Nu am crezut că discuția despre espressoare de cafea poate să fie atât de disputată. Mă gândesc că subiectul este foarte permisiv, iar lumea chiar face cafele. Mi s-a părut că vorbim de un subiect național: cafeaua. Acum ceva timp a fost o ofertă la Lidl cu un espressor manual.
De acolo mi-am dat seama că lumea chiar dorește să afle informații despre expressor de cafea. Și cum poți să o faci cel mai simplu decât discutând cu lumea de pe blog referitor la cafea și experiența de a face cafea.
Nu sunt un expert în domeniu, nu am certificări, ci doar am zis să invit comunitatea să vorbim despre cel mai bun espressor.
De altfel, cred că cele mai bune soluții sunt cele pe care le găsim din recomandare în recomandare. Sunt peste 300 de modele, cât de multe să fie testate de o singură persoană? De aceea militez pe ideea de comunitate. Pe vocea poporului. Mai mult, dacă vedeți vreo ofertă interesantă nu ezitați să o distribuiți și cu noi în secțiunea de comentarii.
Mai mult, mi-am dat seama că sunt foarte mulți oameni care folosesc fel de fel de modele la serviciu, mai mult sau mai puțin performante. Dar este un punct de plecare pentru secțiunea de comentarii.
Când vorbim despre cafele cred că putem să mergem și pe zona de istorie, pe felul în care s-a descoperit cafeaua, pe felul în care se produce cafeaua, transportul în Europa și, de ce nu, stocarea, prăjirea și distribuirea cafelei. Toate acestea sunt împachetate de mai marii oameni pregătiți în ale cafelei. Dacă sunteți curioși puteți căuta informații despre fermele de cafele din Brazilia, din Etiopia și nu numai, pe internet.
Cel mai bun expressor profesional
Nu știu dacă profesioniștii caută expressoare, ci mai degrabă lucrurile s-au dezvoltat atât de mult, iar oamenii încep să își permită să își achiziționeze modele premium inclusiv pentru acasă.
Modelul ăsta mi se pare destul de scump, cu toate opțiunile lui.
Cred că toată nebunia aceasta este pentru cei pasionați de cafea, cu adevărat. Probabil că sunt și persoane ce discută despre cafea și au părere proastă despre lucrurile automate, așadar, cineva va recomanda și soluții de fierbere la ibric. Tot mai multe persoane observ că revin la tradiționala cafea la ibric.
Este mai bun un expressor cu capsule sau unul profesional?
Tipuri de espressoare:
- Espressoare manuale: Oferă controlul total asupra procesului de preparare a cafelei, dar necesită mai multă experiență și practică.
- Espressoare automate: Sunt mai ușor de utilizat și pot prepara o varietate de băuturi pe bază de cafea, dar oferă mai puțin control utilizatorului.
- Espressoare semi-automate: Combină elemente din ambele tipuri, oferind un echilibru între control și ușurință de utilizare.
Factori de luat in considerare:
- Tipul de cafea dorit: Espressoarele pot prepara diverse băuturi, de la espresso la cappuccino.
- Bugetul: Espressoarele pot varia semnificativ ca preț, de la câteva sute de lei la cateva mii de lei.
- Dimensiunea si designul: Alegeti un espressor care se potrivește spațiului disponibil in bucataria dvs.
- Caracteristici: Unele espressoare au caracteristici suplimentare, cum ar fi un rasnita integrata, un sistem de spumare a laptelui automat sau o functie de autocuratare.
Recomandări:
- De’Longhi EC155 Barista: Espressor manual accesibil, ideal pentru incepatori.
- Gaggia Classic Pro: Espressor manual de calitate superioara, recomandat pentru pasionatii de cafea.
- Philips Series 3200 LatteGo: Espressor automat usor de utilizat, cu sistem de spumare a laptelui automat.
Sfaturi:
- Cititi recenziile online inainte de a cumpara un espressor.
- Testati espressorul inainte de a il cumpara, daca este posibil.
- Învățați cum sa curățați si sa întrețineți espressorul in mod corespunzător. De cele mai multe ori, problema cu ele este fix de la faptul că lumea nu le întreține. După fiecare serie de cafele făcute ar trebui să igienizați totul!
Aditional:
- Tipul de rasnita: Daca alegeti un espressor manual, veti avea nevoie de o rasnita separata pentru a macina boabele de cafea.
- Accesorii: Exista o varietate de accesorii disponibile pentru espressoare, cum ar fi tamper, carafe de lapte si linguri de dozare.
- Cafeaua: Folositi cafea de boabe de calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Ionut a zis
Delonghi sunt cele mai bune.
Marius Cucu a zis
De acord. Mai sunt si modelele de la Bosch.
Ionut a zis
Orice, dar sa nu fie cu capsule. Parca si Krups Picto Arabica era interesant.
Iustin a zis
Ce părere aveti despre Espressor automat De’Longhi Magnifica ESAM 3000.B, Sistem manual de spumare, Rasnita cu 13 setari, 1450W, 15 bar, 1.8 l, Negru?
Daniela a zis
P-asta am avut-o și am dus-o înapoi, ca avea probleme stătea becul de la zaț îmi stătea mai mult aprins, și cei de la Flanco a zis ca aparatul merge și nu a vrut sa îl schimbe, asa ca am anulat contactul.
Ovidiu a zis
Eu as lua Krups sau chiar Philips.
Marian Calinescu a zis
Mulțumesc foarte mult pentru detalii, am zis că e bine să vin și eu cu completări punctuale:
Expressorul de cafea are atât avantaje, cât și dezavantaje, care pot fi discutate după cum urmează:
Avantaje:
Rapiditate: Expressorul de cafea poate produce cafeaua în câteva secunde, fără a fi nevoie să așteptați mult timp pentru prepararea ei.
Calitate: Expressorul de cafea produce o cafea de calitate superioară datorită presiunii ridicate utilizate pentru prepararea ei, care ajută la extragerea aromei și a gustului.
Versatilitate: Un expressor de cafea poate fi utilizat pentru a produce o varietate de băuturi, cum ar fi espresso, latte, cappuccino, americano și multe altele.
Economie: Investiția într-un expressor de cafea poate fi mai economică pe termen lung decât cumpărarea unei cafele la o cafenea sau la un magazin de cafea, mai ales dacă utilizați expressorul în mod regulat.
Dezavantaje:
Cost: Un expressor de cafea poate fi costisitor, în special cele mai bune modele, ceea ce poate face ca investiția inițială să fie destul de mare.
Complexitate: Expressorul de cafea poate fi dificil de folosit pentru începători sau pentru persoanele care nu au experiență cu un astfel de aparat.
Necesitatea de a învăța: Pentru a obține o cafea bună cu un expressor, poate fi nevoie să învățați mai multe despre gradul de măcinare a boabelor de cafea, temperatură, presiune, etc.
Întreținere: Expressorul de cafea poate necesita o întreținere regulată pentru a se asigura că funcționează în mod corespunzător și pentru a menține o calitate constantă a cafelei.
Eduard a zis
salutare tuturor. spuneti-mi va rog de unde as putea procura un astfel de expresor? multumesc mult
Marius Cucu a zis
Salut. Este scris în articol.
cristispot a zis
Cateva impresii la cald despre Miele pe partea de espressoare. Am prins unu resigilat la eMAG dar a fost nou nout (zero cafele facute, plastice pe el, totul sigilat). La cum arata cutia probabil a stat un an sau mai mult la ei in depozit, ca alt motiv nu cred ca ar fi.
Anyway, am trecut de la Krups la Miele CM5710 Silence. Nu m-am dus la CM6 pentru ca era dublu ca pret si parca nu merita. Cateva dintre avantaje sunt faptul ca bagi furtunul de lapte direct in cutie si ca filtrul de apa nu e consumabil (se spala). Ok, poate nu e la fel de eficient ca un filtru dedicat, dar la cat de uituc sunt ramaneam mereu fara filtre.
Pe ecran ai butoane pentru espresso, cafea, cappuccino si latte. In meniu mai ai cateva bauturi precum ristretto, cafea lunga, latte macchiato insa la noi de baza sunt cafea simpla si eventual cappuccino. De obicei, ca sa fac o cana ii dau cafea 2x.
Insa marea diferenta fata de Krups este gustul. Cu aceleasi boabe, setari default la ambele aparate, Miele face o cafea cu un corp mai bogat, multa spuma si fara sa fie amara. Krups parca face o cafea putin mai diluata si usor amaruie. La espresso si Krups e ok. Da, mai poti sa-i bibilesti setari (macinare, temperatura apei, eventual ajustezi cantitatea de apa), insa Miele pare sa fie setat din fabrica cu parametri buni pentru o cafea excelenta. Si asta face diferenta. In plus, cappuccino pare sa aiba mai multa spuma, iar cel mai important e ca se apropie de microfoam, fiind densa si fina in acelasi timp. Cappuccino este excelent.
Last but not least, Miele are cea mai silentioasa macinare din cate am auzit pana acum. Intr-un apartament mai mic asta conteaza. Partea care infuzeaza cafeaua se scoate din aparat (din lateral), ceea ce permite o intretinere mai usoara. Mai sunt si alte aparate care au asemenea avantaje (Bosch), insa nu la Krups.
Ca mici dezavantaje pentru acest model e ca vasul de apa are doar 1.3l fata de Krups (sau de modelul mai scump de la Miele) care au 1.8, cat si faptul ca recipientul de zat trebuie curatat dupa 6 cafele insa asta e ok pentru ca e bine sa-l cureti des si sa nu uiti zatul acolo care se poate intari. Modelul Miele mai scump are si o functie in plus numita Doubleshot. Rasneste de doua ori cafea fara sa dubleze si cantitatea de apa. Nu e musai pentru noi, e de ajuns cafea dubla.
Per total Miele merita. Da, e dublu fata de un Krups mediu, dar si gustul e multe peste. Asta nu inseamna ca cel de la Krups face cafea proasta. Cu putin bibil il faci sa scoata ceva bun pentru pretul lui. Dar daca vrei mai bun, atunci Miele e clar o alegere excelenta. Mai ales daca il prindeti la vreo oferta sau resigilat dar nou.
Acum cat de fiabil o sa fie Miele vedem in timp. Aparatele astea sunt predispuse la tot felul de probleme, deci e bine sa le cureti la timp cand cer asemenea proceduri, sa le pui filtre daca e cazul, sa nu lasi conductele de lapte necuratate, sa ii dai detartraj, etc. Insa nimic nu se compara cu cafeaua la buton dimineata cand nu ai nici timp, nici chef de ibric.
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/05/cafea-miele.jpg
VG Zotta a zis
Eu am trecut de la un Philips LatteGo la un DeLonghi Eletta Explore. Tot 5000+ dar e ceva de vis. Mai mult, pe langa clasice, poate face si bauturi reci. Cel mai interesant e ca face Cold Brew. Dureaza vreo 5 minute dar este peste ce poti lua de la Starbucks, de exemplu. Aparatul vine cu 2 carafe: una pt lapte pt bauturi calde si una pt bauturi reci. Espresso mai cremos si placut pot spune ca nu am baut.