Dupa cum v-am spus si în articolul precedent, am reușit sa strâng bănuți sa-mi iau un laptop si nu o tableta după cum aveam în gând la început.
Modelul despre care vă vorbesc este acesta.
Sunt extrem de mulțumit de el, e mult mai rapid decât calculatorul personal, chiar dacă îi pusesem o placa video mai buna, în schimb am mai multa mobilitate cu el și randează mult, mult mai rapid.
Stăteam astăzi și analizam cam cât de mult am folosit laptopul(abia aseară l-am primit și am reușit sa-i bag sistem de operare). Știu ca e o întrebare grea și ca părerile sunt împărțite, dar vreau să mă lămuresc.
Cum este bine sa ținem laptopul în priză? Cu bateria băgată sau cu bateria scoasă și pe încărcare directă?
Nu vreau să ajung cu el la un service chiar de la început. Nu vreau sa aud de reparații sau cârpeli.
- Iată aici cum arată o baterie de laptop
Știu ca bateriile sunt mult mai performante acum și nu mai sunt atât de „pretențioase”, dar sunt curios dacă sunt persoane care chiar au testat lucrurile acestea.
Scriu articolul asta de la muncă, de pe laptop, conectat la sursa de curent și trecut prin baterie.
Eu abia după 4, 5 ani de zile am început să am probleme cu acumulatorul și l-am schimbat singur. Evident, laptopurile ultra ușoare au bateria încorporabilă. Se schimbă foarte, foarte greu aceasta.
Concluzia, după ce am avut atâtea păreri în comentarii, este că laptopurile pot avea baterie încorporată sau nu. De cele mai multe ori, dacă au încorporată, au și aplicații care taie sursa de curent când bateria ajunge la 80-90% pentru a o proteja cât mai bine.
ava a zis
Daca nu v-ati lamurit intre timp, iata recomandarile producatorului (HP) : „The computer runs on battery power whenever it is not plugged into external AC power. Computer
battery life varies, depending on power management settings, running programs, display brightness, external devices connected to the computer, and other factors. Keeping the battery in the computer whenever the computer is plugged into AC power charges the battery and also protects your work in case of a power outage. If the computer contains a charged battery and is running on external AC power, the computer automatically switches to battery power if the AC adapter is disconnected from the computer or an AC power loss occurs.” Restul e…. folclor de internet.
dan a zis
salut vedeti parerile sunt impartite,dar unul singur e adevarul,ca la orice gadget gateria este o consumabila are un ciclu de viata ,un nr de incarcari,functie de producator va tine mai mult sau mai putin,la laptop ca si la orice gadget bateria se tine in el,dupa o incarcare de 100% a bateriei, aceasta se decupleaza automat de la sursa de energie si trece pe curent direct.daca este folosit mai tot timpul la birou stati cu el in priza dar periodic (o data pe luna)face-ti o formatare a bateriei(cititi tutorial de formatarea bateriei).La cele 5-6 laptopuri pe care le-am avut,autonomia bateriei nu a scazut sub 50%(cea mai mare perioada in care am tinut un laptop a fost 4 ani restul intre 1-3 ani)
shannygelu a zis
dupa mine cel mai bine lasi bateria in laptop iar la curent il pui doar cat sa incarce bateria dupa ce s a incarcat scoti de la curent daca ar fi un surplus de tensiune s ar arde incarcatorul laptopului nu ar avea cum ajunge in laptop iar daca ar ajunge sa spunem s ar arde la placa de baza cateva diode si rezistente de pe placa bateria ar ramane intacta in schimb placa de baza prajita deci cel mai bine folosesti incarcatorul doar cat sa incarci bateria in rest folosesti laptopul pe baterie exact ca la un telefon de aia este laptop ca este mobil nu sa l ti in priza ca pe desktop cel putin eu asa fac si asta sfat il dau la toti care ma intreaba .va multumesc!
epure nicu a zis
Mi-am luat in sfarsit Lenovo G 585 si sant f. multumit.L-am luat de la e-mag cu reducere de 15 la suta.Am dat pe el 1070 lei. Va multumesc pentru sfaturi.In legatura cu acumulatorul il tin in laptop tot timpul.
Marius Cucu a zis
Ma bucur ca sunteti multumit. Sa-l folositi sanatos.
Anonim a zis
Bateria se tine intotdeauna cuplata la laptop iar acesta cuplat la sursa de curent (in priza). O data pe luna (poate fi mai des sau mai rar, pe acolo) se sta doar pe baterie pentru ca aceasta sa isi faca un ciclu complet de descarcare si apoi incarcare. Greseala fatala sa stai fara baterie si doar in priza.
Deni a zis
De ce ?
Ana Maria a zis
Eu am un Acer de 2 ani,am dat 14 milioane pe el,are Memoria de 4 Giga si HDD-ul de 1 Terra,normal ar trebui sa ma tina cam in jur de 6-7 ore daca il tin doar pe baterie dar mai mult de 4 ore nu trece,in ceea ce priveste bateria este exact cum s-a spus si mai sus,parerile sunt impartite,eu una nu am scos niciodata bateria din spate pentru ca nu imi place sa ma ”joc” pe el,nu fac expeimente de dragul distractiei,am lasat-o acolo unde ii este locul si am obiceiul sa il folosesc doar conectat la curent cand vad ca scade sub 20 si ceva %,rar cand il folosesc doar pe baterie.
Marius Cucu a zis
Cred că depinde și de la producător la producător. Am văzut că unii încarcă bateria până la 60%, ca mai apoi să intre într-o protecție, cu ajutorul unui program proprietar.
Andrei a zis
Este adevarat ca performanta laptopului scade cu pana la 60 % daca este pe baterie?
Marius Cucu a zis
Nu este un procent fix, dar scade foarte, foarte mult performanța unui laptop în momentul în care este pe baterie. Placa video, dacă este în full load, cere foarte multe resurse pe care bateria nu le poate oferi. Sigur, se pot face anumite setări în Windows prin care mai poți obține un pic de performanță. Însă bateria se va consuma și mai rapid.
ionascu mihai a zis
mai bine cu bateria scoasa, deoarece daca il tii in priza cu tot cu baterie se suprasolicita si ii scade randamentul………de vreo 2 , 3 ori pe saptamana pune-i si bateria , da sa nu il tii in priza ca se suprasolicita……am laptopul de 5 ani si bateria merge la fel cainainte 5- 6 ore…..am prieteni, rude care fac acest lucru si laptopul le merge perfect!
stefan a zis
salut mam uitat si eu la comentariile lasate de toata lumea findca eram curios cum ar fi mai bn sa procedez cu bateria Am avut un lenovo y500 si am stat cu bateria scoasa la el findca il foloseam doar pe birou dar acum miam luat un lenovo y50 si a venit cu bateria incorporata deci nu o pot scoate si dupa ce mi se incarca tot scot incarcatorul dar cred ca nu o voi mai face doar e litiu ar trebui sa nu fi o problema nu
Peter Pony a zis
Articol facut pentru vizite. Am intat aici sa aflu acest lucru.. nu sa gasesc aceasi intrebare. Apropo Link-ul catre laptop… este pus intentionat catre acumulatori nu? Ca cei care intra aici probabil au nevoie de acumulatori… Eram curios ce laptop ti-ai luat. Felicitari pentru site. (m-am abonat la comentarii)
Marius Cucu a zis
Peter, e o discutie intre mai multe persoane ce cauta aceleasi informatii si isi dau cu parerea despre cum procedeaza ei. Zic ca e destul de relevant subiectul. Eu, dupa 4 ani de zile inca n-am probleme cu bateria. L-am tinut in priza ore intregi. E drept… nu mai tine ca la inceput.
Milena a zis
Dar daca nu pot scoate bacteria, atunci cum procedez?
Rick a zis
Fierbe-l
Ira a zis
De ceva timp am observat un lucru straniu la laptopul meu. Atunci cand vreau sa il pun in priza, sa se incarce, se intuneca ecranul (chiar daca bateria are 40%), cum il scot din priza, totul revine la normal.
De asta il incarc deja numai cand doarme sau cand e stins.
De la ce are astfel de ”tulburari”?
MITZA a zis
Ba oamenilor eu din cauza bateriei mi-am stricat laptop scump…..apoi reparatii alea,alea dar va sugerez sa lasati bateria in sertar
Marius Cucu a zis
Cum s-a intamplat asta?
Gabriela a zis
Buna seara! Am un laptop ASUS de un 1 jumate. Pana acum acum nu am avut probleme cu el si sincer eu nu ma prea pricep la chestii de genu’asta,dar de vro cateva zile am observat ca atunci cand il incarc se incarca pana la 80-85-90% si ma tine in jur de o ora-doua ,cam asa. Sincer nu stiu ce se cred,adica bateria s-a stricat?? tebuie alta noua sau il mai pot folfosi asa? M-ar ajuta foarte multe niste sfaturi. Va multumesc!
Marius Cucu a zis
Dacă nu te deranjează că ține mai puțin… poți folosi și așa. Poți încerca să o descarci și să o încarci complet de câteva ori. Poate mai ai o șansă. 🙂
Buica Cosmin a zis
Salut!Mi-am luat un laptop si nu stiu cum e mai bine sa folosesc laptop-ul din cauza bateriei.De ex: Am o cunoștință care joca GTA:SAN ANDREAS,METIN,LOL,CS,MINICRAFT + Skype,Youtube,Facebook 17-18 ore din 24 si il tine bateria 30 minute si automat ca sta toata ziua laptop-ul in priza.Vroiam sa stiu cum e mai bine sa fie folosit cu bateria scoasa sau incorporata avand in vederea ca eu nu sunt un gamer.Eu il folosesc pentru Fb si stat un pic pe browser si de scos la imprimanta ce am nevoie.Deci cum e mai bine cu bateria scoasa sau cu ea incorporata?
maria a zis
Lenovo G50-45, varsta 1 an, tinut in priza permanent, cu bateria montata, dar sezonier: 4 luni in 2015 si 2 luni in 2016, deci utilizare in jur de 6 luni.
Baterie terminata- moarta, incredibil dar adevarat.
O baterie costa in jur de 290 lei.
mai are rost sa-i cumpar alta atata timp cat il folosesc numai in perioada de vara ?!
Intrebarea e alta. De ce asa proaste ??
Marius Cucu a zis
Probabil ca n-a fost folosita foarte mult. E consumabila, se ofera garantie 6 luni/ 1 an.
Dragusin Bianca a zis
Buna ziua…am o nelamurire :((( mi-am cumparat un laptop Asus nou acum sase luni si nu l-am prea folosit(nu am avut net)acum am observat ca nu il pot folosi fara alimentare la priza desi imi arata ca bateria este peste 95% incarcata,cand il scot din priza in cel mult 2 minut se inchide….trebuie sa-i setez ceva de pe la setari?
Marius Cucu a zis
Încearcă să formatezi bateria, să o ții o noapte încărcată. Alte setări nu sunt.
De obicei, dacă se lasă bateria nefolosită mai mult timp trebuie să fie încărcată peste 50%.
raducanu a zis
frate nu am somn si am murit de ras citind aceste comentarii, ce griji isi fac unii pt o baterie
in primul rand bateria e un consumabil si se va f..e indiferent de cum o folosesti
in al doilea rand, cred ca e o idee proasta sa o scoti din laptop pt ca in cazul unui soc de curent prefer sa se arda bateria sau incarcatorul , decat sa se arda placa de baza
in al treilea rand, nu stiu daca ati tinut pe picioare, in maini un laptop cu bateria scoasa.. dar fiindca aceasta este destul de grea, daca o scoti, greutatea laptopului nu mai este distribuita uniform si risti sa-l scapi jos din maini, de pe genunchi sau depinde in ce pozitii il foloseste fiecare
Dorel Ban a zis
Buna seara! Am un laptop Lenovo T420 si in momentul cind scot bateria de acumulator din laptop scade viteza la internet la 250, daca bag inapoi bateria viteza creste la 700! Nu stiu care e explicatia! Puteti sa ma ajutati? Multumesc
Marius Cucu a zis
Performanțele oricărui device scad când nu e alimentat.
Andrei Gamer RO a zis
as vrea sa-mi zica cineva cum se repara bateria de la leptop ca trebuie toata ziua sa-l tin la incarcat cand il scot de la incarcat se incide imediat.te rog azutatima
Marius Cucu a zis
Nu se poate repara. Trebuie achiziționată alta.
Florin a zis
Se pot inlocui celulele. Este o societate care face asta. Eu mi-am schimbat celulele cu unele samsung. M-a ajuns la acelasi pret ca si cea mai ieftina baterie aftermarket si la 40% din pretul celei originale.
Mie mi-a cazut bateria dupa 5 ani folosit 10 ore/zi, 6/7 zile/sapt cu incarcator si bateria conectate. Laptopul nu mai incarca bateria dupa ce ajunge la 100%. O data pe luna faceam un ciclu de incarcare/decarcare completa.
Pentru cel ce a spus ca se poate folosi un UPS conectat la laptop…… UPS-ul functioneaza cu acumulatori care se duc cu timpul, la fel ca la laptop si este mai scump decat o baterie aftermarket sau una cu celule schimbate.
Catalin a zis
Salut am un asus x53s i7 si poblema e ca il tin la incarcat merge daca il scot de la incarcat mai mult de 3 min nu sta si se inchide si dupa daca vreau sa il deschid fara incarcator in el se aude doar cooler-ul dar ecranu nu se aprinde si daca bag incarcatoru inapoi merge si imi arata baterie 95% de ce?
Marius Cucu a zis
Cel mai probabil s-au stricat celulele. Trebuie schimbată bateria…
Catalin a zis
Dar nu are nimic laptop-ul? Adica doar bateria e?
Marius Cucu a zis
Dacă este conectat la alimentare tot se închide?
Catalin a zis
Daca bag incarcatoru merge totu bine nu am pobleme cu el doar daca scot incarcatoru sta doar 3 min deschis
Marius Cucu a zis
Atunci da. Doar bateria e problema. Se schimbă și se rezolvă totul. De curiozitate, folosești Windows 10?
Catalin a zis
Nu, folosesc Windows 7 ultimate
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Atunci am eliminat problemele software. E… cel mai probabil bateria.
Catalin a zis
Am intrles. O sa ma duc sa iau o baterie si o sa iti dau mesaj pe facebook daca se mai iveste o poblema.
Catalin a zis
Sal to am un acer de 800€ nu iam scos niciodata bateria petru ca nu am cum e icorporata in el tr sa.l desfac dar asta cu scosul bateriei ca se supraincarca e o aberatie,dupa ce bateria sa incarcat nu mai curentu nu mai tr prin ea ci leptopul merge direct pe sursa de asta incarcatorul e cald/fierbinte
Dany a zis
Salut. Am un Asus X540S de vreo 2 ani si putin, tocmai ce a iesit din garantie:))..Ultima oara l-am folosit acum vreo 2 sapt, iar in aceasta seara am vrut sa il pornesc si surpriza, nu se mai aprindea. Am conectat incarcatorul la priza si leptop, ledul de incarcare se aprindea dar cand sa il pornesc, nimic.
Am citit pe forumuri tot felul de ,cazuri’ si am decis sa il desfac ca sa-i scot bateria. L-am alimentat fara baterie si merge perfect, ii pun bateria si il alimentez de la priza si merge,il opresc cu,,shut down,,, ii strang surubelele la loc(cu bateria in el) si vreau sa il pornesc, dar surpriza ca nu merge.
Posibil sa fie bateria moarta?nu il folosesc prea des, odata de doua ori pe sapt cate 2-3 ore
Vlad a zis
Am patit si eu la fel dupa cateva caderi de curent, consider ca are un fel de siguranta, deoarece cand l-am desfacut si i-am decuplat bateria de la placa de baza si l-am pornit a inceput sa bateria sa mearga, am uitat sa precizez ca nu puteam sa-l aprind fara cablul de alimantare conectat. Incearca sa-i dai un reset la baterie, exista nenumarate programe.
Vlad a zis
Am un laptop foarte vechi din 2011( hp 635) dupa 7 ani de folosinta n-are nici o problema cu bateria si tine tot 1 ora jumatate ca si inainte, consider ca nu are nici un rost sa scoti bateria din el, cum a exemplificat si domnul de mai sus ,,ce e lego, scoate-baga-scoate-baga”
Cosmin Dumitru a zis
Scriu si eu un „roman”.
Am reparat, curatat si depanat, cateva sute de laptop-uri doar in ultimii ani. Si nu, nu ma ocup de asta, chiar daca, lasa omul ceva, sa nu fie moca. Doar prieteni, cunoscuti, si cunscuti ai acestora.
Cea mai mare greseala este sa folosesti laptopul FARA baterie! Practic, la un laptop, bateria aia e o protectie uriasa. Daca se intampla ceva pe retea, trece de alimentator, da in baterie, iar protectia ei, in cel mai rau caz, iti opresc laptopul. Daca mergi direct, fara ea, poti avea probleme iremediabile (sau, reparatia costa enorm de mult).
Tocmai am dat un PC de gaming, pe care l-am folosit in ultimii 3 ani, era aproape 24/7 pornit. Dupa mai multe upgrade-uri, a ajuns la i6 6600K cu OC la 4.4 GHz, 32 GB DDR4 la 2800 MHz (cu OC de la 2400), ASUS Strix GTX 970, MB ASUS ROG Maximus VIII Ranger, cap coada Noctua, cu un NH-D14 in el, carcasa NZXT S340 Black. SSD Samsung 850 EVO de 250 GB cu 94 TB scrisi (uzura destul de mare). Unitatea asta, si un sistem audio Logitech Z906, plus 200 lei diferenta, la schimb cu un laptop workstation, Lenovo P50.
P50-ul meu, are 32 GB de RAM, i7 6700HQ, doua din fostele SSD-uri din PC, ambele de 500 GB, 850 EVO luat in 2017 dar cu doar 8 TB scrisi, si mai noul 970 EVO pe M.2 NVMe, luat de maxim 2 luni. Video are Nvidia Quadro M1000M cu 2 GB VRAM.
Dupa cateva zile, am decis sa vand si monitorul de 23 inch, ASUS VX239H, pentru ca, cel de pe laptop este mult peste asteptarile mele, si suficient, pana reusesc sa iau un Dell UltraSharp de 27 inch, 2K. Vreau sa recuperez banii dati lui ca diferenta, 200 lei, si banii dati pe adaptorul pentru SATA 3.0, 214 lei cu tot cu transport. Ca Lenovo/IBM, nu vinde laptopurile cu toate adaptoarele. Ai de ales, la acest model. Fie 2 M.2 NVMe cu adaptoare dedicate care costa cam 120-150 lei bucata (un plastic, practic), si unul pe SATA 3.0, fie doua pe SATA 3.0.
Varianta cu display Full HD, fara touchscreen. DAR, colorimetrul X-Rite Pantone, senzorul de amprenta, constructia lui si toate cele adunate, fac din acest laptop o bijuterie!
Luat pentru editare foto si PC de zi cu zi. Ocazional, 3-4 ore pe saptamana, mai bag si un joc sa omor timpul.
Am ramas surprins ca acest laptop, cu actuala grafica, duce multe jocuri la detalii maxime. La FIFA 19 am scazut ceva detalii, o treapta, si am oprit MSAA-ul. PUBG la detalii maxime, cu 65-70 FPS. CS:GO, Quake Champions… etc. Fara probleme.
Bateria e originala, desi e model de 4 ani, al meu fiind cumparat acum vreo 2 ani, ma tine la High Performance cam 4 ore si jumatate. O baterie noua, costa 600 lei. Probabil la anul o sa cumpar una, sa fie, sa o am in geanta, daca plec undeva si o sa am nevoie de mai mult de 4 ore, dar ma indoiecs.
Sunt seriile de business de pe la Lenovo, care, desi ca hardware sunt sub P50, au doua baterii, interna si externa. Daca vrei sa-l folosesti la priza, o poti dezactiva pe cea interna din BIOS sau programe dedicate. Si mai sunt si altii care folosesc sistemul cu 2 baterii.
Eu am si un UPS IBM, acasa, la care, in primavara am schimbat acumulatoarele, am pus altii noi in el. Cu fostul PC ma tinea vreo 90-92 de minute. Cu laptopul cred ca stau vreo 7-8 ore, daca nu 10, si pe UPS (acasa). Nu asta conteaza, ci faptul ca-mi da o tensiune perfect stabilizata. 230,00. Masurata! Asta e foarte important, in electronica moderna.
Temperaturile mari ucid laptopurile! Daca se „incinge”, mergeti la un cunoscut sau un service, si curatati-l! Schimbati pasta termoconductoare, si curatati-va laptopul, cel putin o data pe an. Daca le utilizati intens, si la 7-8 luni.
Nu cred ca vreti sa vedeti ce scot din unele laptop-uri care-mi vin la curatat/reparat. Am poze! Cei care ma au pe Facebook, stiu!
Daca stati mult pe un laptop, in fiecare zi, e folosit ca desktop, cautati unul de business sau workstation. Gasiti modele mai vechi pe OLX, cu baterie care inca mai tine 3-4-5 ore, intre 750 si 2000 lei. Mai sus n-are rost sa investiti intr-un laptop SH, daca nu faceti gaming sau ceva productivitate.
DAR, nu recomand un laptop de nou, mai ieftin de 3000-3500 lei. Sincer. Am vazut laptop-uri „de gaming” de 4-5000 lei, cu raciri „petarda”, monitoare de-ti zgaraiau retina (45-55% precizie in sRGB si AdobeRGB) si pocnitori cu dual core sau i3 cel mult. La 2000 lei, iei laptop cu i5-i7, 8-16 GB RAM, SSD, cu sau fara grafica dedicata, din categoria „business”, care au o constructie premium, conectivitate, racire mult mai eficienta si bine gandita si o autonomie mult mai buna.
Recomand Lenovo sau Dell. HP-urile se incing in draci, multe mi-au venit cu chip-urile grafice dezlipite de pe MB. Unele s-au putut repara, altele nu.
Lasati fixurile cu „eu cumpar din magazin”. Garantia a devenit strict marketing. Aproape intotdeauna, platesti ceva.
Laptopurile de calitate, au baterii moderne, care nu se defecteaza atunci cand il folosesti la retea. Sunt baterii inteligente, azi. Dar, alea la 1000-2000 lei, de regula, au niste baterii pocnitori, azi. Un laptop de 2000 lei de azi, nu mai e la fel de robust si bine facut, ca unul de 2000 lei de acum 5-6 ani! Sincer! Am vazut schimbarea, cu ochii mei. Plastic ieftin, racire ineficienta, configuratii mai slabe decat un telefon Allview de 6-700 lei… dar „e laptop”.
A, da. Nu mai tineti „caraitoare” intr-un laptop! Fara HDD! A apus vremea lor! Se inging, fac zgomot, bla bla! Un Samsung 850 Evo de 500 GB, e sub 400 lei, azi! Altele mai slabe putin ca viteza, poate si mai ieftine. Sa fim seriosi, 500 GB, ajung pentru majoritatea utilizatorilor. Pentru mai mult, luati HDD-uri externe!
Un HDD tine in loc, un laptop!
PS: Laptopurile NU „se strica”! Noi „le stricam”! Nu ele, singure, cum spun toti, care vin cu ele la mine!
„Nu stiu boss ce are, s-a stricat!” si alte replici…
Numai bine, si laptop-uri reci!