai văzut și la Panasonic așa, la cele de buget, dar și la alții că nu se rabatează mai mult.
Cele de mai sus sunt lucruri care nu îmi plac. Restul îmi plac, adică pozele și filmările făcute cu el. Și faptul că e mic, dar și restul chestiilor de marketing.
Dacă îl luați pentru foto, e mai mult decât decent… e ce trebuie, dacă luați pentru video… puteți să vă orientați spre X-H1. Are cam tot ce am zis eu negativ mai sus.
Costin a zis
Ziceai ca ai o lentila de la Nikon, nu-i interschimbabila cu alte marci?
Marius Cucu a zis
Doar cu metabones. E link în articol. 🙂
ice4you a zis
Ani de zile am folosit Fuji si mi’a placut pana sa trec la Canon. Au stat si atunci foarte bine la compacte, trecerea la mirrorless a fost naturala pentru ei de unde si performantele foarte bune de acum. Ii urmaresc si eu, au modele tot mai interesante ce e drept.
Cosmin Dumitru a zis
O senzatie unica sa tragi sport cu X-T2… Practic, cand s-a aprins nocturna (lumina medie, doar), am crezut ca gata, adio fotografii. Apoi am urcat ISO la 8000 si 12.800, am selectat autofocusul inteligent pe sport, AF-C (focus continuu), si un singur punct de focalizare, nu o zona.
Viteza, precizie, tracking perfect, nu scapa subiectul din focus nici atunci cand treceau oameni prin fata, intre aparat si subiect, sau daca se misca foarte brusc, saritura sau ceva de genul.
E absolut genial un asemenea aparat foto… ma asteptam sa nu pot utiliza prea multe cadre, dar in crop de peste 50% ca aici, ISO 8000, arata impecabil, cadre perfecte, in opinia mea, legat de noise.
1200 cadre fara 20-30, cu un singur acumulator, in 2 ore si jumatate, ambele seturi de carduri de 32 GB umplute (mai aveam 30-40 pe fiecare).
Avion! Cu un 50-140mm f/2.8, faci sport, cu un asemenea body, dar la mine nu se justifica investitia intr-unul.
Performante mult peste Canon EOS 7D mark II, aparat foto pe care il cunosc bine, sau seria Nikon D7000 (inclusiv D7500). Sunt PRAF, pe langa X-T2.
Nici macar Olympus OM-D E-M1 mk II nu sare la ISO 8000 si 12.800 pe lumina medie spre slaba, chiar daca, zic unii, ca e superior la autofocus, lui X-T2.
Singurul crop care s-ar tine fara probleme de acest Fuji, ar fi Nikon D500, bun si pe ISO, si in tracking si in rafala.
Crop urias din ISO 12.800, cred ca am mai pastrat doar 35-40% din fotografie, in exemplele de mai jos.
Pe zi ce trece, ador la propriu, acest sistem, acest aparat foto. Iti usureaza enorm munca, iar rezultatele, sunt unice, in special in acest sector de pret.
Ca timp de expunere am folosit 1/500, ambele, am evitat sa am mai lung de 1/400, dar am si la 1/640 si 1/800 sec.
Am reusit performanța să „trag” 1200 de cadre cu un singur acumulator, în rafale de 8 cps.
Fuji X-T2 in bezna aproape totala, poate recupera din RAW intre 1 si 1,5 stop-uri. Ai depasit, te-ai scos, distrugi tot. Aici Nikon e mai bun, asa cum zic unii, dar vorbim de aparate de 3-7 ori mai scumpe, din gama Nikon, deci, hai sa fim seriosi! In schimb… pe highlights… se schimba treaba, Fuji bate la fundulet tot ce e pe piata!
Uitati un cadru aici la ISO 12.800, f/1.4. Absolut perfect pe focus, n-a avut nici cel mai mic hop in focalizare sau fotografiere. Cu putina editare, il aduci la o forma mai buna. Putin crop si micile corectii pe care le vedeti, si aia e.