Se fac 5 ani de când lucrez în același domeniu. Mi-a luat destul de mult timp să mă obișnuiesc cu imaginea, să văd părțile ei bune, să văd părțile rele, să prind experiență cu lumina, cum cade aceasta, de ce trebuie să cadă în unghiul acela și de ce nu în altul.
Cu cât avansez, cu atât îmi dau seama că sunt alții și mai buni decât mine, poate și mai pasionați decât sunt eu. În ultima vreme am lăsat pe planul 2 acest domeniu. Nu pentru că este concediu, ci pentru că vreau să îmi îndeplinesc câteva obiective.
În televiziune am ajuns în 2011, iar NBC din 2014. Nu am avut o experiență înainte, aveam avantajul că știam cât de cât ce se întâmplă din editările video sau din ochiul care mi s-a format la serviciu.
Din punctul meu de vedere, cel mai greu este să înveți ce se întâmplă cu imaginea, ochiul să observe ce trebuie. Țin minte că începeam să înțeleg anumite lucruri după 2 ani de muncă. Asta în condițiile în care am plecat de la 0, nici nu mă uitam la TV, nu s-a pus niciodată problema de reguli sau de vreo școală în domeniu. Clar… n-a fost o pasiune, un talent… de mic copil.
Primul aparat DSLR
L-am luat cu ajutorul băieților de pe blog. Habar n-aveam cu ce se mănâncă, dacă să merg pe video, dacă să merg pe foto, dacă o să fac NBC. Pur și simplu am vrut un aparat mai bun pentru vacanță. În momentele acelea urcam foarte mult pe munte, iar peisajele… erau mortale. 🙂
M-am hotărât să merg pe Nikon. Nici nu mai contează că discuția a fost contradictorie până în ultima clipă.
- Citește și ghidul de alegere al aparatelor foto DSLR de aici.
DSLR pentru foto
Soluții sunt foarte multe pe piață. Eu unul n-am o opțiune clară în situația de față. Spectacolul este dat de flerul fotografului, de cât de bine știe să își pună în valoare detaliile tehnice(lumină, încadratură), subiect, locație.
Apoi urmează munca titanică și cunoștințele de Photoshop. Poate că de aceea nu m-am îndreptat deloc spre zona foto. Personal, n-am suportat să stau să bibilesc în postprocesare. Nu am răbdarea necesară.
DSLR pentru video
În niciun caz Nikon. Au apărut soluții tot mai interesante din partea Canon, din partea Sony, din partea Panasonic, ce se luptă chiar să adauge senzori interesanți, chiar si 4k pentru modelele lor. Și nu, 4k nu e o fiță, e un ajutor extraordinar pentru cei care filmează în formatul acesta și apoi scalează în FULL HD. E un pic mai greu la procesare, dar la nivel înalt, pentru băieții care merg pe calitate, nu pe cantitate… e altceva.
Un amic se chinuiește de jumătate de an să își facă o părere despre ceea ce să achiziționeze. Să filmezi o viață cu camera și să treci la DSLR îți dai seama că ai nevoie de… accesorii. Multe.
- sistem de stabilizare(steady, gimbal, rig, etc)
- slider
- monopied
Am cunoștințe care au pățit-o și li s-a blocat DSLR-ul la eveniment. Pur și simplu n-a mai mers! A căutat printre prieteni un DSLR, o cameră ca să continue. Ideea e că DSLR-ul încă nu e de cursă lungă. Trebuie și backup.
Dacă vei vrea mai mult de la materialul final, să ai cadre ok, o să-ți dai seama că este posibil să ai nevoie și de un ajutor, un „second shooter”.
Ca lentile orientați-vă pe cele silențioase. Sunt anumite lentile atât de zgomotoase în autofocus de vă strică tot feng shui-ul.
La Canon sunt ceva lentile STM, foarte interesante pentru video. Vedeți câte ceva pe aici. Autofocus-ul nu este cel mai cursiv, dar te chinuiești să-l faci din mână pe manual.
DSLR pentru blog sau… vlog?
Eu zic că nu. Dacă vreți să vă filmați puteți să mergeți pe compacte, mirrorless sau chiar un telefon performant pentru început. DSLR-ul suferă la stabilizare, iar autofocus-ul este prezent pe modelele de top.
Nu are rost să investiți atât de mult în Youtube sau Facebook. Acestea oricum comprimă imaginea cum au chef.
În plus, nu veți atrage atenția atât de mult. Ceva compact, pus pe un mic monopied sau pe un stabilizator de mână… e mai mult ca suficient.
Pe final, un sfat… care ar trebui să fie în orice domeniu. Dacă nu performați și vreți să faceți doar bani, mai bine uitați-vă pe tavan. Investiți o grămadă de bani și e greu să-i recuperați dacă nu sunteți dedicați. Pe de altă parte, domeniul avansează foarte mult. Dacă nu prindeți un tren s-ar putea să fie tot mai greu să intrați și să vă faceți un nume.
Malin a zis
Pentru filmat eu am ales GoPro si pentru poze DSLR pentru ca mereu am fost de parere ca dispozitivele 2 in 1 sau 3 in 1 sau X in 1 fac compromisuri…
Marius Cucu a zis
Dacă ești amator și nu faci la un nivel profi cred că e ok și un 2 în 1. Au ajuns la un nivel foarte ok. Dacă vrei ceva mai profi deja nu mai este cazul. Trebuie să te axezi strict pe nișa ta.
Bine, dacă vrei poți nișa și mai mult:
* fotografie de eveniment, de produs, etc
* videografie de nuntă, spoturi, videoclipuri, etc
Fiecare nișă cu briz-briz-urile ei.
Ion a zis
Se poate filma FullHD cu DSLR Canon, cu focalizare manuala facuta inainte cu zoom, in conditiile in care subiectul nu se misca prea mult din fata camerei.
Marius Cucu a zis
În fața camerei se poate mișca atât cât dorește. Totul este să nu se miște în față și în spate. Atunci va fi foarte greu să ții sharf-ul.
Ion a zis
Da, orice modificare a distantei scoate subiectul din focul. In fapt DSLR-urile au o problema cu focalizarea automata pt video, nu sunt gandite pentru asa ceva.
Marius Cucu a zis
Corect.