2020 a fost un an de povestit nepoților. 2021 continuă și el, dar cumva pandemia a dispărut. Vedem la toamnă ce va fi. Până atunci, iată că cei de la Eurostat au dat o statistică despre ceea ce se întâmplă în Europa. Mai exact, cum e cu nivelul de trai, cum e cu puterea de cumpărare.
Statistica se referă la faptul că am crescut în 2020 ca putere de cumpărare și suntem peste unguri, greci sau chiar bulgari la consum. Metodologia este un pic cam complicată, dar poate să fie parcursă aici, iar analiza este aici.
Ca la fiecare statistică este vorba de date. Nu îmi este clar cine raportează aceste date și cât sunt de oficiale și independente. Până la urmă, noi nici morții din pandemie nu i-am numărat bine, cred că pot să fiu sceptic și aici.
Dintr-o criză economică ce se preconiza că se rostogolește prin 2020, cumva lucrurile au fost în control și au fost afectate mai puține domenii decât m-aș fi așteptat.
Eu unul am renunțat în a mai lua evenimente, dar am montat în 2020 foarte multe, iar treaba își revine pas cu pas. Online-ul a mers foarte bine și cumva lucrurile s-au echilibrat. Oricum, pentru mine 2018 a fost mult mai bun ca 2019, financiar vorbind, dar în 2020 am învățat să muncesc mai eficient și să investesc mai mult în ceea ce vreau să fac pe viitor.
Cât despre consum, mi-am luat destul de multe lucruri pe care le voiam, în plus am avut timp și să pierd „bani la investiții”. Dar nu pot să învăț altfel.
Eu zi că statistica asta ține foarte mult de faptul că grecii au fost loviți foarte mult la turism, că ungurii au fost închiși mult mai mult. Pe de altă parte, eu zic că diferențele sunt mult mai mari în orașele mari. Cele mici și zona rurală nu cred că o duc atât de bine.
Redoo a zis
Sanatate sa fie ca restu cumpărăm:))
Relu a zis
A crescut așa, din pixul #rezist…
Salariile au stat pe loc, șomaj masiv în industria ospitalității, inflație, energia, alimentele s-au scumpit, leul s-a dus la vale.
Creșterea e doar în poveștile lui Câtu !
Marius Cucu a zis
Pai ce treabă are Câțu cu Eurostat?
Relu a zis
El dă cifrele.
Simplu !
Marius Cucu a zis
M-aș mira. Cel mult, o face INS-ul.
Costin a zis
Din cite-mi amintesc, in inestimabila inteligenta a domniei sale, evident complet dezinteresat, dl. Dragnea a trecut INS-ul in subordinea guvernului pe motiv ca cifrele publicate prea reflectau o realitate distopica.
Miram-as daca astia de-acum sa-i fi slobozit din jugul cifrelor ce trebuie reglate din pix.
Ice4you a zis
Iar Dragnia? :)))) INS a fost mereu strans legat de guvern, Dragnea nu a modificat nimic, raportarile vin de la Guvern, respectiv Ministerele Finantelor si Economiei si in baza lor se fac statisticile alea. Traind in 2021 totusi, Nasui ne’ar putea raspunde si Citu prin marioneta lui de la Finante.
Costin a zis
Prin 2002-2003, deci in plina guv. Nastase, am avut niste lucrari in sediul central al INS. Intinzin-du-se pe citeva saptamini bune, am apucat sa schimbam cu lefegii aferenti oaresce pareri, opinii despre activitatea locantei. Ei bine, pe vremea aia INS inca era independenta, fara nici o subordonare politica, finantarea fiind bugetata si alocata in cadru parlamentar.
Rolul era strict consultativ, fara impunerea componentei staff-ului (totusi, un lucru de mirare).
Adicatalea, cit se poate de romaneste, cifrele publicate erau cit de cit apropiate de realitate, fara nici o ingerinta a puliticului.
In mod sigur, cerintele de aderare la UE impuneau aceasta autonomie ca o conditie sine qua non.
Dupa care… puteti uita …
ice4you a zis
Pai eu ce ziceam? :)) Teoretic sunt o agentie independenta, practic, dupa modificarile facute de regimul Basescu care a lipit politicul peste tot, INS inclusiv, numirile sunt politice si cu asta am zis tot. 🙂
dam167 a zis
Ciudată mentalitatea asta a noastră de a contesta orice și de a da vina pe politic tot timpul. Și mie mi se pare că a crescut puterea de cumpărare, normal, mai ales în orașele mari. Salariile au crescut în ultimii ani – în construcții sunt acele scutiri acum și salariul minim e 3 mii de lei, au crescut în învățământ și sistemul medical, ba chiar și în administrațiile publice. E drept că au crescut și prețurile, dar la o primă estimare după ce-mi spun apropiații, a ieșit totuși pe plus. Normal că 2020 a fost un an ciudat dar totuși, trendul era ascendent, ca să zic așa.
La mâncare mă aștept în continuare să crească prețurile pentru că va crește (puțin) calitatea. Oricum, odată cu creșterea venitului o să mănânci mai bine și implicit mai scump.
HORECA în schimb a mărit semnificativ prețurile în ultimii ani.
Pato Basil a zis
A naibii putere, mă uit la materialele de construcție :))
Marius Cucu a zis
Și, totuși, aud peste tot bormașina.
Costin a zis
Bosch, Hilti, Makita ?!? 😀
Marius Cucu a zis
Nu știu, dar sper să termine odată!
Pato Basil a zis
Never!
dam167 a zis
Acolo s-au și dublat unele, dar nu la aia se referă puterea de cumpărare.
Marius Cucu a zis
A mai venit o confirmare și aici.